Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A cucc árán már megveszed még a drágább oltványokat is :)
Nekem szokás szerint a szőlő nem kalluszosodott... Hiába az elit környezet, hiába minden.... Jövőre próbálok vmi speckó alany vesszőt szerezni, ha az se fog kalluszosodni akkor ezt a reményt a kukába dobom...
Köszönöm a választ, én is ilyesmire gondoltam. Oltáskor sajnos képtelen vagyok egy vágással ékre vágni az oltóvesszőt és majdhogynem " faragnom" kell. Nem tudom van e olyan oltókés, ami a fás csapot egyszerre elvágja úgy, hogy az ujjamat egyben hagyja?
Sajnos az oltványaidnál nem sok jóra számíthatsz, ha nem hajt. Azt a néhány kis levélkét az oltóvessző tartalékai fejlesztették ki és az alany folyamatos nedv utánpótlása tartja életen. Valószínű, hogy a forradás valami miatt nem valósult meg.
A Supaga gyengébb növekedési erényű mint a Katerina.Úgyhogy a Katerina utol fogja érni a Supagát még őszig.A Katerina tavasszal egy héttel később szokott fakadni.Valószínű ezért van most a lemaradás,mert úgy tudja,hogy neki még most van a tavasz.
Ali-bá! Én olyan fajtákat oltottam egy tőkébe /két karba/,amelyeknek azonos a növekedési erénye a leírások szerint.Hagytam meg a saját hajtásaiból is párat,hogy a vegetációt fenntartsa a tőke.A saját hajtásait szép lassan leszedem,ahogy az oltványok erősödnek,és látom,hogy már életképesek maradnak,és nem száradnak el.Ez kb.15 cm.hossznál következik be.Most 10 cm.hosszúak.Május elején oltottam.
A két oltvány hajtásod ha megállt a fejlődésben,akkor ne sok jóra számíts.Szerintem egy hónap elteltével már fejlettebbnek kellene lenni a hajtásoknak,de ebben Ali-bá-nak nagyobb tapasztalata van.
Régebben írtam, hogy két oltvány eldobta a nemest. Mindkettőt beoltottam tavaly. Az egyik az idén már terem is, a másik nem sikerült, amit az idén újraoltottam. Biztosra akartam menni ezért 3 nemes csapot használtam, még május első napjaiban. Az egyik 2 hét múlva megindult. A második 4 hét múlva indult meg, a harmadik pedig most készülődik. Csakhogy az elsőt utólérte a második. Jelenleg mindkettő kb. 2-3 kis, egérfüles állapotban van mostmár 2 hete. Sem nem fejlődnek, sem el nem száradnak. Mi várható?
Nem csak a Zaporozsecen figyelhető meg ,hogy a kacson virág legyen.Ez a jelenség elég gyakori.
Van olyan szőlőfajta,ami be is érleli azt a pár szembogyót.Ugyanis a kacs és a termés szoros kapcsolatban vannak.Ugyanabból a sejtből osztódik mindkettő.A növény már az előző évben eldönti,hogy szőlőt nevel,vagy kacsot.Mindig bölcsen dönt,ha nagyon megterheled,akkor úgy dönt,hogy jövöre inkább kaccsá alakul a fürt.Van amikor nem tudja eldönteni mi legyen,szőlő,vagy kacs,és mindkettőt egyszerre,egy hajtáson neveli.Ilyenkor van a kacsnak bogyója,vagy kis fürtje.
Örülök,hogy sikerültek az oltásaid,és mindenkinek drukkolok,hogy sikerüljön,amit tőlem kaptak.
Azt szeretném,ha mások is jeleznék,hogy tudjam,sikerült az oltás,vagy iskola,vagy sajnos nem.
Nekem tőkehiány,ill.alany hiány miatt volt olyan tőke,amibe öt fajtát oltottam.Eddig mind az öt kihajtott.Érdekes látvány lesz,ha érnek majd a különböző színű bogyók egy tőkén belül.
Azt jól teszed mert a frissen ültetetteket általában a 3. évig nem szokták terhelni - nem is nagyon szokott virágot hozni. De ezek 20-30 vagy több éves szőlőre lettek oltva. És csak ezt az egy hajtást kell majd nevelnie. Persze ha nem lesz erőteljes, akkor levágom róla a fürtöt.
Május eleji csemege oltásaim már itt tartanak, remélem elég erősek lesznek, hogy a termésüket is megkóstolhassam:
Szeretném megköszönni Szölőszemnek a segítséget. Na meg a többieknek is, mert még csak tavaly kezdtem az oltást tanulni, és sok hasznos infót szedtem össze tőletek.
Szölőszem:Most vettem észre hogy a Zaporozsec egyik kacsán van virág kb 6-8 db.Szerinted lesz abból egy pár szem mutatóba vagy sem?Nem tudom hogy a kacson lévő virág jó-e vagy sem vagy egyáltalán termékenyül-e.Én eddig csak a fürtkezdeményeket figyeltem a kacson lévőkel nincs tapasztalatom,sose figyeltem.Alig várom hogy jövőre teremjen sok reményt fűzök hozzá!
Tekintettel a sürgető zöldoltási terminusra segítséget kérek; ha valaki már fejlett, zöldoltásra alkalmas Palatina hajtást tudna adni, azt nagyon megköszönném. Személyesen elmegyek érte; elsősorban Szegeden, vagy Csongrád, Bács-Kiskun. Békés megyékben.
Sokkal okosabbak nem lettünk!De azért köszönöm,hogy az információidat megosztottad velünk.
A Podarok Zaporozje nekem is megvan,termett is már.Van egy újabb változata:Novüj Podarok Zaporozje.A magnélküli változatát ismerem:Kismis Zaporozje, ellenálló a betegségekkel szemben.
A Zaporozsec fajta hivatalos leírása továbbra is kérdéses.Sehol nem találtam pontos leírást sem az orosz,sem az ukrán hivatalos oldalakon.Ugyanis a Zaporozje és a Zaporozsec fajta nem ugyanaz.
Ha Sancinak beérik a fürt,akkor megkérjük írja le a fajtát.Akkor van baj,ha Sanci Zaporozsec néven mást kapott,és téves leírást ad,mert nincs hivatalos etalon,amivel össze lehet hasonlítani.A hazai oltványosok fajta leírásai finoman fogalmazva kívánni valót hagy,az általad közölt lista sem biztos hogy pontos,mert mégiscsak egy lista,és nem hivatalos leírás.Úgyhogy fel van adva a lecke,aki megtalálja a hívatalos /pl.vine.com/,vagy más oldalakon/pl.eu-vitis.de/stb.annak minden elismerésem.
Remélem jövőre leszek olyan helyzetben hogy beszámolhatok róla.Most annyit tudok mondani hogy jelenleg második éves,két 130 centis hajtása van de kóstoló nem lett rajta.Tavaly egy alkalommal lett permetezve a lisztharmat járvány közepén biztos ami biztos alapon.Idén nem volt még fújva és ha nem lesz beteg nem is lesz!Jövőre biztos lesz kóstoló akkor okosabb is leszek de negyedik évben már minden tuti lesz.Az Évám első termése kicsi volt(bogyó és fürtméretben)de a következő évben hatalmas fürtök és bogyók lettek rajta!Nekem elég jó ellenállónak tűnik!Csupán azért tettem fel hátha van valakinek,mert hatalmas fürtöket és bogyókat ígértek.
Azért nem folytatom a témát, mert az orosz nyelvű internet is ellentmondásos. (azért "nyelvű", mert a fenti hivatkozás pl. belorusz és vannak üzbég, kazah ukrán oldalak is oroszul)
Ellentmondásos Zaporozsec ajándékával (podarok) kapcsolatban is, amennyiben van annak egy nővirágú változata szeptemberi éréssel és egy nem nővirágú változata augusztusi éréssel.
Találtam fényképes magnélküli (kismis) zaporozsec leírást, amelyik a fűrt méreteben ütközik a belorusz táblázattal.
Ellentmondásosak a betegségellenállásra vonatkozó minősítések is.
Sanci07 lesz abban a helyzetben (néhány év múlva), hogy az ellentmondésokat tapasztalatai alapján feloldja.
De utánanéztem a zaporozsecnek is tenyészidő 115-120 nap növekedés erős fürt 400-500 gramm bogyó súlya 4-5 gramm bogyó szine világos barna cukor 16-18 százalék tőke terhelés 20-25 rügy vessző terhelés 6-8 rügy fagyállóság -25 fok