Sziasztok!
Nem tudom, hogy nálatok hogyan van, de nálunk nagyon-nagyon szigorúak a cukor ügyben.
Én pont kórházban voltam, amikor megcsinálták a terheléses cukrot, 7,7 lett, ami elvileg még jó, de máris közölték, hogy szénhidrátszegényebben kellene ennem. Ráadásul a kórházban kapott infúzió, meg gyógyszerek megemelik a vércukor szintet (mondta is a kórházi doki), szóval nem nagyon értékelhető az eredmény.
Apukám orvos, van otthon vércukor mérőnk, szóval meg lehetne ismételni. Szerintetek hogyan csináljuk?
Tejes-zsömlés módszerrel? Akkor mennyi tejet meg zsömlét kell megenni? Akkor egy óra múlva kell mérni és 7,0 alatt kell lennie?
Saját megnyugtatásomra kellene, mert a doki mondta, hogy pár hét múlva megismételtetnénk.
Nekem furcsa, hogy más-más kórházakban máshogy kezelik a cukorbeteg kismamákat.
Itt nem veszik annyira szigorúan a diétát, pl. az asszisztens a kontrollon még azon is csodálkozott, hogy előírtak nekem 180 g-ot. A dokinőnek mondtam, hogy sokszor vagyok éhes, és megengedte, hogy több ch-t egyek ilyenkor.
A mérleget sem használom mindig szigorúan.
A védőnő múltkor mérte a cukromat, 5,0 volt az éhomi. Kíváncsi vagyok, mennyi lesz a fruktózamin így diéta mellett. Jövő héten kedden kell mennem újra a diabetológiára.
Szóval azt akarom mondani, hogy fura, hogy én ezt a kezelést szinte lazának látom, míg máshol nagyon szigorúan betartatják és ellenőrzik az enyémnél sokkal szigorúbb diétát is.
Egyrészt, ha a fruktózamin értéked jó, akkor ne aggódjál. Másrészt, nem biztos, hoyg ez a "hű de komolyan veszik" ez olyan jó. Van most a koraszülött babás topikban egy olyan lány, akinek 150 grammos diétát írtak elő. És más okok miatt is valószínáleg, de szerintem ez is belejátszott, hogy a 29. hétre született egy kb 26 heti fejlettségű babája.
Ésszel kéne csinálni a dolgokat, csak az sokkal több energiába kerülne.
Írtam Neked múlt héten egy mailt, de valamiért visszajött. Én kértem Tőled tanácsot emailben nemrég, mikor megállapították a cukrot, ugyanolyan értékkel, mint Neked volt.
Köszönöm, hogy akkor segítettél. Most akadtam rá a honlapodon a történetedre, és az is nagyon tanulságos volt.
Már túl vagyok az első kontrollon, ahol vért vettek, és fruktózamint néznek belőle, de ennek az eredményét csak a köv. vizsgálaton tudom meg. Egyébként nekem Hgb1ac-t nem néztek. De úgy tudom, a fruktózamin is a hosszútávú cukor vizsgálatát nézi, két hétre visszamenőleg. Nekem ez először (még diéta nélkül) 265 lett, és 285 a ref. max. Mondjuk senki nem mondott rá semmit.
Kaja utáni vércukrot viszont azóta sem néztek, és nem is fognak, mert a kétheti kontrollok mindig ugyanígy fognak zajnlani: testsúly, vérnyomás, cukormérés (pillanatnyi), és fruktózamin.
Annyit sikerült a védőnőmmel megbeszélnem, hogy 24 hetesen ismét elmegyek terhelésre, amikor amúgy is aktuális minden kismamánál (mert a diabetológus azt mondta, hogy engem többet nem terhelnek, az az egy eredmény számít csak, amit az elején megcsináltak.)
Bocs, ha hosszú lettem, de még mindig sok a kérdés és kétely bennem, és nem tudom, megfelelően foglalkoznak-e ezzel a dologgal. A babanetes társalgót elolvasva Pesten sokkal komolyabban veszik a terhesgondozást.
Igen, magasabb. az a 6,2% az kb azt jelenti, hogy az átlagos vércukorértéked 6,5 mmol/l körüli. A teesetedben inkább az étkezés utáni átlagokat mutatja, hiszen gyakran eszel keveset, tehát kevés az éhomi időszak, amikor is a vércukor szinted tartósan le tud süllyedni.
Akkor, ha jól értem, ezt az értéket befolyásolják az ember étkezési szokásai is? Tehát, ha én úgy eszem, hogy gyakran, keveset - ami egyébként így van, mert nem terhesen is régóta sok a savam -, plusz még gyakran fogyasztok édességet is, akkor a vércukorszintemnek "nincs ideje" leesni, így az átlag - tehát ez az érték - magas lesz?
A HbA1c azt mutatja, hogy az elmúlt 2-3 hónapban milyen volt az átlagos vércukorszinted. Mostanság az az uralkodó álláspont, illetve több helyen is olvastam ilyet, hogy nem túl mérvadó ezt nézni, mivel az ember a nap nagy részében eszik, vagy evés utáni állapotban van (pláne egy kismama). Sokkal fontosabbak a közvetlen étkezés utáni eredmények, illetve az éhgyomri. Én inkább azt modnanám, hogy felezd a korábbi mennyiséget. Akkor te sem készülsz ki, de nem is eszel annyit.
Hallott már közületek valaki HBA1c értékről? Visszaolvastam a topicot, és Lovászi egyik hozzászólásában találkoztam a vér tartós inzulinszintje kifejezéssel, sejtésem szerint erről van szó. De mit jelent ez az érték, és mekkora jelentősége van?
Az éhgyomri vércukorszintem egyébként 5,3 mmol/l (3.00-5.50), a 75 gramm glükóz után két órával pedig 6.2 mmol/l-t mértek. Tudja valamelyikőtök, hogy ezeket az értékeket a HBA1c 6,2 %-os (3.90-6.00) értéke mellett mennyire kell komolyan venni? Egyelőre a dokim annyit mondott, hogy kerüljem a natív cukrokat - számomra halál, én csokin-cukron élek -, és 4 hét múlva megismételjük a vizsgálatot.
Nekem a 23. héten a terheléses 75 gr cukros lötyi után 7,8 lett (120 perces érték). A dokim nekem azt mondta, hogy figyeljek a CH bevitelre, de konkrét diéta még nem kell. Most hetente 1-2szer ellenőrzöm a cukrom vércukormérővel, és a 28. héten megismételjük a cukros lötyit.
Eddig bármilyen étkezés után 1 órával 6,2 alatt volt, ami állítólag nagyon jó :) Remélem így az odafigyeléssel rendben is marad.
A 7,5 teljesen jó eredmény, a határon belül van. Szerintem max. annyit mondanak, hogy kerüld a csokit, cukrot és édességeket. Az előző terhességnél a 7,6-ra nekem ezt mondták, havonta ellenőriztek azért.
Hogy érted, hogy egy hónapod van hátra? Nem 26 hetes vagy? Valamit rosszul értettem?
nekem most a 26. héten a terheléses 7,5 lett, emiatt azt ebszéltük meg a dokival, nézünk megint. most kértem, hogy csak tejzsemle legyen. ma kaptam meg az eredményt, 6,1. állítólag ez iciripicirit magas. kerek 1 hónapom van hátra, nem tom, micsiáljak??? a dokim szabin, diétázni nincs kedvem... :-(
Nekem ez a második terhességem, most taposom a 12. hetet.
Az első babánál a terhelés után a 120 perces érték 7,6 volt (60 perces 10,4), akkor diabetológiára küldtek, de mivel a fruktózamin érték rendben volt, nem kellett diétát tartanom.
De a második terhességnél már rögtön az elején küldtek terhelésre, aminek az eredménye: éhgyomri: 5,6; 60 perces: 9,6; 120 perces: 8,1. Most is csináltak fruktózamin vizsgálatot, ami a referencia tartományon belül volt.
Ezzel hivatalosan terhességi cukorbeteg lettem.
Kérdésem: Nektek milyen értékek születtek?
A másik: ezt még kis terhességnél csinálták, lehetségesnek tartom, hogy ez még rosszabb is lesz.... ???
180 grammos diétát kaptam, és kicsit el vagyok keseredve... :(((
Köszönöm a válaszokat!
Akkor asszem marad a szopi, mert a doki is mondta, hogy lehet később is, de akkor addig diéta. (megjegyzem szülés után már nem igazán tudtam tartani amúgysem. az időpontok a szopik miatt csúszkáltak, a mennyiség, hát nem tudom, én baromira éhes vagyok állandóan szülés óta, eszem is rendesen, mégis eddig csak fogytam, -2 vagyok a terhesség indulása előttihez képest, -1 a szülés utáni 1 héttelhez képest)
(Most jutott eszembe: érdelmesebb diabetológiákon kérésre adnak kölcsön vércukorszint-mérőt. Stixet kell hozzá venni egy gyógyszertárban és kajálások után 1 órával méregetni. Egy hét eredményei után a diabetológus meg fogja tudni mondani, hogy a diétát el lehet-é hagyni, illetve milyen ütemben... Szerintem.)
najó, és addig diétázol, amíg szopnak a gyermekek???? áááá. nekem 16 hósig szopott :))) akkor is csak azért hagyta abba, mert már majdnem félidős terhes votlam...
Nekem is volt terhességi cukrom és a diabéteszes doki azt mondta, hogy kb. hat hét után jelentkezzem. Ezt meg is tettem és az első kérdése az volt, hogy szoptatok-e. Majd abban maradtunk, hogy ha már nem szoptatok és eltelt jó 1 hónap akkor jelentkezzem ismét és akkor megcsináljuk a kontrollt. A gyerekeim 5 és fél hónaposak és még valamennyit szopiznak, így még nem is voltam szűrésen.
Tudom ahány kórház és szakember, annyi vélemény, de azért sokkal egyszerűbb végigcsinálni a procedúrát, ha nem kell még a szoptatáshoz is alkalmazkodni.
(Szerintem szoptass nyugodtan. Máig élénken emlékszem a cukrozott/mézezett, tőgymeleg tehéntej finom ízére. Anyatejben sem lehet rossz. Egy alkalomtól ritkán lesz baja bárkinek is...
Amit meg kell innod, az csak tiszta glükóz. Semmi veszélyes nincs benne... (Csak marha rossz ízü.))
Bocs, hogy berontok a topicodba, de lenne egy idevágó kérdésem nekem is, hátha tud vki tapasztalt megoldást. Szóval én már szültem, 6 hetes a gyerekem, volt terhességi cukrom. Jövő hten meg kell csinálnom egy terheléses cukrot, hogy minden OK-e. Ezzel kapcsolatban azt kérdezném, hogy szerintetek lehet szoptatni közben? Valószínű úgy jönne ki, hogy 7-kor éhgyomri, aztán megiszom a trugyit, és utána szoptatás, majd, az 1 órával későbbi, 9*kor a 3. szuri, és a 10 órás szoptatásra már otthon lennék.
A másik kérdés, hogy ez a cukor mennyiség gondolom átmegy a tejbe is, a 10 órásnál vagy később, ez nem okoz gondot a babának, nem lesz baja tőle?
A dokimtól az 1-t kérdeztem, bizpnytalan volt. A vérvételes nő azt mondta, lehet szoptatni közben. (de ő jövő héten szabin lesz, nem ő vezsi le). Ha egy mód van rá, nem szeretnék fagyasztott tejet adni, cumisüvegezni.
Én értem, én magam is azokat szeretem főleg, amiket felsoroltál:) De szerintem azért pár hónapig ki lehet birni a tejszínhabot, a diót vagy a trappista sajtot:) És akkor biztosan nem fogsz fogyni:)
Nem kolbászt, velőt, és egyébb durván egészségtelen dolgot javasoltam:))
A dióról pl. biztos te is tudod, hogy rettentő egésztséges, és van pár olyan nyomelem, ami a Magyarországon szokásos élelmiszerek közül csak a dióban van meg:) Nem kell belőle sokat enni, egy maréknyi már többszáz kalória:)
Irok neked egy sajtmártást, ez nagyon könnyű, és akár zöldségre is öntheted:
1 tömlős natur tejszínes krémsajt
1 deci tej
10 deka reszelt trappista sajt
1 lapos ek. liszt
pici parmezán
fűszerek: szercsendió és fehérbors izlés szerint.
Összekevered, felfőzöd, és melegen öntöd rá a hamira. Húshoz is finom, tésztára is vagy zölséggel:)
Ha van kedved, próbáld ki:)