Nem tudom hogy menyi idöt töltesz otthon de ha van rá lehetőséged akkor én helyedbe elvimén a kicsiket a szomszéd faluba de ha van kedved és időd amit rá tudsz fordítani . Akkor ara az időszakra téglát melegítenék meg gáztűzhelyen és aszt raknám be a keltetőbe !!!!!!!!!!!! Valamikor nálunk is volt áramszünet és így melegíttetem a tojásokat!!! Igen mondjuk 9 óra az nem kis idő ,szerintem óránként 2 szer 2 3 téglával lehetne pótolni a hőt ,persze nem olyan pontosan mint a hőfok kapcsolós megoldással ,de a kritikus alacsony hö felet lehet tartani !!
Az a baj hogy az egész faluba áramszünet lesz!Én is arra gondoltam hogy áttviszem a szomszéd faluba csak 3 km!A rászkodástól nem lesz baj a tojásoknak?
Szia! Ha nem az egész faluban lesz áram szünet,csak bizonyos kerületekben,akkor próbáld meg átvinni valaki ismerőshöz arra a két három napra a keltetőt.Szerintem 15-20 percet ki bír a keltető ha nem nyitod ki az ajtót.Az egyik ismerősömnek, úgy hozták át a szomszéd faluból kocsival 20km hogy semmi baja nem lett a csibéknek.Ott is áram szünet volt. Ha jól emlékszem a tiéd az csak kis keltető.Nekem más ötletem nincs.
Sziasztok!Sürgősen segítségre lenne szükségem!Ma olvastam egy hirdetményben,hogy a falumban áramszünet lesz ráadásul 3 nap és mindegyik nap reggel 7:45-16:45 ami azt jelenti hogy 9 óra!Nem tudom mit tegyek a keltetőgéppel!Ami nagyon aggaszt hogy a kelés előtt és a kelés napján lesz kimaradás!Mit tegyek így?Segítsetek!
Ja és majd el felejtetem! A pattogzástól 24 óra mire kelnek a kis csibészek. Erre Pirosvillám fel hívta a figyelmem amit még egyszer köszönök neki! Pattogzás előtt 24 órával már beszélgettek a tojásban.
Meg próbálom részletesen le írni a kislibáim keltetésüket, amit én kisebb nagyobb erő feszítés árán be tudtam tartani. Hőfok 1-12 nap 37,8 13-23 nap 37,5 24-27 nap 37,2 28-30 nap 37,8 Forgatás 1-3 nap nincs 4-10 nap 1x 10-30 nap 2x Páratartalom 1-3 nap 70% 4-12 nap 54% 13-23 nap 56% 24-29 nap 57% 30 nap 77-80% hűtés 1-3 nap nincs 3-10 nap forgatással egy időben néhány perc 11-20 nap forgatással egy időben 10-20 perc 21-27 nap forgatással egy időben 20-30 perc 27-30 nap nincs permetezés "jó" langyos vízzel 1-3 nap nincs 4-15 nap hűtés után harmat szerűen 16-20 nap hűtés után növelt mennyiségben 21-27 nap hűtés után lemosás szerűen 28- pattogzásig harmat szerűen 2x-3x
Ezekből az adatokból amit nem sikerült tartanom az a páratartalom + a 25 napon le állt egy kis időre a fűtés, akkor le esett a hőfok 27C-ra.(Szerintem annak a rovására írhatom hogy 6db kis liba nem kelt ki.:-( ) Első három nap az 70% aztán végig 60% az utolsó nap megint 75-80% volt nálam.
Szia! Bocsi, egy kicsit le maradtam a fórumról,mert rengeteg a meló. Egy kis érdekesség hogy egy napon keltek a libák,a második csapat csibéimmel,amit el vittek. Csak egy darab el bujt az etető mögé és az itt maradt, a kis libák úgy vigyáznak rá hogy el sem hinném.:-)
Íme a képek
Már nappal kint vannak az udvaron kis karámban , "legelésznek" ha annak lehet azt már nevezni.Inkább birkóznak a fűszállal,mint legelnek.
Igen tojnak, és az a "szemes" ! Azért mondtam, h ne higgy az ismerősnek aki az ellenkezőét állítja. Ha nincs kakas akkor a tojás terméketlen. A kis kakasnak kívánunk sok erőt, vagy gólyalábat, a nagynak meg némi sanax-ot ! Már meg is oldódott minden :) De komolyra váltva a szót szerintem a vehemens kakas a lesz a nyerő, a tenyésztojásokhoz. Ha meg is tépi, a dolgát akkor is elvégzi. Legalábbis én már láttam jó néhányat, amint sex közben tépi meg a kis "áldozatát", mégis termékeny a tojásuk. Lehet csak kedvességből tépi meg egy picit :)
De kakas nélkül is tojnak tojást. ;) + 2 Kakasomból az egyik túl apró a hergeléshez(amit a szép magyar tyúkok már néha ingényelnek a leghorn-tól), a másikhoz képest meg túl erős/vérmes egyszóval néha eksőn közbe szaggatja meg a nagyot, és ezért nem tudtam, hogy termékenyítve vagy a nélkül potyogtatják el a tyúkok a tojásokat. ;)
Szia.., régota olvasgatom a fórumot, nagyon jo dolgokat irsz és megkérnélek, ha van rá lehetöséged akkor csörögjél rám és vissza hívlak mert seretnék veled beszélni... fontos lenne köszönettel: kzsoka tel: 70 379 9170
Köszönöm mégegyszer,gondolkozok azóta is folyamatosan csak tegnap nem mondtam,hogy nekem sincs túls ok időm de majd probálkozok és remélem sikerül!A segítségetekre biztos szükség lesz!Előre is köszönöm!
Van macskánk is, meg egy szobai szökőkút, ami ultrahangon párásít (Innen vettem az ötletem). Jelentem a macska volt amikor üzem közben nyáron aláfeküdt a "hűs" miatt . Természetesen ez a hangtartomány, nem zavarja az embriót, mert víz alatt párásít, (nem érzékelhető) valamint a háziállatoknak nem befolyásolja, a szökőkút sem az élettani fejlődésért ! De nekem legalább is ezzel megy már 1 éve legalább is a 3 keltető, és elég jó hatékonysággal is bír.
A másik megoldást meg költséghatékonyságból említettem.
Az aktív párologtatós megoldás hátránya, hogy az a hö, amivel a vizet melegítjük, az is a keltetötérben marad, növelve ezzel annak hömérsékletét...
(ez van most nekem, elég hatékony, de figyelni kell a beállításakor, és üzemeltetésekor)
2.)
Ultrahangos ködfejleszövel nem jut plussz hö a keltetötérbe, nagyon gyorsan képes lehet beállítani a kellö páratartalmat, viszont nemtudom hogy mennyi a kisugárzott ultrahang mértéke, és ez befolyásolja-e az embrió fejlödését
(ezt szeretném most megvalósítani, és fürjekkel tesztelni)
esetleg, ahol a lakásban dísztárgyként használnak ilyet, meg kellene figyelni mellette a macska viselkedését! :-D
3.)
a levegö keringtetése a vizen keresztül... ezt tanácsoltad most...
ezen még nem gondolkodtam, megvalósíthatónak tünik, de macerásnak érzem :-)
De akkor János, hogyan tudsz ilyen sületlenséget kérdezni ? Hát a kakas termékenyíti meg a tyúkot, mielőtt az "beburkolja", és kitojja a tojit ! Ergo kakas nélkül nincs termékeny tojás ! Szerintem az "ismerősök" meg akartak vezetni ! Ne higgy nekik ! Apa nélkül nincs gyereke az anyának ezt kb 7.-8. általános osztályban tanítják ! Ehhez NEM kell parasztnak lenned ! Bármilyen szándékkal is írtad ! Ha meg segítséget kérsz, itt biztosan valós, használható válaszokat kapsz, és természetesen segítünk is szívesen, itt nem rosszat akarnak neked, csak segíteni....persze csak ha te is úgy érzed, h szükséged van rá !
Más : Péter ! Azon gondolkodtam, az is jó megoldás lehet a párásításra (tegnap kipróbáltam), ha egy 4l -es vödörbe vizet öntesz, abba egy akvárium levegőztetés (porlasztó kő) egy kis akvárium pumpa, és ezt kötöttem a vezérlésre. Kicsit tovább tartott az elvárt páratartalom, de megoldotta, és ez csak :
Pumpa 1200Ft- Porlasztó 200Ft- Levegőztető cső 1m 150Ft- Víz Na ez drága, de azt csak lehet valahonnan "szerezni" is.
Gumi csirkét nem tudok dobálni mint a reklámban, de : "Szerinted ?"