Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az időjárás előrejelzés felénk már nem ad meg olyan hideget, mint 2 napja, -5-7 fokos hideget jósolnak. Errefelé nekem (Heves megye) a mandulán kívül a sárgabarack, meggy és őszibarack rügyei a duzzadtak, de a kinyílástól messze vannak.
Remélem nem tesz kárt az idő az egy hete ültetett és megmetszett Harcot fáimban. A magyar kajszi fagyérzékeny, de gondolom kinyilt virágok esetén, ez a hideg még nem az a hideg. Legalábbis remélem.
Tavalyelőtt tavasszal mirabolánra oltottam kajszit. Sikerült, tavaly tavasszal végleges helyére ültettem. Tavaly nőtt a tövéből, a mirabolán alanyból egy erős új hajtás. Fájt a derekam, nem volt időm, hagytam a fenébe. Őszre 2 méteresre nőtt, dupla akkora lett, mint az oltott rész, gyönyörű egyenes, mint a cövek. Sajnálnám kivágni. Mi lenne, ha azt is beoltanám másik fajta kajszival vagy akár szilvával? Akkor lenne egy iker fám, fele szilva, fele kajszi. Vagy 2 féle kajszi. Működne ez?
Örülök, hogy más is felfigyelt erre a kajszi fajtára..J Nem tudom mennyire helytállóak a fajtaleírások, de engem leginkább az öntermékenységével, kedvezőbb fagytűrésével, ill. bőlevű mivoltával fogott meg. A gyümölcskutatót ismerem, de a honlapja fejlesztés alatt, saját kútfőből pedig azt gondoltam nincs ott sem. A rácalmási faiskolát nem ismertem, köszönöm a tippet! Mondjuk kicsit elkedvtelenítettek a korábbi hozzászólásokban szereplő mirabolán alany lehúzások, de mivel más nemigen van, nincs más választás.
Nem tudom, talán még most is van, meg kell kérdezni, de ha nincs, azt mondták, hogy ősszel mindig nagyon szép, gazdag kínálatuk van, érdemes rájuk gondolni.
Épp' odafelé autóztam, és csak úgy "mit veszthetek, itt megyek el előtte, legalább nézzünk be" alapon mindjárt találtam is Rakovszkyt és Orangeredet a rácalmási faiskolában (nem tudom, Neked ez mennyire esik már ki az említett körzetből). Előbbiből az utolsó darabot hoztam el, képzelheted, hogy örültem neki, mivel már eleve terveztem a vételét (a Paczelt és a Kécskei továbbra is érdekel, de azt még kutatni kell, egyelőre írtam levelet, ám válasz eddig még nem jött).
Elvira majorhoz már eleve úgy mentem, hogy tudtam: most nincs Rakovszky.
A szakirodalomban fellelhető tudásanyag mellé ez olvasható a fán levő papíron (akartam képet betölteni, de nem megy...). Rakovszky 1., 2.
Tárnokon természetesen saját előállítású oltványt adnak.
Érdeklődöm, hogy van-e valakinek Rakovszky kajszija, ha igen, mik vele a tapasztalatai. Van ötlete valakinek, hogy pest környékén hol lehetne beszerezni majd egy csemetét?
Mandula kajszi oltóvesszőt már tettem el. Gombaölővel kezelve, neylonzacskóban légmentesen lezárva. 2-3 hónapig oltóképesek lesznek. Esetleg Pesten laksz vagy van ott ismerősöd? Mert akkor személyesen is át tudom adni átutazáskor.
Ma vettem az OBI-ban Harcot sárgabarack oltványokat, nagyon szép erősek, remélem megmaradnak. Önmeddő fajta, a Gönczi magyar kajszival virágzik együtt, s porozzák egymást kölcsönösen.
Meg tudjátok erősíteni, amit olvastam róluk? Gönczi kajszim már van.
Köszönöm szépen, amire egyenlőre szükségem volt be tudtam szerezni mástól.
Sajnos nem rendelkezem annyi alannyal, mint amennyivel szeretnék, és már mindnek megvagyon írva a "sorsa" :-)
Majd ha az oltások nem sikerülnek (ami teljes mértékkel kizárva) esetleg még a szavadon foglak:-) Vagy majd alvószemzéskor, mert nagyon szeretek velük foglalatoskodni.
A dobozkákat meg legtöbbször meglévőket fordítok ki, hogy ne legyen mintás, hol fogkrémest, hol energiatakarékos izzó dobozát, de küldtem már villamos szerelvény dobozában, meg villanyóra dobozában is, sőt, utóljára két kijáratvilágító lámpatest dobozából csináltam egyet, természetesen kifordítva. :-)
Hát igen az összecelluxozott boríték okát nem tudtma, aztán láttam házi készítésű, viszont a "polifoam" érdekes volt; igaz, a pufi boríték belseje is hasonlóképpen funkcionál. Mikor lesz érdemes oltani?
Amúgy ez volt az eredeti technikám, de idén kicsit trehányabbra vettem a figurát, viszont az első kör után a dobozokat lecseréltem saját gyártású bubis borítékokra.
Csomagoló papír+polifom lemez+cellux. :-) A szükség nagy úr, a mi postánkon csak normál boríték van, papírboltban meg nem jártam. De hozzá kell tennem hogy teljesen jó a boríték, jövőre előbb nekiálok, és legyártok előre jópárat még a télen. :-)