Régelhunyt nagypapám keltetőgépeivel próbálkoznék keltetni, leírás van a keltetés folyamatához és amúgy is értek hozzá mert tyúkkal már keltettem(20/18[egy volt csak záp, 1 pedig a kelésnél lett összetaposva]) igaz abba nem túl sok beleszólásom volt, de még emlékszem naggyából, hogy a papa hogyan is keltetett a gépekkel. Segítséget szeretnék kérni, mivel a gép '94-es évjáratú, ahogy a papírjai is és azért azóta gyökeresen megváltoztak a dolgok, mondjuk nem éppen a keltetők terén. :D Szóval lenne egy két olyan keresztkérdésem mint pl.: Csak a "szemestojások" a jók? Mert már volt aki ennek az ellenkezőjét állította rendíthetetlenül. + Mivel kellene fertőtlenítenem a gépet? Mivel kb. 10 éve volt használva utoljára és azóta a nyomokból ítélve pár állat megmászta. :S
Halihó sziasztok... Fapeter a 98 .hozászolásban lévö kép már mint a fűtőventilátor az egy egyszerű hősugárzó??? És amiről írtál hogy egy tálcás gépet használsz a169. hozászolásban lévő gép az?? Gondolom hogy a Strucc tojástartóra helyezed rá a rekeszt, amibe rakod a csirke tojást. Hány csirke tojással tudod elindítani a képen látható gépedet ,vagy már rég nem azt használod? Mert ha letelik ez a ciklus akkor építeni akarok egy új gépet tanulva a fellépő hibákból le vont következtetésekből!!!
Szeretnék valakivel csináltatni egy keltetőgépet mert sajnos én tuti nem tudom megcsinálni,a hűtőm megvan hozzá!Aki tudna segíteni írjon vissza vagy hívjon ezen a számon 0630-972-4942,hogy megbeszéljük a részleteket!Sűrgős lenne!
Pirosvillám én még ott tartok, hogy kivegyem a forgatót bujtatáskor vagy sem? Az oké, hogy biztos úgy is szépen kikelnek, de mivel nem tudnak lepotyogni félek hogy beszorul a lábuk és bajuk lesz.
Itt te vagy a Jedi Péter! Miért ne lennél Mester ? Valószínűleg te forgatod itt a legjobban a laser nyalábot XD Mástól nem halottam még, h stucc keltetésbe vágott volna pedig nem szűk látó körben élek. Meg amúgy is te adsz erőt másoknak is a keltető építésre, te sarkallod a fórumot, amit persze te is hoztál létre. NE LENNÉL MESTER ???? Dehogynem ! Legalább is a szememben az vagy ! Nem sajnálod másoktól a nehezen megszerzett infót, nem nyereségből segítesz !
Meggyőztél Mester ! Maradok én is a technika ördögeinél :) Csak nem tudtam, h valós infót kaptam -e vagy farsot. De akkor valós a dolog, csak nem olyan hatékony mint a páraelszívásos.
Szerintem akkor próbáld kissebb szögben elfordítani a tálcákat, 5-10-15 fokkal kevesebb billentés nem okoz akkora keltethetöség csökkenést, mint a túlhevülés!
Aztán a következö konstrukciónál ha van rá lehetöség,
növelni kell a tálcák közötti távolságot!
Én többek között ezért nem vagyok híve annak, hohy minnél jobban használjuk ki a rendelkezésre álló teret a tojások számára... a technológia az elsödleges!
Én a mai napig egyetlen (nagy) tálcát használok a fekvö gépemben, és a környéken mindenkinek vannakcsibéi :-D
Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor ha már hat napjuk van hátra, akkor sűrűbben szellőztess, nálam a légcsere az utolsó héten már 8 óránként történik meg (az önhő miatt), de a 38,2 illetve a 38,4 az nem vészes, de vigyázz ne menjen 39-re ! Én úgy állítottam be a ventit, h lehúzza egészen 28C°-ra a belső hőt. Persze az a legbiztonságosabb módszer ami a legegyszerűbb, ahogy ezt Péter mester is írta tedd a szemhéjadhoz a tojit, és ha már nem érzed melegnek akkor lehet ismét "befűteni" ! Ja és egyébként uncsiöcséméknél, ahol több ezer tyúktojást is keltetnek ott van olyan terem is ahol a levegő hőmérséklete folyamatosan 37,5-és 38,2 között ballag, hiszen egy egész termet nem tudsz profin beállítani tized pontosan. De természetesen ezek az én meglátásaim.
A rizses-sós megoldást nemtudom, hogy lehet automatizálni, és a hatékonyságát sem ismerem. Ezért írtam azt a módszert, ami nálam müködik. (müködött)
Ahonnan én szereztem be a tojásokat, ott is próbálkoztak keltetéssel, de a páratartalommal problémájuk volt, ök egy nagy tálca sót használtak erre, a keltetö alján.
(én akkor már tudtam, hogy kézbentarthatóbb megoldást fogok használni a páratartalom csökkentésére :-) )
Nem-nem csak baromfikat keltetnek, a struccokhoz nem értenek ők sem, csak valami keltetős ismerősüktől hallották . Én meg azért kérdeztelek mert te ezt nagyon vágod úgy is...gondolom legalábbis nem egy körön vagy már túl struccban :)
Helló.. Köszi a választ,az még a problémám fapeter hogy amikor a tálcák el vannak fordítva 45'-kal akkor a levegő nem mozog úgy ahogy kellene pedig a tálcák tengely távolsága 13 cm de ha el van fordítva akkor a tojás teteje a felette lévő tálca közti távolság Kb 1.5 cm . És ott a levegő mozgás kicsit be lassul és így, sajnos ma reggelre is felszaladt a hőmérséklet 38.5 re :-((. Kicsit kinyitottam az ajtót hogy hűljön vissza a tojás remélem nem lesz nagy probléma, lehet az a baj hogy a tojás tartó tálca alja rostély lemezből van elég apró lukú plusz még rajta a tojás és így egészen zárt vagyis korlátozót a légmozgás:-(( Még van 6 nap a kelésig persze ha lesz belőle valami ,utána át szeretném alakítani a tálcákat profillécesre.
egy külföldi honlapon találtam hasonlónak a leírását, rajzát, csak ott a fütőrész fent található, két ventilátor nyomja le a meleg levegőt és két oldalt jön fel a levegő, így cirkulál az egész.
Ezt a megoldást nemrég láttam és megtetszett, gondolkodtam egy darabig, melyik megoldás legyen, ez győzött.
Ma 8 naposak a tojások, amit idáig lámpáztam, mindben látható az embrió. Sajnos ma túlfűtött a rendszer, valószínű, hogy már a tojások is termelik a hőt, az izzók ugyan nem kapcsoltak be, de a hőtöbblet nem tudott eltávozni, mert a szellőzők felét lezártam. Így felszaladt 38,2 fokra a hő, igaz észrevettem néhány óra után, remélem nem sérültek az embriók nagyon.
Az 5 cm-es bazaltgyapot megteszi a magáét, nagyon jól szigetel.
Na rendesen lázba jöttem mikor megleltem a kis fórumot úgy nézem, mert 25 évesnek írtam magam :) De szép is lenne ...de már sajna 35 az :(
Egy kérdésem lenne, mivel unokaöcsémék is keltetnek már elég régen (5-6000 tojás egy keltetőben , és ebből van 20db) és nekem azt tanácsolták, h a struccnak a keltetője aljára terítsek ki rizst, vagy konyhasót, mivel ez a hőhatására elszívja a párát kellő értékben. Szerinted ez mennyire lehet reális, illetve "jó megoldás" ?
fapeter az lenne a kérdésem hogy a 14. naptól te mit ajánlasz a szelöztetésre és a tojás vissza hűtésre?? Naponta elég ügye egyszer hűteni, 14.nap 14 perc 15 nap 15 perc és így tovább??? Előző pár hozászolásomban ill kérdésemben jeleztem hogy a könyökhőmérő egyszer csak le megy 35.6 fokra meg ilyenek . Rá jöttem hogy mi okozta mert a lázmerő jót mutatót ,na szóval az volt hogy a könyökhőmérő nem volt teljesen beledugva a keltető térbe mert ha fordítódtam volna a tálcákat akkor bele ért volna és eltörte volna a szárát. És a kilógószár hidegebb volt mint a belelógó és a keltető párája lecsapodot a hőmérőn és egy nagy csepp pára volt rajta, és amikor a ventilátor fújta jóval hidegebb volt!!!
Igen, én is utána olvastam, h már írtál. Nagyon szívesen, örülök, ha segíthettem ezzel is egy picit ! A héten át is hozom anyuéktól a hűtőt ! Addigra faterral kibelezzük, meg felszereljük izzós fűtéssel, vezérlővel, s terveim szerint ezután már csak a tojás tartókat kéne megcsinálnom.......... de tudjátok "cipésznek jó cipő ?" De közben természetesen fotózok mindent.
Ha kicsit visszább olvasol mester meglátod mit is írtam, miszerint NEM értek az elektronikához, de nekem ebből a kettő egységből van kombinálva a cucc !
Ja nem vágom mi az a "köporc egység, és az azt hajtó elektronika érdekel."
Ha leírnád pontosan mi is az, lehet utánna tudnék nézni !
Mindjárt megnézem, most mi az ára, és rögtön el is küldöm neked a linket, ahol meg lehet venni (Természetesen priviben, nem akarom összeszemetelni az oldalt)
Ezen a hidegpárásító dolgon elgondolkodtam... nemlehet, hogy rossz árra emlékszel? mikor én nézegettem 16-20eHUF körül volt az ára, ezért maradtam a fütött párologtatós megoldásnál :-(
ennél sajnos be kell kalkulálni hogy a párásítás mellékterméke hö, ami emel(het)i a keltetötér hömérsékletét...
Nekem pont a menetesszáras megoldás van, de erröl is találsz képeket...
A menetesszáron egy "anya" van ami a két végálláskapcsoló között vándorolhat.
a forgató elektronikáról is találsz képet (rajzot).
egytojás súja, kb 1.5 kg ami már jelentös volt 12 tojás esetén, de a billentéshez nem kell különösen nagy erö, mert a "tálca" forgáspontja csapágyazva van.
Óhhh értem már csak nekem ez maradt ki : HH3610 analóg relatív páratartalommerő persze most olvasgattam újra, és így érthető is, mostmár számomra is gondolom ez is valami olyan mint a másikakban az én érzékelőm, csak az sajna akkor kapcsol csak ha leesett a páratartalom, de az emelkedésre nem :( ! Azt hiszem a fejemben kezd összeállni a képlet :) Remélem nemsokára neki is kezdhetek az építésnek, csak előbb akkor vásárolok ilyen fent említett HH3610 is, meg persze még ami kell ! Más : Azon gondolkodom mivel tudnám megoldani a forgatást mivel ugye ezek a tojások nem 10dkg -osak, így azért figyelnem kell majd a teherbírásra is, de szerintem ablaktörlős megoldás lesz itt is a nyerő, vagy pedig a menetes száron "közlekedő" fej, aminek a belsejében a menet furatba illik a szár, és a rögzítés pedig egy hengerben kapna helyet, a feszült helyzetére tekintettel. Neked mi a véleményed ? Mi lenne helyén való erre a célra ?
Én egy HH3610 ánalóg relatív páratartalommérö szenzort használok, aminek feszültség kimenete van (ami természetesen arányos a levegö relatív páratartalmával)
Mikor a ceresites dologot olvastad, nem voltál elég figyelmes, vagy én hagytam ki az írásból, hogy az egy zárt müanyag dobozban van, és csak akkor jár a dobozba épített ventillátor, ha magas a páratartalom. e szenzor jele alapján egy paraméterezhetö elektronika kapcsolgatja a "ceresit-ventit", szóval a páratartalom csökkentése teljesen automatikus.
Köszönöm, hogy végigolvastad a topicot, és csak ezután kérdeztél...
( ezt így kell :-) )
Sikeres strucckeltetö építést kívánok, és ha kérdésed van, ne tartsd vissza!