Keresés

Részletes keresés

Sanci07 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 1354

Találtam egy tavalyi képet igaz még nem teljesen érett állapotban van de a lényeget látod.Nálam négy alkalommal volt permetezve és simán átvészelte a lisztharmat járványt úgy hogy a szomszédos ültetvényen semmi sem maradt.Nem véletlen mondtam hogy probléma mentes! 

Előzmény: 1+1=3 (1353)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1353

Találtam egy tavalyi leírást ( szölőszem: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129917855&t=9217758 ).

Igencsak biztató a fagytűrés szempontjából is; e leírás szerint "a betegségekkel szemben nagyon jól ellenáll".

Máshol azt írják, ezzel ellentmondóan: " a lisztharmatra és a peronoszpórára érzékeny"

Ha valakitől érdemi, gyakorlati tapasztalatról kapnék álláspont (pl a tavalyi csapadékos évben), az eldöntené nálam a Dunaw sorsát.

Előzmény: 1+1=3 (1352)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1352

Köszönöm, már keresem is ...

Előzmény: Sanci07 (1351)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1351

Ha a Cardinal nagy kedvenced volt ültess helyette Dunavot!Hasonló mint a Cardinal,Teljesen probléma mentes jó fagytűrő,és nálam a 30 fajta között az utolsó ami tavasszal kihajt.Ez számodra nagyon jól jöhet ha Áprilisban többször is mértél fagyokat.

Előzmény: 1+1=3 (1350)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1350

Tanulságos történetemet most - hogy itt esik az eső, aztán a kertből éppen hazamenekültem - van időm elmesélni:

Mintegy 12 évvel ezelőtt telepítettem a csemegeszőlősömet, (3 sor = 90 tőke) melynek   középső teljes sora, az általam gyerekkorom óta ismert és igen kedvelt Cardinal volt egy más környezetben.   Itt azonban nagyjából 3-4 évenként a teljes sornak mintegy 15-20%-a kifagyott. Habár ismert volt számomra, hogy a Cardinal fagyérzékeny, mégsem gondoltam eddig, hogy véglegesen el kell köszönni tőle; 3-4 évenként pótoltam a hiányt, gyakran (de sajnos nem következetesen) gondos téli takarás átmentette.

Az idén azonban nem volt kegyelem, teljes Cardinalsor kifagyott. Nem ezzel összefüggésben, hanem a paradicsompalántáim megmaradásával összefüggésben április-május hónapban napi rendszerességgel figyeltem meg - most először pontosan - a helyi hőmérséklet minimumot. A közvetlen szomszédom mini-max hőmérőjén elképedve láttam: miközben Szeged külterületi kertjeiben -1, +2 Co-t mértek, aközben az én kertemben - mintegy 2 km-re Szeged határától --4,-5 Co  volt mérhető. Mindez több alkalommal is előfordult április hónap folyamán.

Bizonyára hasonló helyzetek lehettek korábban is, más években is; nem is maradt most a paradicsomból egy szál sem; a szőlőim is ezt bánhatták az elmúlt évek alatt, most meg különösen. A paradicsom újrahajtott, mintegy két hét késedelemmel. A Cardinal nem.

Ezt hívják fagyzugos környezetnek.     

Csak az bosszant, hogy a mintegy 12 éves botor konokságom nem engedett korábban ébredni.

Megjegyzendő, hogy az elmúlt évek alatt más fajták is kifagytak, csak mivel azok darabszáma jelentéktelen volt, így azokat kiengedtem a látókörömből. Áttekintve most a régi fajtalistámat: a következők tűntek/fagytak el 12 év alatt: Boglárka, Téli muskotály, Kozma Pálné muskotály, Szőlőskertek királynője, Cardinal. Egy-két helyen a vadalany kihajtott.

Először mérgemben a maradék csemegeszőlőt is kivágni szándékoztam, aztán elindulva a megmaradt, túlélt fajták ( Nero, Csabagyöngye, Hamburgi muskotály, Saszla) tapasztalatából, valamint az e fórumon is sokat taglalt új fagyáló fajták megismeréséből újraterveztem a csemegeszőlősömet. Sürgősen fagytűrő fajták zöldoltásával (Szölőszem! Nagyon köszönöm a segítséget!), valamint több irányból konténeres oltványok ültetéseivel - fáradságot, tanulást, utazást, költséget nem kímélve) az elfelejtésre kényszerült Cardinal-t, valamint a többi hiányt is most kipótoltam.

Az új telepített/oltott/átoltott fajtáim:

Palatina,

Esther,

Teréz,

Moldova,

Vénusz.

Ezen túl még egy-két  oltás (egy két fajta) sikerére várok.

Majd meglátjuk...

Előzmény: 1+1=3 (1293)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1349

A névnek semmi köze a szőlő ivarához.

Formálisan biztos, hogy nincs köze. De esetleg a nemesítőben felmerül az ötlet, hogy egy nőivarú szőlőnek női nevet adjon...

Előzmény: szölőszem (1348)
szölőszem Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1348

Kedves Sanci!

A szőlő ivarát nem az határozza meg,hogy nőnevű-e a szőlő.A névnek semmi köze a szőlő ivarához.

Ezt mondd el a kertészetnek is,ahol vetted.Ilyen baromságokat ne állítsanak,mert saját magukat járatják le ezzel.Az Éva szőlő nevét Ésik Andrásnéról,Éváról kapta,aki Szegedi Sándor/a nemesítő/ munkatársa volt Hajdu Edittel együtt.

Ami még a korábbi "Éva" fajtaleírásomból kimaradt,hogy 1961-ben nemesítette Szegedi Sándor,és csak 2012-ben kapott állami elismerést.

Egyébként Zaporozsec fajtám nekem is van,a télen kaptam a vesszőt,és szépen ki is gyökeresedett.

Előzmény: Sanci07 (1346)
Kapa bácsi Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1347

Üdv!Nem akartam ragozni a dolgot a nebih honlapján minden rajt van.Most van ideje a védekezésnek.

Előzmény: arpad-lajos (1342)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1346

Mondtam neki ha beérett hozzá ne nyúljon amíg nem láttam,mert nekem kilenc tő van belőle és egyre jobban piszkálja a fantáziámat mivel konkrét leírást senki nem talál róla.Egyetlen félelmem hogy ő soha nem permetez,és ha elkapja valami akkor annyi az egésznek.Megpróbálom rábeszélni legalább egy permetezésre mert így biztosabbak lehetünk a végeredménybe!Nem tudom van-e valamelyik fórumtársnak mert nem nagyon szolt hozzá senki,pedig én is örültem volna egy kis infónak,de még jelentkezhet valaki!Az Éva virágzatára azért kérdeztem rá mert egy kertészetben hallottam hogy a női nevű csemegeszőlők virágzat legtöbb esetben nőivarú.

Előzmény: szölőszem (1344)
gaszkonyi Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1345

Köszönöm szépen .Olvasgattam ,hát itt ott elég sötétre festik a képet de betárazok és próbálkozom ..Köszi !

Előzmény: Kapa bácsi (1341)
szölőszem Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1344

A Zaporozsecről ha majd beérik,tegyél fel képet!Másoktól is ezt kérem,akinek van ilyen fajtája!

Előzmény: Sanci07 (1337)
szölőszem Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1343

Az Éva /szőlő/biszexuális.Általában a csemegeszőlő fajták több mint 90 %-a biszexuális.

Előzmény: Sanci07 (1336)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1342

A szőlő aranyszínű sárgaság betegségét nem vírus, hanem fitoplazma okozza. Vektora az amerikai szőlőkabóca ( Scaphoideus titanus)

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say) egy másik kabócafaj, amelyik fehéres bevonatot képez a növények felületén és nem vektora a szőlő aranyszínű sárgaságának.

http://www.uni-corvinus.hu/index.php?id=p401342

De mindkettő ellen valóban védekezni kell !!!

Előzmény: Kapa bácsi (1341)
Kapa bácsi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1341

Üdv!Ahogy írtam a nebih honlapján olvasd el a lepkekabócáról írtakat,és  megérted.Permetezni kell ellene,de viszonylag egyszerű szabadforgalmú szerek is jók,pl Karate,Karate Zeon stb.Jún,július fordulóján.Most jó.A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó virust terjesztik a kabócák,ez fokozatosan lerontja atőkéket,végül néhány év alatt elpusztulnak.A kabócákat a szél is terjesztheti,sajnos ez is egy külföldről bekerült veszélyes parazita.

Előzmény: gaszkonyi (1339)
gaszkonyi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1340

ajajajajajajajajaj

Előzmény: Kapa bácsi (1323)
gaszkonyi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1339

Üdvözöllek Kapa Bácsi! Nem ültetvény ez csaK 15 tőke fiatalka szőlő .. Ha már így megkaptam tőled kik ezek utána kell olvasnom mit kell tenni... Köszi ..

Előzmény: Kapa bácsi (1323)
Maci_P Creative Commons License 2015.06.21 0 0 1338

A te képeden a levél fűrészes az enyémen inkább csipkés. De majd nézem a további fejlődése során is. Ez egyelőre két különböző fajtának tűnik.

Üdv

Maci

Előzmény: Pumba84 (1334)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 1337

Kedves Szölőszem!Majdnem elfelejtettem az egyik barátom küldött nekem képet elméletileg a tőlem kapott Zaporozsecről!Két éves mint nálam,de az övé volt trágyadomb helyére lett ültetve és tavaly az első évében is nagyot nőtt.Két szemre vágta vissza ahogy tanácsoltam neki,a két vesszőn egy-egy fürt lett arról küldött képet.Permetezve még nem volt!Ősszel ha érik ellenőrzőm hogy valóban az lehet-e minden szőlője tőlem van megismerem ha tévedett.Íme a kapott kép: Egy héttel ezelőtti állapot,most a szemek már kétszer akkorák!

Sanci07 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 1336

Érdeklődöm az ÉVA is nőivarú vagy biszexuális,mert idén a négy tövemen 31 fürt van minden fürt tökéletesen kötött,pedig egymás mellett vannak!

Előzmény: szölőszem (1330)
Pumba84 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 1335

Lemaradt a kép

Pumba84 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 1334

Szia

A Bolgár rezim így néz ki. Azért valami hasonlóságot látok a tiéddel, aminek vörössége nem feltétlen mérvadó, mivel az oltott Palatinámra azt hittem, hogy mutálódott mivel az erősen növő megfakadt oltás intenzíven bronzos, narancssárgás volt, sőt még a levelei sem teljesen voltak ugyan olyanok de ahogy idősödik már kezd az eredetire hasonlítani (az oltásról raktam fel képet is a szőlő oltás fórumra).

Te mennyire látod hasonlónak, illetve különbözőnek?

Előzmény: Maci_P (1325)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 1333

Köszi!

kovalcsikpali@gmail.com

Előzmény: SzGazdaMA (1331)
Kulicz Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1332

Néhány mai kép a fürtök alakulásáról:

Pannonia kincse

Teréz

Hamburgi muskotály, lugason

Kismis Moldavszkij, az idén talán jó lesz

Az idén ritkábbak a fürtök, mint tavaly, legalábbis nálam. Jobban is szeretem a laza fürtöket.

SzGazdaMA Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1331

KáPé!

Add meg az email címedet lehet, hogy tudok segíteni oltóvessző ügyben.

szölőszem Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1330

Nem muszáj átültetned,Nekem is egymás mellett van a Talisman/Kesza-1/,és a Victoria -5,mindkettő nőivarú,és mégis jól beporzódnak.Igaz,a közelükben más fajták is vannak.Esetleg jövőre szedsz róla vesszőt,és azt oda ülteted,ahol mellette porzós fajta is van.Az a tapasztalatom,hogy a nőivarú fajták jobban beporzódnak,mint egyes biszexuális fajták./Pl.Néro ?/

Ha precíz vagy,akkor figyelembe veszed az általános szélirányt is,ami nálunk ÉNy.-i.

Előzmény: Sanci07 (1329)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1329

Köszönöm az ismertetőt,de azt hiszem kissé elszúrtam mert JHD van mellette és ha jól néztem utána az is nőivarú.Szerinted mit csináljak ősszel ültessem át valamelyik porzófajta mellé?!

Előzmény: szölőszem (1327)
Maci_P Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1328

Hello!

Pumba84 fórumtárs vetette fel, hogy talán a Bolgár Rezi az azonos a V25/20-al, és megígértem neki hogy küldök képet, ha már elég nagy lesz az oltás. Majd gondolom Ő is reagál, de akkor a tied alapján valószínű hogy két külön fajtáról van szó.

Üdv

Maci

Előzmény: macilacilaci (1326)
szölőszem Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1327

Kedves Sanci!

Kérésedre küldöm a Tavria leírását,és a képet:

TAVRIA:Ukrán fajta.Szülők:Early Kibraickij X Koroleva.Érési idő:86-90 nap/júli.vége,aug.eleje/.Erős növekedésű.Fürt:Hengeres,vállas,közepesen laza.Bogyó:Középnagy,kissé ovális,lilás-fekete.Húsa ropogós,kissé muskotályos.betegség ellenállás :átlag felett.Nőivarú,porzót kell mellé ültetni./Pl:Timur,Vostorg,Árkádia stb./

Saját tapasztalat:Megbízható fajta.Jól termékenyül,fürtje nem madárkás.Bőtermő.Betegségre kevésbé hajlamos.Érési idő nálam aug.eleje.

Előzmény: Sanci07 (1324)
macilacilaci Creative Commons License 2015.06.19 0 0 1326

Bolgár reziről én is tudnék feltenni képet, idén már 3-4 jókora fürtöt is hozott, ami nagyon szépen termékenyült....
Viszont a enyém, amit Bolgár reziként egy szombathelyi kertészeti árudában vettem, egyáltalán nem ilyen piros levelű....
A friss hajtások nagyon élénk színűek, mondhatni világos zöldek, s úgy sötétednek majd...

Előzmény: Maci_P (1325)
Maci_P Creative Commons License 2015.06.19 0 0 1325

Hello!

Ígértem, hogy küldök képet a V25/20-ról, hogy összehasonlíthasd. Most így néz ki:

Hasonlít a Bolgár rezidhez?

Üdv

Maci

Előzmény: Pumba84 (1223)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!