Sziasztok,
Téli tétlenségben akadtam rá erre a fórumra. Nagyjából átfutottam.
Aki fajtaválasztás előtt van, annak ajánlanám a linket és saját tapasztalataimat.
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/integralt/ch14.html
Ha elsődleges cél a saját fogyasztás feldolgozás, akkor eltolt érésű fatákat célszerű választani.
A mostani kertemben ugyan csak 15 barackot telepítettem, de volt már nekem 132 db is:)
Aurora a legkorábbi, amiot ajánlhatok. Jún. elején ha nem i túl sokat, de milyen jó kajszit enni:)
Aztán lehet valami nagy fajta ( keckseméti, szegedi pl. mamutok:))
Ne feledkezzünk meg a gönciről, aranykajsziról, és a nagyon biztos bergeronról.
Ültetéskor vegyük figyelembe az uralkodó szélirányt.( ha más fajta pl. alma, szilva akkor azokat is)
A késői kerüljön a széklirány végébe, hisz egy érő gyöümölcsre nem jó, ha rászáll a késői fajták permete.
Permetezésről később írok, mert évek óta nem csináltam és még nem alakította ki a megfelelő mixemet. Annyit megjegyeznék, hogy tervezett, általában hetekhez köthető permetezési tervet szoktam készíteni ( ami kevésbé függ az időjárástól), nahg hangsúlyt fektetve a megelőzésre. Sajnos most nézegetve a permetszert, számos anyagot már nem forgalmaznak.:((
Sajna muszáj permetezni, de nem kell megijedni és nem fontos a drága reziztens fajták. A vírusmentes alanya sokkal fontosabb.
Az általam nagyon bevált talajművelési módról szeretnék még írni, ha megengeditek.
Szinte mindenhol fű van a fák között, amit elég gyakran kell nyírni. A fákat még mindig sokan tányérozzák. A fű pedig lefojtja szegény fákat.
Nálam a talaj fehérherével ültetett. Magígény 1 kg/ 1000 m2 ( 2500 Ft)
Igen, jól látjátok, ennyiből megvan a vetés. Jól előkészített talajt igényel, de megéri. ( a füvet medalonnal kell lepremetezni, majd megrotálni)
Előnye: megköti a talajban a nitrogént és felvehető állapotba kerül a gyümifáknak.(öntrágyázás és nem kell tányérozni), szabályozza a talaj vízháztartását. Szárazságban is méregzöld, a gyökere árnyékban van, jól bírja a taposást. A fehér viráágai kiváló méhlegelők, beporzást segít.Virágzás után ha lenyírod nem lesz méhecske:)
Nagyon keveset kell nyírni ( ellentétben a fűvel) 2 alkalom/ év. Ha nem nyírod le akkor max. 10-15 centi magas párnás összefüggő takarót képez.
Így marad elég energiai a permetezésre:)
Nekem személy szerint a legnagyobb nyűg a hurulás meg a fűnyírás.( benzin, idő, költségek, szerviz)
Metszésről is később beszélek, de az első 2év fontos a vázalakításnál.
Viszont csúnya fa nincs, mert a természet mindent rendbehoz:)
Sebkezelés nálam: oldalamon 2 flakon.
A nagyobb sebeket elsőnek a fertőtlenítővel fújom le ( saját mix: Hanno penészölő+izopropanol), következő körben pedig lezárom a sebet sima festékspray-vel.( ezek már nem ólmosak, valami akril féle)
http://www.szikert.hu/index.php?page=webshop&kategoria=93&szint1=Rezisztens Kajszibarackfa&
Ha kitavaszodik készítek képeket.
Nah nem akarok untatni senkit, elsőre jól kiírtam magam:)
köszönöm a lehetőséget
üdv.