Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Már kétszer jött vissza Tőled az itt megadott freemail címről levél. Javasolnám, hogy változtass email címet vagy szolgáltatót. Régen én is freemail-es voltam, de meguntam a rengeteg gondot vele, sokszor képtelen voltam a legfontosabb pillanatokban levelet küldeni szerver hibájuk vagy más miatt.
Kedves emendasajt. Előre is köszi. A telóm nem jeleníti meg az email címeket,nem tudok neked írni. A freemailom meg több napja sza*. Légyszi írj nekem a Krisztike12043@citromail.hu címre innen majd válaszolok. Köszi.
Kedves györgy45, Lactarius Curtis, Jani71. Köszönöm a segítő szándékotok. Nem akarok több embert megterhelni így emendasajt segítségét fogadom el. Még1-szer köszönöm. Én segíthetek nektek oltóvesszővel?
A Kertbarát magazin 42. oldalán van egy cikk "kajszit telepítünk" címmel. Hát a telepítésről pont nem szól, de szép fotókat tartalmaz és rövid leírásokat pl. a Nyújtó emléke, Roxána, Sun Glo (?), MK C256 (??) stb kajszikról. Tuskóban bele lehet olvasni ;)
Nem szerintem nem a fagyok miatt nem érdemes télen metszeni a kajszibarackot, hanem mert ilyenkor van esélyed arra hogy a vágott seben kersztül bejut a fába a Gutaütésnek nevezett korokozó ami a kilevelesedd fát pár nap alatt elpusztítja. Én ezért csak nyáron metszem a kajszit de tapasztaltabb profi gyümölcstermesztők szerint már a pirosbimbós álapotól kezdve lehet metszeni.
nem ment át a jupicire a válaszom; de köszönöm Neked és Ali bának is a felajánlást; laikus vagyok, de gondolom 2-3 éves magyar kajszi csemete egyik ágát át lehet oltani vele!
Csak erről az Auróráról azt olvasom, hogy elég érzékeny a moníliára és a sharkára is. Szívesen cserélek Kuresia vagy Jojo oltóvesszőt egy Tsunamira vagy Spring Blush-ra.
Köszönöm, hasznos tanácsokat adtál, házikertbe lehet jobb akkor az Aurora. Tegnap néztem korai kajszikat, pl., ezt a Tsunamit, de kötve hiszem hozzá lehet jutni Mo-on. Írnak már valami Banzai-ról is, ami még ezeknél is korábban is érik (Escande nemesítés).
Nekem mindkettő van , bár a Spring blush még nem termett . A különbség a termés minőségében van elsősorban ( bár az Aurora 1-2 nappal előbb érik ) . Az Aurora éretten puha leveses igaz finom is , de további hoszabb tárolásra nem igen alkalmas ezért vagy hamar felhasználni vagy hamar eladni ellentétben a másik jól bírja a hűtést tárolást , mert kemény a gyümölcs hasonló mint az Orange red . Természetesen el lehet gondolkodni , hogy egy szezonnyitó primőr gyümölcsöt miért kellene tárolni azt inkább hamar meg kell enni de persze nem a mi igényeinknek nemesítenek , a külföldi termelőknél fontos a tárolhatóság .