AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
Ez igaz. En sem rajongok a black zenekert, de amiota adamskij ovatlanul kolcsonadott egy Borknagart, azota vissza sem akarom adni. Pedig nalam teljesen mas muzsikak dominalnak.
Ugyanigy megvettem a kazettas Hammert, mert erdekeltek a zkr-ok, amik rajta vannak. Mas kerdes, hogy 3-4 azota mindig at van tekerve, de legalabb tudom, hogy mi az ami nem tetszik, es nem ok nelkul hanyagolom.
Szerintem az lenne a legjobb, ha minden honapban lenne CD, az adott honapban a Hangproban szereplo bandak egy-egy felvetelevel. En biztos, hogy megvennem, mert sose tudhatja az ember, hogy pl. az uj Lost tenyleg gyenge lett es bassza meg, miert adtam ra ki penzt, vagy pedig hu de jo, hogy hallottam az uj Borknagart, mert erre be kell ruhazni.
Remelem, ertheto az utolso mondat.
Tomiboly
Nem lenne poén egy olyan válogatás, amin demós zenekarok vannak? Csak azért,mert itt talán nem lenne huzavona a jogdíjakról, mert minden épkézláb banda örömest lemondana róluk, azért cserébe, hogy x ezer emberhez eljut a zenéjük, és így olcsóbban ki lehetne hozni, nem?
Valóban jó ötlet szétválasztani a stílusokat?
Nem pont az az értelme egy ilyen típusú válogatásnak, hogy a kiváncsi ember esetleg olyan új zenét is meghallgasson, megismerjen, amiről azt hiszi, hogy nem szereti? Hátha, csak elkerülte addig az adott zene, és pont a válogatás alapján nyeri el a tetszését.
Itt van pl. a Borknagar. Tuti, hogy egy csomó ember csak annyit tud róla, hogy Milán Peti istenítette őket a kritikában. Milán Peti ugye black/death rajongó elsődlegesen, legalább is ezekről ír igen gyakran, így aki mondjuk nem szereti a black metalt, soha bele nem hallgatna a Borknagarba (nem is nagyon volna rá módja), viszont a válogatásnak köszönhetően az sem elképzelhetetlen, hogy megtetszik neki.
Csak most is az látszik hogy pl. black azért nem lett a válogatáson, mert nem
mozdultak kiadók. Szóval egy ilyen válogatásCD-re túl kevés előadó kerülne
egyáltalán fel, nem lesz nyereséges - kuka
De az a baj, hogy a jelenlegi hozzáállás mellett minél inkább darabolod a CD-re
kerülő stílusokat, annál kevesebben veszik meg, és annál kevesebb track kerül
rá (mert hát vadászni kell, hogy melyik kiadó engedi).
Remélem, rosszul látom a kérdést, de majd supertzar helyre tesz minden(ki)t.
MH cd melléklet ügy:
Lehet, hogy ostoba felvetés, én magam sem gondoltam át részleteiben, de tételezzük fel a következőt:
A rockrajongók ízlése óriási különbségeket mutat, van olyan Bon Jovi fan, aki soha nem fog meghallgatni egy Dimmu Borgirt, és lehet, hogy egy Korn rajongó behányna egy Malmsteen daltól. Nem hiszem, hogy én pl. megvennék egy olyan cd-t, amin pl. 10 trackból 4 tetszik, 3 még oké, de a maradék 3 már irritál.
Mi lenne akkor, ha a cd melléklet egy viszonylag jól körülhatárolható, de kellően széles zenei palettáról válogatna?
1. példa: black, death, trash, doom, gothic
2. példa: power, speed, neoklasszikus repesztés, gitárhősök
3. prog. metal, prog death, és társaik
4. grunge, alte-rock...undsoweiter
Na, most lehet lehülyézni szegény obivan-t.
Végigolvasva a tegnapi-mai termést, csak egyetlen kérdés fogalmazódott meg bennem:
Ki az, aki hajlandó zsákbamacskát venni?
(gyk: úgy rendelni CD-t, hogy nem tudod, mi lesz rajta)
Mert én saját magamról tudom, hogy nem vagyok ilyen. Tudom, ez az én
problémám, és ezért ilyen a helyzet, hogy nem lehet normális CD válogatást
készíteni, mert túl kevesen állnak mellé.
Elmondok egy történetet, ami két hete esett meg.
Ültünk néhány barátommal, ismerősömmel (és üzletfelemmel :)) egy piciny budai
kávézóban, már a harmadik korsó sörnél tartottunk. Felszabadult a hangulat, eleve
kicsi a hely, jó a társaság. Bejön két szőke díva és egy latin srác. Mint mondták,
ők egy dohánycéget reklámoznak, és ha most veszünk egy dobozzal, adnak mellé
ingyen CD-t. Kérdeztük, mi van a CD-n? Válasz: Jó zene.
Senki nem vett tőlük semmit, pedig a végén már majdnem otthagyták a CD-t,
hiába voltunk vagy harmincan a kávézóban.
Lehet, hogy félremagyarázom az esetet, de ez megadja a magyar fogyasztó hozzáállását
a dolgokhoz: Amíg nem tapintom, nem látom, addig nem is veszem meg. És miért nem?
Mert kevés a pénze. Ezen az MH sem fog változtatni.
(Plíz, senki ne jöjjön azzal, hogy a zene miatt nem vették meg a CD-t, volt
ott mindenféle arc, mindenféle stílust kedvelők)
Viszont azt ballépésnek tartom, ha ezen az eseten okulva soha nem lesz CD melléklet
az MH-hoz. Például a régi Demonstráció válogatások hagyományát lehetne folytatni,
az tényleg jó ötlet volt, és arra pénzt is áldoznának a vásárlók.
Csak lehet, hogy más vásárlóréteget kell vele megcélozni, nem a vásárosnaményi
kazettáról kazettára másoló rokkert. Bocsánat az általánosításért, majd öt percen
keresztül gondolkoztam, hogyan lehetne ezt jobban megfogalmazni, a lényeget
remélem, mindenki érti.
Az jó! És kivel?
Nálunk Péter mondta, hogy csinálna egyet, lehet, hogy csinál is, de ez még nem jött össze a Mdome-on keresztül.
A franciák meg baromi lassúak, ez az én konkrét tapasztalatom, melléklet, promó, fotó, egyéb ügyekben.
És mikor lesz Shock?
Mayhem 9 pontot kapott, és szerintem érdekes az interjú. Maniac-kel készült amúgy és elég jól elmondja, hogy miért olyan a lemez, amilyen.
Jogdíjnál kétféle van, szerzői kiadásnál egyikről lemondhat az előadó.
Bocs, kicsit off volt az elozo hozzaszolasom, azota mar vegigolvastam a topicot, es lattam, hogy vegig errol volt szo.
Mellesleg a konkretumok megint hianyoztak a kritikakbol.
Egyetértek, de a jogdíj nem kérés kérdése, azt fizetni kell. Pont. Ha nincs bejelentve a nóta, nincs kifizetve a jogdíj, el sem indulhat a hanghordozó gyártása.
A jogdíj kifizetését max. átvállalhatja a kiadó.
Hi Vortex! Ez azért a mánia, még Brooklynból is indexelni :-)
E123, pont ezt mondom én is, vagyis hogy a terjesztés jelenleg nagyon problémás (viszont drága).
Ha kétfajta újság van - egy kazettás, egy kazetta nélküli - akkor még problémásabb, mert nem tudják tisztességesen elosztani. Úgy, hogy legyen választási lehetősége a vásárlónak.
Na most, képzeld el, hogy mondjuk az összpéldányszám egy tizedéhez CD-t pakoltatunk. Hogy lehetne azt megoldani, hogy valóban ott legyen CD-s verzió, ahol tényleg keresik is? És ne ott, ahol mondjuk épp csak kazettást akar a rocker. Ezért tettük (volna) megrendelhetővé.
Arról már írtam, hogy miért nem lehet előre megírni, hogy egy hónap múlva mi lesz a mellékleten. Még a tervezett tartalom is sokat módosul.
A Methods Of Mayhemről meg ahogy látom, már itt az Indexen is megoszlanak a vélemények (volt itt vki, aki örült neki, csak imád ironizálni), tehát nem arról van szó, hogy a kutyát nem érdekli.
Szerintem Tommy Lee ex-Mötley dobos van annyira ismert arc, hogy az új csapatának hátterét (miért, hogyan, satöbbi) elmondhassa, még akkor is, ha a zene esetleg nem jön be mindenkinek.
A legutóbbi Rock Hard CD-ről multis a Weissglut és a Suprasod, a német Hammer legutóbbi CD-jén ott a Kittie meg az Earthtone9, az angolnál meg a múltkor ilyenek voltak: Staind, Deadlights, P.O.D., Kittie.
Patek, a felsorolt csapatok épp stúdióznak vagy nincsenek most szem előtt, vagy nem interjúznak, de ahogy mozognak majd, lesz interjú. Legközelebb pl. In Flames, Marduk és talán Deicide is várható.
Deicide persze akkor, ha a Benton mester hajlandó lesz rendes interjút adni. Úgy utálja a Roadrunnert, mint a szart, de köti a szerződése.
Az Arcturus jó kérdés, engem is érdekelne, de nincs megbízható hír.
Ja, az interjúk közül kimaradt a King's X, egy saját inti, valamint saját a Primal Fear, a Brainstorm, a Crowbar és a Superbutt is :-)
Ha arra várnánk, hogy a Season Of Mist leszervezzen nekünk egy Mayhem interjút, akkor talán még 2001-ben sem lenne írás róluk. Ugyanez áll mondjuk a Methodsra, a Sevendust/Staind/Kittie-re (ezeknek még a terjesztési is nehézkes itthon, nemhogy a promo-munkája), vagy akár a Twistedre.
En nem olvasok eletmodmagazinokat, ugyhogy ezekrol a "djgeci" valogatasokrol se tudok, amennyiben leteznek, akkor igazad van.
Azert mondhatnal konkret peldat is. Azt ugyanis el tudom kepzelni, hogy egy boy vagy girl group a maxija 38-adik remixe-t rateszi ilyen valogatasra. Sok munka nincs egy ilyen elkeszitesevel, penzbe se nagyon kerul, jogdijat meg minek kerjen erte, amikor mar 37 bort elozoleg lehuzott a notarol.
volt itt mostanában minden, mint a búcsúban, hadd pofázzak mán bele én is ,mert én lennék az az állatfajta aki közvetve működteti ezt az egészet, én vagyok az OLVASÓ meg a VÁSÁRLÓ, meg ilyenek
CD
legyünk őszinték, ezt úgy nem lehet hogy meghirdetjük hogy lesz, ugye egyszeri ember asse tudja mi lesz rajta, de küldje be a megrendelőlapot, aztán legfeljebb nem lesz, bár ez még mindig vidámabb mint az a verzió, hogy kicsiny városkámban(Mosonmagyaróvár), a megjelenés napján sem lehettett kapni a kazettásat sem, az újságárusok meg meresztették a szemüket rám hogy miről beszél ez meg mér nem jó neki a sima
nem tudom hihető -e de vidéken kicsit másképp mennek a dolgok, én például a suli miatt Pécs és Móvár között ingázom, de Pesten csak akkor tudok megállni ha eleve oda indulok
na de mindek induljak oda, ha a dolgok legtöbbjét meg tudom szerezni mondjuk Pécsen
nem küldtem megrendelőlapot mert ez így nekem nem fekszik
megveszem persze minden további nélkül a kazettásat mert mit tehetek, de ez a MHH-val eddig is így működött, nem volt más meg kellett venni, aztán meg nem nyavalyogni ha mondjuk Methods of Mayhem típusú ocsmányságot találunk benne
na ez nem baszogatás akar lenni, mert minden elismerésem a tevékenységetekért, de úgy érzem Rhad-nak végülis igaza lehet(csak diplomatikusan...:)))))))
mas
IRON MAIDEN
na szóval nem akarom elkiabálni, de az új Maiden borítója zseniális, mindenféle német újság belső oldalán ott figyelt
egyszerűen zseniális, ez van
bár attól kicsit padlóztam, hogy ez a 10 számos album 67 perc
CS
ui.lehet hogy nem egészen idetartozik, de szerintem multikiadós dal a Rock HArd cd-ken sem igen szokott lenni
Methods of Mayhem? Hogy krülhet be egy ilyen komoly szaklapba gy ilyen Tommy Lee féle aljas áruló, aki ráadásul Fred Dursttal kooperál?:))))
Stzar: nem lesz egyszer egy Mr. Bungle interjú? Kis csúsztatással az metal...
Apropó, miért gáz a metal á val? Miért nem léehet metál, ha a cola kóla? Ihgaz, akkor, a havy meg hevi lenne, de így le lehetne hagyni, és akkor végre elmosódnának a határok...:)
Szóval, jó az metálnak is. Simán. Nyelvtanilag, maygartanilag, értelmileg. Mert azt még értenémn, ha egy angolszakos lázadna, de egy magyar rocker ne legyen nyelvkultúrsznob. Főleg, ha Ossiant ad ki:))))
És egy újabb engem régóta foglalkoztató tényleg komoly kérdés. Stzar, miért nincs több szelfméd külföldi interjú? Pedig a KBP meg a Norbi tök jó külföldi interjúkat gyártott. Vaalhogy egyénibb íze lenne a dolognak. ja és halál a tördelőtökre, meg a nyomdára... Az én hammeremből ,mármint a májusiból, hiányzik vagy egy oldal, meg felcserélődött kettő, és nincsen benne Limpbizkit poszter sem. pedig Fred Durst olyan kis pufi, hogy csak na...
supertzar :hát eléggé vegyesek az érzéseim ........Methods of Mayhem???????
...érthetetlen!!!!!!
...mé' nem lehet megtalálni az egészséges egyensúlyt a műfajok között???????
......mostanában -és szerintem nem csak én- kevesellem a durva zenék képviselőinek interjúit.....azért szerintem beleférne legalább egy-egy black és death banda laponként....jó,jó...tudom volt IMMORTAL,VADER,HATE ETERNAL,SATYRICON most meg ugye a MAYHEM,de szerintem ez kevés...
......számomra az egyik legjobb szám a decemberi,amiben volt ugye :CRADLE,KOVENANT,OPETH,CONTROL DENIED stb........ugyan itt nincs death csapat,de változatosnak változatos!!!!!!
...szerintem nem csak engem érdekelne egy NILE,EMPEROR,ENSLAVED,CRYPTOPSY,MORBID ANGEL,DIMMU,ARCTURUS ( MI VAN VELÜK???) ,MARDUK,DARK FUNERAL,DEICIDE(jön az új ALBUM!!!!),HYPOCRISY,AMORPHIS,IN FLAMES cikk!!!!!!!
...további jó munkát!!!!!!!!!!
ui: azé' a lapot mindig venni fogom!!!!!
a postában meg nem bízom(a rendelés miatt),merT már 5 nyáron keresztül dolgoztam postásként......
Hát, ha az ország rockereinek zöme olyan hozzáállású, mint az a két vásárosnaményi farokarc, akik az ominózus levelet írták, akkor tényleg nem kell se CD, se honlap, se semmi.
Őszintén szólva, én is evidensnek vettem, hogy lesz CD, és csalódott voltam, amikor kiderült, hogy a megrendelések nem elegendők ehhez. De egészen pontosan megfogalmaztuk, hogy tessék rendelni, mert csak akkor lesz CD, ha látjuk, hogy van rá igény. Nehogy most hirtelen mindenki azt mondja, hogy neki csak a CD jó, mert akkor bizony jelezni kellett volna.
Majd legközelebb újra próbálkozunk.
Egyáltalán nem mindegy, hogy van-e CD, vagy csak kazi van. A CD gyártáshoz kell egy master-CD (ezt az üzem készíti el), ami árilag eleve húzós, majd pedig 500 példány alatt a legtöbb helyen nem állnak szóba veled, nem is érné meg. Van persze, ahol lehet 300-as szériával is indítani, csak jóval drágábban. A jogdíj is magasabb a CD-re.
És akkor még ott a terjesztés. Újságárus eleve kizárva, mert nagyon magas a terjesztési jutalék. Decemberben megpróbáltuk a metal boltokat, csekély eredménnyel. Nem tehetjük meg, hogy veszteségre tervezzünk, a kazetta is éppen megáll így a lábán.
Ez a jogdij dolog nem állja meg a helyét szerintem. Azt a kazetta után is kell fizetni, nem? Másrészt meg milyen költsége van a kiadónak abból, hogy egy szám egy kész albumról felkerül egy ilyen válogatásra? Nagyjából semmilyen. Sőt, ez nekik egy reklám, legalábbis normális aggyal gondolkodva. Mindkét félnek hasznos lenne, ha ingyen adnának 1-1 nótát. Ezt ők nem igy gondolják??? Egy ingyenreklám akármilyen kis piacra megéri. Szomorú vagyok, hogy ezt nem értik meg.
Irtad a 40%-os terjesztői jutalékot. Ez kb. hasonló összeg, amit a postai küldés esetén a postának kellett volna kidobni (jó, egy picit több).
Azt meg még egyszer hangsúlyozom, hogy az előzetes megrendelés sokkal kisebb igényszintet jelez a valóságosnál. Ugye nem 120 CD kelt el decemberben? Ennek többszöröse, ebben egész biztos vagyok. Ennek a 120-as számnak az égvilágon semmi információértéke nincs. Igy egész egyszerűen nem lehet felmérni a valós igényeket.
De még a decemberi tapasztalat sem mérvadó, mert nehezen lehetett a CD-t beszerezni. Hány üveg Coca-cola fogyna el, ha csak Pesten 5 helyen árulnák és vidékről csak postán lehetne megrendelni?
Az Indexen lógókról: pont erről beszéltem én is. Mi le tudjuk tölteni a bennünket érdeklő zenéket, de mi csak egy elenyésző kisebbség vagyunk. A többieknek nincs módjuk ilyen olcsón meghallgatni új zenéket. TV, rádió szinte 0. Marad a lemezbolti CD-belehallgatás, haverok, ilyesmi. De azt hiszem, a kazettás verzió "elsöprő sikere" igazolja ezt. Másként fogalmazva az a siker nem az MK-nak (és a CD ellen) szólt, hanem az újságosnál könnyen hozzáférhető hanghordozó mellékletnek.
Amit még fontosnak tartok: a módosabb olvasókat kell a legjobban kiszolgálni, ők azok, akik könnyebben elviselnek egy áremelést, és a hirdetők szemében is ők képviselik az értéket. Nem azért fizetnek, hogy "nincstelenek" olvassák a hirdetésüket. Lehet ezt bunkó gondolkodásmódnak tekinteni, de ilyen az üzlet.
Ne bántsátok már supertzart :), miért adnának ki cdt, ha úgy is veszteséges lenne ? (Gondolom az elözö Cds mellékletböl se gazdagodtak meg.) MetalH se jótékonysági intézmény, bár nem hiszem hogy szerencsés elörendelésekböl felmérni a cds igényeket.
a perfect circle special lesz viva2-n: 2rock holnap 8 !!!
Én is nagy kedvelője és tisztelője vagyok az MH-nak, a 125 számból több, mint 100 megvan, de CD ügyben szerintem is iszonyú bénák voltatok.
A CD-t megvettem volna, de a kazettát nem fogom. A megrendelésem nem küldtem el előre, mivel teljesen evidensnek vettem, hogy lesz. Szerinted a potenciális CD-vásárlók hány százaléka rohant a
postára? Szóval a 120 rendelést nyugodtan fel lehetett volna szorozni, mondjuk 4-gyel.
A másik, hogy multik így, meg jogdíjak úgy: hát azt a kazettára is fizetni kell, nem?
Igazából azt nem értem, hogyha kiadtok x db hanghordozót, akkor az alapanyagártól eltekintve nem mindegy, hogy abból mondjuk 200 CD, vagy az összes kazetta?
Akármit is mondtok, szégyen, hogy nincs CD.