Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2009.10.16 0 0 6193
Ej beh szép szőlőt szüreteltetek!
Előzmény: etilalkohol (6192)
etilalkohol Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6192
Pár kép a szüretből:
etilalkohol Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6191
Mennyi idő alatt és mekkora hordóban?
Akkor hagyhatom két évre 22 fokon bátran?
A mostani gönci hordó, ahol a felület/térfogat arány nagyobb ill. külön (faj)élesztő sincs/volt használva (gondolom a vadélesztő ezt jelenti).
Előzmény: Cirfandlia (6189)
etilalkohol Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6190
Sajna én sem értek hozzá :(((( kénezve volt/van/lesz: tavaly indítottam már egy (szerednyei) hordót, de akkor 25 mustfokos volt a szőlő és azt próbálnám elérni a mostanival is, de akkor lehet feleslegesen. Kóstolva (még nem vagyok borguru, inkább lelkes alkesz') már fél évesen (a bor volt fél éves:) fogyaszthatónak találtam, de azóta csak javult és már az elején gondoltam, hogy kivárom a két évet (hallomásból ajánlott minimális fahordós érlelési idő)... ill. gondolom nem ajánlott üresen hagyni a hordót azaz akkor tudom kinyerni a bort egyben ha megtöltöm új musttal.
Ha máshogy nem - a magam kárán majd megtanulom/tudom:)


Előzmény: BZoltan (6188)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6189
off

GENOM 66: engem is érdekelne, ami Leventét, nem akarod publikusra állítani a mélcímedet, kérdeznék privátban.... üdv.

on



22-t feltolni 25-re hogy szárazborrá erjedjen?????? az közel 17es alkoholt jelentene - ha elpárolog belőle évente 0,5 -1 % még akkor is igen bőven maradna... már ha kierjedne. (ami nem kizárt, nekem egy 24es egyszer kiment szárazra, persze vadélesztővel)
Előzmény: GENOM_66 (6173)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6188
Én nagyon nem értek az ilyen szamorodnis meg más hasonló tokaji csodákhoz :)

Én a helyedben eleve nem fix kétéves fahordós érlelésben gondolkodnék, hanem időnként kóstolgatva addig tartanám a hordóban ameddig az el nem éri azt az ízt amit szeretnél. Ha csak úgy elrakod két évre akkor szerintem könnyen túl tudsz szaladni a hordóval, főleg, hogy ha jól értem akkor le sem kénezed a bort.

Nekem egy kicsit furcsa ez az évenkénti újra erjedés, de majd avatott tokaji szakik biztos felvilágosítanak mindkettőnket :)
Előzmény: etilalkohol (6187)
etilalkohol Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6187
Akkor ez sok(k):)? - mekkora mustfokot javasolnál (asszem 21 mustfok a minimum és nem szeretném, hogy megromoljon' a kétéves fahordós érlelés alatt, utána rozsdamentes (mozgófedeles') tárolóba kerülne, ahol elvileg már nem fenyegetné veszély az elfogyasztásig)?
Elvileg (így hallottam) a fejtéseknél ill. az éves ciklusoknál (pince hőfok emelkedés) újra beindul és szépen szárazra dolgozza a még meglévő cukortartalmát (sarkított példa: édes szamorodni is szárazzá válik {érik} hosszú évek alatt): a fahordón keresztül veszít alkoholtartalmából (kipárolog) és így újra beindul az erjedés, miáltal apránként felemészti a cukortartalmát.
Előzmény: BZoltan (6186)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6186
Azért 25-ös msutfokot szárazra kierjeszteni nem triviális hacsak nem használsz valami sivatagi és dzsungelharca kiképzett feketeöves fajélesztőt ami bírja a szeszt mint a tesiszakos főiskolások :)
Előzmény: etilalkohol (6185)
etilalkohol Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6185
Köszi, akkor ha jól számolom kb. 7-8 kg aszút lehetne 100 literhez adni. Száraz bort szeretnék 2 év érleléssel készíteni belőle, ezért nem szeretném túlaszúzni.
Előzmény: BZoltan (6176)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6184
Ngayon köszönöm!
Előzmény: jacsoj (6178)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.15 0 0 6183

Hali!

 

Aranyhegyen és Szentmiklóson merre fekszik a birtok? Érdekes, az aranyhegyi termés kevésbé cukros lett, pedig azt gondoltam volna erősebbnek. Ráadásul azt hallottam, hogy ott pusztított a jég rendesen.   

Előzmény: GENOM_66 (6173)
Nem'Tom Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6182
Persze, persze 5g/hl, bocs elírtam.
Előzmény: RAMBO (6180)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6180
Ugye nem 5 gramm/liter ként adtál hozzá? Ugye nem????? Ugye ezt egy HEKTOLITER musthoz adtad?

Ha annyit adtál hozzá, akkor kuka az egész, mérgező dózisban van benne a kén.
Előzmény: Nem'Tom (6171)
jacsoj Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6179
Csemegeszőlőből is lehet bort csinálni, a Palatinából készült bort nem ismerem, a szőlő íze alapján muskotályos jellegű lehet.
A csemegeszőlők nem a legjobb cukortermelők, és savtermelők, de mind a kettő tulajdonságon lehet segíteni.
A Palatina augusztus végén érik, már szerintem eléggé túlérett lehet, bár az enyémnek a maradékát még szombaton is ették a darazsak.
Ha sok van belőle, próbáld meg, és csinálj bort, majd beszámolsz róla, ha venni akarsz, akkor szerintem mást, kifejezetten borszőlőt próbálj keresni.
Előzmény: HJózsef (6177)
jacsoj Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6178
Igen, többfélét válasszál.
Az első két tulajdonság olyan, a magon lehet vitatkozni.

Nézz szét a fajtaismertetőkben, pl.: http://www.csemegeszolo.hu/
http://www.szolooltvanyok.hu/?rubrik=szolofajtak
http://borlexikon.blogspot.com/2007/07/sslfajtk-kp-s-lers.html

vagy a keresőkben.
Ezek az új nemesítésű, "mindent kibíró" fajták.
Előzmény: Törölt nick (6172)
HJózsef Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6177

Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kérni,Hogy csináltatok-e már csemege szőlőből bot?

Pl: Platina ,milyen lehet cukortaetalma,iletve sav tartalma?

Egyeltalán lehetséges.e, hogy egy gyege alkoholtartalmu, de élvezhető jóizü bor legyen belőle? Fajtaismertetésnél jó cukor sav arányot ir.

Rendszeresen olvasom a fórumba megjelenő irásokat. Várom a sok jó borászok válemányét. Irjátok meg nyugota akár jó, akár rosz,véleményeteket.

Előre is köszönöm válaszotokat.

József.

BZoltan Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6176
a 22-es és a 25-ös mustfok között úgy 40g/l cukortartalom különbség van.

Én az aszúhoz nem értek, de egy teljesen betöppedt szőlőben szerintem úgy 40-50 mustfok lakik ami úgy 50-60% cukor van.
Előzmény: etilalkohol (6175)
etilalkohol Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6175
Szombati szüret Tarcalon: Furmint és Hárslevelű vegyesen 22 mustfok.
Kérdésem: 100 liter musthoz hány kiló aszút kellene hozzáadni, hogy 25 mustfokra javuljon?

BZoltan Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6174
Öröm látni ezeket a szép számokat :)

Nálunk a Somlón a hárs és a furmint még kint figyelnek. Az eső nem sokat ártott, mert vasárnap a nap tegnap meg a hatalmas szél szárította fel a cseppeket, szóval nem szívták meg magukat a szemek. Viszont a hideg miatt már nem érik a szőlő... még a botritiszben és a töppedésben bízom, hogy koncentrálja a termést. Egyelőre 19-20 musfok körül mértük a hársot is és a furmintot is. Ez pedig még karcsú. Aranyat érne 4-5 napnyi napos idő...de az időjáráselőrejezés nem sok jóval kecsegtet.
Előzmény: GENOM_66 (6173)
GENOM_66 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6173

A hideg előtt leszedtem a késői szőlőimet Pécsett:

- Cirfandli Aranyhegyi részen: 20 MM;

- Cirfandli Szentmiklóson: 23,5 MM;

- Furmint Szentmiklóson: 24 MM.

Cirfandliból ritkán sikerül ilyen szép, egészséges termést betakarítani, mint az idén.

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6172

Akkor, ha jól értelmezem, többfélét válasszak, hogy egymás után érjenek be.

Ami fehér fajtákat írtál, azok olyan tulajdonságokkal bírnak, mint amiket én írtam? (roppanós húsú, nem elváló héjú, kismagvú)

Előzmény: jacsoj (6170)
Nem'Tom Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6171
Sziasztok!

Szombaton a leszüretelt cabernet sauvignont elkezdtem feldolgozni, lebogyóztam, ledaráltam kapott egy kis ként úgy ahogy írtátok kb 5g/l, pár nap után elénkvörös a szine és az illata is biztató. Mit gondoltok mennyi ideig kell majd a cefrét 'macerálni'? honnan tudom mikor állhatok majd neki préselni?

A cefréből kb 20-22 órával később, kivettem kb 45-50 l mustot, hogy abból majd legyen egy kis rosé. Kapacitás híján egy 100 literes tisztára mosott acéltartályba tettem, kivettem belőle az úszó fedelet és befedtem a tartály tetejét... Szerintetek ez járható út, be kell-e fedni a tartályt, vagy legyen egy picit nyitott? Mit kell még tegyek, hogy egy üde , gyümölcsös roseé legyen a végeredmény?

Ma voltam fenn a pincében (hegyen) a rosé tetjén fátyolos gyenge hab volt és az illata nitro tartalmú vegyszerekre hasonlított (hígító, technokol) gondolom ez nem normális. Mit tegyek?
jacsoj Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6170
Akkor a folyamatos fehér érési sorrend: Palatina, Pölöskei muskotály, Teréz.
Majd évek múlva hagyd meg lugasnak. A vörös fajtákról írtam.
Előzmény: Törölt nick (6169)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6169

2-3 tő, csak saját használatra szeretnénk.

Tőkeformákhoz nem értek. A jelenleg a kertünkben élő szőlő (ami öreg már és nem is szeretem, amit terem) vízszintesen el van futtatva egy (két vastag) ággal, nos, őt vissza szeretnénk vágni. Érzésből gondozom két éve, amatőrhöz mérten sikeresen, ha a termésmennyiség növekedést sikernek vesszük.

Belegondolva a folyamatos érés lenne jó, hogy ne menjen pocsékba az egyszeri sok szőlő.

 

Előzmény: jacsoj (6168)
jacsoj Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6168
Mennyi az a néhány tő, milyen tőkeformát akarsz belőle, mi a célod a szőlővel, egyszere sokat, vagy folyamatos érés, stb.
Fekete érési sorrendbe: Eszter, Néró, Moldova
Előzmény: Törölt nick (6167)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6167
Sziasztok, szeretnék a kertbe néhány tő csemegeszőlőt ültetni. Leírás alapján kinéztem a Teréz/Attila/Csilla/Anna fajtákat. Melyiket válasszam? Pirosból hasonlót tudtok ajánlani?
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6166
Ha kívülről kell lyukat tömni arra bio megoldásként használj ként.

meg kell olvasztani a darabos ként és azt a lyukba(-ra) kell folyatni . rendesen ragaszkodik a fához.
Előzmény: kiwancsi (6165)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6165
A szilikon tömítő ártana a bornak?
Előzmény: Ferig (6164)
Ferig Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6164
Faggyú(zsír). Kivülről "vastagon" bekenve a sérülés helyét, átmeneti megoldást jelent.
Előzmény: scsaba1 (6161)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.13 0 0 6163

Fenyőgyanta. (ld. ókori Görögország) :-))))

 

Bocs! :-)

Előzmény: scsaba1 (6161)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!