Keresés

Részletes keresés

Sanci07 Creative Commons License 2015.06.07 0 0 1294

Szölőszem:Most vettem észre hogy a Zaporozsec egyik kacsán van virág kb 6-8 db.Szerinted lesz abból egy pár szem mutatóba vagy sem?Nem tudom hogy a kacson lévő virág jó-e vagy sem vagy egyáltalán termékenyül-e.Én eddig csak a fürtkezdeményeket figyeltem a kacson lévőkel nincs tapasztalatom,sose figyeltem.Alig várom hogy jövőre teremjen sok reményt fűzök hozzá!

Előzmény: szölőszem (1289)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.04 0 0 1293

Pontosan ebben a cipőben járok én is. Most sürgősen oltanám az alanyt Palatinával.

Előzmény: janijani (1272)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.04 0 0 1292

Nagyon köszönöm, e-mail címem: tallosyb@compax.hu. Akár most, vagy holnap a reggeli órákban köszönettel megkeresném.

Előzmény: szölőszem (1291)
szölőszem Creative Commons License 2015.06.04 0 0 1291

Kedves 1+1!Nekem van Palatínám/is/,add meg az e-mail címed,hogy a részleteket megbeszéljük.Kisteleken lakom.

Előzmény: 1+1=3 (1290)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.03 0 0 1290

Kedves Kertbarátok!

Tekintettel a sürgető zöldoltási terminusra segítséget kérek; ha valaki már fejlett, zöldoltásra alkalmas Palatina hajtást  tudna adni, azt nagyon megköszönném. Személyesen elmegyek érte; elsősorban Szegeden, vagy Csongrád, Bács-Kiskun. Békés megyékben.

Köszönettel: 1+1=3

szölőszem Creative Commons License 2015.06.03 0 0 1289

Sokkal okosabbak nem lettünk!De azért köszönöm,hogy az információidat megosztottad velünk.

A Podarok Zaporozje nekem is megvan,termett is már.Van egy újabb változata:Novüj Podarok Zaporozje.A magnélküli változatát ismerem:Kismis Zaporozje, ellenálló a betegségekkel szemben.

A Zaporozsec fajta hivatalos leírása továbbra is kérdéses.Sehol nem találtam pontos leírást sem az orosz,sem az ukrán hivatalos oldalakon.Ugyanis a Zaporozje és a Zaporozsec fajta nem ugyanaz.

Ha Sancinak beérik a fürt,akkor megkérjük írja le a fajtát.Akkor van baj,ha Sanci Zaporozsec néven mást kapott,és téves leírást ad,mert nincs hivatalos etalon,amivel össze lehet hasonlítani.A hazai oltványosok fajta leírásai finoman fogalmazva kívánni valót hagy,az általad közölt lista sem biztos hogy pontos,mert mégiscsak egy lista,és nem hivatalos leírás.Úgyhogy fel van adva a lecke,aki megtalálja a hívatalos /pl.vine.com/,vagy más oldalakon/pl.eu-vitis.de/stb.annak minden elismerésem.

Előzmény: budai2 (1287)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 1288

Remélem jövőre leszek olyan helyzetben hogy beszámolhatok róla.Most annyit tudok mondani hogy jelenleg második éves,két 130 centis hajtása van de kóstoló nem lett rajta.Tavaly egy alkalommal lett permetezve a lisztharmat járvány közepén biztos ami biztos alapon.Idén nem volt még fújva és ha nem lesz beteg nem is lesz!Jövőre biztos lesz kóstoló akkor okosabb is leszek de negyedik évben már minden tuti lesz.Az Évám első termése kicsi volt(bogyó és fürtméretben)de a következő évben hatalmas fürtök és bogyók lettek rajta!Nekem elég jó ellenállónak tűnik!Csupán azért tettem fel hátha van valakinek,mert hatalmas fürtöket és bogyókat ígértek.

Előzmény: budai2 (1286)
budai2 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 1287

http://nasotke.ru/vinograd-kishmish-zaporozhskij-opisanie-sorta.html

hogy ne kelljen megkérdezned (ha érdekel a magnélküli zaporozsecfényképes leírása)

Előzmény: budai2 (1286)
budai2 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 1286

http://vinograd.by/katalog_kuharev_1.html

a 28. tétel adatai.

Azért nem folytatom a témát, mert az orosz nyelvű internet is ellentmondásos. (azért "nyelvű", mert a fenti hivatkozás pl. belorusz és vannak üzbég, kazah ukrán oldalak is oroszul)

Ellentmondásos Zaporozsec ajándékával  (podarok) kapcsolatban is, amennyiben van annak egy nővirágú változata szeptemberi éréssel és egy nem nővirágú változata augusztusi éréssel.

Találtam fényképes magnélküli (kismis) zaporozsec leírást, amelyik a fűrt méreteben ütközik a belorusz táblázattal.

Ellentmondásosak a betegségellenállásra vonatkozó minősítések is.

Sanci07 lesz abban a helyzetben (néhány  év múlva), hogy az ellentmondésokat tapasztalatai alapján feloldja.

Előzmény: szölőszem (1285)
szölőszem Creative Commons License 2015.06.02 0 0 1285

Budai2! Elárulnád honnan van az információd a Zaporozsec fajtáról?

/ha a magyar oltványosoktól,akkor az nem biztos hogy hiteles/

Előzmény: budai2 (1284)
budai2 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 1284

Виноград Запорожец

Tévedni emberi dolog... köszönöm

De utánanéztem a zaporozsecnek is
tenyészidő     115-120 nap
növekedés     erős
fürt     400-500 gramm
bogyó súlya     4-5 gramm
bogyó szine világos barna     
cukor     16-18 százalék
tőke terhelés    20-25 rügy
vessző terhelés   6-8 rügy
fagyállóság    -25 fok    

közepes ellenállóság lisztharmat ellen

Előzmény: öreg_néne_b (1282)
budai2 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 1283

egy kiegészítés:

a bogyók 4 cm hosszúak, 10-20 g súlyúak, és izük az almáéra hasonlít. Hogy milyeb almára, arról nincs szó.

Előzmény: budai2 (1281)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.01 0 0 1282
Előzmény: budai2 (1281)
budai2 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 1281

Ha tudsz oroszul:

http://ogorodsadovod.com/entry/2081-vinograd-podarok-zaporozhyu-osobennosti-i-ukhod-sekrety-uspeshnogo-vinogradarya

A kép miatt akkor is érdemes megnézned, ha nem.

Nagyon szép termés, 50 dekától 2 kg-ig a fürt. 140 nap a termésciklus.

Gombás betegségnek jól ellenáll, elvileg fagyálló, de a kezelésről szóló rész téli takarást ír elő, nem csak az oltás közelébe, hanem a takaráshoz eldöntött kb 1 méteres tőkére is.

metszését már az ősszel meg kell kezdeni.

Előzmény: Sanci07 (1280)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 1280

Van-e valakinek Zaporozsec nevű csemegeszőlője?Ha van legyen szíves írjon róla pár sort,köszönöm!

Kramcsák István Creative Commons License 2015.05.31 -1 0 1279

Alibá, elnézésed kérem ,hogy  csak most reagálok, úgy vagyok az oltással, azt mondom ,hogy féltem az Orbántól / nem a Viktortól/ fagyosoktól, de valójában  ez a suna fogdosó kezem már oly durva , hogy a gyenge hajtások vagy bütyökben megroppannak,vagy eltörnek így toltam pünkösd hétfőre az elsőket, .Mádon volt egy /99%-os/ Kardos nevezetű  oltó mester az a két lágy részt/ alany- csap/ is jól tudta össze rakni, igaz volt is nagy családja / vagy tíz  gyerek , úgy hogy minden szinten értette. apropó  ha neked is ilyen jól megy  hogy állsz a gyerekekkel? ha nem vagyok vindisgréc?? / ez a krapek kicsit veres volt / Mádon sok náció megfordult elég sok színű falu ma is/ a beceneve :/ a Róka/ Kardos ő mondta a főnökének /  az Állami gazdaságban oltottak pár csemegeszőlőt is a nagy táblák közzé ha kapáláskor megszomjaztak jó volt/ Főnök hát milyen  csemege ez , már át ment a darálón  , át ment a présen és még mindig egyben van a bogyó?? / volt egy kemény húsú piros kecskecsecsű/  Látom mindenkinél / az egész Országban korában kezdődik a virítás  a szedermálnám már érik, de a szőlő reagált legjobban a nagy hőmérsékletre, ha vissza nézed az általam feltett/Török szőlő képeket  tért távot, és a levelek menyiségét nagyságát , úgy hogy a mi fotoszintézisünk meglőve./meleg -, és meleg  ez a fény elektromágneses hulláma,  ez kell neki/. említed hogy  könnyítettél a tőkén ,  / a Mádiak augusztusban fél éretten szedik le a felét a szőlőnek , persze csak a menőbbek a csúcs minőség/??? érdekében ezt a filozófiát nem értettem , akár melyik oldalról néztem .ha jó év van  jó lesz a bor is/ ez a mondás is hegyalja i / két fajta bor van , vagy nincs bor , vagy van bor/. a minőség  majd a pincében eldől. nagyon örülök az oltásaidnak ezeket én is naponta megnézném , meg becézném. megdicsérném őket.

Előzmény: Ali-bá (1273)
Sanci07 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 1278

Nálam csak a Palatina virágzik a többi még nem!A Boglárkám sem!

Előzmény: Jani71 (1277)
Jani71 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 1277

Ma megkezdte a virágzási sorrendet a Boglárka. A többi még 'alszik'.

havasföld34 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 1276

Köszönöm!

Én mindenhol H-nélkül láttam írva a nevét, mármint a szőlőét.

Előzmény: szölőszem (1275)
szölőszem Creative Commons License 2015.05.27 0 0 1275

A Horty Miklósné helyesen Horthy Miklósné.Mathiász fajta.A leírásban tévesen Kocsis Pál szerepel.A 303,és 624 sz.leírásban olvashatsz róla.

Előzmény: Triton_kl (1274)
Triton_kl Creative Commons License 2015.05.26 0 0 1274

Sziasztok!

Horty Miklósné szőlőfajtáról érdeklődnék, mik az előnyei és hátrányai. Köszönöm.

Ali-bá Creative Commons License 2015.05.25 0 0 1273

Én is ezt tapasztalom néhány fajtánál. A bajuszon is fürtöcske akar nőni. Ennyi fürtöt még sose szedtem le.

Oltottál zöldbe-fást?

Előzmény: Kramcsák István (1267)
janijani Creative Commons License 2015.05.25 0 0 1272

Nekem úgy történt ez a szőlőoltás, hogy fiatal kb 3 éves lehetett oltott Kardinál szőlőm télen kifagyott. Gondoltam ennek annyi, de az alany kihajtott. Következő évben a földhöz közel levágtam és beleoltottam egy Kardinál csapot és megfogta, azóta is megvan.

Előzmény: juhosttt (1271)
juhosttt Creative Commons License 2015.05.25 0 0 1271

A direkt termők jól gyökeresednek, de nekem nem kell othello. A rizling is jól gyökeresedik, de van sok csemege amelyik nem.

A körte oltás pl nekem is elsőre jól sikerült, birsbe valami ismeretlen körte. A szőlő ugyanezen módszerrel totál 0 lett, mert nem kalluszosodott. Ezt a videót is rongyosra néztem már, de ebből se lettem okosabb szőlő téren. Almát nem próbáltam még, abból bőven elég 2-3 fa.

Előzmény: janijani (1270)
janijani Creative Commons License 2015.05.25 0 0 1270

Úgy gondolom a szőlőt könnyű oltani. Nem vagyok egy oltó mester, de a szőlő és az alma elsőre sikerült ezzel az angolnyelves párosítással:

https://www.youtube.com/watch?v=eOPTeaW1oNo

Apám meg emlékszem rá úgy ültette az Otelló szőlőt, hogy kora tavasszal hozott vesszőket, ledugta a földbe és levágta a föld felett az első szem után, a vágást lekente olajfestékkel. Kihajtott, legyökeresedett magának a földben, semmi mást nem kellett vele csinálni. De nekem is volt többször, hogy szőlővesszőket használtam a veteményesbe sorjelzőnek és kihajtottak.

Előzmény: juhosttt (1269)
juhosttt Creative Commons License 2015.05.25 0 0 1269

Ennyi erővel a fekete rizling is megfelelne! Csak eddig az oltás valahogy sose jött össze szőlő téren O.o. A zöldbe-fás totál 0, a téli kézben oltás már mutatott egy kis valamit, de az is 0... A zöldbe-zöld is a leírt módszerrel 0, de most kipróbálom a gyümölcsfáknál is használt szemzést. De végül is nem erőltetem a dolgot... Ez az a dolog, amit hiába olvasok, hiába mondják hogy kell, hiába a sok videó, ha nem kalluszosodik sose a szőlő akkor megette a fene, én meg sz..ok bele, mert 3 év alatt már mindent próbáltam és semmi siker.

Előzmény: janijani (1268)
janijani Creative Commons License 2015.05.24 0 0 1268

A néró ha jól gyökeresedik használhatnád alanynak és bele lehet oltani más fajtát.

Előzmény: juhosttt (1266)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.05.24 0 0 1267

Ali-bá, gratulésen, volt vagy három nap a 28c fokkal, segített  megragadtak,korai rizikó de megérte, őszre már 2m es vesződ lesz, és  meg fogod kóstolni az izjuminkát, furcsa évünk lesz , nem tudom  mitől de sorozatban van négy fürt  egy- egy hajtásban ilyennel  még nem találkoztam , van több esetben ,hogy a bajusz oldal ágán is termés mutatkozik , de tudom abból nem lesz kötődés ,de valami furcsa játék zajlik. érdekelne nálatok vannak e? hasonló tapasztalatok?

Előzmény: Ali-bá' (1265)
juhosttt Creative Commons License 2015.05.24 0 0 1266

A néró sikerült, erről valamelyik topicban be is számoltam. Pár fajta is jól sikerült, többek közt kecskecsöcs, éva, moldova, narancs ízű szőlőskertek királynéja. Volt egy db saját vessző mathiász jánosné muskotályom, az is szépen megvan! De voltak olyan fajták, ahol gyökér az égnek se akart képződni... Voltak olyan vesszők, (fajtától függetlenül) ahol a szemek nem hajtottak ki, hiába volt erős gyökérzet.

A fekete rizling mindent utól ért, itt volt a legtöbb számú rügy alva maradás. Talán a hosszú hajtások miatt a tőkéhez közelebbről vett vesszők lehet a magyarázat, vagy passz.

Kaptam több helyről is vesszőt, volt ahol nagyon jó életdús vesszőt, volt ahonnan az ellenkezőjét. Talán ez is egy ok, amiért nem sikerült minden fajta. De az idei év tanuló pénz volt.

Jövőre pár dolgot másképp csinálok:

Az előkészített vesszőket vízben hajtatom elő, 2 szemet hagyok meg, a többit vakítom. Ez azért kell, hogy ne foglalja a helyet az olyan vessző, amelyik csak gyökeret nyomat, a rügy meg nem hajt ki.

Most hogy már meg van a növény lámpa, nem fog felnyurgulni a hajtás, ami a későbbiekben egyenlő a gyengeséggel, vagyis a szabadban (szobában) csak sínylődik. Itt természetesen tartani fogom a nappal-éjszaka variációt, éjszaka nem lesz lámpa, mivel tapasztalatom szerint, ha napi 24 órában világítunk, akkor a gyökérképződés lelassul, vagy le is áll. Erről olvastam is régebben, hogy a szőlő/fák legaktívabb gyökérképződése azért van kb ősztől végétől tavasz elejéig, mert ilyenkor a nappalok rövidebbek. (persze azért télen nyugalom van!)

Szóval rövid "nappalos" megvilágítást kapnak.

Ezen felül ha lehetőségem adódik, később kezdem el hajtatni a vesszőket. Erre talán a pince jó szolgálatot fog tenni, hogy ne a szobába legyenek annyit, hanem minél hamarabb mehessenek a fóliába. 

Előzmény: Kramcsák István (1264)
Ali-bá' Creative Commons License 2015.05.24 0 0 1265

Alakulnak az oltások:  1. kép. dagadozik a rügy.

2. kép. ez már hajt is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!