Keresés

Részletes keresés

Jamooo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1284

Helló!

Régelhunyt nagypapám keltetőgépeivel próbálkoznék keltetni, leírás van a keltetés folyamatához és amúgy is értek hozzá mert tyúkkal már keltettem(20/18[egy volt csak záp, 1 pedig a kelésnél lett összetaposva]) igaz abba nem túl sok beleszólásom volt, de még emlékszem naggyából, hogy a papa hogyan is keltetett a gépekkel. Segítséget szeretnék kérni, mivel a gép '94-es évjáratú, ahogy a papírjai is és azért azóta gyökeresen megváltoztak a dolgok, mondjuk nem éppen a keltetők terén. :D Szóval lenne egy két olyan keresztkérdésem mint pl.: Csak a "szemestojások" a jók? Mert már volt aki ennek az ellenkezőjét állította rendíthetetlenül. + Mivel kellene fertőtlenítenem a gépet? Mivel kb. 10 éve volt használva utoljára és azóta a nyomokból ítélve pár állat megmászta. :S

Köszönöm : Jani!

gyula.uw Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1283
Halihó sziasztok...
Fapeter a 98 .hozászolásban lévö kép már mint a fűtőventilátor az egy egyszerű hősugárzó???
És amiről írtál hogy egy tálcás gépet használsz a169. hozászolásban lévő gép az??
Gondolom hogy a Strucc tojástartóra helyezed rá a rekeszt, amibe rakod a csirke tojást.
Hány csirke tojással tudod elindítani a képen látható gépedet ,vagy már rég nem azt használod?
Mert ha letelik ez a ciklus akkor építeni akarok egy új gépet tanulva a fellépő hibákból le vont következtetésekből!!!
fapeter Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1282

Én megnézném, hogy a gyártó mit ajánl az eredeti alkalmazásban.

ha ott kiveteti, vedd ki! Ha nem, akkor felesleges kiszedni.

Előzmény: r_józsi (1280)
gucci11 Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1281

Sziasztok!

Szeretnék valakivel csináltatni egy keltetőgépet mert sajnos én tuti nem tudom megcsinálni,a hűtőm megvan hozzá!Aki tudna segíteni írjon vissza vagy hívjon ezen a számon 0630-972-4942,hogy megbeszéljük a részleteket!Sűrgős lenne!

r_józsi Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1280
Pirosvillám én még ott tartok, hogy kivegyem a forgatót bujtatáskor vagy sem? Az oké, hogy biztos úgy is szépen kikelnek, de mivel nem tudnak lepotyogni félek hogy beszorul a lábuk és bajuk lesz.
Előzmény: r_józsi (1238)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1279
Itt te vagy a Jedi Péter!
Miért ne lennél Mester ?
Valószínűleg te forgatod itt a legjobban a laser nyalábot XD
Mástól nem halottam még, h stucc keltetésbe vágott volna pedig nem szűk látó körben élek. Meg amúgy is te adsz erőt másoknak is a keltető építésre, te sarkallod a fórumot, amit persze te is hoztál létre.
NE LENNÉL MESTER ????
Dehogynem ! Legalább is a szememben az vagy !
Nem sajnálod másoktól a nehezen megszerzett infót, nem nyereségből segítesz !

Respect Master !
Előzmény: fapeter (1278)
fapeter Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1278

Az infó nem volt fals, csak vannak hatékonyabb megoldások is,

mint a rizs és/vagy konyhasó...

Mert végülis a kálcium-klorid is só, csak hatékonyabban végzi a feladatát! :-D

ui.:

bár megtisztelö, de nem kell mesterezni.

köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (1277)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1277
Meggyőztél Mester ! Maradok én is a technika ördögeinél :) Csak nem tudtam, h valós infót kaptam -e vagy farsot. De akkor valós a dolog, csak nem olyan hatékony mint a páraelszívásos.
Előzmény: fapeter (1274)
fapeter Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1276

Szerintem akkor próbáld kissebb szögben elfordítani a tálcákat, 5-10-15 fokkal kevesebb billentés nem okoz akkora keltethetöség csökkenést, mint a túlhevülés!

Aztán a következö konstrukciónál ha van rá lehetöség,

növelni kell a tálcák közötti távolságot!

Én többek között ezért nem vagyok híve annak, hohy minnél jobban használjuk ki a rendelkezésre álló teret a tojások számára... a technológia az elsödleges!

Én a mai napig egyetlen (nagy) tálcát használok a fekvö gépemben, és a környéken mindenkinek vannakcsibéi :-D

Előzmény: gyula.uw (1272)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1275
Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor ha már hat napjuk van hátra, akkor sűrűbben szellőztess, nálam a légcsere az utolsó héten már 8 óránként történik meg (az önhő miatt), de a 38,2 illetve a 38,4 az nem vészes, de vigyázz ne menjen 39-re ! Én úgy állítottam be a ventit, h lehúzza egészen 28C°-ra a belső hőt. Persze az a legbiztonságosabb módszer ami a legegyszerűbb, ahogy ezt Péter mester is írta tedd a szemhéjadhoz a tojit, és ha már nem érzed melegnek akkor lehet ismét "befűteni" !
Ja és egyébként uncsiöcséméknél, ahol több ezer tyúktojást is keltetnek ott van olyan terem is ahol a levegő hőmérséklete folyamatosan 37,5-és 38,2 között ballag, hiszen egy egész termet nem tudsz profin beállítani tized pontosan. De természetesen ezek az én meglátásaim.
Előzmény: gyula.uw (1272)
fapeter Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1274

A rizses-sós megoldást nemtudom, hogy lehet automatizálni, és a hatékonyságát sem ismerem. Ezért írtam azt a módszert, ami nálam müködik. (müködött)

Ahonnan én szereztem be a tojásokat, ott is próbálkoztak keltetéssel, de a páratartalommal problémájuk volt, ök egy nagy tálca sót használtak erre, a keltetö alján.

(én akkor már tudtam, hogy kézbentarthatóbb megoldást fogok használni a páratartalom csökkentésére :-) )

Előzmény: Törölt nick (1273)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1273
Nem-nem csak baromfikat keltetnek, a struccokhoz nem értenek ők sem, csak valami keltetős ismerősüktől hallották . Én meg azért kérdeztelek mert te ezt nagyon vágod úgy is...gondolom legalábbis nem egy körön vagy már túl struccban :)
Előzmény: fapeter (1270)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1272
Helló..
Köszi a választ,az még a problémám fapeter hogy amikor a tálcák el vannak fordítva 45'-kal akkor a levegő nem mozog úgy ahogy kellene pedig a tálcák tengely távolsága 13 cm de ha el van fordítva akkor a tojás teteje a felette lévő tálca közti távolság Kb 1.5 cm .
És ott a levegő mozgás kicsit be lassul és így, sajnos ma reggelre is felszaladt a hőmérséklet 38.5 re :-((.
Kicsit kinyitottam az ajtót hogy hűljön vissza a tojás remélem nem lesz nagy probléma, lehet az a baj hogy a tojás tartó tálca alja rostély lemezből van elég apró lukú plusz még rajta a tojás és így egészen zárt vagyis korlátozót a légmozgás:-((
Még van 6 nap a kelésig persze ha lesz belőle valami ,utána át szeretném alakítani a tálcákat profillécesre.
Előzmény: fapeter (1271)
fapeter Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1271

így is lehet hüteni, bár ezt a kor-idö összefüggést én még nem alkalmaztam.

ameddig, lámpázgatok, tapogatok a keltetöben, addig hülnek a tojások is...

közben a csukott szemhéjjas tesztet néha lefuttatom, hogy tudjam mikor elég :-D

Előzmény: gyula.uw (1267)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1270
Fogalmam sincs... nekik biztosan sokkal nagyobb tapasztalatuk van strucckeltetésben.
Előzmény: Törölt nick (1268)
kiralyetele Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1269
egy külföldi honlapon találtam hasonlónak a leírását, rajzát, csak ott a fütőrész fent található, két ventilátor nyomja le a meleg levegőt és két oldalt jön fel a levegő, így cirkulál az egész.

Ezt a megoldást nemrég láttam és megtetszett, gondolkodtam egy darabig, melyik megoldás legyen, ez győzött.

Ma 8 naposak a tojások, amit idáig lámpáztam, mindben látható az embrió. Sajnos ma túlfűtött a rendszer, valószínű, hogy már a tojások is termelik a hőt, az izzók ugyan nem kapcsoltak be, de a hőtöbblet nem tudott eltávozni, mert a szellőzők felét lezártam. Így felszaladt 38,2 fokra a hő, igaz észrevettem néhány óra után, remélem nem sérültek az embriók nagyon.

Az 5 cm-es bazaltgyapot megteszi a magáét, nagyon jól szigetel.
Előzmény: fapeter (1251)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1268
Na rendesen lázba jöttem mikor megleltem a kis fórumot úgy nézem, mert 25 évesnek írtam magam :) De szép is lenne ...de már sajna 35 az :(

Egy kérdésem lenne, mivel unokaöcsémék is keltetnek már elég régen (5-6000 tojás egy keltetőben , és ebből van 20db) és nekem azt tanácsolták, h a struccnak a keltetője aljára terítsek ki rizst, vagy konyhasót, mivel ez a hőhatására elszívja a párát kellő értékben. Szerinted ez mennyire lehet reális, illetve "jó megoldás" ?
Előzmény: Törölt nick (1249)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1267
Sziasztok :-))

fapeter az lenne a kérdésem hogy a 14. naptól te mit ajánlasz a szelöztetésre és a tojás vissza hűtésre??
Naponta elég ügye egyszer hűteni, 14.nap 14 perc 15 nap 15 perc és így tovább???
Előző pár hozászolásomban ill kérdésemben jeleztem hogy a könyökhőmérő egyszer csak le megy 35.6 fokra meg ilyenek .
Rá jöttem hogy mi okozta mert a lázmerő jót mutatót ,na szóval az volt hogy a könyökhőmérő nem volt teljesen beledugva a keltető térbe mert ha fordítódtam volna a tálcákat akkor bele ért volna és eltörte volna a szárát.
És a kilógószár hidegebb volt mint a belelógó és a keltető párája lecsapodot a hőmérőn és egy nagy csepp pára volt rajta, és amikor a ventilátor fújta jóval hidegebb volt!!!
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1266
Igen, én is utána olvastam, h már írtál.
Nagyon szívesen, örülök, ha segíthettem ezzel is egy picit !
A héten át is hozom anyuéktól a hűtőt ! Addigra faterral kibelezzük, meg felszereljük izzós fűtéssel, vezérlővel, s terveim szerint ezután már csak a tojás tartókat kéne megcsinálnom.......... de tudjátok "cipésznek jó cipő ?" De közben természetesen fotózok mindent.
Előzmény: fapeter (1265)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1265
OK, közben írtam, hogy gyorsan reagáltam... köszönjük az információkat!
Előzmény: Törölt nick (1264)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1264
Ha kicsit visszább olvasol mester meglátod mit is írtam, miszerint NEM értek az elektronikához, de nekem ebből a kettő egységből van kombinálva a cucc !

Ja nem vágom mi az a "köporc egység, és az azt hajtó elektronika érdekel."

Ha leírnád pontosan mi is az, lehet utánna tudnék nézni !

De küldtem linkeket is mind2-ről neked !
Előzmény: fapeter (1262)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1263
Ok..OK... erre gondoltam... (csak gyorsan reagáltam :-) )
Előzmény: Törölt nick (1261)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1262

Minek a képe?

ez nem az, amiröl én beszéltem. ez csak mér, és esetleg kapcsol...

Engem maga a köporc egység, és az azt hajtó elektronika érdekel.

Előzmény: Törölt nick (1260)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1261

Ő pedig a ködösítő, de sajna most néztem, h ennek a terméknek is felment az ára, most 4990- de szerintem akvarisztikában max 2rugó, az egész
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1260
Nedvesség szabályozás

Íme itt a képe, ha valakinek megcsiklandozta volna az érdeklődését !
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1259
Mindjárt megnézem, most mi az ára, és rögtön el is küldöm neked a linket, ahol meg lehet venni (Természetesen priviben, nem akarom összeszemetelni az oldalt)
Előzmény: fapeter (1258)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1258

Ezen a hidegpárásító dolgon elgondolkodtam... nemlehet, hogy rossz árra emlékszel? mikor én nézegettem 16-20eHUF körül volt az ára, ezért maradtam a  fütött párologtatós megoldásnál :-(

ennél sajnos be kell kalkulálni hogy a párásítás mellékterméke hö, ami emel(het)i a keltetötér hömérsékletét...

Előzmény: Törölt nick (1249)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1257

Nekem pont a menetesszáras megoldás van, de erröl is találsz képeket...

A menetesszáron egy "anya" van  ami a két végálláskapcsoló között vándorolhat.

a forgató elektronikáról is találsz képet (rajzot).

egytojás súja, kb 1.5 kg ami már jelentös volt 12 tojás esetén, de a billentéshez nem kell különösen nagy erö, mert a "tálca" forgáspontja csapágyazva van.

Előzmény: Törölt nick (1256)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1256
Óhhh értem már csak nekem ez maradt ki : HH3610 analóg relatív páratartalommerő
persze most olvasgattam újra, és így érthető is, mostmár számomra is gondolom ez is valami olyan mint a másikakban az én érzékelőm, csak az sajna akkor kapcsol csak ha leesett a páratartalom, de az emelkedésre nem :( ! Azt hiszem a fejemben kezd összeállni a képlet :) Remélem nemsokára neki is kezdhetek az építésnek, csak előbb akkor vásárolok ilyen fent említett HH3610 is, meg persze még ami kell !
Más : Azon gondolkodom mivel tudnám megoldani a forgatást mivel ugye ezek a tojások nem 10dkg -osak, így azért figyelnem kell majd a teherbírásra is, de szerintem ablaktörlős megoldás lesz itt is a nyerő, vagy pedig a menetes száron "közlekedő" fej, aminek a belsejében a menet furatba illik a szár, és a rögzítés pedig egy hengerben kapna helyet, a feszült helyzetére tekintettel. Neked mi a véleményed ? Mi lenne helyén való erre a célra ?

(Nekem lakatos ésszel ez ugrott be hirtelen)
Előzmény: fapeter (1255)
fapeter Creative Commons License 2009.04.07 0 0 1255

Páratartalom szabályzás:

Én egy HH3610 ánalóg relatív páratartalommérö szenzort használok, aminek feszültség kimenete van (ami természetesen arányos a levegö relatív páratartalmával)

Mikor a ceresites dologot olvastad, nem voltál elég figyelmes, vagy én hagytam ki az írásból, hogy az egy zárt müanyag dobozban van, és csak akkor jár a dobozba épített ventillátor, ha magas a páratartalom. e szenzor jele alapján egy paraméterezhetö elektronika kapcsolgatja a "ceresit-ventit", szóval a páratartalom csökkentése teljesen automatikus.

Köszönöm, hogy végigolvastad a topicot, és csak ezután kérdeztél...

( ezt így kell :-) )

Sikeres strucckeltetö építést kívánok, és ha kérdésed van, ne tartsd vissza!

Előzmény: Törölt nick (1254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!