Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Köszi, ősszel már megvettem és elültettem, ami kellett, és találtam egy jó árudát is (Csillaghegy). Persze tavasszal derül ki, hogy mi hajt ki, mi marad meg :) Azt mondjuk nem értem, hogy ha a magyar termelők alapból szinte minden kajszit myrabolánra szemeznek, akkor a S-nél miért pont a Kuresia lett vadkajszin?!
A Szikert kivételével ezek a faküldő szolgálatok horror árakkal dolgoznak. A Szikert sem olyan szerény minden esetben.
A legközelebbi falerakatot keresd ősszel! Tavasszal viszont ők is csak maradékot árulnak. A különleges, menő fajtákat sajnos nem lehet mindenhol megkapni. Ahol van ott kereskednek vele plafonárakon.
Van ebben ráció, egyrészt kialakult valamekkora "hype" a gyümölcsfák körül, látva a gyümölcsök árának emelkedését, aki teheti elgondolkodott saját fa nevelésén.
Másrészt január van. Akinek októberben nem jutott eszébe, az fizessen.
Meg hamar rá is sült a héj,bár ezt a nagytermelő gondolom öntözéssel kivédi.Én is marhára kiváncsi vagyok a szemzéseimre,elég macerás volt az biztos.Főleg a szilva-rokon alanyok/Ishtara,Weiwa/.Az őszialanyok /GXN,magonc/ még azért hozták magukat.A GXN amúgy is nagyon jó.Az izmosságban hasonló GF677-en van néhány termő nektarinim /még a nino-féle első olasz kontingensből/ ...hát kopaszom ekkora méretű sosem volt,mint ezeken a fákon.Nem csak a faméretet tolja...
Az igazi árrobbanás majd ősszel lesz , a tavalyi aszály akkor fog lecsapódni . Egy itteni termelő nem is tudott szemezni , mert az alanyok nem erősödtek meg rendesen .
Itt Gyümölcsfák(3965) már én is említettem ezeket az "eszement" árakat. A neten, ahol már lehet rendelni a tavaszi idényre nem láttam áremelkedéseket... Nagyjából ugyanannyi mint az ősszel. Amint Flanellis írta "Meg kell fizetni valakinek a sok színes katalógust..."
"Árrobbanás" van az internetes faküldőknél, a S. oldalán és új katalógusában 6900-ért (!) árulják kontéresként az ősszel még 2500-ért szabadgyökerűként el nem fogyott Kuresiát. A szsbadgyökerűek ára is felment 1990-ről 2360-ra, ez 20% áremelés. A vaterán azt írta valaki, hogy hiány lesz gyümölcsfa-csemetékbő tavasszal (főleg a rezisztens fajtákból), ez már ennek az előjele vagy csak nyerészkedés? A Szikertnél még 3200-ért adják, ha van...
Köszi! Külföldiekről tudsz esetleg valamit ezügyben? Elsősorban Kioto, Goldrich, Kuresia, Orangered érdekelne ez ügyben. Meszes, vulkanikus, de kevéssé humuszos, szárazabb talajra milyen alany lenne a jó szerinted?
Nekem 3 db. Kuresia van. 2010 októberében ültettem az elsőt. A Sieberz -től vásároltam 4500 forintért, nagyon szomorú voltam amikor megérkezett. 2cm vastag rövid törzsön 3db. 10 cm hosszú 5-7 mm-es vékony ág kb. 120 fokos szögben állt az égnek állva és gyökere is kb. így visszavágva, hajszálgyökér pedig szinte semmi. Alig vártam a tavaszt, nem hittem, hogy megmarad. Rám cáfolt. A törzs kb. 60-70 cm magas, a teljes méret 3 méter vagy több és az idén 1 szem termést isbeérlelt. Évente 1 méternél hosszabb hajtásokat hozott. 2011 tavaszán itt Debrecenben vettem még 2 darab Kuresiat nagybani termelőtől 1100 forintért, ezek is ezt a növekedést produkálták. Nem tudom milyen alanyon, de utána fogok járni. A Sieberz is ettől a termelőtől vásárol, amit most ősszel tudtam meg.
Üdvözlök mindenkit, abból az okból tévedtem ide, hogy én is imádom a kajszit, de eddig csak szinte piacról ettem sárga barackot. Jelenleg van 15 db. kajszi fám a legidősebb 15 éves, aztán még kettő kb. 10 éves, de ezek az évek hosszú során kb. 5 kg gyümölcsöt ha teremtek. Aztán két éve vettem még néhány fát és az idén nagyon sok barackom termett, valószínű porzó társra találtak az öreg fák. Így kattantam rá most a sárgabarackra, mert elsősorban paw- paw-ra , hurma-ra és a fügére összpontosítottam eddig a figyelmem. Most ősszel tehát ismét vettem Bergeron, Sweet Red, Auróra fákat és a napokban felfedeztem ezt az oldalt, aminek nagyon örülök, mert van mit tanulnom ezen a téren.