Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1254
Igen láttam, és bevallom töredelmesen 18-20 év (néha kihagyásokkal) után is találtam itt érdekes dolgokat, így fogtam magam, és végig olvastam mind a 3 oldalt (500hsz formában). Ami szerintem nekem is hasznomra vállt. A ceresites ötletet is tőled oroztam, csak azt nem vágom, miként lehetne azt is autómatizálni :( Teszem fel leesne 30% alá akkor már nem biztos, h a kis vadorzóknak egészségükre vállna. De ezt is te tudod majd megválaszolni.

Ui: Tök hülye vagyok a strucc keltetéshez, ez lesz a kísérleti, és egyben az első ! ! !
Előzmény: fapeter (1253)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1253

Nekem a struccokhoz a csibekeltetö lett átalakítva, 12 strucctojás fér bele.

Ezzel a képsorozattal indul a topic. (akkor csak trruccos képeim voltak)

Előzmény: Törölt nick (1252)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1252
Köszönöm szépen Péter a segítségedet előre is ! Biztosan fogok kérdezni, majd egy két dolgot, mert struccot még nem költettem....de ha már van tojás, és jó eséllyel magvas is, akkor gondoltam ezt is kipróbálom. Remélem sikerülni fog. Ahogyan haladok majd az építéssel azt közzé is teszem, ha erre is van igény (képek+leírások)
Előzmény: fapeter (1250)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1251

Nagyon megtetszett nekem ez a forgácslapos doboz... arra kívülröl még mehet hungarocell höszigetelésnek.

Mikor létrehoztem a topicot, pont a dobozkérdés vezérelt, mert a hütödobozom, már hütökorában is eléggé lestrapált volt...

lehet, hogy ez lesz a következö projectem. :-)

Előzmény: kiralyetele (1194)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1250

Strucckeltetésben (is) vannak tapasztalataim, ha van kérdésed :-)

höfok: 36.3-36.7 páratartalom kb 30%

(a tojások tömegcsökkenése heti 50g körül kell hogy legyen)

így követhetö a légkamra optimális növekedése...

a páraelvonásról már írtam a topic elején....

Előzmény: Törölt nick (1249)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1249
Sziasztok Zolinak hívnak kb. 20 évvel ezelőtt rakta nekem össze édesapám az első "kotlógép" -et. Ő hűtgépész volt, csak a hobbija az elektronika. Anno nekünk is izzós megoldás volt egy Lehel-ből készítve. Mára 3 db kb. 100db tik tojásos inkubátorom van. Full digitális minden full automatice.

Fűtése fűtőszálas légkeveréses, vezérlésük......pffff......valamikor ez egy komplett -20C° -os hűtőkamra vezérlése volt, egy thermikus ellenállás vezérléssel (Erről apám tudna bővebben, mert nem sokat konyítok a "rázós" dolgokhoz )
Párásításként nekem egy akvarisztikában vásárolt kb. 2000-3000 körüli ultrahangos ködfejlesztő van, amit egy kontroller vezérel amit a C...ád-tól rendeltem kb 4000-ért.
Síma pl-es bölcsőkből alakított tálácák, stb, stb.
Hja a szellőztetés úgy van megoldva, h napont a 2x, majd 3x bekapcsol egy 100mm-es csőventi, aminek az elején ilyen légáramlatra nyíló ablak van kb 1m alucsővön keresztül rámolja át a levegőt kb 10 percig.
Így 25 évesen már eléggé kókánynak tűnnek, de működnek szuperul, ezért nincs szívem szétbarmolni őket.

Amit most szeretnék az egy strucc keltető építése, egy 110l-es hűtőszekrényből.
Nem tudom mennyivel másabb itt a dolog, mint a tyúknál, csak a pára elszívásban, avagy más technologiákban is. Ott a szellőző csőbe gondoltam, egy Ceresit tabit. A szabályzásán még töröm a fejemet !

Az fórumért nagyon nagy hála fapeter-nek ! Respect mester !
Valamint a tudástárat építő-bővítő hsz-ekért pedig, a kedves segítőkész forumozóknak ! (Most itt had ne soroljam kikről van szó, úgyis tudja mindenki)

Ha bármiben a segítségetekre lehetek akkor természetesen állok elébe !

Papp Zoltán
fapeter Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1248

A szaglászás azért sem rossz, mert ha valaminek kellemetlen szaga van, akkor az nem normális... kiszürhető, ha a bacik lakmároznak...

Keltetőnyitáskor nekem is az az első, hogy beleszippantok a keltetőtér levegőjébe!

Előzmény: papamaci326 (1247)
papamaci326 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1247
Szia!
A fűtés az nálam is lent van meg a ventilátor is. Az étermembrán az az ajtónak a tetején van. Majdnem ugyan abban a magasságban mint nálad csak másabb elrendezésben és másabb alkatrészekkel. A szelöztetésnek mindkét oldalon egy 4x8cm nyillás van amit tudok szabályozni,a keltetés legvégén ez két harmadára van nyitva nálam. Ezt úgy tapasztaltam ki hogy állandóan szaglásztam.
Hiába én ha nem látom akkor szaglászok. :-))))
Nem tudom ez segíttet-e?A gépemről találsz képeket a topikban.
Előzmény: gyula.uw (1244)
papamaci326 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1246
Sziasztok!
"a kikelt csibe csipogása serkenti a még tojásban lévőket a kelésre."
Meg van nálam miért húzódik el a kelés!
Ugyanis én szedegetem őket kifelé ahogy kelnek. Van egy 400 literes rossz fagyasztó ládám,(ez a bölcsim)most 1db 40W égővel 35-40 fokot tudok csinálni náluk. Az előző csapatnál 60W égő volt bent. A két végén van egy egy szellőző mint a kis keltetőmön + egy kis ablak hogy lássam őket. A tetejét szoktam nyitni először csak 3-4 cm aztán ezt úgy növelem ahogy nő a pára meg a hőfok náluk. A hátulján lévő hűtőrács az pont jó a tetejére,így még macska biztos is.
80-90db egy hétig fér el benne.
Előzmény: Törölt nick (1242)
fapeter Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1245

Szia!

Hát, elég összetett kérdéskör...

szóval, ha a tálcák között negy a hőfokeltérés,

akkor a keringtetés nem látja el a feladatát, nempedig a szellőzés kevés.

a szellőzés, ha nem ciklikusan automatikus, akkor jó, ha a nyílása állítható, ezzel a mostani problémát pillanatok alatt behatárolhatnád (illetve, hogy mi a baj...)

Előzmény: gyula.uw (1244)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1244
Sziasztok...
gyerekek az a problémám hogy kb a 13 naptól a hőmérséklet nagyon nagy eltérést mutat tálcánként..
Arra gondoltam hogy már most a 14. napon a csirkék fejlődése következtében önhöt termel és a tálcák közti levegő mozgás kevés vagy talán kevés a 6db 10mm -es furat szelöztetésnek ,persze átlósan megint 6 furat van így a levegő huzat szerűen mozog...
vagy a szelöztetést többször kellene csinálnom mert naponta egyszer szoktam amikor a tálcák sorrendjét változtatom!!úgy szoktam ahány napos annyit szoktam persze nem hideg helyen,hanem a konyhában!!
Fúrjak vajon több szelözö lyukat mert az a 6db oldalanként lehet hogy kevés 140 db tojásnak ,vagy naponta többször hűtsem vissza az utolsó héten????????mert Szerintem az is lehet hogy a étermembrámos hőkapcsolót a keltető ,vagyis a hűtő felső részén van és alatta a 4 tálca alul a fűtés meg a ventilátor

papamaci326 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1243
Szia!
Nagyon el voltam keseredtem,nem számítottam ennyire sem! Nagyon örülünk ennek a pár darabnak is. Vasárnap jön a kis unoka liba pásztornak. :-)))Még nem látott kislibát soha csak képen.

Köszönöm a segítséget!Nem jött későn!
Meg gondoltam magam, szereztem egy másik nagy hűtőt. A nagyot fogom meg csinálni bujtatónak,3db égővel + venti +étermembrán + az elektronikád. Kénytelen leszek mert a mostani érdekes keltetésem másképp nem fogom tudni kivitelezni.
A kicsit 2db 40W égőre +az elektronikád+2db pc venti +étermembrán csinálom meg.
Előzmény: fapeter (1230)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1242
Nem lesz semmi baja, ha lökdösik a tojást, a kikelt csibe csipogása serkenti a még tojásban lévőket a kelésre.
Előzmény: r_józsi (1238)
tempra1 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1241
hát igy nem tudom ki is a barátom. ma volta csomó boltban de mintha loval kártyáztam volna.
Előzmény: fapeter (1240)
fapeter Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1240

A páratartalommérő boltból!

van egy jó netes kereső.... tudod, ami a te barátod (is)!

Előzmény: tempra1 (1239)
tempra1 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1239
sziasztok .honnan lehet szerintetek páratartalom mérőt beszerezni?
r_józsi Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1238
Már megint újat tanulok.
Nálam sem muszáj kivenni a fordítóművet? Nálam nem tudnak lepotyogni. Nem tudom láttál e már PL maschine gépet, de lehet hogy nem lenne hátrány ha bent hagynám. Ugyan is ha fektetve van a tojás és kikel egy csibe az lökdösi ám a többi tojást és az nem biztos hogy jó. Ugye?
Így néz ki a fordítómű külön:

Így egy megrakott gép:

Ezek pedig a csibék:
Előzmény: Törölt nick (1224)
fapeter Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1237

Szombat este elindítottam a keltetöt, 112 gazdasági fürj tojással... elég "lusta" kakasaim vannak, kíváncsi leszek az eredményre :-)

ja.. és bérkeltetek bizonytalan korú japántyúk tojásokat (9db)

eddig hömérséklet, és páratartalom rendben, (37,5C 60%)

forgatás a második órától aktív. (egyébként 2 óránként)

fapeter Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1236

ly...

először kerestem :-) aztán a tolyásban megtaláltam :-D

Előzmény: pepii (1235)
pepii Creative Commons License 2009.04.06 0 0 1235
ly->j este van, este van, ki ki nyugalomban..
Előzmény: pepii (1234)
pepii Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1234
a szenzorok a tolyasok koze vannak bedugva talalomra es ketnaponta valtoztatom a helyuket.
Előzmény: fapeter (1232)
pepii Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1233
win xp fut rajta ezidaig nem kellett resetelnem mar 20 napja megy. nem allolevegos van benne ventilator csak talan nem az igazi... az egyik vegeben van egy nagyobb az asztal alatt pedig 2 pc venti. jo hogy mondod az egyik futotestel valami gond lesz mert az 1-es es a 3-as az egyik vegeben van es valamiert hideg van ott megyek meg is nezem mi a gond. a 4-es pedig az ugynevezett nedves homero amivel a nedvesseget merem az rendben van ha 31-32 fok korul mozog.
Előzmény: fapeter (1232)
fapeter Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1232

Állólevegős a géped? hol méred a hőmérsékleteket? jelentős eltérések vannak a hőmérők értékei között. esetleg kiírhatnád, melyik hőmérő mit (és hol) mér!

Előzmény: pepii (1227)
fapeter Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1231

Szia!

jó a távfelügyelet! :-)

aki megengedheti magának a PC többletfogyasztását :-)

ugye nem vindóz fut rajta, mert akkor egy kékhalál.... :-D

esetleg a páratartalmat, és a keltetés idejét (óra) is belevehetnéd!

Előzmény: pepii (1223)
fapeter Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1230

Szia!

első libakeltetésnek nem rossz! Örülök, hogy így (is) sikerült!

Előzmény: papamaci326 (1228)
papamaci326 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1229
Nos a sikeres keltetéseken felbuzdulva,(én annak könyvelem magamban)újra indítottam a nagyobb keltetőmet egy kis csalamádéval. A kicsi lesz a bujtatom,addig meg csinálom hogy ne tréfáljon meg úgy többet. A csalamádé az 23db liba tojás és 26db kacsa tojás. A kacsa tojás viszont 3 fajta, sima fehér,pézsma, és a régi nagy tarka.
Egy tanyán szedegették össze,minden sarokból. :D
Érdekes keltetésnek nézek elébe azt hiszem. :D
papamaci326 Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1228
Sziasztok!
A kalandos liba keltetésem a következő képen alakult.
20db tojással indultam,a lámpázásnál 7db nem volt fias, maradt 13db. A 25. napon le állt a fűtésem és le eset a hőfok. 1db nem tudta szét repeszteni a tojást, sajnos nem figyeltem rá eléggé és bele pusztult, valószínűnek tartom hogy az 5db még a le állást nem élték túl.
De 7 db az szépen ki bújt a tojásból. Már esznek isznak. :-))))
pepii Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1227
koszonom a valaszt
Előzmény: Törölt nick (1224)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1226
Sajnos a tipusát nem tom mert lekopott vagy nem is volt rajta. A cégnél adta a vill. szerelő. adott többet is de mindnek hosszú volt a bütyök útja, ez szemmel nem is látszik a másiknak kb 1,5 mm kellett nyomni, de holnap megkérdem tőle a tipusát is és melyik tipus lehet az enyém.
Előzmény: gyula.uw (1220)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.05 0 0 1225
Nem baj ha ide írtad, jó lenne a keltetősöknek is fűtőszál helyett. Lécci írd meg hol szrezhető be és kb milyen hosszúságon 80 c fokos. köszi
Előzmény: sanya 1978 (1218)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!