Keresés

Részletes keresés

kiwancsi Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6267

:-DD

Bocsánat!

Természetesen - "bennemarad" :-)

Előzmény: kiwancsi (6266)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6266

Köszönöm szépen!

Na de most aztán zavarba jöttem...

Akkor mitől is ecetesedik? Nem elég benne az élesztő...?

Bocsánat a 0. szintű kérdésekért, de én bizony nagyon zöldfülű vagyok.

Szóval ha az ecet bennemered, akkor lesz "nagyon" savanyú a bor?

Előzmény: pinotnoir777 (6254)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6265
Iménti hsz. e fórumon új kolléga, zizengő, hozzászólása volt, csak a "technika ördöge" révén nálam jelent meg.  
Előzmény: GLEVENTE (6261)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.25 0 0 6264
Van valakinek tapasztalata fűthető tartállyal? Látott már valaki ilyet?
Zalancelot Creative Commons License 2009.10.25 0 0 6263

Előző hozzászólásodból nem derült ki, hogy merülőforralóról van szó.

Azok 2-tős szigetelésüek, de nyirkos környezetben, mint amilyen egy pince, azt sem szerencsés használni.

Mindenesetre kellő ővatosságot igényel.

Előzmény: GLEVENTE (6260)
zizeng Creative Commons License 2009.10.24 0 0 6262
Ez így van!
Előzmény: GLEVENTE (6261)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.24 0 0 6261
Strapás lehet fűteni, majd hűteni. Úgy köllött volna telepíteni, hogy legyen benne lágyulásra hajlamos fajta, azt akkor le vóna a gond. Esküvésre lépne a szüretelőkádban.
Előzmény: pinotnoir777 (6258)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.24 0 0 6260
Köszönöm, hogy aggódsz, szerencsére baj nem történt A boltokban -korábban- kapható volt un. merülő forraló, Z. Cini -foglalkozása: celeb- állítólag azzal főzte a levest vendégeinek az egyik kereskedelmi adó műsorában. Leválasztó trafó nélkül, nem rázott meg senkit és a hálózatot sem terhelte túl. Azonos elven működött a mi merülő bormelegítőnk is.
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6259
Köszi, kb így nézett ki, de a gazda sógoréknál borászati boltban vette úgyhogy nem tudom hogy ne volt-e valamilyen spec. kiképzésű, anyagú...
Előzmény: Zalancelot (6255)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6258
Általában jó az első recept, de most olyan hideg lett a présházban, hogy teljes erjedésben 13 fok a cefre hőmérséklete, az almasavbontás pedig 17-20 fok közt tud flottul menni, de 15 fok alatt csak vegetálnak a bacik és szinte alig dolgoznak, ez saját tapasztalat. Az elmúlt két évben nekem a szüret utáni nyáron mentek le az almasavak (fölmelegedett a pince), addig 0 kénen kellett tartanom a borokat, és végül nem lett semmi bajuk, de azért nem aludtam túl nyugodtan. Bár tudom hogy pl Burgundiában is így csinálják, de a totális létbizonytalanság szélén azért ilyen kockázatot nem szívesen vállalnék megint be.
Ez az anyag meg 3,78 ph-s úgyhogy pláne szeretném mielőbb lekénezni.

Végül most az lesz a megoldás, hogy a katlanházzal fával fölfűtöm a présházat, ahol a cefre van.
Előzmény: szaki_pali (6257)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6257
Pincefűtők!

Szükség van egyáltalán erre?!

Én többekkel beszéltem erről a témáról de almasav bomlást vagy elvégzik szintte az erjedéssell együtt vagy a végén a pinecében.

Nálunk erre kétféle megoldás kínálkozik.

a.) verzió. kádon tartás az erjedést követően és ott megy végbe önmagától.

b.) verzió. kádról lefejti nem kénez és hagyja pötyögni még. van aki így hagyja JANUÁRIG!!!

de halottam olyat hogy enzimatikusan rendezi le (én nem használtam)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6256
Az tényleg sok. Nálunk szerencsére elég stabil a pince hőmérséklete és elég ritkán van szükség fűtésre
Előzmény: pinotnoir777 (6253)
Zalancelot Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6255
Előzmény: pinotnoir777 (6253)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6254
Persze gyorsabban indul az erjedés magasabb hőfokon (20 fok már nagyon könnyíti), de nekem most pl 10 fok körül is elkezdett spontán erjedni minden úgy 4-5 nap után. Ha meg elkezdett ecetesedni, akkor pláne jobb ha nem túl magas a hőmérséklet.

Ecetesedés viszont talán nem fokozódik (jó esetben), de hogy már meglévő ecetsav már el nem tűnik, az biztos.
Előzmény: kiwancsi (6246)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6253
abban az infrás melegítőben pont az a tuti, hogy egyetlen csepp borban sem okoz túlmelegedést, egyenletesen oszlatja el a hőt állítólag.

Zoli,

Eddig mi is ezt csináltuk, de kegyetlen drága módszer, volt év hogy kb százas volt az áramszámla kb egy hónapnyi pincefűtés után, és ezt 400 palack borra vetítve nem volt túl nyerő anyagilag.
Előzmény: Atis44 (6251)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6252
A legtöbb akváriumban azért van egy levegőztető és/vagy szűrő ne meg halak amik keverik a vizet Persze a fizika az fizika és meleg-hideg folyadékok hajlamosak keveredésre :)
Mi simán berakunk egy fűtőtestet a pincébe, ha nagyon szükség van rá.
Előzmény: Atis44 (6251)
Atis44 Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6251
Én is gondolkodtam már azon, hogy hogyan tudnám melegíteni a mustot, bort.
Van itthon egy 300l es akváriumom amiben olyan vízmelegítő van a mi hőfokszabályzós 18-32 c°-ig fokonként lehet beállítani és a kívánt fok elérése után kikapcsol. Én arra gondoltam hogy, mivel az akvárium vízét sem lehet egyenletlenül melegíteni (azaz hogy egyik felén 40 másikon meg 20 fok van) ezért mustban és borban is használható lenne. Még csak elmélet még nem próbáltam ki. Szerintetek alkalmazható?
Előzmény: pinotnoir777 (6243)
Zalancelot Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6250
220-as fűtőkészüléket csak leválasztó trafóról szabad ilyen helyen használni, különben életveszélyes!!!
Előzmény: GLEVENTE (6248)
kata 03 Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6249

Szia.

Én kértem árajánlatot uszófedeles tartályt gyártó cégtől, és leirta külön a tartály árát + pumpa ár, tömlö ár ,porvédőtető ár+igény szerint ki mit kér még a tartályra.

Valakit érdekel:www.rit-poly.hu

Erről az oldalról kérhet árajánlatot mindenki a maga igénnye szeint.

Előzmény: Cirfandlia (6241)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6248
Nekünk egy házi készítésű melegítő készülékünk volt, ami 220 V-ról működött. Nem volt vele semmi baj, sajnos egy "kedves" szüretelőmunkás elvitte. Lehet, hogy most vizet forral vele otthon a lavórban, mert hogy sem bora, sem hordója nincs.
Előzmény: GLEVENTE (6247)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6247
Ja, Mátraalján így készül a forralt bor! :)))
Előzmény: pinotnoir777 (6243)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6246

Kedves szakértők.

Tudom hogy itt nagyobb horderejű dolgokról van szó mint az én pár liter fügeborom, de mostmár másodszor futok neki, az első tutira ecet lesz. Milyen hőmérséklet kell neki? Most egyébként vettem hidegtűrő, újraindító borélesztőt.

 

Ha egy kicsit is ecetszagú akkor már nem fordul vissza?

Zalancelot Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6245
Nálunk csak reflektoros infralámpákat gyártanak azok a méretüknél fogva és a működtető feszültségük okán (230V) alkalmatlanok hordón belüli használatra.
Talán megpróbálhatnád halogén lámpával fűteni a hordó belső terét, mert abból vannak törpefeszültségűek és az is sok hőt termel, de azt is célszerű a névleges feszültség alatt működtetni, hogy vörösesen izzon.
Előzmény: pinotnoir777 (6243)
Zalancelot Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6244

Kicsit pontosabban leírnán az útvonalat. A régi 7-es főúton Letenyén a Lenti- Tornyiszentmiklós irányba kell elkanyarodni, és Tornyinál kilépni Pince fele Szlovéniába. A bolt a Lendvához tartozó Csente (Centiba) nevű faluban van, Lendva előtt. Jól jelezve van nem lehet eltéveszteni. A bolt tulaja magyar nemzetiségű, így értelem szerűen mindent magyarul meg lehet tárgyalni. 

 

A pálinkafőzőről annyit, hogy a nagy határnyítésok táján divatba jött regionális vásárokra a Szlovének természetszerűen hozták a pálinkafőzőiket is, amik csodák csodája, mind el is keltek. Aztán a fináncok udvariasan a tudomásukra hozták, hogy ezt mégse kellene,mert itt ez tiltott árú.

:-)))

Előzmény: szaki_pali (6236)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6243
Még nem tartok ott, de 1-2 hét múlva aktuális lesz. És nem mindegy hogy az egész pincét kell fölfűteni valahogy (hősugárzó), vagy csak egy-egy hordó beltartalmát...Ha olcsó lenne az infrás cucc, megérné az első évben.
Előzmény: lalá (6242)
lalá Creative Commons License 2009.10.22 0 0 6242
-Nem indul az almasavbomlás?
Előzmény: pinotnoir777 (6240)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.10.21 0 0 6241
Ez, miután szaki pali paraffinos árára válaszoltam a tartály, lábazat, úszófedél, + porvédő?tető. (hívhatjuk ennek is, én ezt nem hallottam - pincében lenne por? ;) ) egy csappal az alján.
Előzmény: kata 03 (6238)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 6240
Ha bármikor hozzányúlok az úszófedélhez, leveszem, elmosom, a palástot is törzsoldatos szivaccsal, miután visszatettem, max törzsoldattal bespriccelem az egészet (olyasmivel amivel pl szobanövényeket is szoktak permetezni).

Valaki tud esetleg infrafénnyel működő bormelegítőről? Az akonán bele kell dugni a hordóba és úgy melegíti föl a bort hogy nem okoz területi túlmelegedést. Kb 4 éve hallottam egy borásztól hogy van ilyen de akkor még nagyon borsos ára volt (kb 50 ezer forintnyi euró Ausztriában)
Előzmény: Cirfandlia (6234)
ruffa. Creative Commons License 2009.10.21 0 0 6239
----> www.agroyal.hu
kata 03 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 6238

Szia.

Ebben az árban mi van benne?

Pumpa,tömlö,porvédötető?

Előzmény: Cirfandlia (6237)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!