Keresés

Részletes keresés

Sanci07 Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1431

Kedves Szölőszem.Két fajta csemege után érdeklődöm a Negra és a Ruszmal.Ha tudnál valamit róluk kérlek oszd meg velem,illetve ha bárkinek van kérném írjon róla köszönöm.

juhosttt Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1430

Koszonom!! Ez messze nem hasonlit az altalam kerdezett szolore. Na sebaj, egyszer csak kiderul :)

Előzmény: szölőszem (1429)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.16 0 0 1429

Az Ametist fajta leírása:

AMETIST:Szlovák fajta.Szülők:Aptis Aga X Kardinal.Érési idő:korai/augusztus/.Fürt:400-600 gr.,kúpos,hengeres,közepesen laza.Bogyó:24 x 17 mm.4 gr.Szine fényes pirosas-sárga.Íze semleges.

Husa ropogós.Cukor:15-17 %,sav:5-6 gr./l.Növekedési erénye átlagos.Betegség ellenállás átlagos.

Fagyállóság:-19-20 C°.

Előzmény: juhosttt (1423)
Falusi1 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 1428

Tapasztalt harcosok véleményét kérem annak kiderítéséhez, hogy az egyetlen Pölöskei muskotály tőkém fürtjeinek bogyói miért hullanak. Sem a tőkén sem a fürtökön, de még a bogyókon sem látszik semmi sérülés vagy betegség. Először azt hittem valamilyen állat verhette le, de ahogy a fürthöz nyúltam több bogyó lehullott. A bogyók még csak nem is fonnyadtak, látszólag semmi bajuk. A többi vegyes fajtájú tőke fürtjein látszik néhol napperzselés, de a pölöskein még ez sem. 

Kramcsák István Creative Commons License 2015.07.15 0 0 1427

Szanci07, nekem eddig még nem volt tapasztalatom, amit hallottam , il, itt is a fórumon  írtak róla, / van az ismerős körömben egy 10 ha- os ültetvény  és az ottani ismerősömnek volt ilyen véleménye/ nagy üzemi  ezres nagyságrendű/ már nekem is van tavalyi oltás van rajta termés, csak  még nincs ilyen érettségben mint a tiéd.nagyon sok összetevő befolyásolja egy-egy fajta viselkedését, de leginkább a meleg , a napfény, a tavalyi évben kapott hideget, meleget, de ez az év kiegyensúlyozottabb, és is örülök az ilyen szép szőlőnek  mint a tiéd, ezért dolgozunk és leljük benne örömünk és hogy  itt is ilyen formán  megéljük a közösséget.

Előzmény: Sanci07 (1426)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 1426

Kedves István!Nálad is gond van az Évával!Nekem ez a legszebb szőlőm gyönyörűen terem négy tőn 31 fürt van és mindegyik gyönyörű.Tapasztalatom szerint a második szem már termékeny gyakorlatilag mindegy hogy hogyan metszed.Trágyát nem kapott locsolva nincs semmi kényeztetés mégis teljesen rendben van.Nem lehet esetleg olyan gond evvel a fajtával hogy nem mindegy hogy milyen vadra van oltva,vagy pedig a szaporító anyagban lenne külömbség?

ÉVA most és még sokat fog nőni.

Előzmény: Kramcsák István (1425)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.07.14 0 0 1425

fxtrader,  jól látod érik be a vesző, Milyen fajtáról van szó?  gondolom korai érésű? ugyan az a helyzet az alsó levelekkel is,  nálam érik a néró teljesen beszínesedett, még locsolás  esetében is kezd érni be a vesző megkapta a számára  elég dózist/ napfény/ ha marad a jó idő  ugyan csak  berakódnak a jövő évi rügyek terméssel ilyenkor diferenciálódnak a rügyek, aki tud figyeljen a talaj nedvesség szintjére, ha kell  locsoljon. itt kellene kitérni a nehezebben termékenyülő fajtákra mint az Éva  , mindenki nagyra becsüli csak   a fürt berakódására kell oda figyelni , a  nemesítője  írhatna pár sort  a tapasztalatokról e témában , gondolom meg fordulnak ők is itt.

Előzmény: fxtrader55 (1424)
fxtrader55 Creative Commons License 2015.07.13 0 0 1424

Szeretném a tapasztaltabb szőlészektől megkérdezni, hogy normális dolog-e, ha ilyenkor a tőkén a ceruzavastag, látszólag egészséges vesszők sárgulni kezdenek. A leveleknek nincs különösebb baja (még?).

3 éves csemegeszőlő-ültetvényről van szó.

Arra gondoltam, hogy lehet-e a vesszők fásszárúvá alakulásának ez az első fázisa. Nem emlékszem, hogy tavaly volt-e ilyen.

juhosttt Creative Commons License 2015.07.13 0 0 1423

Újra megragadnám az alkalmat, hogy az Ametiszről kérjek egy fajtaleírást! Előre is nagyon köszönöm!

Előzmény: szölőszem (1421)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.12 0 0 1422

Ez is gyönyörű, mint a többi bemutatott fajta. Kár, hogy nálunk a kertészetek kínálata ilyen szegényes és elavult.

Előzmény: szölőszem (1420)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.12 0 0 1421

Kesza-1 /Talisman/:

szölőszem Creative Commons License 2015.07.12 0 0 1420

Egy újabb csemegeszőlő fajtát mutatok be:KESZA-1/TALISMAN/:

Orosz fajta.Amatőr nemesítés/Iucsov Potapenko/.Szülők:Frumosa Alba X Vostorg.Érési idő:127-135 nap./Szept.eleje-közepe/.Nőivarú, beporzó kell.Jó beporzó:Frumosa Alba,Vostorg,Timur,de akár a Néro is lehet.Fürt:800-1100 gr,kúpos,vagy szárnyas,közepesen laza,olykor laza.

Bogyó:35 x31 mm.12-16 gr. fehéres-zöldes-sárga.Íze harmónikus,teljes érésben kissé muskotályos.

Cukor:17-23 %,sav:6-8 gr./l.Betegség ellenállás:jóval az átlag felett.Fagyállóság:-25C°.

Saját tapasztalat:Nagyon értékes fajta,rezisztensnek tekinthető,bogyója nem pereg,nem reped nem rothad,darazsak nem bántják,ize ,textúrája kiváló,jól szállítható.Egy nagyon eltalált nemesítésű fajta.

Sok új fajtának a nemesítési alapja, úgy mint az egyik szülő.

Néhány új klónja ismeretes/spontán mutáció/:Talosman Ovalnij/bogyó:42x30 mm.18-20,vagy 25 gr/.

Talisman Stimul:/bogyó:38x31 mm.Íze muskotályos.

macilacilaci Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1419

Köszönöm!

Előzmény: Kapa bácsi (1412)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1418

Korai csemegékben szinte már nem is alkalmazható, annyira hosszú az é.v.i. És a többségnek vegyesen van csemegeszőlője, hogy sokáig lehessen szedni. Nekem csak pár tőke van, de én is úgy válogattam, hogy koraitól késő őszig mindig legyen.

Előzmény: juhosttt (1417)
juhosttt Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1417

2012-ben jött az évi változás az írás szerint.

Szóval már 3 éve egységesen emelték 56 napra.

De ez a csemege esetében jelentéktelen, mivel anno aki ezzel fújt, 30 napot várt. Most hogy 56 napra emelték, de ő 30 napot vár, még nem fog kórházba jutni. Megmossa, megeszi és kész... Persze hosszú távon nem biztos hogy kifizetődő.

Mindent egybevetve én maradok a szőlőben a réznél, ott rövidebb az évi idő is.

Előzmény: beetee (1415)
beetee Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1416

Az elmélet még áll. Az 56 nap a bor erjedése miatt kell.

Előzmény: öreg_néne_b (1414)
beetee Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1415

Innen vettem

De a régi itt van, ott is külön van a bor és csemege

Majd otthon megnézem mi van a dobozomon, bár az lehet, még a régi...

Gugli barát: 2012-es engedélyokirat szerint minden szőlő 56 napos. 2022-ig érvényes.

Előzmény: juhosttt (1413)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1414
Előzmény: beetee (1411)
juhosttt Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1413

Mióta van feltüntetve a csmege rajta? Van esetleg olyan csomagolásod amin rajta van? Mikor csomagolták? Nekem mindig 56 nap van írva, nincs külön a bor és csemege. 

Előzmény: beetee (1411)
Kapa bácsi Creative Commons License 2015.07.08 0 1 1412

Igen,keverhető!Először a Championt oldod fel,majd kevergetés közben hozzáöntöd a Karathane-t,majd kiegészíted a kívánt lé mennyiségre.

Előzmény: macilacilaci (1410)
beetee Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1411

Dithan és az É.V.I.

Borszőlőnél azért ilyen magas (56 nap) mert rájöttek, hogy a szermaradvány a préselés után akadályozza a normális erjedést.

Abban a töménységben, ami 56 nap alatt még a bogyókon marad, kinyírja az élesztőket is a mustban. Tönkre teheti a bort.

Csemege szőlőnél meg 30 nap után normális mosást követően (ezt is feltételezi az É.V.I.) nincs annyi szermaradvány, ami károsodást okozhatna egy embernél. Ebből is látszik, hogy egyébként meg van maradvány, mert az élesztőnek ez még fájna...

macilacilaci Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1410

Karathane Star és Champion összekeverhető permetszer???

juhosttt Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1409

Akkor itt ragadnám meg az alkalmat Szőlőszem, hogy az Ametiszről kérjek egy fajtaleírást!

Az én szőlőmhöz hozzá tartozik, hogy több mint 25 éve lett ültetve. Szóval azt bele kell számolni, hogyha akkoriban ritkaság, államilag el nem ismert szőlő volt, akkor kizárt hogy nagyapám hozzá jusson.

Kramcsák István Creative Commons License 2015.07.07 0 0 1408

juhos, a zöld bogyó az érett fürtben az hasonlít a hamburgira , de levél alapján én az amesztisz -ra tippelek, nekem is van tavalyi oltásom ,most fog teremni , óriási vastag vessző , nagy levél,  elég rosszul elnyújtva virít, termékenyül,  fogékony a lisztharmatra, kíváncsi leszek az ízre,.nálam  a Néró már színesedik, egy jó hét alatt  beérnek a szőlők? / VICC/. amivel  megvagyok elégedve : Dunav, Moldova.pölöskei,Olsava, Néró, igaz a néron is volt egy kis lisztharmat , de a koraisága és az íze jó .

Előzmény: juhosttt (1407)
juhosttt Creative Commons License 2015.07.06 0 0 1407

A lényeg lemaradt :)

Szóval a a képek alapján ez lehetséges-e, hogy az enyém hamburgi muskotály?

Nekem már az is ellent mond, hogy a levelek hatalmasak, méreg zöldek, míg sok helyen világosabb zöldek a levelek.

Előzmény: juhosttt (1406)
juhosttt Creative Commons License 2015.07.06 0 0 1406

Sziasztok!

Újra hamburgi muskotály... Pár napja láttam ismerősömnél. Ott kapásból arra gondoltam, hogy nekem NEM az van.

Szóval vegyük sorra mit tudok az enyémről:

Felálló hajtás rendszerű, a kifejlett öreg levelek kb akkorák mint egy tök levele, későn kezd a rügy pattani, a saszla után kb 1 héttel, későn érik, ha túl van terhelve, vagy nincs jó idő, nem érik be. A megfelelő érést kb október elején kezdi elérni. A többit a képekben mutatom:

Tavalyi kép, augusztus 4.-ei állapot. A bogyók bár zsendültek, mert a fürtzónát érte a nap, de utána még elég savanykás, míg meg nem érik.

Kulicz Creative Commons License 2015.07.06 0 0 1405

Szeretem az ilyen laza fürtű, nagy bogyójú fajtákat. A gombák is nehezebben terjednek, ha a fürtkocsány nem takarják az összenőtt bogyók. Kicsit az Argo-ra emlékeztet, nagyon szép és nagyon korai.

Előzmény: szölőszem (1401)
Kapa bácsi Creative Commons License 2015.07.05 -1 0 1404

Nem sok a szobafestők használták használják a káliszappant,melegvízben oldva jobban,gyorsabban oldódik.Mikor tavaly láttam motoros permetezővel mosták vele a lisztharmatos fürtöket,és láss csodát másnap elmentem megnézni,és eltünt a lisztharmat a fürtökről.Próbál kevesebbel előszőr,talán 20-30,dkg/10 liter.A Biokon hu honlapján vannak öko szerek.

Előzmény: izgaga (1396)
juhosttt Creative Commons License 2015.07.05 0 0 1403

Én már lemondtam az ilyen ritka fajtákról, de a huzal feszítő ötlete nagyon tetszik és kevés vasból meg van!!! :)

Előzmény: szölőszem (1401)
macilacilaci Creative Commons License 2015.07.05 0 0 1402

Én is ugyan azt használom, a Thiovit Jet-et...
Vigyázok nagyon a hőmérsékletre, az időjárásra, s csak naplemente után permetezek...

Előzmény: Maci_P (1400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!