Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A gödör ásósat én is csináltam, de hát nagyobb területen ez valljuk be nem kis meló... amit meg egy átlagos eke barázdája csinál, messze kevés a szőlő trágyázásának, bár sokan csinálják.
Én 2 évbe ősszel trágya levet + zoolitot juttattam ki 50-60 cm mélyen de csak a tőkék mellett ástam gödröt, nem folytonos árkot. A trágyalé jobban mosódik lefele a gyökérhez. Persze új telepítésnél a telepítés előtti alap trágyázást mélyre forgatva megkapja a terület.
Köszönöm a részletes leírást. Télre én is betakarom a tőkéket. Ha jól értem a betakaráshoz vett földdel keletkezett árkot mélyíted ki 35-40 cm mélyre és abba rakod a trágyát. Így az árok tőkétől való távolsága kb 50 cm.
Valami hasonlót csináltam én is csak komposzttal, mivel az egész évben összegyűlt szerves hulladékkal kezdenem kellett valamit. A komposzthoz adtam kevés vegyes műtrágyát is.
Van egy tőkém, de még nem terem. Jövőre viszont fog, mert nagyon erős vesszőket hozott, másik neve Bíró kékje, ezt még elfelejtettem. Ez a trágyázási módszer nagyon jó, én is hasonlóan csinálom, csak három évente.
A szőlő trágya utánpótlását már őseink is nagyon hatékonyan csinálták.De mielőtt még erre rátérnék,az alaptrágyázásról is essen szó.Elmondom,hogy én hogy csináltam:a szőlősor kijelölése után 70 cm.szélességben,és 70 cm.mélyen/fél lábszár/,kiszedtem egy folyóméter földet.Ebbe egy púpozott talicska érett marhatrágyát terítettem el.Felét a fenékre,felét 40 cm.mélységben.Az alsó trágyasort jól megtapostam.Közben szétterítettem a trágya közé 5-6 szeneslapát tiszta fahamut.A pajorok ellen is szórtam be Force 1.5 G-t,de a legjobb volt a Galation.Ezt a szert az unió kivonatta,így jugóból hoztam.
A következő folyóméter földet a már kiásott gödörbe töltöttem,és így tovább.Ez 6-7 éve történt,azóta nem trágyáztam,még levél trágyával sem.A szőlőim kitűnő kondícióban vannak,homoktalajon.Semmilyen hiánybetegségben nem szenvednek.Persze eljön az az idő,amikor elfogy a tápanyag,és ekkor őseink receptjét használom.Minden évben ősszel betakarom a szőlőt/földdel/.Amikor tápanyagot akarok a gyökérzónába juttatni,akkor tavasszal a már kiásott árkot megmélyítem,35-40 cm.mélyre,és ebbe az árokba adagolom be a marhatrágyát,melybe szintén teszek fahamut,és foszfor alapú műtrágyát.Sajnos az utólagos trágyázás gyökér szaggatással jár,ezért abban az évben a szőlő egy kicsit megsínyli,de újabb 4 évre elláttam trágyával.
A marhatrágya,mivel nitrogénben nagyon gazdag,biztosítja a nitrogént,a fahamu a káliumot,a kiegészítő P2O5 műtrágya a foszfort.Ide nagyon jó lenne a baromfi trágya,mert az "foszfor bomba",de a kereskedelemben tízezer fölött van mázsája,így ez nagyon drága.Ha van saját vagy szomszéd baromfiól,az ilyenkor jól jöhet.A baromfi trágyát nem szabad túlzásba vinni,mert éget.
Tehát a legfontosabb a készlet trágyázás a megfelelő mennyiségben,és mélységben.A mélyen levő trágya az oxigén hiánya miatt nehezebben bomlik el,így tovább megmarad.Ugyanis a növény a trágyának csak egy részét tudja hasznosítani,a többi idővel elbomlik /CO2-re bomlik/,a többi bemosódik az altalajba.
Nagyon hasonlít a Lénára.Különösen mindkét képen a jól látható levelek hasonlítanak nagyon.Sajnos sokáig nem lehet a tőkén hagyni,mert veszít az ízéből.Úgyhogy a szakemberekkel már nem tudom megkóstoltatni.Neked van ilyen fajtád?
Esetleg megkérdezném a fórumtársakat kinek van Léna csemegeszőlője?
A trágyázás fontos dolg, de hogyan lehet 40 cm mélyen a talajba juttatni úgy, hogy a gyökerek nem elhanyagolható része ne sérüljön? Az megoldás lehet, hogy a tőkétől távolabb forgatom a földbe, akkor viszont csökken a hasznosulás foka.
Mindkét változatot kipróbáltam és szerintem az ültetéskori készlettrágyázásnál nincs hatékonyabb megoldás, de elismerem, hogy az utánpótlás is fontos, csak nem igazán tudom hogyan.
Köszi a megerősítést, akkor ezek szerint nem okoskodtam nagyon rosszul. ;-)
Jómagam is egyetértek veled a leírtakban. Annyira, hogy pl. a Marha jót már én is ajánlottam itt-ott,
most is csak ezt teszem. Nálam nagyon bevált egy-két éve, rendszeresen használom, most már kizárólag ezt a fajtát. Nagyon előnyös a talajra, növényre.
A trágyázás kapcsán még nem hangzott el egy fontos dolog: milyen anyaggal történik?
Véletlenül nem baromfi vagy galambtrágya? Mert ha igen, akkor gyorsan el kellene felejteni!!!
De talán nincs ilyen gond, csak eszembe jutott, és gondoltam, rákérdezek.
Annak az Évának én is simán adnék még egy-két év esélyt, megvárnám, hogy mit muzsikál a metszés gatyába rázása után. Nem vagyok benne biztos, hogy nem jön helyre. Az Éva jó.
Nem rossz ötlet a kora tavaszi fényképes rákérdezés, ott tényleg tudnánk segíteni.
Illetve addig érdemes egy kis szakirodalmat is olvasgatni!
Sokat számít, amikor aztán odamész a tőkéhez az ollóval.
Hát nem tudom,az idei év van befolyással a jövő évi termésre,erre igazán nem tudok válaszolni.Adj neki még egy esélyt,szölőszem is ezt mondta nálam a Nimrangnál és nem bántam meg.Tavasszal metszés előtt tegyél fel róla képet sokan vagyunk itt talán tudunk segíteni.
Úgy gondolom Jani71 felvázolta számodra a lényeget teljesen egyetértek vele.Esetedben a vesszők beérésével vannak gondok ezen kéne javítani.Az Éva esetében a rossz klón azt jelenti hogy a nemes nem örökölte az anyanövény minden jó tulajdonságát(pl:bő termőképesség).A Narancsízű pedig túl van terhelve ezért vannak a sok de kicsi fürtök.Ha tavasszal trágyázol óvatos legyél a nitrogén tartalommal javaslom a Marha jó pelletált szarvasmarha trágyát,amit kb 40cm mélyen juttasd a talajba.Írod:A tőke körül 20 cm mélyen télleg el kell vágni a gyökereket?Nos ezt az első pár év tavaszán már jó lett volna megtenni,hogy az alsó gyökerek erősödjenek és ne azok melyek a talaj felső rétegében találhatók.Javaslom hogy a termés beérése után kivételesen fújd le Quadris-sal mondjuk kétszer 10 napos eltéréssel,esetedben ez is segíthet a vesszők jobb beérésében.Ja és a lényeg!Egy vessző egy fürt,és augusztusban már nem szabad lombtrágyázni mert kitolja a vegetációt.
Most lehet, hogy írok néhány marhaságot, amivel kapcsolatban a jobban hozzáértők lazán megcáfolnak, de mégis fűzök még hozzá ezt-azt, ami kapásból eszembe jutott.
A tápanyagellátás alapból talán rendben lenne, de:
- mivel a takarás a fő cél, valószínűleg elkövetted azt a hibát, hogy túl gyorsan akartál 'falat',
emiatt meghagytad az előző évi vesszők nagy részét, aminek viszont le kellett volna jönni,
hogy a metszés évében fejlődő részek jól beérhessenek, és egyáltalán:
ne legyen túl sok rügy, amivel túlterhelted a tőkét
(a lugasnevelés egyik fő szabálya a fokozatosság - nem szabad elsietni!)
- a szokásosnál kisebb fürt is a túlterhelés jele lehet szerintem
- a hajtásválogatás elmaradásával is csak fokozhattad a túlterheltséget
- a hajtások mostanában fásodnak, ezzel nincs gond,
viszont akkor most már eleve meg tudod ítélni, hogy kb. mire számíthatsz
a fagyásállóság terén (fénykép a fás rész és bél arányáról esetleg), bár lehet,
hogy most nem nagyon akarnál vesszőt vágni... :-)
- a vastagabb vessző lehet éretlen is (sőt!), az simán lefagyhat!
- a vékonyabb pedig lehet(!) fejletlen (nem feltétlenül), az is rossz esélyekkel indul(hat)!
- a fiatalkori hosszú vesszők meghagyása, metszetlensége (magyarán a tetejezés elhagyása)
a gyökérerősítés jó eszköze, ez rendben is lenne, de a kora tavaszi metszéskor
jól átgondoltan kellene használni az ollót (lehet egy kicsit matekozni is)!
Nálam az Árkádia csinálja egy-egy évben, hogy lefagy. Először nem értettem, hogy mi történt, aztán végignéztem a tőkét és végiggondoltam a dolgokat, végül rájöttem, hogy bármiért is, de a lefagyott vesszők gyakorlatilag éretlenek voltak. Az elmúlt télen viszont nem volt ilyen jelenség, nagyon szépen beért tőkét metszhettem, minden jól alakult.
Az olyan nagyon durva növekedési erélyű tőkéken, ahol néha hagyom a vesszőt 'elmenni', látszik kora tavasszal, hogy a hajtás végén levő rész az éretlenség miatt fagyott/száradt el.
Éppen az a jelenség játszódott le, mint nálad. Ezek nagyon jól mutatják az összefüggéseket.
Megpróbálok minden kérdésre válaszolni, nem sorrendben.
Hát az Éva az 1-2 méterre van a faltól, a Narancsízű még messzebb. Nem nitrogénezek, Wuxalozok, tavasszal trágyázok. Idén még nem láttam hiánytünetet. Hát nem volt ritkítva, pedig akartam, de az is igaz, hogy sok a laza fürt (bár még ez se mentség), a szokásosnál kisebb. Sajnos nem voltak kitördelve a meddő hajtások, nemrég kezdtem el velük rendesebben foglalkozni. (mondjuk takarás a tőkék célja).
Ültetés előtt jól fel volt ásva, kapott trágyát. Egyébként már fásodnak a vesszők, nem tudom, hogy van-e ennek köze a hajtások beéréséhez.
Hát a gyökereknek van helyük (sztem), bár a közelben van egy kis magnólia (elkerül majd onnan), pár rózsa, egy lonc, de vissza van vágva mindig és egy nagy levendula.
A vesszők ceruzánál vastagabbak, lehet hogy vastagabbnak kéne lennie, a túlterhelés miatt lehet.
Az "Éváé" ceruzánál vékonyabb.
Nem tudom megmondani a fás-bél arányt :( .
A képek takarás előttiek, a fürt az a legszebb, a többiben feleennyi szem van (bár ő egyedül van a vesszőn).
Nálad valami nagyon nem stimmel ezekkel a szőlőkkel, ha ennyire benne van a képletben a fagyás.
Nem szabadna ilyen durván visszafagynia pl. az Évának!
Az általad eddig írtak alapján (és szölőszem akkori hozzászólásai is erre engednek következtetni) én is a rossz klón verziót osztom egyelőre (ill. termésegyensúlyi problémák, lásd lejjebb).
Esetleg nem lehet, hogy túl sok a nitrogén és laza szerkezetű, fagyásveszélyes lesz a szőlő őszre?
Valamiért nem érik be az a vessző (nekem furcsa ez a fagyás).
Vagy nagyon 'fagyos' helyen van...?
Visszaolvasva látom, hogy a tavalyi, 3 éves tőkén már 9 fürtöt hagytál...?
Idén, a négy évesen pedig már 30-at...??? :-o
Meghagytál minden fürtöt, ami képződött? 30...???
Az rengeteg!!! Egy öreg, nagyon jól fejlett növényen is túl sok lenne!
Így nem csoda, hogy szegény nem tudja beérlelni a vesszőket!
A kérdéseidre visszatérve ennek fényében a metszés környékén keresném az okokat egyelőre.
Igyekeznék egy egészséges termőegyensúlyt kialakítani és fenntartani. A mostani nagyon rossz!
Mekkora alapterületen tud terpeszkedni a gyökér? Volt-e esetleg talaj előkészítés, készlettrágyázás az ültetés előtt? Metszéskor milyen vastagok a vesszők és az 'egészségeseknek' milyen a fás rész aránya a bélrésszel? Mekkorák a fürtök? Látsz-e esetleg hiánytüneteket a leveleken? Szoktál-e lombtrágyázni? Stb.
Igen, a harmatgyökereket célszerű eltávolítani!
Esetleg tudnál mutatni néhány fényképet a tőkékről, termésről?
Nem bújik át a raschel hálón a darázs? (Van egy csomó ebből készült zsákom, ráhúzom a fürtökre, ha megvédi. A japánok is valahogy így védik a szőlőt - olvastam.)
Szerintem Évából rossz klónod van,és ez lehet a probléma.Nálunk Narancsízű már fagyott el,de az Éva még soha!Mindkét szőlő esetében hosszú metszést alkalmazzál,vessző és fürtritkítással.Én minden metszés módot kipróbáltam rövid csaptól szálvesszőig, első szem terméketlennek bizonyúlt mindkettőnél a másodiktól már termékeny.A Narancsízűre vigyázz könnyen meg lehet szakítani,nagyon sokat képes teremni.Mindkét szőlő esetében vesszőnként egy fürtöt hagyok az Éva esetében ez is eléggé megterhelő közel egykilós fürtökből 7-8 db én is mindig elcsodálkozok,és sokan kijárnak megcsodálni,nekem ez az igazi büszkeségem.
Az első kép rövid csapos metszés eredménye,a másik kettő szálvesszős.
Most fogok nekiállni elolvasni a topikot, (legalább is egy részét) mert van nekem is 2 csemegeszőlő tőkém egy Éva és egy Narancsízű. Az Éva nem terem. Vagy lefagy a termőrügye, vagy rosszul metszem. Szerintem a második. A Narancsízű talán idén terem harmadszorra (asszem 4 éve ősszel ültettem őket). Tavaly 9 fürt volt rajta, idén meg 30 felett.
Azért lehet a metszéssel a baj, mert mivel egy apácarácson van, ezért nem "hagyományosan" metszem, hanem "érzéssel". Le tudnátok majd írni, hogy ti hogy metszitek, vagy megmondjátok a hsz. számát? (bőven ráér)
Nálam is eszik a madarak, ma letakartuk a madarak és a darazsak miatt "oázis háló"-val. (raschel háló). Ezzel a növényeket szokták védeni a túl erős nap és a jég ellen, de remélem jó lesz.
Nálam meg a rigó eszi és a darazsak pocsékolják. (Eddig csak fekete és sárga rigót ismertem, de idén kora tavasz óta minden nap a kertben bóklászik egy barna színű rigópár. Hagytam, hogy had bogarásszanak, sose zavartam őket, de egyik napról a másikra leették a Csabagyöngye szőlőmet, most meg a többit szemelgetik. Mondtam is nekik, hogy így nem leszünk jóban!)