Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A jó öreg Zaiger bácsi /szeretnék én majd olyan 86 éves lenni,mint ő / nemesítette a Royal sorozatot őszibarackból...ha azok bírják nálunk /bírják .../,akkor gondolom ezek közül is akad néhány ,amelyik bírja.Persze nem ész nélkül,hanem a megfelelő termőtájon /ugyebár őszibarackot sem érdemes mindenhová ültetni nálunk,de ezt nemigen mondják...itt egy fajta vagy alkalmas az egész országban,vagy nem...a nagyokosok szerint, de hogy nálunk is vannak termőtájak,az smafu/
Én is jártam itt. Mármint a neten :-) Ők a tenyésztők, bár szerintem a növényeket termeszteni az állatokat pedig tenyészteni szokták. Így tanultuk az alapiskolában :)
"Nem tudom az ízük mennyiben jelentene újdonságot."
..ilyeneket írnak:
"..A "Flavor King Pluot"... a kóstolási teszt nyertese...A figyelemre méltó fűszeres bouquet és íz, kirobbanó hatással van az ízlelő bimbókra.... A Pluot összetett, intenzív zamatvilága egyedülálló.., sokkal inkább a gyümölcsízek keveréke, ami az egyes összetevőket meghaladva, tökéletes. Továbbá, a cukotartalma ezeknek az interspecifikusoknak sokkal magasabb, mint bármely a nemesítés alapjául szolgáló /standard/ szilva- vagy kajszi termésnek..,az összehasonlíthatatlan édesség gyümölcse.. ."http://www.naturehills.com/fruit-bearing/pluot-trees/flavor-king
Jók ezek a hibridek , ez meg kimondottan tetszik a színe miatt , mondjuk az ízére , állagára is kíváncsi lennék , de a nagy kérdés az , hogy a mi klímánkon mennyire érzik jól magukat . Nem -e az a helyzet velük mint a japánszilvákkal , hogy korán virágoznak , se pollenadójuk se rovarjárás egy hűvösebb időben aztán csak van a fa és nem terem .
Igen a formafák a drágák,de nekünk azért a normál sem igazán olcsó...de legalább tudjuk,hogy vhol lehet ezeket kapni :))
Érdekesek lehetnek ezek a hybridek,ahogy elnézem inkább szilva,mint kajszi.Nem tudom az ízük mennyiben jelentene újdonságot.Gondolom néhány év múlva azért csak hozzá lehet jutni 1-2 fajtához itt is...Mondjuk nekem az Aprykira birizgálja a fantáziámat,mert ez elvontabb keresztezés : cserkó + kajszi. Na ez már némi újdonságot jelenthet...:)
Az Aprimíráról írta Zoli / zoltán84/ ,hogy nem nagy szám,szinte mint a myrabolán...
Az a baj,hogy nálunk nagyon régen megrekedt az új fajták behozatala, szte minden fajból még nagyrészt az ezeréves fajtaválaszték van.Nemhogy a Carmingo,de még az előtte lévő 15-20 év fajtái is alig csorognak be az országba,kistermelői szinten meg szinte semmi...ezért kell megbecsülni azt aki segít orvosolni a helyzetet...
Persze ...én sem az ára miatt mutattam ezt a faiskolát,hanem,hogy miket lehet venni, az áraik egyébként nem furcsák,a német és francia faiskolák árai....
Fater beszélt a főkertész hölggyel még 2006-ban ezügyben (ő hatékonyabban tudott alkudozni)
Teljesen szimpatikus és közlékeny volt, megértette hogy műkedvelők vagyunk
és nem akarjuk elárasztani az országot oltványokkal,
de nem szeretett volna résztvenni ilyen "kalózkodásban".
Még akkoriban beszéltem a Kertészet és szőlészet-től Novák Csillával (a cikk írójával), hogy honnan szerezhetőek be ezek az olványok. Ő Franciaországot javasolta hogy onnan biztosan. Pont nem jártam arra azóta sem.