Első körben a hőfok szabályzást bróbáld meg egy higanyos lázmérővel ellenőrizni.
ha például beállítod a hőmérsékletet 37.5 fokra, a higanyos nem mutathat 1-2 tizeddel többet. elő szokott fordulni, hogy felfűtéskor pár percig a kritikus fölé emelkedik a keltetőtér hőmérséklete.
A páratartalom megugrása is azért van, mert a bepermetezett víz akkorra szárad fel a tojásokról, és ez jelentősen megemeli a keltetőtér páratartalmát!
Ha sok a bepermetezett víz, és nem párolog el elég gyorsan, az is okozhat embrióelhalást, mivel akkor még nem tüdővel, hanem a tojáshéj-hártyán keresztül történik a gázcsere. Ha a héj pórusai tartósan eltömődnek, a csibe megfullad.
Köszi a gyors választ. Megpróbálom elmondani amit még tudok. A hőfokot egész pontosan be lehet rajta állítani 1-2 tized eltéréssel mindig ugyanaz. Beállítva mindig a kezelési utasítás szerint van. 37,8 az induló 10 naptól 37,5 utolsó 3 napban 37,2 °C A páratartalom beállítása már kicsit problémásabb, itt nagyobb az eltérés. Az első 18 napban azt írja, hogy legyen 55-65 %. Ezt +- 10%-kal tudom csak bekalibrálni. Nemtudok rájönni, hogy miért. Pedig ügyelek rá, hogy a víz hőfoka mindig ugyanaz legyen mint az előírás. A feltöltött csatornák száma is ugyanannyi mint az előírás. Az utolsó 3 napban 80% páratartalmat ír elő és naponta 2x nedvesíteni a tojásokat (ködösítéssel). itt is az a problémám, hogy az ujrainditástol számítva kb 10perc mulva felmegy a páratartalom 90%-ra. Nagyjábol ennyi amit el tudok mondani... Borzasztóan bánt a dolog... mert nem tudom, hogy mitől halnak meg a kiscsibék a tojásban...
Üdv mindenkinek! Eddig csak olvasója voltam a fórumnak. Most viszont egy tapasztalt keltetős segítségére lenne szükségem.Vettem egy PLM 100-as autómata forgatós gépet. Az első kelés 50% alatti volt,a második épp hogy meghaladta a 60%-ot.A probléma az hogy 79 bekötött tojásból 23 db-ba kelés elött 3-4 nappal meghal a kiscsibe.Ezt a 3-4 napot csak gondolom mert mikor kibontottam a tojást a csibe teljesen ki volt fejlödve csak a folyadék volt több még körűlötte. Gondolom nem az álománnyal van a baj mert ugyan ezektől kotló alatt 95%-os a kelési arány. Mindent a kezelési utasítás szerint csinálok. Ha valakinek van valami tapasztalata segítsen rajtam.
Veled együtt örülünk. Nagyon jó lett a kelésed és szépek a csibék, Nem látom jól mit tettél alájuk, én a kikelt csibék alá első napokban rongy féleséget javasolok, mert a faforgácsból és bármiből csipegetnek és sajnos bajuk lehet. Amikor pár naposak akkor újságpapírt szokok alájuk teriteni azt gyorsan lehet cserélni és csak el kell dobni és tiszta.
Csak azért köszöntem igy mert az éjszaka én nem nagyon aludtam ,de ugy érzem meg érte a fáradtságot!!!! Hajnal 3 órakor még kint lestem a kis jövevényeket nehogy legyen velük valami:-)) A kelés egy kicsit elhuzakodot már mint a kipattogzás ,tegnap reggelre kikelt vagy 3 db kis csibe utána a nap folyamán sora ugráltak kifele óránként egy 10-15db ,és mostanra már lassan be is fejeződik 2 vagy 3 tojás megvan törve csipog benne a pipi azt még meg várom .:-)) A keltetés élkezdésekor be raktam a keltetőbe 142db tojást .az első nap elkezdtem a forgatás és folyamatosan az utolsó két napig forgattam ,vagyis amíg észre nem vetem hogy az egyik tojásból már csipogást halok,mert a hő egy picit lehet magosabb volt a tálcák közt ahol nem fordult meg a levegő annyira persze a tálcák elhelyezési sorrendjét minden este vissza hűtéskor változtattam ,így evvel a tojások hőmérsékletét egyformán tartását biztosítsam A tojásokat nem lámpáztam meg a 9.napon és igy utána már nem volt idöm mert dolgozgattam és mire haza értem fáradt voltam Most voltam meg számolni 120 db meg 1 .-2. darab van a gépbe még azt megvárom még
Nagyon szépen köszönöm a segítséget (Mindenkinek és persze FAPETERNEK) aki nyugtatót a kelés idején olyan voltam mikor a két fiam született ugyan úgy idegeskedtem hogy minden renbe van.
Én ugy gondolom a kelési arány egészen jó:-)) Persze nagyon sok időt és energiát és kelő odafigyelést követelt ez a 3 hét Ez a keltetés a 4. keltetésem ,mert ezelőtt 9 éve is keltetem egy másik gépel ez most új volt és szűz, de most le lett tesztelve és a hibákat a következő keltetés előtt ki javítom !!!!! de nagyon jól sikerült úgy érzem
Ha 8-10 napig tároljuk a tojást az 12-15 °C-os helyen legyen. Hosszabb szállítás után 24 óra pihentetés (tálcakötegeket naponta 2x 45 fokot billenteni)
Tojó hibridek napos állatai: 35-40 g tömeg Húshibridek napos állatai: 40-50 g
Kelés időtartama: Tyúk 21 nap Kacsa 28 nap Lúd 30 nap Pulyka 28 nap Galamb 17 nap Gyöngytyúk 27 nap.
Tojás termelés :
tojótyúk: 12-13 hónap hústyúk: 8,5-9,5 hónap pulyka: 5-6 hónap lúd: 5 hónap gyöngytyúk: 22-36 héten át termel.
Ara én is gondoltam hogy elég sürün nyitogattam a keltetőt és a pára vissza eset nagyon.. De ere sajnos azért volt meg van szükség mert a tálcák alatt nincs semmi ahová potyognának a csibék,csak a leg also tálca alat hogy ne a vizes tálcába essenek meg hogy amikor már kibujt a tojásból le raktam akura mert iszonyú magosról le pottyantak sajnos . De ha ez a kelés be fejeződik akkor minden egyes tálca alá rakok rostát hogy ne keljen öket folyamatosan össze szedni a biztonságos helyre.
Igen cserélgetem a tálcákat és a szóban forgó tojások egy állományból valóak ,, Nem tudom számít e az hogy a tojások 10 nap alat letek össze szedve !!! Ahogy ki vannak törve a tojások látszik a hártya és elégé száraznak tűnik .mint ha rá akarna száradni a csibékre !!
Fapeter most ott tartok a berakót tojások fele ki is kelt szépen igaz hogy nem olyan intenzíven ahogy vártam ,de eddig meg vannak az a lényeg!! Az a problémám hogy a fennmaradó másik fele, már nem igazán pattog talán fél óránként 1db..:-( A tojások héja elég kemény szerintem nem olyan rugalmas mint az elején kivannak törve a tojások de nem bírják kiszakítani magukat... a párát növelem egy kicsit most 70% kos. Vagy mit tegyek nagyon sajnálnám őket :-(((
és gondolom a kiadó véleményét kikérted, hogy publikálhatsz-e belőle...
ahhoz képest, hogy 50 éves, picit sem sárgák a lapjai :-)
szóval, lehetőleg vigyázzunk a topicra köszönöm!"
1./A könyv a kezemben van, 1957-es kiadású!
2./Nem üzleti céllal idéztem
3./A könyvnek csak egy olyan részletét (töredékét) idéztem, amire nem vonatkozik a szerzői jogi védelem.
4./ Ha erre is vonatkozna, akkor senki nem keltethetne tojásból baromfit, mert azok a fránya baromfik csak a szerző által leírtak alapján hajlandók kikelni. Márpedig ők előbb voltak, mint a szerző!
Hiába, a természet már csak ilyen, hogy nem a szerző határozza meg a tojás kikelését, hanem a genetika.
Köszönöm Fapeter,most néztem meg a címet amit küldtél,tényleg itt egyszerűnek tünik,már elkezdtem kopasztani a hűtőt,hát nem egyszerű már ez is kezdi feladni a leckét,nem könnyű kivenni a fagyasztó részét!Arra gondoltam ,hogy tényleg több tálcás lesz úgyhogy a bonyolultabb részét választom,jövő szezonra csak megcsinálom (kitökélestesítem),addig meg marad a kotlózás!Tényleg egy kérdés,szerintetek némakacsa kikölti a tyóktojást anélkűl,hogy összetörné őket??
Tyúktojásoknál, pattogzáskor, elég ha "37 fok körül" van a keltető,
viszont a páratartalomnak ilyenkor viszonylag magasnak (65-70%) kell lennie, hogy a héjj ne tudjon a csibére száradni. Ennél magasabb páratartalom viszont már árthat a kikelő csibének! (gyenge lesz, alig akar lábraállni)
a szellőztetésre is ügyelni kell, nehogy megfázzon, pert keltetőnyitáskor hírtelen lecsökken a keltetőtér páratartalma, és a meleg nedves csibe könnyen megfázik.
Ha van rá lehetőség - a csibe nem tud leesni, beszorulni - felszáradásig hagyd a keltetőben a kikelt csibéket!
Ha így elhúzódik a kelés, annak több oka is lehet,
pl,
a tojások nem egy tenyészállománytól származnak,
a keltetőtér hőeloszlása nem volt egyenletes (a melegebb helyen lévők kicsivel gyorsabban fejlődtek)
Azt szeretném akkor kérdezni hogyha a csibék törik ki magukat akkor nem kel olyan nagy hő ügye csak a pára legyen legalább 70-75%?? Mert elég lassan kelegetnek óránként 2-3 db :-((,viszont elég sokat látok ami meg van törögetve !!!