Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az lene a jó ha nem olvadna le mert ha leolvad belemegy a rügyekbe a víz ami éjszaka megfagy az szétfeszítheti a rügyet . Az lenne az ideális ha leolvadás után nem lenne több fagy.
Nézz rá a térképre! Az Érdi Gyümölcskutató (és a faiskola) Tárnok mellett van... ;)
Egyébként jómagam keresgélés közben akadtam erre a fajtára (csak akkor még itt láttam leírást róla) .
Még több netezéssel találtam ezt az oldalt (amit említettem is) és így került a képbe a Gyümölcskutató, aztán telefonálgatva további infókhoz jutottam.
Ott szembesültem azzal a ténnyel, hogy ilyen fajta nem is létezik, ez valami elírás (a faiskolás ember csak nézett, hogy miről beszélek)!
A Magyar kajszi leírása olvasható ezen az oldalon.
De nem a C 235-ös, amit általában a faiskolákban kapsz, hanem az MK 132-es!!!
Volt ott ez a 132-es, de aztán mégse hoztam. De nem azért, mert nem Maliga a neve.
Olvastam róla leírást egy ott kapott kajszis könyvből, aztán úgy döntöttem, hogy marad.
Így is van már itthon 7 féle kajszi oltvány, plusz további két fajta oltóvessző. Elég.
Nállunk Makón -4.7 fok volt néztem a rügyeket amik megvannak duzzadva a kajszikon párat szétszedtem és szép zöld a közepe én úgy gondolom most még ez nem tett be neki. Ha estére -10 körül lesz tényleg azt már szerintem sem fogja kiheveni. Bizakodjunk vagy estleg imádkozzunk, de ha ezek sem használnának én gondolkodom rajta ha a hó elolvad és hideg lesz estére kimegyek és betüzelek a tavalyi gallyal most jó vizes, de szerintem a -10 ellen ez is esélytelen.
Most nézem, tényleg lefújta a szél a fákról... Mi számít megindult virágrügynek? Nálam már duzzadnak a kajszi virágrügyek, de nincsenek még kipattanva. Nyoma sincs még a sziromlevélnek, tehát teljesen zártak még a bimbók. Holnap estére -10 fokot jósolnak, az húzós:( Kibírnak ennyit az ilyen zárt kajszi virágrügyek?
Ja és a fiatal, 2 éves diócsemetét érdemes védeni a fagytól? Nincs még megindulva, csak duzzadnak a rügyei, de nem bomlottak még ki. De -10 foknál nemcsak a rügyek, hanem még az ujjnyi vastag törzs is veszélyben lehet...
Az időjárás előrejelzés felénk már nem ad meg olyan hideget, mint 2 napja, -5-7 fokos hideget jósolnak. Errefelé nekem (Heves megye) a mandulán kívül a sárgabarack, meggy és őszibarack rügyei a duzzadtak, de a kinyílástól messze vannak.
Remélem nem tesz kárt az idő az egy hete ültetett és megmetszett Harcot fáimban. A magyar kajszi fagyérzékeny, de gondolom kinyilt virágok esetén, ez a hideg még nem az a hideg. Legalábbis remélem.
Tavalyelőtt tavasszal mirabolánra oltottam kajszit. Sikerült, tavaly tavasszal végleges helyére ültettem. Tavaly nőtt a tövéből, a mirabolán alanyból egy erős új hajtás. Fájt a derekam, nem volt időm, hagytam a fenébe. Őszre 2 méteresre nőtt, dupla akkora lett, mint az oltott rész, gyönyörű egyenes, mint a cövek. Sajnálnám kivágni. Mi lenne, ha azt is beoltanám másik fajta kajszival vagy akár szilvával? Akkor lenne egy iker fám, fele szilva, fele kajszi. Vagy 2 féle kajszi. Működne ez?
Örülök, hogy más is felfigyelt erre a kajszi fajtára..J Nem tudom mennyire helytállóak a fajtaleírások, de engem leginkább az öntermékenységével, kedvezőbb fagytűrésével, ill. bőlevű mivoltával fogott meg. A gyümölcskutatót ismerem, de a honlapja fejlesztés alatt, saját kútfőből pedig azt gondoltam nincs ott sem. A rácalmási faiskolát nem ismertem, köszönöm a tippet! Mondjuk kicsit elkedvtelenítettek a korábbi hozzászólásokban szereplő mirabolán alany lehúzások, de mivel más nemigen van, nincs más választás.
Nem tudom, talán még most is van, meg kell kérdezni, de ha nincs, azt mondták, hogy ősszel mindig nagyon szép, gazdag kínálatuk van, érdemes rájuk gondolni.
Épp' odafelé autóztam, és csak úgy "mit veszthetek, itt megyek el előtte, legalább nézzünk be" alapon mindjárt találtam is Rakovszkyt és Orangeredet a rácalmási faiskolában (nem tudom, Neked ez mennyire esik már ki az említett körzetből). Előbbiből az utolsó darabot hoztam el, képzelheted, hogy örültem neki, mivel már eleve terveztem a vételét (a Paczelt és a Kécskei továbbra is érdekel, de azt még kutatni kell, egyelőre írtam levelet, ám válasz eddig még nem jött).
Elvira majorhoz már eleve úgy mentem, hogy tudtam: most nincs Rakovszky.
A szakirodalomban fellelhető tudásanyag mellé ez olvasható a fán levő papíron (akartam képet betölteni, de nem megy...). Rakovszky 1., 2.
Tárnokon természetesen saját előállítású oltványt adnak.
Érdeklődöm, hogy van-e valakinek Rakovszky kajszija, ha igen, mik vele a tapasztalatai. Van ötlete valakinek, hogy pest környékén hol lehetne beszerezni majd egy csemetét?
Mandula kajszi oltóvesszőt már tettem el. Gombaölővel kezelve, neylonzacskóban légmentesen lezárva. 2-3 hónapig oltóképesek lesznek. Esetleg Pesten laksz vagy van ott ismerősöd? Mert akkor személyesen is át tudom adni átutazáskor.
Ma vettem az OBI-ban Harcot sárgabarack oltványokat, nagyon szép erősek, remélem megmaradnak. Önmeddő fajta, a Gönczi magyar kajszival virágzik együtt, s porozzák egymást kölcsönösen.
Meg tudjátok erősíteni, amit olvastam róluk? Gönczi kajszim már van.