Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2013.01.29 0 0 456

Ebben is van valami, bár én itt északon úgy utettem a Tsunamit, hogy lehet hogy csak 10 évente terem majd egyet, de micsoda élmény lesz a cseresznye mellé harapni.

Előzmény: Törölt nick (454)
gergerg Creative Commons License 2013.01.29 0 0 455

Ne engem kérdezz, én úgy vagyok ezekkel mint Bar Refaeli melleivile, sokat hallottam már róla, képen is láttam már, de a kezemben még sosem foghattam, nemhogy még bele is haraphattam volna. :-)

Előzmény: Lactarius Curtis (453)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.29 0 0 454

Persze van számos fajta, ami az auroránál koraibb, de a termésmennyisége, fagyérzékenysége nagyobb kockázatot hordoz.

Illtetve, az átlag faiskolákban talán ez a legkoraibb, ami kapható.( meg nem szeretek 1300-nál több pénzt kiadni egy csemetéért:))

Előzmény: gergerg (452)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.01.29 0 0 453

Spring blush-t már lehet kapni, az nem job az Auróránál?

Előzmény: gergerg (452)
gergerg Creative Commons License 2013.01.29 0 0 452

Én legkorábbinak a Tsunamit szántam.

Előzmény: Törölt nick (450)
Ali-bá Creative Commons License 2013.01.29 0 0 451

Hajrá Medallon, csak így tovább! (Nem volt unalmas amiket írtál.)

Előzmény: Törölt nick (450)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.29 0 0 450

 

Sziasztok,

 

Téli tétlenségben akadtam rá erre a fórumra. Nagyjából átfutottam.

Aki fajtaválasztás előtt van, annak ajánlanám a linket és saját tapasztalataimat.

 

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/integralt/ch14.html

 

Ha elsődleges cél a saját fogyasztás feldolgozás, akkor eltolt érésű fatákat célszerű választani.

A mostani kertemben ugyan csak 15  barackot telepítettem, de volt már nekem 132 db is:)

 

Aurora a legkorábbi, amiot ajánlhatok. Jún. elején ha nem i túl sokat, de milyen jó kajszit enni:)

Aztán lehet valami nagy fajta ( keckseméti, szegedi pl. mamutok:))

Ne feledkezzünk meg a gönciről, aranykajsziról, és a nagyon biztos bergeronról.

Ültetéskor vegyük figyelembe az uralkodó szélirányt.( ha más fajta pl. alma, szilva akkor azokat is)

A késői kerüljön a széklirány végébe, hisz egy érő gyöümölcsre nem jó, ha rászáll a késői fajták permete.

Permetezésről később írok, mert évek óta nem csináltam és még nem alakította ki a megfelelő mixemet. Annyit megjegyeznék, hogy tervezett, általában hetekhez köthető permetezési tervet szoktam készíteni ( ami kevésbé függ az időjárástól), nahg hangsúlyt fektetve a megelőzésre. Sajnos most nézegetve a permetszert, számos anyagot már nem forgalmaznak.:((

Sajna muszáj permetezni, de nem kell megijedni és nem fontos a drága reziztens fajták. A vírusmentes alanya sokkal fontosabb.

Az általam nagyon bevált talajművelési módról szeretnék még írni, ha megengeditek.

Szinte mindenhol fű van a fák között, amit elég gyakran kell nyírni. A fákat még mindig sokan tányérozzák. A fű pedig lefojtja szegény fákat.

Nálam a talaj fehérherével ültetett. Magígény 1 kg/ 1000 m2 ( 2500 Ft)

Igen, jól látjátok, ennyiből megvan a vetés. Jól előkészített talajt igényel, de megéri. ( a füvet medalonnal kell lepremetezni, majd megrotálni)

Előnye: megköti a talajban a nitrogént és felvehető állapotba kerül a gyümifáknak.(öntrágyázás és nem kell tányérozni), szabályozza a talaj vízháztartását. Szárazságban is méregzöld, a gyökere árnyékban van, jól bírja a taposást. A fehér viráágai kiváló méhlegelők, beporzást segít.Virágzás után ha lenyírod nem lesz méhecske:)

Nagyon keveset kell nyírni ( ellentétben a fűvel) 2 alkalom/ év. Ha nem nyírod le akkor max. 10-15 centi magas párnás összefüggő takarót képez.

Így marad elég energiai a permetezésre:)

Nekem személy szerint a legnagyobb nyűg a hurulás meg a fűnyírás.( benzin, idő, költségek, szerviz)

 

Metszésről is később beszélek, de az első 2év fontos a vázalakításnál.

Viszont csúnya fa nincs, mert a természet mindent rendbehoz:)

Sebkezelés nálam: oldalamon 2 flakon.

A nagyobb sebeket elsőnek a fertőtlenítővel fújom le ( saját mix: Hanno penészölő+izopropanol), következő körben pedig lezárom a sebet sima festékspray-vel.( ezek már nem ólmosak, valami akril féle)

 

 

http://www.szikert.hu/index.php?page=webshop&kategoria=93&szint1=Rezisztens Kajszibarackfa&

 

 

Ha kitavaszodik készítek képeket.

Nah nem akarok untatni senkit, elsőre jól kiírtam magam:)

köszönöm a lehetőséget

üdv.

Előzmény: Lactarius Curtis (176)
Csarli1 Creative Commons License 2013.01.26 0 0 449
buga1 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 448

;-)

Előzmény: buga1 (447)
buga1 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 447

az :-)))

 Ha esetleg akarsz rendelni onnan, szólj...

Előzmény: Törölt nick (445)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.22 0 0 446

..de nem csak ezeket keverik,hanem őszit szilváva is,meg talán kopaszt is szilvával stb.

Előzmény: buga1 (438)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.22 0 0 445

:) célzás volt :)))

Előzmény: buga1 (435)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.22 0 0 444

A jó öreg Zaiger bácsi /szeretnék én majd olyan 86 éves lenni,mint ő / nemesítette a Royal sorozatot őszibarackból...ha azok bírják nálunk /bírják .../,akkor gondolom ezek közül is akad néhány ,amelyik bírja.Persze nem ész nélkül,hanem a megfelelő termőtájon /ugyebár őszibarackot sem érdemes mindenhová ültetni nálunk,de ezt nemigen mondják...itt egy fajta vagy alkalmas az egész országban,vagy nem...a nagyokosok szerint, de hogy nálunk is vannak termőtájak,az smafu/

Előzmény: Mozo66 (436)
Józsi-bá Creative Commons License 2013.01.22 0 0 443

Szépek.

Mind amellett, ezt is írják róluk:
A Corvinus Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszéke a balatonvilágosi kajszilvákról:

"..Tapasztalataink szerint a kajszilvák vírus fertőzésekre különösen fogékonyak, így a vírus vektorok elleni védekezés rendkívül fontos.. "
http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/blogok/kerteszet-szoleszet-boraszat/kajszilvak-tortenete

Előzmény: buga1 (439)
buga1 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 442

Ha netán rosszul tudnám, akkor bocsi...

Előzmény: buga1 (441)
buga1 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 441

Én is jártam itt. Mármint a neten :-) Ők a tenyésztők, bár szerintem a növényeket termeszteni az állatokat pedig tenyészteni szokták. Így tanultuk az alapiskolában :)

Előzmény: Lactarius Curtis (440)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.01.22 0 0 440

Nekem is nagyon tetszik ez az Aprikyra. Egyébként innen fordították: http://www.artevos.de/sortenuebersicht/sorte/aprikyra.html

Előzmény: buga1 (433)
buga1 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 439

Jövő tavasztól itt is beszerezhető http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/inter%C5%A1pecifick%C3%A9-hybridy-Pluot-Plumcot-Aprium/Pluot-Flavor-King

És ilyenek is lesznek http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/ZAIGER-HYBRIDS-California-USA 

Csak úgy érdekesség képpen, mert hát az áruk...

Előzmény: Józsi-bá (437)
buga1 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 438

Egy érdekes kép:

 

 

 

Józsi-bá Creative Commons License 2013.01.22 0 0 437

"Nem tudom az ízük mennyiben jelentene újdonságot."

 

..ilyeneket írnak:

"..A "Flavor King Pluot"... a kóstolási teszt nyertese...A figyelemre méltó fűszeres bouquet és íz, kirobbanó hatással van az ízlelő bimbókra....
A Pluot összetett, intenzív zamatvilága  egyedülálló.., sokkal inkább a gyümölcsízek keveréke, ami az egyes összetevőket meghaladva, tökéletes. Továbbá, a cukotartalma ezeknek az interspecifikusoknak sokkal magasabb, mint bármely a nemesítés alapjául szolgáló /standard/ szilva- vagy kajszi termésnek..,az összehasonlíthatatlan édesség gyümölcse..
."http://www.naturehills.com/fruit-bearing/pluot-trees/flavor-king


Előzmény: Törölt nick (431)
Mozo66 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 436

Jók ezek a hibridek , ez meg kimondottan tetszik a színe miatt , mondjuk az ízére , állagára is kíváncsi lennék , de a nagy kérdés az , hogy a mi klímánkon mennyire érzik jól magukat . Nem -e az a helyzet velük mint a japánszilvákkal , hogy korán virágoznak , se pollenadójuk se rovarjárás egy hűvösebb időben aztán csak van a fa és nem terem .

Előzmény: buga1 (433)
buga1 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 435

De van aki előfordul... :)))

Előzmény: Törölt nick (434)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.22 0 0 434

Aha.., ha kicsit normálisabb év lesz az idei,lehet hogy egy ilyent azért beújjítok...persze nem egyszerű,mert Szlovákiában ritkán fordulok elő :))

Előzmény: buga1 (433)
buga1 Creative Commons License 2013.01.22 0 0 433

Erre gondoltál:http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/APRIKYRA

Csak jövő tavasszal lesz elérhető...

Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.22 0 0 432

Ugyan már...nem a csórikám magyaroknak van kitalálva,hanem a helyi vásárlóknak...azok meg gondolom ki tudják köhögni.

Előzmény: Lactarius Curtis (427)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.22 0 0 431

Igen a formafák a drágák,de nekünk azért a normál sem igazán olcsó...de legalább tudjuk,hogy vhol lehet ezeket kapni :))

Érdekesek lehetnek ezek a hybridek,ahogy elnézem inkább szilva,mint kajszi.Nem tudom az ízük mennyiben jelentene újdonságot.Gondolom néhány év múlva azért csak hozzá lehet jutni 1-2 fajtához itt is...Mondjuk nekem az Aprykira birizgálja a fantáziámat,mert ez elvontabb keresztezés : cserkó + kajszi. Na  ez már némi újdonságot jelenthet...:)

Az Aprimíráról írta Zoli / zoltán84/ ,hogy nem nagy szám,szinte mint a myrabolán...

Előzmény: Rumanyi (429)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.22 0 0 430

A fajtanevekre kattintva el lehet olvasni a fajták tulajdonságait + kép.Szépek ...

Előzmény: Törölt nick (424)
Rumanyi Creative Commons License 2013.01.22 0 0 429

Kicsit szegényes a francia nyelvtudásom, de az igazán durva árak (50-80€) a már formázott termékeiknél fordulnak elő.

Az átlagos oltványárak 20 € körüliek. Egy helybéli 3000 €-s béréhez képest ez egyeltalán nem vészes.

 

Ehhez mit szólsz:

http://www.plantes-et-jardins.com/p/4953-pluot-flavor-supreme-scion?ref=1212-2_1236-2_3036-2_3228-3

Előzmény: Törölt nick (425)
Rumanyi Creative Commons License 2013.01.22 0 0 428

Teljesen egyetértek Veled!

Előzmény: Törölt nick (423)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.01.22 0 0 427

meg vastag bőr...

Előzmény: buga1 (426)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!