Keresés

Részletes keresés

Sanci07 Creative Commons License 2015.07.03 0 0 1373

Kedves Szölőszem!Mikor folytatod az újabb szőlők bemutatását?Nagyon várom már imádok gyönyörködni benne,annyira szépek!Mondjuk tedd fel azt a fajtát ami nálad a legkorábban érik,ha eddig még nem került fel.

Kapa bácsi Creative Commons License 2015.07.03 0 0 1372

Ha szabadna megtudni,hogy körúlbelül hol vagy helyileg,mert engem is érdekelne a gyűjteményed.Még nem is hallotam ilyen komoly választékot magánembernél!

Előzmény: szölőszem (1371)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.02 0 0 1371

kyro 77!

izgaga!

Majd küldök e-mailt.

Üdv.Szőlőszem

izgaga Creative Commons License 2015.07.01 0 0 1370

szölőszem:

csatlakozom az előttem szólóhoz.

Előzmény: kyro77 (1369)
kyro77 Creative Commons License 2015.07.01 0 0 1369

Szia Szőlőszem!

Bocsánatot kérek a pofátlanságomért, de engem is érdekelne az a szakmai bemutató.

Előzmény: szölőszem (1359)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.06.29 0 0 1368

mlaci. úgy jártál mint másik kolléga tavaly  szélső tőkéjét le vizelte a kutya a tiednél is ez lehet a helyzet azért van a levél széle leégve a só tol , szerintem cserélj földet alatta és segíts  vízzel tápanyaggal szerves  és komplex műtrágya, vég oszlopnál meg találta a kutya,. valószínű  valamilyen direktermő kompozíciós fajta  japán izabella ,?  olsava? levele alapján ezekre hasonlít. hamar terhelted a többit is,   nyomjál neki  komlex szet 20cm re a földbe és locsoljad mert  gyengék lesznek a rügyek és hamarabb meg fogja a fagy,

Előzmény: macilacilaci (1364)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.29 0 0 1367

Én még mindig azt mondom hogy vad,persze élőben sokkal könnyebb lenne beazonosítani.Ha van rendes fürtje akkor csak valami nemes lehet.A Bolgár rezi ha megérett tegyél fel róla képet egy kis leírással szerintem mást is érdekelhet rajtam kívül.Ha jónak tűnik megpróbálok oltványt szerezni de ha nem jönne össze megbeszéljük a szaporítóanyagot,a felajánlást előre is köszönöm!

Előzmény: macilacilaci (1366)
macilacilaci Creative Commons License 2015.06.29 0 0 1366

Már több, nálam jóval jártasabb embertől érdeklődtem, hogy miért is néz ki ez a szőlő olyan gyanúsan, s egyikük azt mondta, hogy a kertszomszédjánál majdnem teljesen ilyen formájú levelű, kék színű, magvtalan szőlő van, ha jól emlékszem Vénuszt mondott, s ő szerinte ez is az..

Az nem lehet, hogy ez is az lenne? Összekeverhették a címkézést és Jupiter helyett Vénusz hozott volna a futár?

De arra meg ahogy körbeolvastam, az volt több helyen is feltüntetve, hogy biotermesztésre alkalmas szőlő, meg hogy teljesen rezisztens fajta..

Nem értem ezt az egészet...

Sok mindent sajnos nem tudok írni, talán 3 évvel ezelőtt tavasszal ültettem. Sehol nem találtam ilyen nevű szőlőről részletes és megbízható információt. Eddigi tapasztalatom az, hogy nincs vele különösebb gond, mellette Néró van, ami azért elég szívós fajta hírében áll, s ennek a bolgárnak sincs szerintem több gondja.
Idén tavasszal a tavalyi hajtások végei egy kicsit elfagytak, nem tudom ezt minek a számlájára lehet írni, Anita szőlőim tövig fagytak, lehet, hogy a hideg, lehet, hogy nem tudtak beérni nálam teljesen a vesszők, de tavasszal minden további nélkül megindult és nagyon erősen hajtott. A többi szőlővel ellentétben megfigyeltem, hogy kimondottan erős és vastag a fürt kezdeménynek a szára amikor virágzás előtt megjelenik. Ősszel ha érik, tehetek még fel róla képet, illetve beszámolhatok róla, mit teljesített ízben... Ha esetleg érdekel, minden további nélkül küldök szaporítóanyagot is oltáshoz!

Előzmény: Sanci07 (1365)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.29 0 0 1365

Hát ezt akárhogy is nézem nem Jupiter,nekem simán vadnak tűnik de lehet hogy tévedek!A képek alapján nem látok betegséget,talán atka ellen kéne fújni na meg egy kis wuxal.A Bolgár rezi-d nagyon szép írnál róla pár sort mert nekem nincs.Fagyállóság érési idő fürt szemek ellenállóság.

Előzmény: macilacilaci (1364)
macilacilaci Creative Commons License 2015.06.29 0 0 1364

Köszönöm szépen gyors segítséged!
Hát nem tudom, a hajtásvég még az én meglátásom szerint hasonlítana is, de a kifejlett levél, az aztán mintha teljesen más fajta lenne...

Meg egyébként is, a Tiéd kicsattan az egészségtől, míg az enyém "kritikán aluli"...

Permeteztem idén már:
Thiovit Jet-Champion lemosóval
Thiovit Jet-Champion-tapadószer pár leveles állapotban
Virágzás előtt pár nappal Quadrissal
2 hétre rá Cabrio Toppal
2 hétre rá pedig Cabrio Top-Wuxal keverékével
Meg tegnap kapott Wuxalt, de csak simán...

Nem tudom milyen fajta lehet, vagy mi a baja egyáltalán, már pár leveles állapota után ilyen...
Tavaly is tök ugyan így nézett ki /igaz akkor a többi szőlőt is megtámadta elég rendesen a gombabetegség, mert július-augusztus fordulóján kimaradt több, mint 4 hét egyéb irányú elfoglaltság miatt.../, de a többi közel 30 fajta, melyek közt van több olyan is, ami rezisztensnek egyáltalán nem mondható semmilyen betegségre se, mind egészséges és olyan fürtöket nevelnek egyesek, hogy csak na..

/3. kép Néró, nálam szépen kötött, utolsó kettő pedig Bolgár rezi/

Esetleg Valakinek valami ötlete, hogy akkor mi is lehet, vagy mi a baja neki?

Előzmény: Sanci07 (1363)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.29 0 0 1363

A kért kép a Jupiter leveléről.Remélem segít!

Előzmény: macilacilaci (1362)
macilacilaci Creative Commons License 2015.06.28 0 0 1362

Kedves Sanci07!

Ha megkérlek nem tudnál Jupiternek leveléről is feltenni egy képet?Nekem is van egy tő Jupiterem, tavaly előtt ősszel érkezett Zalaegerszegről Kaszás Balázs oltványostól, de igen-igen "gyanús" az a szőlő nekem, s a neten sehol sem találtam olyan képet, ami kimondottan a levelét mutatná...

Köszönöm előre is segítséged!

Előzmény: Sanci07 (1360)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 1361

Kedves Szölőszem!

Nagyon köszönöm a meghívást.  Ha valami rendkívüli nem jön közbe, OTT LESZEK.

Valamikor, mintegy 15 évvel ezelőtt egy bolgár fajtám már volt nekem (15 db), "bolgár óriásnak" hívták. Már a  Cardinal előtt kifagyott mind egy szálig.

Előzmény: szölőszem (1359)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 1360

ÉVA szőlőm ismételten gyönyörű,idén is a csemegés büszkesége lesz!

NIMRANG egyik fürtje idén nem olyan szépen kötött!

JUPITER

HELIKON SZÉPE tavaly csak megmutatta magát idén nagyon szép fürtök vannak rajta.

szölőszem Creative Commons License 2015.06.28 0 0 1359

Kedves 1+1=3!

Mielőtt még "bevásárolnál" a fajtákból,előbb gyere el hozzám aug.10-15 között,/a pontos nap később/,ahol a fajták bemutatása mellett meg is lehet kóstolni az akkoriban érőket,és hasznos információkat szerezhetsz,mert több gyakorló szőlész,és oktató is jelen lesz ezen a szakmai bemutatón.

A Dunaw jó fajta,de a fagyállósága alacsony /-18C°/,mint ahogyan a legtöbb bolgár fajtának.

Előzmény: 1+1=3 (1358)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1358

Köszönöm, elkezdtem már keresni a Nagyezsdát is.

A Dunav-ot is már megtaláltam, jövő héten érkezik, LIDI már telepítve. A végén - nagyrészt e fórumnak is köszönhetően - egészen szép kis gyűjteményem alakul ki, miközben a tavasszal felszámolni akartam a megmaradtakat is.

Előzmény: Sanci07 (1357)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 1357

Nekem Lidim nincs de van a barátomnál.Valóban jó kis csemege,nincs is vele semmi gond de engem valahogy nem tudott megfogni,ettől független nálad fagyzugos helyen jó választás lehet.Amit a helyedben még nem hagynák ki az a Nagyesda.Gyönyörű hatalmas fürtök,minimális permetezés (lehet anélkül is bírná) és nagyon jó fagytűrő.Nálam tavasszal ez is később indul mint a Dunav.

Előzmény: 1+1=3 (1356)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 1356

Új fordulat a Cardinal leváltására: Lidi-vel (is) próbálkozom (mivel rezisztens és fagytűrő). Van-e esetleg jó, vagy rossz tapasztalatod ezzel?

Előzmény: Sanci07 (1354)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 1355

Ez tényleg úgy is néz ki mint a Cardinal. Ha tavaly elég volt a négy permetezés és így néz ki, az figyelemreméltó,  köszönöm az információkat ... megpróbálkozom vele.

Előzmény: Sanci07 (1354)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 1354

Találtam egy tavalyi képet igaz még nem teljesen érett állapotban van de a lényeget látod.Nálam négy alkalommal volt permetezve és simán átvészelte a lisztharmat járványt úgy hogy a szomszédos ültetvényen semmi sem maradt.Nem véletlen mondtam hogy probléma mentes! 

Előzmény: 1+1=3 (1353)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1353

Találtam egy tavalyi leírást ( szölőszem: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129917855&t=9217758 ).

Igencsak biztató a fagytűrés szempontjából is; e leírás szerint "a betegségekkel szemben nagyon jól ellenáll".

Máshol azt írják, ezzel ellentmondóan: " a lisztharmatra és a peronoszpórára érzékeny"

Ha valakitől érdemi, gyakorlati tapasztalatról kapnék álláspont (pl a tavalyi csapadékos évben), az eldöntené nálam a Dunaw sorsát.

Előzmény: 1+1=3 (1352)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1352

Köszönöm, már keresem is ...

Előzmény: Sanci07 (1351)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1351

Ha a Cardinal nagy kedvenced volt ültess helyette Dunavot!Hasonló mint a Cardinal,Teljesen probléma mentes jó fagytűrő,és nálam a 30 fajta között az utolsó ami tavasszal kihajt.Ez számodra nagyon jól jöhet ha Áprilisban többször is mértél fagyokat.

Előzmény: 1+1=3 (1350)
1+1=3 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1350

Tanulságos történetemet most - hogy itt esik az eső, aztán a kertből éppen hazamenekültem - van időm elmesélni:

Mintegy 12 évvel ezelőtt telepítettem a csemegeszőlősömet, (3 sor = 90 tőke) melynek   középső teljes sora, az általam gyerekkorom óta ismert és igen kedvelt Cardinal volt egy más környezetben.   Itt azonban nagyjából 3-4 évenként a teljes sornak mintegy 15-20%-a kifagyott. Habár ismert volt számomra, hogy a Cardinal fagyérzékeny, mégsem gondoltam eddig, hogy véglegesen el kell köszönni tőle; 3-4 évenként pótoltam a hiányt, gyakran (de sajnos nem következetesen) gondos téli takarás átmentette.

Az idén azonban nem volt kegyelem, teljes Cardinalsor kifagyott. Nem ezzel összefüggésben, hanem a paradicsompalántáim megmaradásával összefüggésben április-május hónapban napi rendszerességgel figyeltem meg - most először pontosan - a helyi hőmérséklet minimumot. A közvetlen szomszédom mini-max hőmérőjén elképedve láttam: miközben Szeged külterületi kertjeiben -1, +2 Co-t mértek, aközben az én kertemben - mintegy 2 km-re Szeged határától --4,-5 Co  volt mérhető. Mindez több alkalommal is előfordult április hónap folyamán.

Bizonyára hasonló helyzetek lehettek korábban is, más években is; nem is maradt most a paradicsomból egy szál sem; a szőlőim is ezt bánhatták az elmúlt évek alatt, most meg különösen. A paradicsom újrahajtott, mintegy két hét késedelemmel. A Cardinal nem.

Ezt hívják fagyzugos környezetnek.     

Csak az bosszant, hogy a mintegy 12 éves botor konokságom nem engedett korábban ébredni.

Megjegyzendő, hogy az elmúlt évek alatt más fajták is kifagytak, csak mivel azok darabszáma jelentéktelen volt, így azokat kiengedtem a látókörömből. Áttekintve most a régi fajtalistámat: a következők tűntek/fagytak el 12 év alatt: Boglárka, Téli muskotály, Kozma Pálné muskotály, Szőlőskertek királynője, Cardinal. Egy-két helyen a vadalany kihajtott.

Először mérgemben a maradék csemegeszőlőt is kivágni szándékoztam, aztán elindulva a megmaradt, túlélt fajták ( Nero, Csabagyöngye, Hamburgi muskotály, Saszla) tapasztalatából, valamint az e fórumon is sokat taglalt új fagyáló fajták megismeréséből újraterveztem a csemegeszőlősömet. Sürgősen fagytűrő fajták zöldoltásával (Szölőszem! Nagyon köszönöm a segítséget!), valamint több irányból konténeres oltványok ültetéseivel - fáradságot, tanulást, utazást, költséget nem kímélve) az elfelejtésre kényszerült Cardinal-t, valamint a többi hiányt is most kipótoltam.

Az új telepített/oltott/átoltott fajtáim:

Palatina,

Esther,

Teréz,

Moldova,

Vénusz.

Ezen túl még egy-két  oltás (egy két fajta) sikerére várok.

Majd meglátjuk...

Előzmény: 1+1=3 (1293)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1349

A névnek semmi köze a szőlő ivarához.

Formálisan biztos, hogy nincs köze. De esetleg a nemesítőben felmerül az ötlet, hogy egy nőivarú szőlőnek női nevet adjon...

Előzmény: szölőszem (1348)
szölőszem Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1348

Kedves Sanci!

A szőlő ivarát nem az határozza meg,hogy nőnevű-e a szőlő.A névnek semmi köze a szőlő ivarához.

Ezt mondd el a kertészetnek is,ahol vetted.Ilyen baromságokat ne állítsanak,mert saját magukat járatják le ezzel.Az Éva szőlő nevét Ésik Andrásnéról,Éváról kapta,aki Szegedi Sándor/a nemesítő/ munkatársa volt Hajdu Edittel együtt.

Ami még a korábbi "Éva" fajtaleírásomból kimaradt,hogy 1961-ben nemesítette Szegedi Sándor,és csak 2012-ben kapott állami elismerést.

Egyébként Zaporozsec fajtám nekem is van,a télen kaptam a vesszőt,és szépen ki is gyökeresedett.

Előzmény: Sanci07 (1346)
Kapa bácsi Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1347

Üdv!Nem akartam ragozni a dolgot a nebih honlapján minden rajt van.Most van ideje a védekezésnek.

Előzmény: arpad-lajos (1342)
Sanci07 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1346

Mondtam neki ha beérett hozzá ne nyúljon amíg nem láttam,mert nekem kilenc tő van belőle és egyre jobban piszkálja a fantáziámat mivel konkrét leírást senki nem talál róla.Egyetlen félelmem hogy ő soha nem permetez,és ha elkapja valami akkor annyi az egésznek.Megpróbálom rábeszélni legalább egy permetezésre mert így biztosabbak lehetünk a végeredménybe!Nem tudom van-e valamelyik fórumtársnak mert nem nagyon szolt hozzá senki,pedig én is örültem volna egy kis infónak,de még jelentkezhet valaki!Az Éva virágzatára azért kérdeztem rá mert egy kertészetben hallottam hogy a női nevű csemegeszőlők virágzat legtöbb esetben nőivarú.

Előzmény: szölőszem (1344)
gaszkonyi Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1345

Köszönöm szépen .Olvasgattam ,hát itt ott elég sötétre festik a képet de betárazok és próbálkozom ..Köszi !

Előzmény: Kapa bácsi (1341)
szölőszem Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1344

A Zaporozsecről ha majd beérik,tegyél fel képet!Másoktól is ezt kérem,akinek van ilyen fajtája!

Előzmény: Sanci07 (1337)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!