Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Találtam egy tavalyi képet igaz még nem teljesen érett állapotban van de a lényeget látod.Nálam négy alkalommal volt permetezve és simán átvészelte a lisztharmat járványt úgy hogy a szomszédos ültetvényen semmi sem maradt.Nem véletlen mondtam hogy probléma mentes!
Ha a Cardinal nagy kedvenced volt ültess helyette Dunavot!Hasonló mint a Cardinal,Teljesen probléma mentes jó fagytűrő,és nálam a 30 fajta között az utolsó ami tavasszal kihajt.Ez számodra nagyon jól jöhet ha Áprilisban többször is mértél fagyokat.
Tanulságos történetemet most - hogy itt esik az eső, aztán a kertből éppen hazamenekültem - van időm elmesélni:
Mintegy 12 évvel ezelőtt telepítettem a csemegeszőlősömet, (3 sor = 90 tőke) melynek középső teljes sora, az általam gyerekkorom óta ismert és igen kedvelt Cardinal volt egy más környezetben. Itt azonban nagyjából 3-4 évenként a teljes sornak mintegy 15-20%-a kifagyott. Habár ismert volt számomra, hogy a Cardinal fagyérzékeny, mégsem gondoltam eddig, hogy véglegesen el kell köszönni tőle; 3-4 évenként pótoltam a hiányt, gyakran (de sajnos nem következetesen) gondos téli takarás átmentette.
Az idén azonban nem volt kegyelem, teljes Cardinalsor kifagyott. Nem ezzel összefüggésben, hanem a paradicsompalántáim megmaradásával összefüggésben április-május hónapban napi rendszerességgel figyeltem meg - most először pontosan - a helyi hőmérséklet minimumot. A közvetlen szomszédom mini-max hőmérőjén elképedve láttam: miközben Szeged külterületi kertjeiben -1, +2 Co-t mértek, aközben az én kertemben - mintegy 2 km-re Szeged határától --4,-5 Co volt mérhető. Mindez több alkalommal is előfordult április hónap folyamán.
Bizonyára hasonló helyzetek lehettek korábban is, más években is; nem is maradt most a paradicsomból egy szál sem; a szőlőim is ezt bánhatták az elmúlt évek alatt, most meg különösen. A paradicsom újrahajtott, mintegy két hét késedelemmel. A Cardinal nem.
Ezt hívják fagyzugos környezetnek.
Csak az bosszant, hogy a mintegy 12 éves botor konokságom nem engedett korábban ébredni.
Megjegyzendő, hogy az elmúlt évek alatt más fajták is kifagytak, csak mivel azok darabszáma jelentéktelen volt, így azokat kiengedtem a látókörömből. Áttekintve most a régi fajtalistámat: a következők tűntek/fagytak el 12 év alatt: Boglárka, Téli muskotály, Kozma Pálné muskotály, Szőlőskertek királynője, Cardinal. Egy-két helyen a vadalany kihajtott.
Először mérgemben a maradék csemegeszőlőt is kivágni szándékoztam, aztán elindulva a megmaradt, túlélt fajták ( Nero, Csabagyöngye, Hamburgi muskotály, Saszla) tapasztalatából, valamint az e fórumon is sokat taglalt új fagyáló fajták megismeréséből újraterveztem a csemegeszőlősömet. Sürgősen fagytűrő fajták zöldoltásával (Szölőszem! Nagyon köszönöm a segítséget!), valamint több irányból konténeres oltványok ültetéseivel - fáradságot, tanulást, utazást, költséget nem kímélve) az elfelejtésre kényszerült Cardinal-t, valamint a többi hiányt is most kipótoltam.
Az új telepített/oltott/átoltott fajtáim:
Palatina,
Esther,
Teréz,
Moldova,
Vénusz.
Ezen túl még egy-két oltás (egy két fajta) sikerére várok.
A szőlő ivarát nem az határozza meg,hogy nőnevű-e a szőlő.A névnek semmi köze a szőlő ivarához.
Ezt mondd el a kertészetnek is,ahol vetted.Ilyen baromságokat ne állítsanak,mert saját magukat járatják le ezzel.Az Éva szőlő nevét Ésik Andrásnéról,Éváról kapta,aki Szegedi Sándor/a nemesítő/ munkatársa volt Hajdu Edittel együtt.
Ami még a korábbi "Éva" fajtaleírásomból kimaradt,hogy 1961-ben nemesítette Szegedi Sándor,és csak 2012-ben kapott állami elismerést.
Egyébként Zaporozsec fajtám nekem is van,a télen kaptam a vesszőt,és szépen ki is gyökeresedett.
Mondtam neki ha beérett hozzá ne nyúljon amíg nem láttam,mert nekem kilenc tő van belőle és egyre jobban piszkálja a fantáziámat mivel konkrét leírást senki nem talál róla.Egyetlen félelmem hogy ő soha nem permetez,és ha elkapja valami akkor annyi az egésznek.Megpróbálom rábeszélni legalább egy permetezésre mert így biztosabbak lehetünk a végeredménybe!Nem tudom van-e valamelyik fórumtársnak mert nem nagyon szolt hozzá senki,pedig én is örültem volna egy kis infónak,de még jelentkezhet valaki!Az Éva virágzatára azért kérdeztem rá mert egy kertészetben hallottam hogy a női nevű csemegeszőlők virágzat legtöbb esetben nőivarú.
Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say) egy másik kabócafaj, amelyik fehéres bevonatot képez a növények felületén és nem vektoraa szőlő aranyszínű sárgaságának.
Üdv!Ahogy írtam a nebih honlapján olvasd el a lepkekabócáról írtakat,és megérted.Permetezni kell ellene,de viszonylag egyszerű szabadforgalmú szerek is jók,pl Karate,Karate Zeon stb.Jún,július fordulóján.Most jó.A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó virust terjesztik a kabócák,ez fokozatosan lerontja atőkéket,végül néhány év alatt elpusztulnak.A kabócákat a szél is terjesztheti,sajnos ez is egy külföldről bekerült veszélyes parazita.
Üdvözöllek Kapa Bácsi! Nem ültetvény ez csaK 15 tőke fiatalka szőlő .. Ha már így megkaptam tőled kik ezek utána kell olvasnom mit kell tenni... Köszi ..
Kedves Szölőszem!Majdnem elfelejtettem az egyik barátom küldött nekem képet elméletileg a tőlem kapott Zaporozsecről!Két éves mint nálam,de az övé volt trágyadomb helyére lett ültetve és tavaly az első évében is nagyot nőtt.Két szemre vágta vissza ahogy tanácsoltam neki,a két vesszőn egy-egy fürt lett arról küldött képet.Permetezve még nem volt!Ősszel ha érik ellenőrzőm hogy valóban az lehet-e minden szőlője tőlem van megismerem ha tévedett.Íme a kapott kép: Egy héttel ezelőtti állapot,most a szemek már kétszer akkorák!
A Bolgár rezim így néz ki. Azért valami hasonlóságot látok a tiéddel, aminek vörössége nem feltétlen mérvadó, mivel az oltott Palatinámra azt hittem, hogy mutálódott mivel az erősen növő megfakadt oltás intenzíven bronzos, narancssárgás volt, sőt még a levelei sem teljesen voltak ugyan olyanok de ahogy idősödik már kezd az eredetire hasonlítani (az oltásról raktam fel képet is a szőlő oltás fórumra).
Te mennyire látod hasonlónak, illetve különbözőnek?
Nem muszáj átültetned,Nekem is egymás mellett van a Talisman/Kesza-1/,és a Victoria -5,mindkettő nőivarú,és mégis jól beporzódnak.Igaz,a közelükben más fajták is vannak.Esetleg jövőre szedsz róla vesszőt,és azt oda ülteted,ahol mellette porzós fajta is van.Az a tapasztalatom,hogy a nőivarú fajták jobban beporzódnak,mint egyes biszexuális fajták./Pl.Néro ?/
Ha precíz vagy,akkor figyelembe veszed az általános szélirányt is,ami nálunk ÉNy.-i.
Köszönöm az ismertetőt,de azt hiszem kissé elszúrtam mert JHD van mellette és ha jól néztem utána az is nőivarú.Szerinted mit csináljak ősszel ültessem át valamelyik porzófajta mellé?!
Pumba84 fórumtárs vetette fel, hogy talán a Bolgár Rezi az azonos a V25/20-al, és megígértem neki hogy küldök képet, ha már elég nagy lesz az oltás. Majd gondolom Ő is reagál, de akkor a tied alapján valószínű hogy két külön fajtáról van szó.
Bolgár reziről én is tudnék feltenni képet, idén már 3-4 jókora fürtöt is hozott, ami nagyon szépen termékenyült.... Viszont a enyém, amit Bolgár reziként egy szombathelyi kertészeti árudában vettem, egyáltalán nem ilyen piros levelű.... A friss hajtások nagyon élénk színűek, mondhatni világos zöldek, s úgy sötétednek majd...