Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 551

...... : ) ... bocs most nevettem bár nem illik .

Az a barna micsoda amiről nem tudod hogy mi az a gyümölcs ...pontosabban abból lett volna ha nem fagyott volna el .

Előzmény: Gyula1949 (550)
Gyula1949 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 550

Biztos igazad van, én nem értek hozzá. De honnan látszik, hogy halott? Első ránézésre szép zöld, csak középen van egy vékony barna csík, ami nem tudom micsoda.

Előzmény: Mozo66 (549)
Mozo66 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 549

Ez sajnos ... halott .... milyen hideg volt felétek ?

Ha pontosabb képet akarsz a fagyás mértékéről akkor egy egész ágat vágj le és vizsgáld meg az ép és fagyott rügyek arányát . Lehet hogy nem olyan nagy a vész .

Előzmény: Jani71 (546)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.18 0 0 548

Remélem nem lesz gond a Kuresia-val, hátrébb van a többinél. A magyar kajszi három napja inkább pirosas rügyhéjai barnásabbak, de ettől még a közepe ép lehet, majd kiderül.

Előzmény: Törölt nick (545)
Nyári Körte Creative Commons License 2013.03.18 0 0 547

Szerintem ezzel egyenlőre nincs gond. De várj még 1-2 napot. Utána többet lehet majd látni szerintem. 

Előzmény: Jani71 (546)
Jani71 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 546

Gönci magyar rügye ma reggel.  (Miért nem aktív a "Kép feltöltése...")

Előzmény: Nyári Körte (544)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.18 0 0 545

Nálam is csak dagadtak a rügyei az utóbbinak (Ráckeve).

Azon mosolyogtam szombaton, mikor körülnéztem, hogy a kert legelőrehaladottabb növényei a régi körtefák voltak. A vegyesrügyeik rendre megmutatták a zöldessárgájukat.

Ezután jött az őszi és nektarin, amik szintén kezdtek kikukucskálni.

A kajszik (Kur.) csak dagadoztak, fakadás előtti állapotban.

A legnagyobb mormoták a szilvák, közelében nincsenek az ébredésnek.

Előzmény: Lactarius Curtis (543)
Nyári Körte Creative Commons License 2013.03.18 0 0 544

Hát a kajszikkal szerintem sokunknak lesz baja idén. Köszönhető ennek a hideg hétvégének. 

2 éve ültetett faim idénre szépen alakultak. Talán már sikerült volna egy kostolót is kapni róluk. De hat itt Pest környéken ez a -7 -8 fok valószínűleg megtette a hatását. De azért bizakodjunk. 

Rügyekkel kapcsolatban:

-A hetvége felé, amikor elmúlik a hideg hatása és a fák nedvei újra keringenek érdemes 1-2 rügyet ovatosan, egy éles késsel félbevágni. Ha szép egészséges ZÖLD akkor megúszta. 

-Ha esetleg teljesen barna akkor sajnos nem. 

-Viszont ha csak a közepén van egy kis barna csík vagy csak a vége barna, akkor olvasmányaim alapján virágozni ugyan fog de termés az sajna nem lesz rajta. 

Tehát türelem, a hétvégén maglatjuk. 

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.17 0 0 543

Igen. Nálam a magyar kajszi nagy esélyes rá, a Kyoto remélem kibírta. A Kuresia viszont még csak nemis rügyezik - akinek van ilyen, mi a tapasztalatotok, ez későbbi?

Előzmény: Amazing Grace (541)
fajdkakas Creative Commons License 2013.03.17 0 0 542

Várd meg türelmesen az igazi jó időt és akkor meglátod, hogy virágzik-e. Vagy pedig levágsz egy ágat vízbe rakod, beviszed a melegre és várod, hogy kinyíljon.

Előzmény: Amazing Grace (541)
Amazing Grace Creative Commons License 2013.03.17 0 0 541

Talán buta a kérdés, de laikusként honnan tudhatom, hogy elfagytak a kajszi rügyek? -8 fok volt az éjszaka, a bimbók duzzadóak, borsószem nagyságúak. Nincsenek még kinyílva. Én nem látok rajtuk elszíneződést, bordók, mint eddig. Vágjak szét párat és ha barna a közepe, akkor elfagyott?

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.16 0 0 540

A mandula. A ligeti óriás a céglédi óriás fajtakörhöz tartozik, fagyérzékeny, önmeddő.

Előzmény: havasföld34 (539)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 539

Mármint a Ligeti vagy a Mandula?

Előzmény: Lactarius Curtis (536)
alfi13 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 538

Az lene a jó ha nem olvadna le mert ha leolvad belemegy a rügyekbe a víz ami éjszaka megfagy az szétfeszítheti a rügyet . Az lenne az ideális ha leolvadás után nem lenne több fagy.

Előzmény: zoligh (537)
zoligh Creative Commons License 2013.03.16 0 0 537

Sziasztok!

Ma délelőtti fotó. Ha délután leolvadt a jég vajon jobban elbírja az előre jelzett éjszakai fagyot? Sajnos alatta 20 cm hó van.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.16 0 0 536

Finom, július második felében érik, viszont betegség-érzékeny.

Előzmény: havasföld34 (535)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 535

Ismeri valaki a Ligeti Óriás kajszit? Én most hallottam róla először:

http://kertvarazs-online.hu/kategoria/gyumolcsfak_kajszibarack/reszletek/ligeti-orias-gyn223

Ezenkívül érdeklődnék a Mandulakajsziról, hogy a különleges formája mellett mi jó tulajdonsága van még és milyen rosszak?

Jani71 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 534

Nézz rá a térképre! Az Érdi Gyümölcskutató (és a faiskola) Tárnok mellett van... ;)

Egyébként jómagam keresgélés közben akadtam erre a fajtára (csak akkor még itt láttam leírást róla) .

Még több netezéssel találtam ezt az oldalt (amit említettem is) és így került a képbe a Gyümölcskutató, aztán telefonálgatva további infókhoz jutottam.

Ott szembesültem azzal a ténnyel, hogy ilyen fajta nem is létezik, ez valami elírás (a faiskolás ember csak nézett, hogy miről beszélek)!

A Magyar kajszi leírása olvasható ezen az oldalon.

De nem a C 235-ös, amit általában a faiskolákban kapsz, hanem az MK 132-es!!!

Volt ott ez a 132-es, de aztán mégse hoztam. De nem azért, mert nem Maliga a neve.

Olvastam róla leírást egy ott kapott kajszis könyvből, aztán úgy döntöttem, hogy marad.

Így is van már itthon 7 féle kajszi oltvány, plusz további két fajta oltóvessző. Elég.

Előzmény: end0 (521)
nlujo Creative Commons License 2013.03.16 0 0 533

Szép napot mindenkinek!

Nállunk Makón -4.7 fok volt néztem a rügyeket amik megvannak duzzadva a kajszikon párat szétszedtem és szép zöld a közepe én úgy gondolom most még ez nem tett be neki. Ha estére -10 körül lesz tényleg azt már szerintem sem fogja kiheveni. Bizakodjunk vagy estleg imádkozzunk, de ha ezek sem használnának én gondolkodom rajta ha a hó elolvad és hideg lesz estére kimegyek és betüzelek a tavalyi gallyal most jó vizes, de szerintem a -10 ellen ez is esélytelen.

Ali-bá Creative Commons License 2013.03.15 0 0 532

Láttad az őszibarackosban Vebber képeit? Na az!

Előzmény: havasföld34 (531)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.15 0 0 531

Most nézem, tényleg lefújta a szél a fákról... Mi számít megindult virágrügynek? Nálam már duzzadnak a kajszi virágrügyek, de nincsenek még kipattanva. Nyoma sincs még a sziromlevélnek, tehát teljesen zártak még a bimbók. Holnap estére -10 fokot jósolnak, az húzós:( Kibírnak ennyit az ilyen zárt kajszi virágrügyek?

Ja és a fiatal, 2 éves diócsemetét érdemes védeni a fagytól? Nincs még megindulva, csak duzzadnak a rügyei, de nem bomlottak még ki. De -10 foknál nemcsak a rügyek, hanem még az ujjnyi vastag törzs is veszélyben lehet...

Ali-bá Creative Commons License 2013.03.15 0 0 530

Igazad van, a gyökerek nem fognak elfagyni, csak a megindult virágrügyek.

Előzmény: havasföld34 (528)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.15 0 0 529

A fákról már rég lefújta, szabadon vannajk a rügyek.

Előzmény: havasföld34 (528)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.15 0 0 528

Mi a bajotok a hóval? Nemcsak hűt, de véd is a hidegtől.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.15 0 0 527

A norvég oldal nekem is -5 - -7 fokokat mond ide, de az omsz -10 - -15-tel riogat, és bizony nagy hó van, ami majd hűt...

Előzmény: hevezoli64 (526)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.03.15 0 0 526

Üdv.!

Az időjárás előrejelzés felénk már nem ad meg olyan hideget, mint 2 napja, -5-7 fokos hideget jósolnak. Errefelé nekem (Heves megye) a mandulán kívül a sárgabarack, meggy és őszibarack rügyei a duzzadtak, de a kinyílástól messze vannak.

Remélem nem tesz kárt az idő az egy hete ültetett és megmetszett Harcot fáimban. A magyar kajszi fagyérzékeny, de gondolom kinyilt virágok esetén, ez a hideg még nem az a hideg. Legalábbis remélem.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.15 0 0 525

Miért ne működhetne? De most azon aggódom, mi lesz a tavaly ősszel ültetett fákkal...20-30 cm hó, szél, hófúvás, éjszaka -10-15? :(

Előzmény: Gyula1949 (524)
Gyula1949 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 524

Üdv! Elmondom a tényállást.

Tavalyelőtt tavasszal mirabolánra oltottam kajszit. Sikerült, tavaly tavasszal végleges helyére ültettem. Tavaly nőtt a tövéből, a mirabolán alanyból egy erős új hajtás. Fájt a derekam, nem volt időm, hagytam a fenébe. Őszre 2 méteresre nőtt, dupla akkora lett, mint az oltott rész, gyönyörű egyenes, mint a cövek. Sajnálnám kivágni. Mi lenne, ha azt is beoltanám másik fajta kajszival vagy akár szilvával? Akkor lenne egy iker fám, fele szilva, fele kajszi. Vagy 2 féle kajszi. Működne ez?

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.14 0 0 523

...csak azt kapj amit kérsz...a pár éve az érdi kutatónál vett Téli banánalmám vmi Starkingot termett tavaly...nem hasonlítanak egymásra.

Előzmény: end0 (521)
kersa48 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 522

Érdeklődenék, hogy van e még Kurésia oltóvessződ?

Előzmény: kzdeb (518)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!