Szia! És a páramérőd az biztos jó? Mert van azokból is ami csal! Én egy alig nedves, jól kicsavart ruha darabba, bele tekertem az enyémet 2-3 percre és fel ment 95%-ra. Így teszteltem mind két páramérőmet.Igaz az enyémek mutatós vagyis analóg nem elektromos digitális.
De, nem a tojások "hötermelése" miatt, hanem a kipárolgásuk okozza a páratartalom emelkedését.
A keltetötér levegöje, és a tojás között mindenképp beáll az egyensúlyi páratartalom, csak nem mindegy, hogy az honnan kerül a levegöbe, a tojásokból, vagy a párologtatóból! Ha gyorsan növekszik a légkamra mérete, akkor a tojásból...
ami káros is lehet a benne fejlödö embrióra.
Ha légmentesen le van zárva a keltetö, a keltetés elsö hetében, nem is kell külön foglalkozni a párásítással, mert a tojásokból távozó nedvesség kb 65%-ra beállítja a keltetötér páratartalmát.
Aztán mikor szellöztetni kell, az oxigénbevitel, és hütés miatt, akkor már a páratartalmat is mesterségesen kell beállítani!
Elég a két csatorna csak meleg vizet töltsél bele. Majd amikor a tojások is termelnek hőt akkor két csatornával is felmegy 60-70%-ra. Nekem most is 70%-os két csatornával.
Közben kimentem megnézni a gépet a hőfok rendben. Egy csatornát még pluszban feltöltöttem mert nem emelkedett inkább csökkent a páratartalom . Késöbb majd még megnézem.
Ma 18h-kor indítottam a gépet,végül mégis csak tyúktojást raktam bele mert a haverom nem hozta a gyöngyös tojásokat. Így most van benne:70 Német Lazac 16 Törpe Cochin . Hőmérséklet:37,8°C Páratartalom:45%, kettő csatorna van feltöltve vízzel. SZERENCSE FEL!
Én nem foghatom az állományomra mert a kotlós alatt 90% fölötti a kelési arány. Már nagyon megbántam hogy megvettem,a barátomé is ilyen neki is ugyanilyen rosztapasztalatai vannak.(3 keltetés után elromlott a fordító műve.)
Hali! Nekem is ilyen gépem van. Az első keltetés hasonlóan rosszul sikerült, de én az állományomra fogtam mert a vett tojás az szépen kikelt. Most a második turnus a 12. napon van. A páratartalommal nekem is hasonló a problémám. Amikor este szellőztetek feltöltöm langyos vízzel (két csatornát). Fel megy 60-65%-ra a páratartalom, de reggelre 50-55%-ra csökken. A bujtatáskor én is szórakoztam mert amikor feltöltöttem meg megpricceltem a tojásokat fel ment 80%-ra utánna lement 60%-ra. Épp ma beszéltem egy régóta baromfis emberrel és ő azt mondta hogy ezek a gépek sajnos nem tökéletesek.
Szóval, ha házityúkot keltetsz, akkor a hömérséklet 37.3-38-2 között ingadozgat,
vannak akik próbálják változtatgatni a keltetési hömérsékletet, de elsöre azt mondom neked, hogy elég, ha a 37.5-öt jó megközelítéssel végig tartani tudod.
Páratartalom 50-60% tájéka kell legyen az elökeltetés idötartama alatt,
Heló! Bocsi.Tyúk tojást szeretnék keltetni már összegyűjtöttem a tojást illetve ha minden jól megy ma fognak hozni 20 db kopasz nyakú tojást úgyhogy még egyelőre bele sem rakodtam a gépbe.
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni, életemben most előszörre keltetek géppel és nem igazán tudom hogy álljak neki mekkora legyen a hőfok és a pára tartalom és később is csökkenteni vagy növelni kell ezeket létszíves segítsetek köszi.
Nálam a baromfiudvarban a biológiai keltető (a tyúk) a csőrébe vesz vizet és megnedvesíti a tojásokat, a lábával forgatja, csak a forgatás időpontját nem tartja, mert nem ismeri a digitális órát. Pedig már próbáltam elmagyarázni neki! Hogy honnan vette hogy hogyan kell csinálni, nem tudom!
Gyöngyöst még nem keltettem, vadászfácánt viszont igen.
nálam rendes házityúk paraméterekkel ment a keltetö, (csak kicsit tovább) semmi különöset nem tapasztaltam.
kacsatojásokon kívül, viszont nem szoktam a tojásokat permetezni, ha gyorsan szeretném visszaállítani a szellöztetés után a páratartalmat, a keltetö falát megpermetezem.
Szerintem a tojások permetezése nem segít semmit, nem javul töle a kelési százalék. Szóval, szerintem nincs értelme.
Persze naponta többször is ellenőrzöm a hőmérsékletet. Ezelőtt tyúktojások voltak benne,most gyöngyös tojással töltöm fel. A kezelési utasításban nincs eltérés a kétfajta tojás keltetése között. Esetleg ha lenne valami tanácsod?
Fapeter az lenne a kérdésem hogy te szoktál e a csirkéknek kedvezni egy kis főtt tojással ,ha igen akkor hány napos korába ajánlod??? Mert én úgy gondoltam hogy főznék nekik tojást egy jó hetes koruktól, gondolom akkor már nem fuldokolnának tőle!!! Meg ahogy nyomon követed a költetőm építését láthattad, hogy a be rakott tojások és a kikelt csibék aránya egész jó lett . De következő a helyzet, lehet hogy csinálok egy másik keltetőt úgy néz ki hogy 97% persze ha az időm engedi!!! Egy hasonló keltetőt,szeretnék össze hozni mint a tied ,vagyis 1 tálcásat csak legalább 3-4száz félröhejeset (hogy elkerüljem a levegő hőmérséklet nagy mértékű ingadozását) már mint tálcánként!!! Arra lenék kíváncsi pontosan hogy hol helyezkedik el a fűtés a ventilátor(ok),a párásító edény, a szellőztetés hogy van megoldva,a forgatást én kiálló tengely végről oldanám meg. De a forgató már részletkérdés az adná magát!!! Nekem a keltetőm tudod étermembrános kapcsolású ezen is nagyon gondolkodtam hogy valami más hő fokszabályozóra változtatnám, persze hogy ha az ára nem a csillagos eget veri,meg a fűtésen is változtatnák nem izzósra szeretném És arra szeretnélek meg kérni hogy ha lehet hogy a te gépedről egy pár fotót küldenél ide vagy az e-mail címemre:-)) Tudom van fent egy pár kép róla,