Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Üdv, Nem sok mindent tudok , mert már le kellett szedni a nagyobb fürtöket, mert romlott meg, pedig kapott szürkerothadásra is, no meg csak korai fajta, nagyon is. Nem sok volt rajta mert elég fiatal tőke 3-éves. Nagyon ízletes, talán még fűszeres is, ropogós, még a héja is, közepes szemek, fürtök. Előbb inkább bordó a fürt, később sötétedik be, tömött, szinte szoronganak a szemek ezáltal deformált. Ennyit tudok feltenni.Ezek a fürtök már csak a vége.
Engem érdekel a Primör kék közelebbről.Ugyanis nekem is van egy korai kék fajtám,aminek beazonosítása eddig nem sikerült.Ha tennél fel közelebbi képet a levélről,és a fürtről,azt megköszönném.
Azt nehéz eldönteni,hogy melyik fajtákat érdemes beszerezni,mert mind nagyon jó fajta.A beszerzés akkor is bonyolult,ha van japán kapcsolatod.Mindenféle növény-egészségügyi papírokat kérnek a vámon,ha meg nincs,és megtalálják az átvilágításon,akkor az egészet elkobozzák.Nem olcsó mulatság,mert egy tő kb.6-7 ezer forint.Orosz szőlős blogokat olvasva nekik hajósok viszik át a határon,másutt túristák próbálkoznak egy-egy példánnyal.Én is nagyon körülményes úton jutottam hozzá néhány fajtához,melyek azonban még nem teremnek.Majd akkor derül ki,hogy tényleg japán-e,vagy nagy pénzért átverés.De ezért izgalmas ez az egész.A következő honlapon gyönyörködhettek a legújabb japán fajtákban/és az árukban/.Ha rákattintasz a fordításra,a gép lefordítja a leírást is.
Köszönöm a választ, de sajnos én cserélni nem tudok veled mert nincs (még) miből ami téged érdekelhetne. Most kezdem én is összeszedni azt ami nekem kellene és a japán szőlőfajták engem is érdekelnek. Ha esetleg pénz szóba jöhet úgy is érdekel, mert valahol el kell kezdeni. :)
A japán szőlőfajták beszerzése nem egyszerű feladat.Úgy is mondhatnám,hogy bármilyen fajtánál nehezebb.Ennek oka,hogy a japán fajták a világon a legjobbak között vannak,sőt szerintem a legjobbak.Ezért a hozzáférésük nagyon nehéz.Én mostmár szinte csak ezeket gyűjtöm.Nekem van Kyoho fajtám.Ha neked van japán fajtád,cserélhetünk.Én most már csak cserével tudok adni fajtákat.
Japánért japánt.Esetleg egy halvány reménysugárt tudok mondani a beszerzést illetően,de az nem publikus.
Körbenéztem már minden magyar honlapon, s minden környékbeli kertészeti árudának a jegyzékében, de szinte ugyan az a kínálat, ami kimerül a belgrádi magvatlanban, a crimson-, a thompson, a sugraone seedless, illetve a kismis moldavszkij fajtákban... Mindegyikre azt mondták maradéktalanul minden árusnál, hogy igen-igen jól bírják a fagyokat, de az oltványtermelők leírásai szerint igen is fagyérzékenyek...
Visszaolvasva a fórumot láttam te foglalkozol különleges szőlőkkel, nem tudnál nekem segíteni Kyoho szőlő beszerzésében? Már olyan rég szeretnék kipróbálni egy ilyet.
A fórumtársak által felsoroltakon kívül még számos magnélküli fajta van,ami elég jól bírja a fagyokat.
ilyen az amerikai Jupiter/nem a szlovák/.Szept.elején érik,sötét vörös,vagy lila.Bogyó súlya 5 gr.íze kissé muskotályos.Betegség ellenállás magas,fagyállóság -28-29 C°.Nem nagyon lehet beszerezni,a fórumban keress vissza rá.Nekem jövőre lesz a fajtából.
Nem tudom mennyire modern,de én két fajtát tudok ajánlani ami nekem nagyon bejött.Azt nem tudom mit ír a nagykönyv de fagyási gondom még nem volt a két fajtával kapcsolatban.Ez a két fajta a Helikon Szépe és a Jupiter.Nem olyan ellenállóak mint a Vénusz,de három permetezéssel most is hibátlan mindkettő.
Július 1 előtt nem szabad vissza csípni a szőlőket mert a következő évi rügyek kihajtanak ,én ilyen augusztusban szoktam vissza csípni a hajtásvégeket általában . Valamelyik konténeres szőlőoltványosnál láttam nem rég itt a neten ilyen mazsola szőlőket . A gogülbe beírod konténeres szőlőoltványok és fog dobni rá tuti!
Üdv! Az elmúlt jó pár nap hozzászólásait visszaolvasva volt több metszéssel és vessző beéréssel kapcsolatos dolog... Egy kérdést én is feltennék: A fiatal, azaz teljes egészében, vagy termőre még egyáltalán nem állított szőlőket vissza kell valamennyire vágni ilyenkor késő nyáron, kora ősszel, hogy beérjenek teljes egészében a vesszők?
Tavaly télen 1-2 szál elég rendesen visszafagyott, valószínű azért, mert nem érett be megfelelően, s idén szeretném ezt elkerülni, viszont korábban nem mertem visszavágni a hajtásokat, hagytam, hadd fusson amerre akar, mert hátha a következő évi szemek megindulnak... Köszönöm előre is a segítséget!
Jövőre én is megpróbálom az ernyőművelést, valószínű hogy ennél a fajtánál ez a "titok".
Egyébként eddig egy balra 1.80 magas karról lelógó hajtások, jobbra egy kb 60 cm-ről kinyúló (de nem ernyőtipusúan meghajlított) karról induló, felfelé menő hajtások voltak.
Természetesen Ali-bá csak szólj rám.Nagyon jó kis fajta,júniusban volt utoljára permetezve,betegség semmi két repedt bogyót találtam rajta ami ennyi eső után nem csoda.Az érdekessége annyi hogy megettem a két reped bogyót és nagyon finom volt,pedig még csak színeződik.
Szia! A törzs magassága 60cm, fölötte 20cm-re van egy erős huzal, erre hajtom a szálvesszőket. Fölötte három pár kettős huzal között fejlődnek a hajtások. Tőtáv: 110-120 cm. Én az ernyőművelés híve vagyok, ez a támrendszer erre alkalmas. Ugyanakkor különféle kordonokkal és lugasformákkal is kísérletezek, persze más huzalrendszerrel.
Ha egy tőkén kicsi fürtöket kapsz, azt nem okozhatja az, hogy hosszúra metszetted. Hosszú metszéssel túlterhelheted a tőkét, de a fürtök számát kötődés után lehet és kell szabályozni. Fordítva viszont ez lehetséges, egyes fajták alsó rügyei terméketlenek, vagy apró fürtöket hoznak.
Van egy fajtám, aminek feltűnően romlik az íze, ha sokáig tőkén tartom, ez a Szőlőskertek királynője muskotály. Egyébként finom szőlő, régi magyar fajta.
Amit a Pölöskeiről írsz, az rendben van, jó magyar fajta.
Hát rájöttem hogy nem is jó helyre irogatok ,valahogy a bor szőlősökhöz keveredtem ,pedig ez az én világom ,mert a bort nem iszom de a szőlőt aszt eszem naponta !
Milyen magas a kordon és mennyi a tőtáv? Hogyan metszed?
Azért kérdem, mert Kaptam ugyan Szőlőszemtől egy metszési tanácsot a múlt évben és ezzel javult a helyzet nálam, de hozzád képest szinte sehol nem vagyok ezzel a fajtával.
Szálvessző helyett idén hosszú csapra metszettem, időben ritkítottam és mégis rövidek a fürtök a Tieidhez képest.
Lehet, hogy rövid csapra kellett volna metszenem?
Még egy kérdés: Tapaszzaltál-e olyat, hogy ha sokáig halogatod a szedést, akkor leromlik a bogyó íze? A Pölöskeinél ilyesmit nem tapasztaltam, azt lehet elhúzódóan eszegetni, nemcsak hogy nem romlik, de javul a később szedett íze.
Készítettem két videót Palatina tőkéimről, az elsőt a szőlőoltás topic-ba tettem, a másodikat itt mutatom meg. Nagyon szeretem ezt a fajtát, mindenkinek javaslom, akinek nincs szerezze be, nem fog csalódni.
Biztos jó a lótrágyával készlettrágyázás és a génállomány is rendben lehet, de azért a Wuxal is tudhat valamit (főleg, ha háromszor is szórtad). Idén jómagam is szórtam talán egyszer, ha minden igaz.
Nekem is jók a tapasztalataim a gyümölcsfák esetében is (nem biztos, de talán a szőlő is kapott).
Szerintem jövőre is használni fogom, egyre jobban tetszik (persze nem tervezem túlzásba vinni...).
Nálam általában az Éva jó szokott lenni, idén valamiért nem az igazi. Talán a tavalyi év...
Na, jövőre kiderül. Idén nem zuhant meg a gombák miatt...
Szó volt róla, hogy hányadik rügytől van virág. Megnéztem, bár nem lehet kijelenteni,
hogy általánosan igaz, de itt még az alacsonyabb rendű rügyből is hajtott virágzó vesszőt.
Köszönöm a dicséretet,de hidd el el sem tudom képzelni hogy másnál miért nem ilyen!Ültetésnél lett trágyázva(lótrágyával)azóta semmi,egyedül permetezésnél kap wuxalt ami azt jelenti hogy idén három alkalommal.Őszintén mondom ha nem ismerem meg szölőszemet kivágtam volna a fél csemegést és csak ezt ültetnék.Nagyon elfogult vagyok a fajtával kapcsolatban aki látta el volt ájulva de az igazi dicséret az volt mikor a 74 éves bácsi csak egy széket kért a negyven fokban leült a tőkék elé és egy óra alatt vagy százszor elmondta hogy sok mindent megért de ilyet még sosem látott.