Megintcsak köszönet Tehtube-nak. Hogy mit talált megint a net-en? Ezt a http://www.iajo.org/iajofram.htm :-D eddig nem ismertem. Mit gondoltok : Nem kellene magyarországot is képviselni ezen ''iajo.org''oldalon ?
Több szakemberrel eleszmecserézgetve el tudnánk képzelni hard boposabb orgonistát mint mindig Rhodát, dehát igazából Ő a mi orgonistánk a "magyar" B3 Hammondos :-)
Sebaj, előkészületben Littlebig kedvence, John. Aztán hátha tiszteletét teszi még valaki veterán (Auger, LSmith, Louiss) vagy "ifjú" titán (Monaco, Kuypers, Paglia)
Wressing volt és lesz is még, Barbara Dennerlein ápr17-21 a szokásos jazzland.at, és Joey DeFrancesco is valószínűleg nyáron bepótolja az októberi betegségi hiányzását. Meg jó lenne házilag is "barkácsolni" valami hasonlót. Az említett Trioquarteten kívül kaptam egy dvd-t, ahol Posaune szaktárs nagyon szépen orgonál a 2006-os keszthelyi jazz műhelyben. M3+Solton. Tiszta B3 sound. Semmi műanyag, jórészt Hammond, elvétve zongora. Így kell ezt csinálni!
Gratulálok LittleBig. Kiváló feeling, groove. Jó zenészek a kollegáid,és így öröm lehet egy hammond-al játszani. ''Törj egy utat itthon'', játszatok amennyit csak tudtok. Minden tehetséged megvan hozzá !
Igen ennek kétmanuálos , csőves változata /1969/ nálam is foglalja a helyet.
Philips felirat ellenére Olasz honban gyártodott, felépitését, és áramkőreit tekeintve,
az Elgam orgonákkal állhat rokoni kapcsolatban. A Honer meg tőbb claviset nevü
hangszert dobott piacra, valóban az érdekessége billentyü végén levő aluminium
kar /ennek hajtogatásásával lehet a billenést beállitani/ ezen lakik egy állitható
gumi pogácsa melyre szivacs és bőr van ragaszva, és ez pengeti a hangkeltő lemezt.
Ezek a lemezek hosszuságának reszelgetésével lehet hangolni a hangszert.Ezeknek a hangszereknek nem csak hangszedő tekercses változata ismert, hanem az ugynevezett nagyfrekvenciás ,nagyfeszültségü /630 voltos/ hangszedős változata is mely a kondenzátor mikrofonok elvét kőveti. A vermonával kapcsolatban, meg szerintem a Formation 1 a korszak egyik legjobban megkonstruált orgonája volt ugy hangilag, mint ergonomiailag. Sajna kétmanuálos változatairól a formation 2-3 ról ez nem mondható el.
Igen, ez egy Claviset belső. Az a furcsak műanyag, gumi kombináció amely a nyelveket pengette, ebből a szögből kevésbé látszik. Szeret fennragadni. jól látszanak a kerek pickup mágnesek. Volt ilyenem. Az első orgonám ebből lett. Pengetők ki, mikrokapcsolók be, meg hanggenerátor.
Itt az igazság! Nem hittem vna hogy vki ismeri. Igen ez egy eredeti PHILIPS orgona. Nem sok helyet foglal sztem, de a hangja jobb mint egy verhovinának (Vermona viccesen) És am meglepő, ilyen volt a DepecheModenak is! :)
Hát kedves fórumozók, ez szerintem egy claviset, ilyesmi nekem is volt, egy rugót pendít meg egy kis szerkezet, emi egy lágyvas tüskesorra tekert bifiláris tekercsben áramot indukál. Ez egy bazi negy áttételű HF trafóra kerül, majd néhány szűrő hatására olyan hangot ad, mint egy "elektronikus" zongora. soha nem lehetett a billentést egyformára beállítani és egyben a hangmagasságot is csak reszelővel
Végre egy felvétel! WIld Bill Davis Duke Ellington bigband-jével. Az elején türelem, aztán feltűnik a falacika is. Sajnos a felvételbe elfelejtették belekeverni a lezlizett mikrofonos jelet, így csak a C3 tiszta vonalkimenete hallatszik.
Wild Bill Davis megelőzi Jimmy Smith-t is, ő a nagyapja a Hammond orgonálásnak. Sok nagyon jó lemezt adott ki, valószínűleg Jimmy Smith-t is ő inspirálhatta pl. az 1954-es koncertlemezével ahol már igazi Hammond trió játszott. (Floyd Smith-g, Chris Colombus-d) Live At Birdland. (Jimmy "csak" '56-ban mutatkozott be) A Pink Floyd-ból a Floyd szintén az említett gitáros iránti tisztelet jele, míg a Pink egy másik jazzzenészé.
Igen! A zenésznek is jár. Sokszor inkább. Van több "szomorú zenész" barátom, akik ingyen is játszanak bármikor, és ráadásul nem is keresnek jól. Pedig művészek, profik és szívvel-lélekkel csinálják.
Mindig elszomorodom, amikor adott boy-group, girl-group, vagy hipp-hopp (ha jól írtam le) rap-gyerekek kiadnak 1-2 CD-t és vígan élnek a jogdíjakból. Pedig mennyire messze vannak A ZENÉTŐL, amit TE is, mi is képviselünk itt mindannyian.
Én azt mondom: adjuk meg a császárnak, ami császáré; Istennek ami az Istené és zenészeknek ami a zenészeké.
Digitális mintavételezés: megpróbálok valami majd szerezni ez ügyben...
Nem tudják tökéletesen reprodukálni. Csak jól-rosszul. Egy felvételről vagy távolról tényleg megtévesztő. Sőt, Lengyel Zoli Allenje már szinte veri a Zeneakadémia sípos orgonáját is. A Hammondnál is jó felvételekkel lehet találkozni, de a mai napig erősen kihallani a műt vagy az igazit, főleg ha az ember mögé is ül.
Nem bonyolult. Az embernek van egy szakmája, lehet az akár zenész is. Van aki annyira szereti hogy ezt látván mások akár vissza is élnek vele. Ha a gázműveknek, elektromos műveknek, Tescónak, benzinkútnak jár az ami, akkor a zenésznek soxor inkább. (tudod: koporsóőrzés:-)
Szerintem sem lehet annyira rossz. A digitális hangmintvételezés ma már mindent le tud koppintani tükéletesen (ezt V. Xavér is határozottan állítja). Én hallottam egyszer egy szintit, amibe a Passau-i dóm orgonájának hangját töltötték be CF Card-ról. Abszolút mintha ott lettem volna.
Szerintem ez nagyon bonyolult. Azért valahol mindenki jól rjár.... Nem?
...
Én 13 évig voltam kántor vidéken és nem kértem egy fillért sem. Azt mondtam, hogy én ezt dobom a perselybe. Meg hát ugye ott van az a talentumos példabeszéd is...