Keresés

Részletes keresés

gyorgy45 Creative Commons License 2013.02.21 0 0 478

Bergeront tudok küldeni. / Ellenszolgáltatás nélkül./ Írjad meg a címed, és a jövő héten küldöm az oltóvesszőket.

Előzmény: borsika79 (474)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.02.21 0 0 477

Csak sima magyar kajszit tudok (C235).

A Kertbarát magazin 42. oldalán van egy cikk "kajszit telepítünk" címmel. Hát a telepítésről pont nem szól, de szép fotókat tartalmaz és rövid leírásokat pl. a Nyújtó emléke, Roxána, Sun Glo (?), MK C256 (??) stb kajszikról. Tuskóban bele lehet olvasni ;)

emendasajt Creative Commons License 2013.02.21 0 0 476

Szia borsika79!

Igen van Bergeron és Gönci magyar kajszim is!

Jani71 Creative Commons License 2013.02.21 0 0 475

Göncit tudnék, de sajnos vírusfertőzött, így felejtős. :-((

borsika79 Creative Commons License 2013.02.20 0 0 474
Sziasztok. Tudna valaki Bergeron és Gönci kajszi oltóvesszőt adni?
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.18 0 0 473

Nos, igen sok szakirodalomban olvastam ezt.

Ennek ellenére szerencsére én nem tapasztaltam hátrányt.

Mondjuk lemosás követte a metszést és az eszközöket is fertőtlenítettem.

A nyári metszést én is alkalmazom szinte minden fánál, de ez injkább ritkítást és a jövő tavaszi metszésre való felkészítést jelenti.

A jelenlegi fiatal állományomat is korán metszem, mert az erő elszalad a hosszú hajtásokban.

Az elős 2-3  év koronalakítást követően, nem is értem mit szoktak egyesek metszeni a kajszin.

A befelé törekvő ágakat levágni letermés után , oszt jól van.

Mondjuk szörnyű, hogy az új fajták előreláthatóan nem sokáig élnek.

Egyik rokonomnáll van egy 40 éves rózsakajszi, akkora mint egy mamutfenyő. Soha nem permetezték, nem is metszették. ( el sem érték volna)

Azóta is ontja magáról a barackokat.

Jó lenne, ha az idő jóra fordulna, mert már nagyon viszket a tenyerem.....

Szép napot!

Előzmény: alfi13 (471)
gyula.uw Creative Commons License 2013.02.18 0 0 472

Én is ezt olvastam és igy gondoltam a metszést ,

Előzmény: alfi13 (470)
alfi13 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 471
Előzmény: Törölt nick (469)
alfi13 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 470

Nem szerintem nem a fagyok miatt nem érdemes télen metszeni a kajszibarackot, hanem mert ilyenkor van esélyed arra hogy a vágott seben kersztül bejut a fába a Gutaütésnek nevezett korokozó ami a kilevelesedd fát pár nap alatt elpusztítja. Én ezért csak nyáron metszem a kajszit de tapasztaltabb profi gyümölcstermesztők szerint már a pirosbimbós álapotól kezdve lehet metszeni.

Előzmény: Törölt nick (469)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.17 0 0 469

Bezony érdemes vele várni.

Mondjuk én kicsit túlzásnak tartom a piros bimbós állapotot, ahogy az őszi barackoknál néha a virágzás alatti metszést emlegetik.

Szerintem régen rossz, ha egy kertész nem tudja megkülöböztetni a termővesszőt a többitől:)

Mivel a sárgát nem nagyon kell metszeni, én márc.1-15 közé szoktam időzíteni, de metszés után még aznap megy rá a lemosó is.

Amúgy várni a fagy miatt érdmes. Lehet levágod, azokat, amik túlélnék:)

Előzmény: gyula.uw (467)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.02.17 0 0 468

Azt; még várni kell.

Előzmény: gyula.uw (467)
gyula.uw Creative Commons License 2013.02.17 0 0 467

Sziasztok ..

Azt szeretném meg kérdezni ,hogy ilyenkor lehet már metszeni a kajszibarack fákat.Mert azt olvastam hogy

• A kajszibarack metszésével érdemes megvárnunk a piros bimbós állapotot, így csökkenthetjük a betegségek terjedését.

ez mit is jelent hogy még nem lehet meg kell várni a bibós állapotot

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.02.14 0 0 466

nem ment át a jupicire a válaszom; de köszönöm Neked és Ali bának is a felajánlást; laikus vagyok, de gondolom 2-3 éves magyar kajszi csemete egyik ágát át lehet oltani vele!

Előzmény: gergerg (464)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.02.14 0 0 465

Akkor ideje megnéznem (nagyon ritkán teszem) :)

Előzmény: gergerg (464)
gergerg Creative Commons License 2013.02.14 0 0 464

Küldtem neked egy mailt 14 napja.

Előzmény: Lactarius Curtis (462)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.02.14 0 0 463

Remélem nézi a fórumot, mert a mail címe nem publikus...hátha maradt ki valakinek felesleges...

Előzmény: Lactarius Curtis (462)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.02.13 0 0 462

Talán csarlival, de szerintem lekéstél. Én Tsunamit vagy méginkább Banzai-t szeretnék, nem megy valaki Escande-hoz? :))

Előzmény: SándorTiszteletes (461)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.02.13 0 0 461

Urak!

Kivel tudok üzletet kötni, Weiva alany ügyben?

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.01 0 0 460

Sajna a mostani fajtákat permetezni kell.

Az oltás sok tapasztalatot, türelmet igényel.

Egyszer oltottam egy vegyes fát, kéreg alá.

Az alany egy firss csemete volt( már nem melékszem, hogy szilva vagy meggy)

Red June , gönci magyar és lepotica volt a fán.

Kb. 4 évig élt, mivel nem tudtam visszaszorítani a szilvát, a többi alig fejlődött.

Ajánlom figyelmedbe a lenti videókat, érdemes kisérletezni.

Volt egy kedven gyümölcsa a családban azt ahogy a videó is írja héjalá oltással fiatalítottam vissza 2-3 év alatt:)

http://www.youtube.com/watch?v=IBdPu3V7_oY

http://www.youtube.com/watch?v=y6tZzKKAjIc

Előzmény: Lactarius Curtis (459)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.02.01 0 0 459

Csak erről az Auróráról azt olvasom, hogy elég érzékeny a moníliára és a sharkára is. Szívesen cserélek Kuresia vagy Jojo oltóvesszőt egy Tsunamira vagy Spring Blush-ra.

(már csak oltani kéne megtanulnom hozzá :) )

Előzmény: Lactarius Curtis (458)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.01.31 0 0 458

Köszönöm, hasznos tanácsokat adtál, házikertbe lehet jobb akkor az Aurora. Tegnap néztem korai kajszikat, pl., ezt a Tsunamit, de kötve hiszem hozzá lehet jutni Mo-on. Írnak már valami Banzai-ról is, ami még ezeknél is korábban is érik (Escande nemesítés).

Előzmény: Mozo66 (457)
Mozo66 Creative Commons License 2013.01.30 0 0 457

Nekem mindkettő van , bár a Spring blush még nem termett . A különbség a termés minőségében van elsősorban ( bár az Aurora 1-2 nappal előbb érik )  . Az Aurora éretten puha leveses igaz finom is , de további hoszabb tárolásra nem igen alkalmas ezért vagy hamar felhasználni vagy hamar eladni ellentétben a másik jól bírja a hűtést tárolást , mert kemény a gyümölcs hasonló mint az Orange red . Természetesen el lehet gondolkodni , hogy egy szezonnyitó primőr gyümölcsöt miért kellene tárolni azt inkább hamar meg kell enni de persze nem a mi igényeinknek nemesítenek , a külföldi termelőknél fontos a tárolhatóság .

Előzmény: Lactarius Curtis (453)
gergerg Creative Commons License 2013.01.29 0 0 456

Ebben is van valami, bár én itt északon úgy utettem a Tsunamit, hogy lehet hogy csak 10 évente terem majd egyet, de micsoda élmény lesz a cseresznye mellé harapni.

Előzmény: Törölt nick (454)
gergerg Creative Commons License 2013.01.29 0 0 455

Ne engem kérdezz, én úgy vagyok ezekkel mint Bar Refaeli melleivile, sokat hallottam már róla, képen is láttam már, de a kezemben még sosem foghattam, nemhogy még bele is haraphattam volna. :-)

Előzmény: Lactarius Curtis (453)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.29 0 0 454

Persze van számos fajta, ami az auroránál koraibb, de a termésmennyisége, fagyérzékenysége nagyobb kockázatot hordoz.

Illtetve, az átlag faiskolákban talán ez a legkoraibb, ami kapható.( meg nem szeretek 1300-nál több pénzt kiadni egy csemetéért:))

Előzmény: gergerg (452)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.01.29 0 0 453

Spring blush-t már lehet kapni, az nem job az Auróránál?

Előzmény: gergerg (452)
gergerg Creative Commons License 2013.01.29 0 0 452

Én legkorábbinak a Tsunamit szántam.

Előzmény: Törölt nick (450)
Ali-bá Creative Commons License 2013.01.29 0 0 451

Hajrá Medallon, csak így tovább! (Nem volt unalmas amiket írtál.)

Előzmény: Törölt nick (450)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.29 0 0 450

Sziasztok,

Téli tétlenségben akadtam rá erre a fórumra. Nagyjából átfutottam.

Aki fajtaválasztás előtt van, annak ajánlanám a linket és saját tapasztalataimat.

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/integralt/ch14.html

Ha elsődleges cél a saját fogyasztás feldolgozás, akkor eltolt érésű fatákat célszerű választani.

A mostani kertemben ugyan csak 15  barackot telepítettem, de volt már nekem 132 db is:)

Aurora a legkorábbi, amiot ajánlhatok. Jún. elején ha nem i túl sokat, de milyen jó kajszit enni:)

Aztán lehet valami nagy fajta ( keckseméti, szegedi pl. mamutok:))

Ne feledkezzünk meg a gönciről, aranykajsziról, és a nagyon biztos bergeronról.

Ültetéskor vegyük figyelembe az uralkodó szélirányt.( ha más fajta pl. alma, szilva akkor azokat is)

A késői kerüljön a széklirány végébe, hisz egy érő gyöümölcsre nem jó, ha rászáll a késői fajták permete.

Permetezésről később írok, mert évek óta nem csináltam és még nem alakította ki a megfelelő mixemet. Annyit megjegyeznék, hogy tervezett, általában hetekhez köthető permetezési tervet szoktam készíteni ( ami kevésbé függ az időjárástól), nahg hangsúlyt fektetve a megelőzésre. Sajnos most nézegetve a permetszert, számos anyagot már nem forgalmaznak.:((

Sajna muszáj permetezni, de nem kell megijedni és nem fontos a drága reziztens fajták. A vírusmentes alanya sokkal fontosabb.

Az általam nagyon bevált talajművelési módról szeretnék még írni, ha megengeditek.

Szinte mindenhol fű van a fák között, amit elég gyakran kell nyírni. A fákat még mindig sokan tányérozzák. A fű pedig lefojtja szegény fákat.

Nálam a talaj fehérherével ültetett. Magígény 1 kg/ 1000 m2 ( 2500 Ft)

Igen, jól látjátok, ennyiből megvan a vetés. Jól előkészített talajt igényel, de megéri. ( a füvet medalonnal kell lepremetezni, majd megrotálni)

Előnye: megköti a talajban a nitrogént és felvehető állapotba kerül a gyümifáknak.(öntrágyázás és nem kell tányérozni), szabályozza a talaj vízháztartását. Szárazságban is méregzöld, a gyökere árnyékban van, jól bírja a taposást. A fehér viráágai kiváló méhlegelők, beporzást segít.Virágzás után ha lenyírod nem lesz méhecske:)

Nagyon keveset kell nyírni ( ellentétben a fűvel) 2 alkalom/ év. Ha nem nyírod le akkor max. 10-15 centi magas párnás összefüggő takarót képez.

Így marad elég energiai a permetezésre:)

Nekem személy szerint a legnagyobb nyűg a hurulás meg a fűnyírás.( benzin, idő, költségek, szerviz)

Metszésről is később beszélek, de az első 2év fontos a vázalakításnál.

Viszont csúnya fa nincs, mert a természet mindent rendbehoz:)

Sebkezelés nálam: oldalamon 2 flakon.

A nagyobb sebeket elsőnek a fertőtlenítővel fújom le ( saját mix: Hanno penészölő+izopropanol), következő körben pedig lezárom a sebet sima festékspray-vel.( ezek már nem ólmosak, valami akril féle)

http://www.szikert.hu/index.php?page=webshop&kategoria=93&szint1=Rezisztens Kajszibarackfa&

Ha kitavaszodik készítek képeket.

Nah nem akarok untatni senkit, elsőre jól kiírtam magam:)

köszönöm a lehetőséget

üdv.

Előzmény: Lactarius Curtis (176)
Csarli1 Creative Commons License 2013.01.26 0 0 449

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!