Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Borszőlőnél azért ilyen magas (56 nap) mert rájöttek, hogy a szermaradvány a préselés után akadályozza a normális erjedést.
Abban a töménységben, ami 56 nap alatt még a bogyókon marad, kinyírja az élesztőket is a mustban. Tönkre teheti a bort.
Csemege szőlőnél meg 30 nap után normális mosást követően (ezt is feltételezi az É.V.I.) nincs annyi szermaradvány, ami károsodást okozhatna egy embernél. Ebből is látszik, hogy egyébként meg van maradvány, mert az élesztőnek ez még fájna...
Akkor itt ragadnám meg az alkalmat Szőlőszem, hogy az Ametiszről kérjek egy fajtaleírást!
Az én szőlőmhöz hozzá tartozik, hogy több mint 25 éve lett ültetve. Szóval azt bele kell számolni, hogyha akkoriban ritkaság, államilag el nem ismert szőlő volt, akkor kizárt hogy nagyapám hozzá jusson.
juhos, a zöld bogyó az érett fürtben az hasonlít a hamburgira , de levél alapján én az amesztisz -ra tippelek, nekem is van tavalyi oltásom ,most fog teremni , óriási vastag vessző , nagy levél, elég rosszul elnyújtva virít, termékenyül, fogékony a lisztharmatra, kíváncsi leszek az ízre,.nálam a Néró már színesedik, egy jó hét alatt beérnek a szőlők? / VICC/. amivel megvagyok elégedve : Dunav, Moldova.pölöskei,Olsava, Néró, igaz a néron is volt egy kis lisztharmat , de a koraisága és az íze jó .
Újra hamburgi muskotály... Pár napja láttam ismerősömnél. Ott kapásból arra gondoltam, hogy nekem NEM az van.
Szóval vegyük sorra mit tudok az enyémről:
Felálló hajtás rendszerű, a kifejlett öreg levelek kb akkorák mint egy tök levele, későn kezd a rügy pattani, a saszla után kb 1 héttel, későn érik, ha túl van terhelve, vagy nincs jó idő, nem érik be. A megfelelő érést kb október elején kezdi elérni. A többit a képekben mutatom:
Tavalyi kép, augusztus 4.-ei állapot. A bogyók bár zsendültek, mert a fürtzónát érte a nap, de utána még elég savanykás, míg meg nem érik.
Szeretem az ilyen laza fürtű, nagy bogyójú fajtákat. A gombák is nehezebben terjednek, ha a fürtkocsány nem takarják az összenőtt bogyók. Kicsit az Argo-ra emlékeztet, nagyon szép és nagyon korai.
Nem sok a szobafestők használták használják a káliszappant,melegvízben oldva jobban,gyorsabban oldódik.Mikor tavaly láttam motoros permetezővel mosták vele a lisztharmatos fürtöket,és láss csodát másnap elmentem megnézni,és eltünt a lisztharmat a fürtökről.Próbál kevesebbel előszőr,talán 20-30,dkg/10 liter.A Biokon hu honlapján vannak öko szerek.
Ukrán fajta.Szülők:Talisman/Kesza-1/ X Kismis Lucsüsztíj.Érési idő:95-100 nap./juli.vége-aug.eleje/
Erős növekedésű.Nőivarú.Jól termékenyül.Fürt:hengeres-kúpos,közepesen laza,400-700 gr.
Bogyó:36 x 22 mm.12 gr.Színe rózsaszín,íze harmonikus.Cukor:19,2°Brix.Bogyó nem rothad,nem reped.Saját gyökerén is jól terem.Betegség ellenállás magas.rezisztens.Fagyállóság:-21 C°.
Saját tapasztalat:Nagyon értékes új fajta.Nagyon piacképes,dekoratív.Darazsak nem bántják.bogyó bőre középvastag,husa husos,lédús,ropogós.A Csaba gyöngyével egy időben érik.
Nem tudom, te milyen ként használtál, úgy tudom, különböző finomságúak, lehet, hogy ez is befolyásol. Én thiovitjet-et használok.
Mivel még fiatal a tőke, nem tudom, hogy permetszer nélkül hogy viselkedne. De szerintem párszor érdemes minden rezisztenst lefújni rézzel-kénnel, de legalább felszívódók nélkül megvannak. Bár egy olyan év, mint a tavalyi, még a rezisztenseket is meg tudja kapni.
Igen ezt az infót kaptam egy szakembertől,de nem azt amit te írtál hogy nem várom meg az É.V.I.-t simán lemosom és eltűnik.Amit én leszórtam minimum két hónapra rá fogom fogyasztani az pedig még az 56 napon is bőven túl van,mosva elvileg nem lesz rajta szermaradvány.Képtelen vagyok másképp elmagyarázni számomra ügy lezárva.
De hadd tamáskodjak egy kicsit, nem sok az az 1 kg a 10 liter vízhez??? 100 év mire szétoldódik 10 liter vízben, nem inkább 10 dkg/10 liter víz? Azért erőltetem a témát, mert 40-50 liternél kevesebbel nemigen permetezek, amikor ekkora a lomb. A tavalyi szomorú tapasztalatok alapján minden megpermetezek, úgy értve, hogy a rezisztenseket is.
DE most az történt, hogy az új telepítésnél vannak perzselési nyomok, pl. Nagyezsdánál, Rizamatnál. Ezért kellene a káli.
"A Dithane-t tökéletesen le lehet mosni,sőt mire esszük az eső is megteszi helyettünk.Hogy mérgezőbb-e azt nem tudom de a fürt mosásával teljesen eltávolítható."
Mindenképp most megpróbálom a kén mellőzésével permetezni, először lefújom a Vénuszt, utána adom a permetléhez a ként, s majd elválik... Bízom abban, hogy az oltványos 100%-ig biztosnak ítélt 'kórisme' valós, s a kén kaphatta meg az enyém...
Ha a ként mellőzve sem jön helyre, nem tudom mi lesz a sorsa...
A Te fajtád, hogy bírja a ként, irigylésre méltó tulajdonsággal rendelkezik... :) :) :)
Még azt írta az oltványos, hogy ő a telephelyén saját élelmezési célból termeszt Vénuszt meg valami másik direkttermőt, de hogy ezek a szőlők sohasem láttak permetszert se... Erről esetleg valami tapasztalatod? Hogy ha nem fújnád a Vénuszt, hogy bírhatná?
Te valamit nagyon csúnyán félreértettél!Ekkora hülyeséget még nem hallottam hogy ha lemosom nem kell kivárni az É.V.I.-t.Az É.V.I.-t én is betartom ki merne ilyennel szórakozni!Mikor elkezdtem csemegével foglalkozni akkor kaptam egy szakitól olyan tanácsot hogy csemegénél rezet ne használjak csak szüret után hogy biztosítsam a vesszők jobb beérését,és a kései peronosz fertőzést.Ő ajánlotta példaként a Dithane-t mert elmondása szerint ha többször permetezek rézzel hiába mosom le egy enyhe csípős íz maradhat utána mert nem jön le tökéletesen,ez pedig a Dithane esetén nem áll fen.Én a nyári forróságban nem is permetezek peronosz ellen a csemegésemben,csak Thiovit-Wuxalt használok.A bórszőlőm eladás alatt van ott én is Ridomilt használtam,ennyi.
Én nem dithane ellenes vagyok, én is használom zöldségeknél évente 1-2 alkalommal a tenyészidő elején.
Engem a szőlőben érdekel, hogy a rézzel szemben mennyivel egészségesebb, mivel a lemoshatósága volt a téma, na meg az évi idő is messze eltérő a 2 szernél.
Az tény, hogy ilyen atombiztos növényvédelem mellett még a legfogékonyabb fajták is védve vannak.
Nem vagyok szakértő, csak hobbista kertész, de nekem is van Vénuszom és Izabellám is.
A Vénusz így néz ki (még nem termett, de a neten található képek alapján elég valószínű, hogy az):
A lugasomat permetezve az Izabella is kapott egy kicsit ( a vénusz meg bőven), így néz ki, ha nem szereti a ként:
Egyébként kiváncsiságból utánanéztem a Vénusz (Venus, Arkansas 1196) felmenőinek: Alden(NY 13035) x New York 46000 . Az Alden: Ontario x Grosse Guillaume felmenőkkel rendelkezik, a New York 46000: Buffalo x NY 34006 felmenőkkel, melyből
a NY 34006: Ontario x Russian Seedless . Ha jól tudom, az Ontario egy másik ága a V.Labrusca x V.Vinifera keresztezésnek, mint az Izabella, bár ennek itt jelentősége nincsen.
Ja, és ami fontos, a Vénusz kéntoleráns, ezt írják is egy helyen, de a felmenői között van sok minden, ami a kéntoleranciát behozhatta.
A káliszappant 1,kg-t oldottak 10.liter vízben és azzal permeteztek tavaly felénk,a lisztharmatos szőlőket lemosás szerűen,a többit a szokásos módon.A Káliszappant a háztartási boltban vették.
Kedves Dithane ellenes fórumtársak.Nem kívánok vitát nyitni hogy ki mivel permetez,tavaly a hegyen néhány gazdával komoly vita kerekedett hogy ki mit használ,de annyit elmondhatok hogy aki a legokosabb volt az könyörgött szeptemberben hogy neki adjam el a szőlőt és nem másnak mert neki semmi sem lett!Én eszem a dithane-t ti a rezet és ennyi.Ha mindenkinek egyezne a véleménye pár szert lehetne csak eladni.A korai szőlőnél én sem használom,de aug.közepe után érőknél igen.Idei permetezésem:
április 30 Thiovit-Jet,Wuxal
Május 30 Cabrio-Top,Thiovit-Jet,Wuxal
Június 25 (korán érőknél) Quadris,Thiovit-Jet,Wuxal
Augusztus közepe után érőknél:Dithane,Systhane-Dupló,Wuxal
Júliusban csak Thiovitos permetezést tervezek,mert a peronosz ilyen fóróságban magától is elpusztul ha jól tudom.Eredményes és betegségektől mentes évet kívánok nektek!
ez a káliszappan dolog érdekelne nagyon engem, pl. most este 8-kor még nem lehet ként fújni, van vagy 30 fok. A normál káliszappant kell vízben oldani? és milyen arányban /töménységben/?
Én amiket eddig vettem, (az utolsót tavaly) ott nem volt külön feltüntetve a csemege és a 30 napja. Csak szőlő volt 56 nappal.
Továbbá ez 2. kategóriás, míg a réz 3. Valahogy ebből kifolyólag sem gondolnám, hogy a mankoceb egészségesebb mint a réz.
Továbbá az ilyen magas évi időt szvsz az is indokolta, mert az eső pont nem mossa le olyan jól! Mert az oké, hogy az emberi szem nem látja, de vajon egy vizsgálat is ezt bizonyítaná?
Én minden esetre maradok a réz-kén kombónál. Tavaly is augusztusban csak néhány fajta/tőke hajtásainak teteje lett peronoszos, azt lefújtam rézzel és kész, a fürtzónát nem bántottam.
Idén még a rothadékony fajtáimat se permeteztem, pedig fürtzáródás előtt nem ártott volna, de majd kapnak egy teldoros kezelést, annak 14 nap az évi ideje, na meg csak a fekete rizlingnél kell.
A szőlő szinének semmi köze a használt vegyszerhez.Mindenkinek más a véleménye,és mást is használ,ezt te is láthatod.Egy dolog térhet el néhány vegyszernél É.V.I. attol függően hogy csemege-e vagy bórszőlő.