Megvolt a szüret,18,1-2 fokkal kb 20-22 hl kékfrankos lesz belőle borban. Kap még 50 kg cukrot, oszt had rotyogjon vagy 10 napig. Gratulálok magamnak... :)
Akit érdemben érintett, annak nyilván nem újság, én csak most vettem észre, hogy aug. 1-től több pontban módosították a bortörvényt. Ami számomra különösen örömteli, hogy a házikerti szőlő max. méretét 500-ról 1000 m2-re emelték. Hurrá! A 850 m2-es szőlőbirtokom kikerült az illegalitásból!
A szombati szüret eredménye: cirfandli: 22 MM, olaszrizling 20,5 MM, kékfrankos 19 MM. A mennyiség a remélttől több lett, minket szerencsére elkerült mind a jég mind a betegségek.
A hétvégén leszedtük a jégverte juhfarkot. A mennyiség ahogy számítottam messze elmaradt a tavalyitól, de minőségileg kiválló az alapanyag. Melós volt a jég nyomait eltávolítani a fürtökből, de megérte a munka. Átlagban 22.5 mustfokkal szedtük le a tőkénként 2-3 fürtöt.
No, de most melyik az igaz? 21-es cukorfoknál, összeragadnak az újjaid a friss musttól és konkurens "szüretelők" (méhek, darazsak) is akadnak, (igaz októberre a konkurencia, talán már nem annyira gyakori). Vagy igen?
Hát, nagyon nem mindegy, hogy hogyan csinálod a próbaszüretet. Más-más cukorfok van a szőlőben a különböző oldalakon (keleti, déli, nyugati) a szőlőfürt részein (külső bogyók, belső bogyók), a szőlőterület egyes részein.
Valószínűleg a próbaszüret teljesen fals eredményt hozott. A mustfokolódat meg ki kéne próbálnod a másik fokolóval azonos mintán. Ha tényleg 4 fokot csal, akkor ki kell dobni (ez azért kurva sok, nem hinném, hogy ha ép, ilyen mértékben tévedne).
Szerintetek négy nap alatt maximálisan mennyit emelkedhet a cukorfok? Természetesen az elmúlt négy napban (keddtől szombatig). Kedden szedtünk egy keveset és egy nem hitelesített fokolóval 17 fokot mértünk (nagyon szomorú voltam és persze nem értettem), tegnap szedtünk, majd megint mértünk, de most hitelesített fokolóval és a korrekciók után 21,3 lett a vége. A kérdésem az lenne, hogy ugye az elmúlt négy napban képtelenség, hogy a cukorfok ugyanarról a területről, ugyanolyan fajtáról szedve négy fokot emelkedjen?
Már most kezdek beleőrülni. :) Eddig oda jutottam, pontosabban ott akadtam el, hogy nem látom pontosan, hogyan és mint kellene adózni. Pontosabban volt egy 8 Ft-os literenkénti jövedéki adó, amit egy 2007-es rendelet elvileg eltörölt. (Pontosabban 0 Ft-ra módosított.) Ezek szerint nem kellene adózni az eladott bor után??? (Nehezen hiszem el. )
Váltsd ki az őstermelői igazolványt adószámmal(falugazdász, adóhivatal), egyszerűsített adóraktári engedélyt a fináncoktól(ebben jelezd, hogy mivel akarsz foglalkozni, én eddig jutottam), aztán az OBI-tól is kell valami engedély, majd irány a helyi önkormányzat valamelyik kiskirálya(vagy agyatlan ügyintézője, nem is tudom, melyik a rosszabb), asszem ÁNTSZ hozzájárulás is kell Aztán ha nem őrültél bele a bürokráciába, árulhatod a borodat.
Kiegészítem az előző kérdésem azzal, hogy hol tudok pontosan utána nézni annak (mert nem találom sehol a neten), hogy mi kell ahhoz, hogy bort értékesíthessek? (Akár palackozva, akár "háznál" termelői borként?) Előre is köszi!
Az 1 dl 5%-os oldat az 10 g porított borkénnek felel meg. Ezek mindegyike 5mg/l-rel emeli a bor szabad kénessav szintjét.
Én egyébként a cefrét darálás után mindig kénezem. Az egészséges cefrének elég a 10 g/hl porított borkén. Ez általánosan fehér és kékszőlőnek is. A héjon erjedő kékszőlőre valóban pozitív hatással van: segít a pektinek feltárásában, a színkinyerésben és ugyebár antioxidáns hatással is bír. A fehéreknél ez utóbbi miatt használom elsősorban.
A mustot sohasem kénezem.
Az alapkénezéskor, teljes kiforrás után a fehérnek oda lehet adni a 15-20 g/hl borként, savasságtól és alkoholtól is függően!!! A vörösnek 10-15 g/hl szintén a fenti feltételekkel. Ezután szoktam bevizsgáltatni laborban.
Én így csinálom, nekem bevált. Fentiek azt jelentik, hogy kb. 60 mg/hl lesz a boraim szabad kénessav szintje, azaz éppen a kereskedelmi forgalomba kerülő borok felső limitje, de érdemes így, mert utána nem sokat kell hozzányyúlni, legfeljebb minimális pótlásra van szükség, persze csak újboli bevizsgálás után...
Ha már a kénezésről beszélgetünk... Ha nem por formában vettem ként, hanem oldott állapotban 5%-os törzsoldatot - kénessav(azt hiszem H2SO3), az mit jelent? pl 1dl javasolnak a palackon 1 hl-hez egészséges szőlő esetén. 1000g (1l) 5% =50g kén, ha a kénnek a sűrűsége is 1g/cm3 lenne... azaz 1dl ~ 5g-nak felel meg? Jól gondolom a számolgatást?
A vörösbe én ~5 g/100 liter cefre mennyiségű ként teszek. A vörösbor a fejtéseknél is kap valamennyi ként, általában a fehérnél alkalmazott mennyiség (10 g/1 hl) felét. Tapasztalataim szerint a vörösnél óvatosabban kell bánni a kénnel, mert a sok kén láthatóan "kiveszi" a bor színét.