Keresés

Részletes keresés

Kulicz Creative Commons License 2015.08.01 -1 0 1453

Tavalyi oltásom első termése, korán beérett:

Gyenge tőkére lett oltva, ujjamnál az oltás helye:

Régebbi oltványtőke, már érőfélben van:

Mellette a tavalyi oltás kicsi fürtjei már érettebbek:

Eszterről van valakinek képe? Az enyém nagyon apró szemű az idén is, a Néró szintén, ezek nálam nem bírják a szárazságot.

Csíkos Tigris Creative Commons License 2015.07.29 0 1 1452
Üdv. fórumozók! Üdvözletem B.Zoli79!
Nekem van Kósám elég régen! Szerintem ìzre jobb mint a Piros Chasselas, legalábbis nekem jobban ízlik! Betegségérzékenység szempontjából valamivel ellenállób nála,de nem sokkal! Nálam legalábbis! A Gerecse és a Pilis között! Szerintem Kósa!
Üdvözlettel:egy szőlőbarát!
Előzmény: B.Zoli79 (1446)
juhosttt Creative Commons License 2015.07.28 0 1 1451

Abasáron egy naaaagy oltványos van aki naagy és sok embert basz át :)

Előzmény: szölőszem (1449)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.28 0 0 1450

A Teréz oltványom megadta magát, kiszáradt. Arra gondoltam, hogy Esztert ültetek a helyére. Annak szerintetek milyen íze van? Vagy csak a koraisága az erénye? (Rezisztensekben gondolkodok.)

szölőszem Creative Commons License 2015.07.28 0 1 1449

B.Zoli!

Én ugyanígy jártam a Kósával,csak én Abasárról vettem.Szeretném megmondani az oltványos nevét,de félek,hogy hitelrontásért beperelne.Négy éve vettem,mint Kósa,de nem pirosodott a bogyója,hanem kékült.Tavaly termett először.Néhány jelentéktelen kis fürtöt hozott.Mivel nem tudom a nevét,ki akartam vágni,de megkegyelmeztem neki.Ebben az évben "megtáltosodott",szép,nagy fürtöket hozott,ráadásul olyan korai,hogy már teljes érésben van.Bogyói nagyok,vagy nagyon nagyok,ropogósak,húsosak,finom harmonikus ízűek.Nem tudom a nevét,és elneveztem Korai kéknek.

A hétvégén teszek fel róla képeket.Én a Primör kékre gondolok,mint fajtára,de azt nem ismerem.

A Chasselas (saszla) fajtát nem szabad lebecsülni.Egy nagyon régi ,szívós,viszonylag ellenálló fajta.

A szegedi piacon nincs az a mennyiség,ami el nem fogyna.A Saszlát felkarolta a Keszthelyi Helikon Egyetemen Kocsis László,és munkatársai,és az alapfajtánál 20-25 %-al nagyobb bogyókat szelektáltak,és a többi paramétere is javult.A javított Saszla/piros,és fehér/ neve K-16,és K-18.Róluk az egyetem honlapján olvashatsz.

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 1448

Egy rádió adásban nyilatkozott Hajdú Edit és ő mondta a Kósáról, hogy javított saszlának is hívják bogyója keményebb, nagyobb és fűszeresebb az íze. De azért szeretek meghallgatni minden véleményt. Amit 2 éve küldtél Melinda és Kósa vesszőket abból maradtak meg és nevelgetem őket vederben. Van utánpótlás, sőt hely van kevés.

Előzmény: Jani71 (1447)
Jani71 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 1447

Kósa! Abszolút!

A Chasselas egy íz nélküli, mézédes szőlő. A Kósa viszont finom fűszeres.

Szerintem!!! Aztán persze ki mit szeret...

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 1446

Üdv.

Sokaknak ismerős az érzés amiben jelenleg vagyok. Mikor egy adott szőlő vagy gyümölcsfa első termését neveli és izgatottan várjuk, hogy vajon azt termi-e aminek vettük. Most derült ki a napokban, hogy a piros saszlám valami sárga bogyójú szőlő lesz... vásárlás helye: A helyi piac

Amikor kiválasztottam a piros saszlát akkor még nem ismertem a kósát, aztán bántam, hogy mért nem azt vettem.

Ha most egy vélemény kutatást indítanék a P.saszla vs. Kósa témában akkor ki mit mondana?

Óra indul :)

Előzmény: B.Zoli79 (1445)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 1445

Köszönöm a választ. Tavaly még nem termett.

Előzmény: szölőszem (1439)
Kulicz Creative Commons License 2015.07.26 0 0 1444

Mindegyik gyönyörű! Sajnos a Csabagyöngye nálam gyengécske, ízre viszont nagyon finom. Fürtjei és bogyói az átlagnál kisebbek, mivel gondolom száraz, rossz helyen van. Nem merem képpel illusztrálni, majd a Favorit lesz a következő. Jó minőségű földed lehet, gratulálok.

Előzmény: Sanci07 (1443)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 1443

Két tő Csabagyöngye leszedve.Héten közepén rámegyünk a Coneglianóra és szerintem jövő hét végén beérik a Kozma Pálné:

és a Favorit:

Egy érdekességem viszont van az egyik tő Angélán teljesen sárgák a bogyók pedig csak Szeptember vége felé érett tavaly.A másik három tövön viszont zöld.

ANGÉLA

Kulicz Creative Commons License 2015.07.24 0 0 1442

Nyolc vesszőn négy fürt? Nálam négy tőkén van hat fürt összesen! Két oltványt vettem négy éve és kettőt hozzájuk oltottam, igaz, hogy gyenge tőkéket. Természetesen messze nem vagyok a fajtával elégedett. Ma a képen látható fürtöt megettem, ízre nagyon messze van a Csaba gyöngyétől, talán az benne a különleges, hogy kemény, ropogós, húsos, mindez az átlagnál jobban. Kevés, puha magja nem zavaró. A bogyómérettel nincs baj, közepesnek mondható. Mivel tavaly bőven termett, én meghagyom a gyűjteményemben, (helyem van bőven) koraisága miatt még figyelem a fajtát.

Előzmény: Sanci07 (1441)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1441

Szép és korai úgy ahogy mondod,de látom nálad sem nőttek a szemek valami nagyra!Te mennyire vagy megelégedve vele?Nekem az a gondom vele hogy minimálisan de kisebb a bogyója mint a Csabagyöngyének ráadásul jóval kevesebbet is terem.Nálam nyolc vesszőn négy fürt van,eléggé gyenge,ha megtanulok oltani akkor átoltom.Ma kóstoltam én is éretnek mondanám,de mindig keresem benne amit írnak róla hogy különlegesen zamatos,de igazából semmi.Mi hétvégén kopasszuk le a Csabagyöngyét az már teljesen tuti,igaz idén ez sem lett leves de legalább muskotályos.

Előzmény: Kulicz (1440)
Kulicz Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1440

Minden kétkedésemet visszavonom a Conegliano koraiságával kapcsolatban. Ma megkóstoltam, érettnek mondható, kevésbé leves, inkább húsos, kellemesen édeskés, semmi savasság.

Tavaly jóval később érett, nagyobb terheléssel.

Idén mind a négy tőkém kevés fürtöt hozott, ezért is érnek ilyen korán.

szölőszem Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1439

B Zoli79!

A Vénusz valóban magnélküli.Előfordulnak évek,hogy puha magvak vannak benne.Tavaly is volt benne mag?Az oka egyenlőre ismeretlen.

De ennek ellenére I.oszt.magnélkülinek számít.A magnélküli szőlőknél nem minden fajtában hiányzik a mag.Vannak teljesen magnélküliek,puha magvúak,csökevényes magvúak stb.Ennek megfelelően több magnélküli osztályba sorolják őket a mag súlya alapján:

I.osztály: 0-6 mg. Pl.Sultana,Thompson seedless.Venus,Romulus,Perlette stb.

II.  "      :6,1-10 mg. Pl:Arsenevskij,Mecsta stb.

III  "      :10,1-14 mg. Pl:Kismis Lucsüsztij stb.

IV.  "      :14,1-től       Pl:Rusbol

Előzmény: B.Zoli79 (1437)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1438

Sanci!

A Rusmol biszexuális,tehát nem kell porzó mellé.Általában ahol nem írják a fajta leírásban a szőlő nemét,ott biszexuális a fajta.A leírásokban -jobb helyeken-csak a nőivarúakat tüntetik fel.

A Magyarországon kapható fajták majd mindegyike biszexuális,de egy két kivétel azért van:Pl.Rosa menna di vacca nőivarú.

Előzmény: Sanci07 (1436)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1437

Sziasztok!

Szőlőszem! Az rendben van, hogy a Vénusz szőlőmben 4db mag van? A leírásban mag nélküli szerepel. Igaz elég kis puha magok, dehát nem kéne benne lenni. És már erősen zsendül megkóstoltam. 

Sanci07 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1436

Kedves szölőszem! A RUSMOl nőivarú vagy biszexuális?Régen nem foglalkoztam a kérdéssel de most már egyre jobban odafigyelek erre is nehogy több nőivarú kerűljön egymás mellé.A Nimrangok nálam egymás mellett vannak mert azelött nem is tudtam hogy nőivarú,de ha lenne köztük egy olyan ami porozhatná a fürtöket lehet még szebbek lennének.

Előzmény: szölőszem (1432)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.19 0 0 1435

Köszönöm az ismertetőt nagyon birnám ha egyezne.Ősszel ültettem én is most egy méteres és eléggé ellenállónak tűnik.

Előzmény: szölőszem (1432)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.19 0 0 1434

Egy újabb csemegeszőlő fajta:FVR 7-9: /Svetlana/:

Orosz fajta.Szülők:Kesza-1/Talisman/ X Rusmol.Érési idő:118-125 nap./a Kesza-1 előtt érik egy héttel/.Nagyon erős növekedésű.Fürt:kúpos,ágas,laza,800-1000 gr.Nőivarú.Bogyó:35 x 31 mm.,olykor 40 x 35 mm.Bogyó súlya:14-16gr.de akár 20-25 gr. is lehet.Színe krémsárga,íze harmonikus,kissé muskotályos.Bogyó húsos,lédús,közepesen vastag bőrű.Cukor:17-23%,sav:6-8 gr./l.Metszés 5-7 rügyre.Betegség ellenállás magas.Rezisztensnek tekinthető.Fagyállóság:-25C°.

Saját tapasztalat:Hasonló mint a Kesza-1-nél,értékes rezisztens nagybogyójú fajta.

szölőszem Creative Commons License 2015.07.19 0 0 1433

A Negra fajta leírása:

NEGRA:Szlovák fajta.Szülők:Aptis aga X Kardinal./Az Ametist testvére/.Érési idő:szept.közepe-vége.

Fürt átlag 210 gr.,olykor több.fürtje hengeres,vállas,közepesen tömött.Bogyó:35 x 25 mm.,6 gr.

Íze semleges,enyhén muskotályos.Bogyó színe sötétkék.Cukor:15-17%,sav:6 gr./l.Betegség ellenállás átlagos.Fagyállóság:-20 C°.

Előzmény: Sanci07 (1431)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.19 0 0 1432

Kedves Sanci!

A Rusmal szőlőfajta neve elírás./valószínű rossz orosz fordítás/

RUSMOL:Orosz fajta.Szülők:Biruinca X Salfenüj.Érési idő:130-150 nap.Erős növekedésű.Fürt:500-750 gr.kúpos,közepesen laza.Bogyó:32 x 24 mm.átlag 10,7gr.ovális fehér-sárga.Íze kellemes harmónikus,kissé muskotályos.Cukor:16-18 %,sav:7-9 gr./l.Betegség ellenállás magas.Fagy:-24C°.

Saját vélemény:Értékes fajta.Nekem is van,de még nem terem.

Előzmény: Sanci07 (1431)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1431

Kedves Szölőszem.Két fajta csemege után érdeklődöm a Negra és a Ruszmal.Ha tudnál valamit róluk kérlek oszd meg velem,illetve ha bárkinek van kérném írjon róla köszönöm.

juhosttt Creative Commons License 2015.07.18 0 0 1430

Koszonom!! Ez messze nem hasonlit az altalam kerdezett szolore. Na sebaj, egyszer csak kiderul :)

Előzmény: szölőszem (1429)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.16 0 0 1429

Az Ametist fajta leírása:

AMETIST:Szlovák fajta.Szülők:Aptis Aga X Kardinal.Érési idő:korai/augusztus/.Fürt:400-600 gr.,kúpos,hengeres,közepesen laza.Bogyó:24 x 17 mm.4 gr.Szine fényes pirosas-sárga.Íze semleges.

Husa ropogós.Cukor:15-17 %,sav:5-6 gr./l.Növekedési erénye átlagos.Betegség ellenállás átlagos.

Fagyállóság:-19-20 C°.

Előzmény: juhosttt (1423)
Falusi1 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 1428

Tapasztalt harcosok véleményét kérem annak kiderítéséhez, hogy az egyetlen Pölöskei muskotály tőkém fürtjeinek bogyói miért hullanak. Sem a tőkén sem a fürtökön, de még a bogyókon sem látszik semmi sérülés vagy betegség. Először azt hittem valamilyen állat verhette le, de ahogy a fürthöz nyúltam több bogyó lehullott. A bogyók még csak nem is fonnyadtak, látszólag semmi bajuk. A többi vegyes fajtájú tőke fürtjein látszik néhol napperzselés, de a pölöskein még ez sem. 

Kramcsák István Creative Commons License 2015.07.15 0 0 1427

Szanci07, nekem eddig még nem volt tapasztalatom, amit hallottam , il, itt is a fórumon  írtak róla, / van az ismerős körömben egy 10 ha- os ültetvény  és az ottani ismerősömnek volt ilyen véleménye/ nagy üzemi  ezres nagyságrendű/ már nekem is van tavalyi oltás van rajta termés, csak  még nincs ilyen érettségben mint a tiéd.nagyon sok összetevő befolyásolja egy-egy fajta viselkedését, de leginkább a meleg , a napfény, a tavalyi évben kapott hideget, meleget, de ez az év kiegyensúlyozottabb, és is örülök az ilyen szép szőlőnek  mint a tiéd, ezért dolgozunk és leljük benne örömünk és hogy  itt is ilyen formán  megéljük a közösséget.

Előzmény: Sanci07 (1426)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 1426

Kedves István!Nálad is gond van az Évával!Nekem ez a legszebb szőlőm gyönyörűen terem négy tőn 31 fürt van és mindegyik gyönyörű.Tapasztalatom szerint a második szem már termékeny gyakorlatilag mindegy hogy hogyan metszed.Trágyát nem kapott locsolva nincs semmi kényeztetés mégis teljesen rendben van.Nem lehet esetleg olyan gond evvel a fajtával hogy nem mindegy hogy milyen vadra van oltva,vagy pedig a szaporító anyagban lenne külömbség?

ÉVA most és még sokat fog nőni.

Előzmény: Kramcsák István (1425)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.07.14 0 0 1425

fxtrader,  jól látod érik be a vesző, Milyen fajtáról van szó?  gondolom korai érésű? ugyan az a helyzet az alsó levelekkel is,  nálam érik a néró teljesen beszínesedett, még locsolás  esetében is kezd érni be a vesző megkapta a számára  elég dózist/ napfény/ ha marad a jó idő  ugyan csak  berakódnak a jövő évi rügyek terméssel ilyenkor diferenciálódnak a rügyek, aki tud figyeljen a talaj nedvesség szintjére, ha kell  locsoljon. itt kellene kitérni a nehezebben termékenyülő fajtákra mint az Éva  , mindenki nagyra becsüli csak   a fürt berakódására kell oda figyelni , a  nemesítője  írhatna pár sort  a tapasztalatokról e témában , gondolom meg fordulnak ők is itt.

Előzmény: fxtrader55 (1424)
fxtrader55 Creative Commons License 2015.07.13 0 0 1424

Szeretném a tapasztaltabb szőlészektől megkérdezni, hogy normális dolog-e, ha ilyenkor a tőkén a ceruzavastag, látszólag egészséges vesszők sárgulni kezdenek. A leveleknek nincs különösebb baja (még?).

3 éves csemegeszőlő-ültetvényről van szó.

Arra gondoltam, hogy lehet-e a vesszők fásszárúvá alakulásának ez az első fázisa. Nem emlékszem, hogy tavaly volt-e ilyen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!