Köszönöm a hozzászólásokat! Valszeg meghagyom a 22 mustfokot, legalább lesz összehasonlítási alapom.:( Arra adjatok tippeket, hogy miként lehet kiszállni egy hordóból szüretközben, hogy se a hordó se a bor ne lássa kárát. Mit tegyek a kiürült hordóval? -Amit korábban gondoltam, hogy rozsdamentes mozgófedeles tartályba átemelem egyben a bort és a pincében hagyva csak annyit veszek ki belőle, amennyit elfogyasztok. - Palackoztassam le a bort - saját és baráti fogyasztásnál ez talán felesleges luxus? A fenti két lehetőséget kombináljam?
Az erjedés relatíve gyorsan végbement (szept. végi szüret - decemberben már nem mozgott - ha jól emlékszem mert ez 2002ben volt) utána még 4-5 hónapot volt hordóban (1 hektós - de azóta erjesztettem gönciben, tavaly szerednyeiben is). Ezt a "hallomásból ajánlott minimális fahordós érlelési idő 2 év" nagyon félreértheted, mert tv. szerint az aszúknak kell min. 2 évet hordóban tölteni a tokaji száraz borra nincs ilyen korlát. Én megkérdeznék a helyedben másokat is, vagy kóstolnám a sajátot és ha jónak tűnik már minek tovább ászkolni (agyonoxidálni). Ezt régebben azoknál a bizonyos "ó- furmintoknál" csinálták, amik olyan pocsék alapanyagból készültek hogy ihatatlanul savasak voltak és csak javítás (cukor) és hosszú érlelés után kerekedtek ihatóbbá, de addigra -sztem- pocsék sherrys jellegük lett mindenféle elsődleges gyümölcskaraktert mellőzve. De a te anyagod nem ilyen a 22, 25 mm-al kár azt szerintem ennyire elhordózni....
Szentmiklóson mindig is 2-3, de volt hogy 6 MM-al nagyobb mustfokkal érik be a szőlő, mint Aranyhegyen. Szentmiklóson a Kutató keleti telekszomszédja vagyok, ahol az alanykisérleteik vannak az épületük fölött, durván abban a magasságban. Kb. 20-30 %-os, teraszos lejtő, D-NY-i fekvés, nagyon köves, elég vékony termőrétegű talaj.
Aranyhegyen a Panzió alatt Sólyom d., Jakab hegyre néző nyugati fekvés, kb. 8-10 %-os lejtéssel.
Valószínűleg a fekvés miatt ez a visszatérően jelentős különbség.
Jeget kaptunk Aranyhegyen rendesen, de szerencsére hagyott bőven rajta, még zöldszüretre is jutott bőven.
Előrebocsátom, hogy sem tokaji, sem szakértő nem vagyok. Az édes bor eltarthatóságát több dolog is befolyásolja: pl. cukortartalom, alkoholtartalom, pince hőmérséklete. Tartósítja a bort a tömény cukor: tokaji borászoktól hallottam, hogy a természetes édes bor stabil marad kb. 150 g/l cukortartalom illetve afölött. Ez hihetőnek tűnik, jó példa erre az eszencia, mivel nem erjed ki sohasem teljesen szárazra. A másik tartósító az alkohol, egyes külföldi borvidékeken, de régebben itthon is szokás volt avinálni, azaz alkohol hozzáadásával erősíteni a bort. A harmadik tényező, ami a bor erjedését elidíthatja, az élesztők számára megfelelő hőmérséklet, ami tavasszal és nyáron állhat elő. Bár sok tokaji pincét ismerve, a pince hőmérsékletének emelkedését sokkal inkább el tudnám képzelni egy földbe ásott, mondjuk alföldi pince esetében. Tehát az édes szamorodni "kiegyenesedése" nem zajlik le automatikusan, ahoz több tényező együttese kell.
Egyetértek a korábban szólókkal, ha száraz bor a célod, akkor sztem elég a bor meglévő cukorfoka, azt már nem szükséges tovább emelni.
Mennyi idő alatt és mekkora hordóban? Akkor hagyhatom két évre 22 fokon bátran? A mostani gönci hordó, ahol a felület/térfogat arány nagyobb ill. külön (faj)élesztő sincs/volt használva (gondolom a vadélesztő ezt jelenti).
Sajna én sem értek hozzá :(((( kénezve volt/van/lesz: tavaly indítottam már egy (szerednyei) hordót, de akkor 25 mustfokos volt a szőlő és azt próbálnám elérni a mostanival is, de akkor lehet feleslegesen. Kóstolva (még nem vagyok borguru, inkább lelkes alkesz') már fél évesen (a bor volt fél éves:) fogyaszthatónak találtam, de azóta csak javult és már az elején gondoltam, hogy kivárom a két évet (hallomásból ajánlott minimális fahordós érlelési idő)... ill. gondolom nem ajánlott üresen hagyni a hordót azaz akkor tudom kinyerni a bort egyben ha megtöltöm új musttal. Ha máshogy nem - a magam kárán majd megtanulom/tudom:)
GENOM 66: engem is érdekelne, ami Leventét, nem akarod publikusra állítani a mélcímedet, kérdeznék privátban.... üdv.
on
22-t feltolni 25-re hogy szárazborrá erjedjen?????? az közel 17es alkoholt jelentene - ha elpárolog belőle évente 0,5 -1 % még akkor is igen bőven maradna... már ha kierjedne. (ami nem kizárt, nekem egy 24es egyszer kiment szárazra, persze vadélesztővel)
Én nagyon nem értek az ilyen szamorodnis meg más hasonló tokaji csodákhoz :)
Én a helyedben eleve nem fix kétéves fahordós érlelésben gondolkodnék, hanem időnként kóstolgatva addig tartanám a hordóban ameddig az el nem éri azt az ízt amit szeretnél. Ha csak úgy elrakod két évre akkor szerintem könnyen túl tudsz szaladni a hordóval, főleg, hogy ha jól értem akkor le sem kénezed a bort.
Nekem egy kicsit furcsa ez az évenkénti újra erjedés, de majd avatott tokaji szakik biztos felvilágosítanak mindkettőnket :)
Akkor ez sok(k):)? - mekkora mustfokot javasolnál (asszem 21 mustfok a minimum és nem szeretném, hogy megromoljon' a kétéves fahordós érlelés alatt, utána rozsdamentes (mozgófedeles') tárolóba kerülne, ahol elvileg már nem fenyegetné veszély az elfogyasztásig)? Elvileg (így hallottam) a fejtéseknél ill. az éves ciklusoknál (pince hőfok emelkedés) újra beindul és szépen szárazra dolgozza a még meglévő cukortartalmát (sarkított példa: édes szamorodni is szárazzá válik {érik} hosszú évek alatt): a fahordón keresztül veszít alkoholtartalmából (kipárolog) és így újra beindul az erjedés, miáltal apránként felemészti a cukortartalmát.
Azért 25-ös msutfokot szárazra kierjeszteni nem triviális hacsak nem használsz valami sivatagi és dzsungelharca kiképzett feketeöves fajélesztőt ami bírja a szeszt mint a tesiszakos főiskolások :)
Köszi, akkor ha jól számolom kb. 7-8 kg aszút lehetne 100 literhez adni. Száraz bort szeretnék 2 év érleléssel készíteni belőle, ezért nem szeretném túlaszúzni.
Aranyhegyen és Szentmiklóson merre fekszik a birtok? Érdekes, az aranyhegyi termés kevésbé cukros lett, pedig azt gondoltam volna erősebbnek. Ráadásul azt hallottam, hogy ott pusztított a jég rendesen.
Csemegeszőlőből is lehet bort csinálni, a Palatinából készült bort nem ismerem, a szőlő íze alapján muskotályos jellegű lehet. A csemegeszőlők nem a legjobb cukortermelők, és savtermelők, de mind a kettő tulajdonságon lehet segíteni. A Palatina augusztus végén érik, már szerintem eléggé túlérett lehet, bár az enyémnek a maradékát még szombaton is ették a darazsak. Ha sok van belőle, próbáld meg, és csinálj bort, majd beszámolsz róla, ha venni akarsz, akkor szerintem mást, kifejezetten borszőlőt próbálj keresni.
Nálunk a Somlón a hárs és a furmint még kint figyelnek. Az eső nem sokat ártott, mert vasárnap a nap tegnap meg a hatalmas szél szárította fel a cseppeket, szóval nem szívták meg magukat a szemek. Viszont a hideg miatt már nem érik a szőlő... még a botritiszben és a töppedésben bízom, hogy koncentrálja a termést. Egyelőre 19-20 musfok körül mértük a hársot is és a furmintot is. Ez pedig még karcsú. Aranyat érne 4-5 napnyi napos idő...de az időjáráselőrejezés nem sok jóval kecsegtet.