Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.18 0 0 548

Remélem nem lesz gond a Kuresia-val, hátrébb van a többinél. A magyar kajszi három napja inkább pirosas rügyhéjai barnásabbak, de ettől még a közepe ép lehet, majd kiderül.

Előzmény: Törölt nick (545)
Nyári Körte Creative Commons License 2013.03.18 0 0 547

Szerintem ezzel egyenlőre nincs gond. De várj még 1-2 napot. Utána többet lehet majd látni szerintem. 

Előzmény: Jani71 (546)
Jani71 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 546

Gönci magyar rügye ma reggel.  (Miért nem aktív a "Kép feltöltése...")

Előzmény: Nyári Körte (544)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.18 0 0 545

Nálam is csak dagadtak a rügyei az utóbbinak (Ráckeve).

Azon mosolyogtam szombaton, mikor körülnéztem, hogy a kert legelőrehaladottabb növényei a régi körtefák voltak. A vegyesrügyeik rendre megmutatták a zöldessárgájukat.

Ezután jött az őszi és nektarin, amik szintén kezdtek kikukucskálni.

A kajszik (Kur.) csak dagadoztak, fakadás előtti állapotban.

A legnagyobb mormoták a szilvák, közelében nincsenek az ébredésnek.

Előzmény: Lactarius Curtis (543)
Nyári Körte Creative Commons License 2013.03.18 0 0 544

Hát a kajszikkal szerintem sokunknak lesz baja idén. Köszönhető ennek a hideg hétvégének. 

2 éve ültetett faim idénre szépen alakultak. Talán már sikerült volna egy kostolót is kapni róluk. De hat itt Pest környéken ez a -7 -8 fok valószínűleg megtette a hatását. De azért bizakodjunk. 

Rügyekkel kapcsolatban:

-A hetvége felé, amikor elmúlik a hideg hatása és a fák nedvei újra keringenek érdemes 1-2 rügyet ovatosan, egy éles késsel félbevágni. Ha szép egészséges ZÖLD akkor megúszta. 

-Ha esetleg teljesen barna akkor sajnos nem. 

-Viszont ha csak a közepén van egy kis barna csík vagy csak a vége barna, akkor olvasmányaim alapján virágozni ugyan fog de termés az sajna nem lesz rajta. 

Tehát türelem, a hétvégén maglatjuk. 

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.17 0 0 543

Igen. Nálam a magyar kajszi nagy esélyes rá, a Kyoto remélem kibírta. A Kuresia viszont még csak nemis rügyezik - akinek van ilyen, mi a tapasztalatotok, ez későbbi?

Előzmény: Amazing Grace (541)
fajdkakas Creative Commons License 2013.03.17 0 0 542

Várd meg türelmesen az igazi jó időt és akkor meglátod, hogy virágzik-e. Vagy pedig levágsz egy ágat vízbe rakod, beviszed a melegre és várod, hogy kinyíljon.

Előzmény: Amazing Grace (541)
Amazing Grace Creative Commons License 2013.03.17 0 0 541

Talán buta a kérdés, de laikusként honnan tudhatom, hogy elfagytak a kajszi rügyek? -8 fok volt az éjszaka, a bimbók duzzadóak, borsószem nagyságúak. Nincsenek még kinyílva. Én nem látok rajtuk elszíneződést, bordók, mint eddig. Vágjak szét párat és ha barna a közepe, akkor elfagyott?

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.16 0 0 540

A mandula. A ligeti óriás a céglédi óriás fajtakörhöz tartozik, fagyérzékeny, önmeddő.

Előzmény: havasföld34 (539)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 539

Mármint a Ligeti vagy a Mandula?

Előzmény: Lactarius Curtis (536)
alfi13 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 538

Az lene a jó ha nem olvadna le mert ha leolvad belemegy a rügyekbe a víz ami éjszaka megfagy az szétfeszítheti a rügyet . Az lenne az ideális ha leolvadás után nem lenne több fagy.

Előzmény: zoligh (537)
zoligh Creative Commons License 2013.03.16 0 0 537

Sziasztok!

Ma délelőtti fotó. Ha délután leolvadt a jég vajon jobban elbírja az előre jelzett éjszakai fagyot? Sajnos alatta 20 cm hó van.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.16 0 0 536

Finom, július második felében érik, viszont betegség-érzékeny.

Előzmény: havasföld34 (535)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 535

Ismeri valaki a Ligeti Óriás kajszit? Én most hallottam róla először:

http://kertvarazs-online.hu/kategoria/gyumolcsfak_kajszibarack/reszletek/ligeti-orias-gyn223

Ezenkívül érdeklődnék a Mandulakajsziról, hogy a különleges formája mellett mi jó tulajdonsága van még és milyen rosszak?

Jani71 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 534

Nézz rá a térképre! Az Érdi Gyümölcskutató (és a faiskola) Tárnok mellett van... ;)

Egyébként jómagam keresgélés közben akadtam erre a fajtára (csak akkor még itt láttam leírást róla) .

Még több netezéssel találtam ezt az oldalt (amit említettem is) és így került a képbe a Gyümölcskutató, aztán telefonálgatva további infókhoz jutottam.

Ott szembesültem azzal a ténnyel, hogy ilyen fajta nem is létezik, ez valami elírás (a faiskolás ember csak nézett, hogy miről beszélek)!

A Magyar kajszi leírása olvasható ezen az oldalon.

De nem a C 235-ös, amit általában a faiskolákban kapsz, hanem az MK 132-es!!!

Volt ott ez a 132-es, de aztán mégse hoztam. De nem azért, mert nem Maliga a neve.

Olvastam róla leírást egy ott kapott kajszis könyvből, aztán úgy döntöttem, hogy marad.

Így is van már itthon 7 féle kajszi oltvány, plusz további két fajta oltóvessző. Elég.

Előzmény: end0 (521)
nlujo Creative Commons License 2013.03.16 0 0 533

Szép napot mindenkinek!

Nállunk Makón -4.7 fok volt néztem a rügyeket amik megvannak duzzadva a kajszikon párat szétszedtem és szép zöld a közepe én úgy gondolom most még ez nem tett be neki. Ha estére -10 körül lesz tényleg azt már szerintem sem fogja kiheveni. Bizakodjunk vagy estleg imádkozzunk, de ha ezek sem használnának én gondolkodom rajta ha a hó elolvad és hideg lesz estére kimegyek és betüzelek a tavalyi gallyal most jó vizes, de szerintem a -10 ellen ez is esélytelen.

Ali-bá Creative Commons License 2013.03.15 0 0 532

Láttad az őszibarackosban Vebber képeit? Na az!

Előzmény: havasföld34 (531)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.15 0 0 531

Most nézem, tényleg lefújta a szél a fákról... Mi számít megindult virágrügynek? Nálam már duzzadnak a kajszi virágrügyek, de nincsenek még kipattanva. Nyoma sincs még a sziromlevélnek, tehát teljesen zártak még a bimbók. Holnap estére -10 fokot jósolnak, az húzós:( Kibírnak ennyit az ilyen zárt kajszi virágrügyek?

Ja és a fiatal, 2 éves diócsemetét érdemes védeni a fagytól? Nincs még megindulva, csak duzzadnak a rügyei, de nem bomlottak még ki. De -10 foknál nemcsak a rügyek, hanem még az ujjnyi vastag törzs is veszélyben lehet...

Ali-bá Creative Commons License 2013.03.15 0 0 530

Igazad van, a gyökerek nem fognak elfagyni, csak a megindult virágrügyek.

Előzmény: havasföld34 (528)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.15 0 0 529

A fákról már rég lefújta, szabadon vannajk a rügyek.

Előzmény: havasföld34 (528)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.15 0 0 528

Mi a bajotok a hóval? Nemcsak hűt, de véd is a hidegtől.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.15 0 0 527

A norvég oldal nekem is -5 - -7 fokokat mond ide, de az omsz -10 - -15-tel riogat, és bizony nagy hó van, ami majd hűt...

Előzmény: hevezoli64 (526)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.03.15 0 0 526

Üdv.!

Az időjárás előrejelzés felénk már nem ad meg olyan hideget, mint 2 napja, -5-7 fokos hideget jósolnak. Errefelé nekem (Heves megye) a mandulán kívül a sárgabarack, meggy és őszibarack rügyei a duzzadtak, de a kinyílástól messze vannak.

Remélem nem tesz kárt az idő az egy hete ültetett és megmetszett Harcot fáimban. A magyar kajszi fagyérzékeny, de gondolom kinyilt virágok esetén, ez a hideg még nem az a hideg. Legalábbis remélem.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.03.15 0 0 525

Miért ne működhetne? De most azon aggódom, mi lesz a tavaly ősszel ültetett fákkal...20-30 cm hó, szél, hófúvás, éjszaka -10-15? :(

Előzmény: Gyula1949 (524)
Gyula1949 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 524

Üdv! Elmondom a tényállást.

Tavalyelőtt tavasszal mirabolánra oltottam kajszit. Sikerült, tavaly tavasszal végleges helyére ültettem. Tavaly nőtt a tövéből, a mirabolán alanyból egy erős új hajtás. Fájt a derekam, nem volt időm, hagytam a fenébe. Őszre 2 méteresre nőtt, dupla akkora lett, mint az oltott rész, gyönyörű egyenes, mint a cövek. Sajnálnám kivágni. Mi lenne, ha azt is beoltanám másik fajta kajszival vagy akár szilvával? Akkor lenne egy iker fám, fele szilva, fele kajszi. Vagy 2 féle kajszi. Működne ez?

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.14 0 0 523

...csak azt kapj amit kérsz...a pár éve az érdi kutatónál vett Téli banánalmám vmi Starkingot termett tavaly...nem hasonlítanak egymásra.

Előzmény: end0 (521)
kersa48 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 522

Érdeklődenék, hogy van e még Kurésia oltóvessződ?

Előzmény: kzdeb (518)
end0 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 521

Szia!

Örülök, hogy más is felfigyelt erre a kajszi fajtára..J Nem tudom mennyire helytállóak a fajtaleírások, de engem leginkább az öntermékenységével, kedvezőbb fagytűrésével, ill. bőlevű mivoltával fogott meg. A gyümölcskutatót ismerem, de a honlapja fejlesztés alatt, saját kútfőből pedig azt gondoltam nincs ott sem. A rácalmási faiskolát nem ismertem, köszönöm a tippet! Mondjuk kicsit elkedvtelenítettek a korábbi hozzászólásokban szereplő mirabolán alany lehúzások, de mivel más nemigen van, nincs más választás.

Tárnokot mivel kapcsolatban említetted?

Előzmény: Jani71 (520)
Jani71 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 520

Üdv! Nekem van, de csak most ültettem egy-két hete, így tapasztalatról nem tudok beszámolni. Az Érdi Gyümölcskutatónál (faiskola Elvira majornál) biztos lesz ősszel.

Nem tudom, talán még most is van, meg kell kérdezni, de ha nincs, azt mondták, hogy ősszel mindig nagyon szép, gazdag kínálatuk van, érdemes rájuk gondolni.

Épp' odafelé autóztam, és csak úgy "mit veszthetek, itt megyek el előtte, legalább nézzünk be" alapon mindjárt találtam is Rakovszkyt és Orangeredet a rácalmási faiskolában (nem tudom, Neked ez mennyire esik már ki az említett körzetből). Előbbiből az utolsó darabot hoztam el, képzelheted, hogy örültem neki, mivel már eleve terveztem a vételét (a Paczelt és a Kécskei továbbra is érdekel, de azt még kutatni kell, egyelőre írtam levelet, ám válasz eddig még nem jött).

Elvira majorhoz már eleve úgy mentem, hogy tudtam: most nincs Rakovszky.

A szakirodalomban fellelhető tudásanyag mellé ez olvasható a fán levő papíron (akartam képet betölteni, de nem megy...). Rakovszky 1., 2.

Tárnokon természetesen saját előállítású oltványt adnak.

Előzmény: end0 (519)
end0 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 519

Üdv!

Érdeklődöm, hogy van-e valakinek Rakovszky kajszija, ha igen, mik vele a tapasztalatai. Van ötlete valakinek, hogy pest környékén hol lehetne beszerezni majd egy csemetét?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!