Keresés

Részletes keresés

fapeter Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1374

Első körben a hőfok szabályzást bróbáld meg egy higanyos lázmérővel ellenőrizni.

ha például beállítod a hőmérsékletet 37.5 fokra, a higanyos nem mutathat 1-2 tizeddel többet. elő szokott fordulni, hogy felfűtéskor pár percig a kritikus fölé emelkedik a keltetőtér hőmérséklete.

A páratartalom megugrása is azért van, mert a bepermetezett víz akkorra szárad fel a tojásokról, és ez jelentősen megemeli a keltetőtér páratartalmát!

Ha sok a bepermetezett víz, és nem párolog el elég gyorsan, az is okozhat embrióelhalást, mivel akkor még nem tüdővel, hanem a tojáshéj-hártyán keresztül történik a gázcsere. Ha a héj pórusai tartósan eltömődnek, a csibe megfullad.

Előzmény: 957p (1373)
957p Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1373
Köszi a gyors választ.
Megpróbálom elmondani amit még tudok.
A hőfokot egész pontosan be lehet rajta állítani 1-2 tized eltéréssel mindig ugyanaz.
Beállítva mindig a kezelési utasítás szerint van.
37,8 az induló 10 naptól 37,5 utolsó 3 napban 37,2 °C
A páratartalom beállítása már kicsit problémásabb, itt nagyobb az eltérés. Az első 18 napban azt írja, hogy legyen 55-65 %. Ezt +- 10%-kal tudom csak bekalibrálni. Nemtudok rájönni, hogy miért. Pedig ügyelek rá, hogy a víz hőfoka mindig ugyanaz legyen mint az előírás. A feltöltött csatornák száma is ugyanannyi mint az előírás. Az utolsó 3 napban 80% páratartalmat ír elő és naponta 2x nedvesíteni a tojásokat (ködösítéssel). itt is az a problémám, hogy az ujrainditástol számítva kb 10perc mulva felmegy a páratartalom 90%-ra. Nagyjábol ennyi amit el tudok mondani... Borzasztóan bánt a dolog... mert nem tudom, hogy mitől halnak meg a kiscsibék a tojásban...
Előzmény: fapeter (1372)
fapeter Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1372

Szia!

Ennyi információból nem lehet konkrét választ adni :-(

Keltetés alatt hőfoklengés, páratartalomingadozás?

Szoktad "naplózni" a keltetési paramétereket?

Mint pl papamaci, egy táblázatban rögzíti az adatokat.

így könnyebb lenne hibát keresni.

Előzmény: 957p (1371)
957p Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1371
Üdv mindenkinek!
Eddig csak olvasója voltam a fórumnak. Most viszont egy tapasztalt keltetős segítségére lenne szükségem.Vettem egy PLM 100-as autómata forgatós gépet. Az első kelés 50% alatti volt,a második épp hogy meghaladta a 60%-ot.A probléma az hogy 79 bekötött tojásból 23 db-ba kelés elött 3-4 nappal meghal a kiscsibe.Ezt a 3-4 napot csak gondolom mert mikor kibontottam a tojást a csibe teljesen ki volt fejlödve csak a folyadék volt több még körűlötte. Gondolom nem az álománnyal van a baj mert ugyan ezektől kotló alatt 95%-os a kelési arány. Mindent a kezelési utasítás szerint csinálok. Ha valakinek van valami tapasztalata segítsen rajtam.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1370

Szia

Veled együtt örülünk. Nagyon jó lett  a kelésed és szépek a csibék, Nem látom jól mit tettél alájuk, én a kikelt csibék alá első napokban rongy féleséget javasolok, mert a faforgácsból és bármiből csipegetnek és sajnos bajuk lehet. Amikor pár naposak akkor újságpapírt szokok alájuk teriteni azt gyorsan lehet cserélni és csak el kell dobni és tiszta.

Előzmény: gyula.uw (1365)
papamaci326 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1369
Sziasztok!
A hétvégén volt liba pásztorom. :-) Csak néha a libapásztorra is vigyázni kellet. :-)))

papamaci326 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1368
Szia!
Gratulálok! Ez nagyon szép eredmény!
fapeter Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1367

Szia!

Ennek őszintén örülök!

ugye, hogy a természet tudja a dolgát... :-)

Ez a kelési arány szerintem is jó, pláne, ha hozzávesszük hogy ez volt a gép próbakeltetése!

Szép tarkák a csibék, sok sikert a felnevelésükhöz!

Gratulálok! :-)

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1366

Sziasztok!

Hány héten át termel(tojik)?

Előzmény: Törölt nick (1364)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1365
Na jó napot sziasztok,a most ébredőknek:)

Csak azért köszöntem igy mert az éjszaka én nem nagyon aludtam ,de ugy érzem meg érte a fáradtságot!!!!
Hajnal 3 órakor még kint lestem a kis jövevényeket nehogy legyen velük valami:-))
A kelés egy kicsit elhuzakodot már mint a kipattogzás ,tegnap reggelre kikelt vagy 3 db kis csibe utána a nap folyamán sora ugráltak kifele óránként egy 10-15db ,és mostanra már lassan be is fejeződik 2 vagy 3 tojás megvan törve csipog benne a pipi azt még meg várom .:-))
A keltetés élkezdésekor be raktam a keltetőbe 142db tojást .az első nap elkezdtem a forgatás és folyamatosan az utolsó két napig forgattam ,vagyis amíg észre nem vetem hogy az egyik tojásból már csipogást halok,mert a hő egy picit lehet magosabb volt a tálcák közt ahol nem fordult meg a levegő annyira persze a tálcák elhelyezési sorrendjét minden este vissza hűtéskor változtattam ,így evvel a tojások hőmérsékletét egyformán tartását biztosítsam
A tojásokat nem lámpáztam meg a 9.napon és igy utána már nem volt idöm mert dolgozgattam és mire haza értem fáradt voltam
Most voltam meg számolni 120 db meg 1 .-2. darab van a gépbe még azt megvárom még

Nagyon szépen köszönöm a segítséget (Mindenkinek és persze FAPETERNEK) aki nyugtatót a kelés idején olyan voltam mikor a két fiam született ugyan úgy idegeskedtem hogy minden renbe van.

Én ugy gondolom a kelési arány egészen jó:-))
Persze nagyon sok időt és energiát és kelő odafigyelést követelt ez a 3 hét
Ez a keltetés a 4. keltetésem ,mert ezelőtt 9 éve is keltetem egy másik gépel ez most új volt és szűz, de most le lett tesztelve és a hibákat a következő keltetés előtt ki javítom !!!!! de nagyon jól sikerült úgy érzem

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1364
Gyula ! Nem tudom sgít -e a dolog, de most kéredztem unokaöcsémet, erre ő ezt küldte vissza !

Keltetőtojás: betegségektől mentes ( kolera, pestis, himlő, mikoplazma ), szabvány nagyság, alak, tömeg, 10 napnál nem idősebb (1-8 napos)

Terméketlenségi arány:
tyúknál 10%
gyöngytyúknál 16%
kacsa és pulyka 15%
lúd 18%

Ha 8-10 napig tároljuk a tojást az 12-15 °C-os helyen legyen.
Hosszabb szállítás után 24 óra pihentetés (tálcakötegeket naponta 2x 45 fokot billenteni)

Tojó hibridek napos állatai: 35-40 g tömeg
Húshibridek napos állatai: 40-50 g

Kelés időtartama:
Tyúk 21 nap
Kacsa 28 nap
Lúd 30 nap
Pulyka 28 nap
Galamb 17 nap
Gyöngytyúk 27 nap.

Tojás termelés :

tojótyúk: 12-13 hónap
hústyúk: 8,5-9,5 hónap
pulyka: 5-6 hónap
lúd: 5 hónap
gyöngytyúk: 22-36 héten át termel.
vidékipupák Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1363
Keltetési táblázatok Gergely Béla: Baromfikeltetés, Mezőgazdasági kiadó, 1957
vidékipupák Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1362
Ime az idézett könyv.
fapeter Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1361

Háát, eddig nem írtad, hogy kivitelezési hiba van a géppel! :-)

Mindenesetre szurkolok (neked is, és a csibéknek is!)

Holnap várom az eredményeket!

Előzmény: gyula.uw (1360)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1360
Igen holnapra kelet volna a kelés :-)

Ara én is gondoltam hogy elég sürün nyitogattam a keltetőt és a pára vissza eset nagyon..
De ere sajnos azért volt meg van szükség mert a tálcák alatt nincs semmi ahová potyognának a csibék,csak a leg also tálca alat hogy ne a vizes tálcába essenek meg hogy amikor már kibujt a tojásból le raktam akura mert iszonyú magosról le pottyantak sajnos .
De ha ez a kelés be fejeződik akkor minden egyes tálca alá rakok rostát hogy ne keljen öket folyamatosan össze szedni a biztonságos helyre.
Előzmény: fapeter (1359)
fapeter Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1359

10 nap a tojásgyűjtésre, az tökéletes! emmiatt nem lehet baj!

Ha sűrűn nyitogatod a keltetőt, a hirtelen lecsökkenő páratartalom miatt a hártya rá is fog száradni a csibére.

Ha segítessz neki(k) azzal megintcsak nem teszel jót,

mert ha a hártya vérerei még részt vesznek a csibe keringésében,

sérüléskor el fog vérezni.

Ha sok volt a permetezés, a tojáshéj pórusait a víz eltömíthette, és az is okozhatott csibegyengülést a keltetés utolsó szakaszában.

A tenyészállományt azért kérdeztem, mert ha annak táplálása nem volt megfelelő, akkor az leginkább most mutatkozik meg a csibéken!

más, most hírtelen nem jut eszembe... :-(

De ne aggodj, hiszen egyébként is holnapra számoltad ki a kelés időpontját!

Türelem!

Előzmény: gyula.uw (1358)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1358
Igen cserélgetem a tálcákat és a szóban forgó tojások egy állományból valóak ,,
Nem tudom számít e az hogy a tojások 10 nap alat letek össze szedve !!!
Ahogy ki vannak törve a tojások látszik a hártya és elégé száraznak tűnik .mint ha rá akarna száradni a csibékre !!
Előzmény: fapeter (1357)
fapeter Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1357

Ne emeld tovább a páratartalmat,

már írtam, milyen okok lehetnek!

Türelem!

milyen állományból származnak a tojások?

(egyidős tojók tojták?) (egy helyről valók?)

Ha többtálcás keltetőd van, cserélgetted a tálcákat?

Előzmény: gyula.uw (1356)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1356
Fapeter megint én vagyok Gyula...

Sziasztok mindenkinek....:-)

Fapeter most ott tartok a berakót tojások fele ki is kelt szépen igaz hogy nem olyan intenzíven ahogy vártam ,de eddig meg vannak az a lényeg!!
Az a problémám hogy a fennmaradó másik fele, már nem igazán pattog talán fél óránként 1db..:-(
A tojások héja elég kemény szerintem nem olyan rugalmas mint az elején kivannak törve a tojások de nem bírják kiszakítani magukat...
a párát növelem egy kicsit most 70% kos.
Vagy mit tegyek nagyon sajnálnám őket :-(((

fapeter Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1355

erről nem ohajtok vitát nyitni, 5 hozzászólással te lehetsz a "valaki"

ha a címed publikus lett volna, nem ide kellett volna írnom... de nem az...

nem idézetről volt szó, hanem bemásolt oldalakról!

Előzmény: vidékipupák (1354)
vidékipupák Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1354
"

és gondolom a kiadó véleményét kikérted, hogy publikálhatsz-e belőle...

ahhoz képest, hogy 50 éves, picit sem sárgák a lapjai :-)

szóval, lehetőleg vigyázzunk a topicra köszönöm!"

1./A könyv a kezemben van, 1957-es kiadású!

2./Nem üzleti céllal idéztem

3./A könyvnek csak egy olyan részletét (töredékét) idéztem, amire nem vonatkozik a szerzői jogi védelem.

4./ Ha erre is vonatkozna, akkor senki nem keltethetne tojásból baromfit, mert azok a fránya baromfik csak a szerző által leírtak alapján hajlandók kikelni. Márpedig ők előbb voltak, mint a szerző!

Hiába, a természet már csak ilyen, hogy nem a szerző határozza meg a tojás kikelését, hanem a genetika.

De azért ne szomorkodj, vállalom a felelősséget! 

Előzmény: fapeter (1353)
fapeter Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1353

és gondolom a kiadó véleményét kikérted, hogy publikálhatsz-e belőle...

ahhoz képest, hogy 50 éves, picit sem sárgák a lapjai :-)

szóval, lehetőleg vigyázzunk a topicra köszönöm!

Előzmény: vidékipupák (1351)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1352
Hálás köszönetem ! Így már olvasható !
Előzmény: vidékipupák (1351)
vidékipupák Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1351
Ez több, mint ötven éves könyv! A csirkék azóta is hasonlóan kelnek. Sajnos a szerzője már nem él.
Előzmény: fapeter (1322)
gucci11 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1350

Köszönöm Fapeter,most néztem meg a címet amit küldtél,tényleg itt egyszerűnek tünik,már elkezdtem kopasztani a hűtőt,hát nem egyszerű már ez is kezdi feladni a leckét,nem könnyű kivenni a fagyasztó részét!Arra gondoltam ,hogy tényleg több tálcás lesz úgyhogy a bonyolultabb részét választom,jövő szezonra csak megcsinálom (kitökélestesítem),addig meg marad a kotlózás!Tényleg egy kérdés,szerintetek némakacsa kikölti a tyóktojást anélkűl,hogy összetörné őket??

fapeter Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1349

Tyúktojásoknál, pattogzáskor, elég ha "37 fok körül" van a keltető,

viszont a páratartalomnak ilyenkor viszonylag magasnak (65-70%) kell lennie, hogy a héjj ne tudjon a csibére száradni. Ennél magasabb páratartalom viszont már árthat a kikelő csibének! (gyenge lesz, alig akar lábraállni)

a szellőztetésre is ügyelni kell, nehogy megfázzon, pert keltetőnyitáskor hírtelen lecsökken a keltetőtér páratartalma, és a meleg nedves csibe könnyen megfázik.

Ha van rá lehetőség - a csibe nem tud leesni, beszorulni - felszáradásig hagyd a keltetőben a kikelt csibéket!

Ha így elhúzódik a kelés, annak több oka is lehet,

pl,

a tojások nem egy tenyészállománytól származnak,

a keltetőtér hőeloszlása nem volt egyenletes (a melegebb helyen lévők kicsivel gyorsabban fejlődtek)

stb. 

Előzmény: gyula.uw (1348)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1348
Helló Fapeter...

Azt szeretném akkor kérdezni hogyha a csibék törik ki magukat akkor nem kel olyan nagy hő ügye csak a pára legyen legalább 70-75%??
Mert elég lassan kelegetnek óránként 2-3 db :-((,viszont elég sokat látok ami meg van törögetve !!!
marcsi089 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1347
Persze én is ugy gondoltam hogy kb 2 óránként elindítom 10 percre!Csak sajna még nem sikerült szerezni átalakítót!
Előzmény: fapeter (1345)
fapeter Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1346

A közzétett táblátzat,

a már sokat emlegetett könyvben található,

javaslom a beszerzését!

(Minden kedves keltetős kollégának)

Előzmény: Törölt nick (1340)
fapeter Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1345

Ha ezt a megoldást alkalmazzátok, néha el kell indítani az autót, ,ert úgy járhattok, hogy a keltető is leáll, és az autóval se tudtok menni sehová...

(személyautó-akkuk általában 55Ah-sak, ezért számolni kell az utántültés szükségességével is!)

Előzmény: marcsi089 (1339)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!