Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Persze ...én sem az ára miatt mutattam ezt a faiskolát,hanem,hogy miket lehet venni, az áraik egyébként nem furcsák,a német és francia faiskolák árai....
Fater beszélt a főkertész hölggyel még 2006-ban ezügyben (ő hatékonyabban tudott alkudozni)
Teljesen szimpatikus és közlékeny volt, megértette hogy műkedvelők vagyunk
és nem akarjuk elárasztani az országot oltványokkal,
de nem szeretett volna résztvenni ilyen "kalózkodásban".
Még akkoriban beszéltem a Kertészet és szőlészet-től Novák Csillával (a cikk írójával), hogy honnan szerezhetőek be ezek az olványok. Ő Franciaországot javasolta hogy onnan biztosan. Pont nem jártam arra azóta sem.
Ezeket a Zaiger féle hibrideket 15-20 éve nemesítették, 8-10 éve próbatermesztésben vannak pl Balatonvilágoson, írtak róla szaklapokban (bulvárlapokban is), tv riportokban beszéltek róla, mégsem lehet beszerezni itton sehol. Még gyümölcsként sem lehet találkozni vele.
Kicsi a világ, mert az általad betett link-en van egy videó, ennek a végén bemutatják az amerikai Floyd Zaiger urat, a nemesítőjét ezeknek a Pluot, Aprium..stb hybrideknek. A videón 3:14-nél látható egy magas, vékony fiatal ember. Ő a francia Julien Darnaud és a faiskolájuk "úgy mond", az európai " Zaiger filiále" - mondja a videó. Ez a francia Darnaud cég a kifejlesztője és tulajdonosa a Franciaországból származó Carmingo kajszibarack sorozatnak. http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/inter%C5%A1pecifick%C3%A9-hybridy-Pluot-Plumcot-Aprium
Feltettem a mammutmail-ra a "Karcsú orsó koronaforma kialakításához" a korábban már említett, részben e-mail-ekben átküldött info-t, akit érdekel 5 napig innét letöltheti. /A letöltéshez rákattintani a cím sorában elöl álló pici nyílra kell./ http://goo.gl/ygvdd
Reálisnak tűnik ez a térkép, nálunk a tavaly februári zord időjárásban -15 fok volt a minimum., pedig itt azért 2-3 fokkal hűvösbb van, mint a fővárosban. A mostani télen egyelőre a kerekített -10 fokot értük el egy-két alkalommal, jó lenne, ha ez így is maradna.
Pár éve a Kliviától ill. a CRZ-től hozattam fákat /közvetítőkkel persze...nekem kicsit odébb van Szlovákia/,itt is az átlag 4-8 euro volt,de a Kliviánál az újdonságok már a felső kategória.
Azért odafigyelek erre a faiskolára is...hátha egyszer rám dől a bank :)))
Nagyon köszönöm a linket a Csillaghegyi kertészetről. Nagyon jó, hogy a kajszifajták tulajdonságait részletesebben is bemutatja a honlap és elég bő a választékuk.