Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Remélem nem lesz gond a Kuresia-val, hátrébb van a többinél. A magyar kajszi három napja inkább pirosas rügyhéjai barnásabbak, de ettől még a közepe ép lehet, majd kiderül.
Nálam is csak dagadtak a rügyei az utóbbinak (Ráckeve).
Azon mosolyogtam szombaton, mikor körülnéztem, hogy a kert legelőrehaladottabb növényei a régi körtefák voltak. A vegyesrügyeik rendre megmutatták a zöldessárgájukat.
Ezután jött az őszi és nektarin, amik szintén kezdtek kikukucskálni.
A kajszik (Kur.) csak dagadoztak, fakadás előtti állapotban.
A legnagyobb mormoták a szilvák, közelében nincsenek az ébredésnek.
Hát a kajszikkal szerintem sokunknak lesz baja idén. Köszönhető ennek a hideg hétvégének.
2 éve ültetett faim idénre szépen alakultak. Talán már sikerült volna egy kostolót is kapni róluk. De hat itt Pest környéken ez a -7 -8 fok valószínűleg megtette a hatását. De azért bizakodjunk.
Rügyekkel kapcsolatban:
-A hetvége felé, amikor elmúlik a hideg hatása és a fák nedvei újra keringenek érdemes 1-2 rügyet ovatosan, egy éles késsel félbevágni. Ha szép egészséges ZÖLD akkor megúszta.
-Ha esetleg teljesen barna akkor sajnos nem.
-Viszont ha csak a közepén van egy kis barna csík vagy csak a vége barna, akkor olvasmányaim alapján virágozni ugyan fog de termés az sajna nem lesz rajta.
Igen. Nálam a magyar kajszi nagy esélyes rá, a Kyoto remélem kibírta. A Kuresia viszont még csak nemis rügyezik - akinek van ilyen, mi a tapasztalatotok, ez későbbi?
Várd meg türelmesen az igazi jó időt és akkor meglátod, hogy virágzik-e. Vagy pedig levágsz egy ágat vízbe rakod, beviszed a melegre és várod, hogy kinyíljon.
Talán buta a kérdés, de laikusként honnan tudhatom, hogy elfagytak a kajszi rügyek? -8 fok volt az éjszaka, a bimbók duzzadóak, borsószem nagyságúak. Nincsenek még kinyílva. Én nem látok rajtuk elszíneződést, bordók, mint eddig. Vágjak szét párat és ha barna a közepe, akkor elfagyott?
Az lene a jó ha nem olvadna le mert ha leolvad belemegy a rügyekbe a víz ami éjszaka megfagy az szétfeszítheti a rügyet . Az lenne az ideális ha leolvadás után nem lenne több fagy.
Nézz rá a térképre! Az Érdi Gyümölcskutató (és a faiskola) Tárnok mellett van... ;)
Egyébként jómagam keresgélés közben akadtam erre a fajtára (csak akkor még itt láttam leírást róla) .
Még több netezéssel találtam ezt az oldalt (amit említettem is) és így került a képbe a Gyümölcskutató, aztán telefonálgatva további infókhoz jutottam.
Ott szembesültem azzal a ténnyel, hogy ilyen fajta nem is létezik, ez valami elírás (a faiskolás ember csak nézett, hogy miről beszélek)!
A Magyar kajszi leírása olvasható ezen az oldalon.
De nem a C 235-ös, amit általában a faiskolákban kapsz, hanem az MK 132-es!!!
Volt ott ez a 132-es, de aztán mégse hoztam. De nem azért, mert nem Maliga a neve.
Olvastam róla leírást egy ott kapott kajszis könyvből, aztán úgy döntöttem, hogy marad.
Így is van már itthon 7 féle kajszi oltvány, plusz további két fajta oltóvessző. Elég.
Nállunk Makón -4.7 fok volt néztem a rügyeket amik megvannak duzzadva a kajszikon párat szétszedtem és szép zöld a közepe én úgy gondolom most még ez nem tett be neki. Ha estére -10 körül lesz tényleg azt már szerintem sem fogja kiheveni. Bizakodjunk vagy estleg imádkozzunk, de ha ezek sem használnának én gondolkodom rajta ha a hó elolvad és hideg lesz estére kimegyek és betüzelek a tavalyi gallyal most jó vizes, de szerintem a -10 ellen ez is esélytelen.
Most nézem, tényleg lefújta a szél a fákról... Mi számít megindult virágrügynek? Nálam már duzzadnak a kajszi virágrügyek, de nincsenek még kipattanva. Nyoma sincs még a sziromlevélnek, tehát teljesen zártak még a bimbók. Holnap estére -10 fokot jósolnak, az húzós:( Kibírnak ennyit az ilyen zárt kajszi virágrügyek?
Ja és a fiatal, 2 éves diócsemetét érdemes védeni a fagytól? Nincs még megindulva, csak duzzadnak a rügyei, de nem bomlottak még ki. De -10 foknál nemcsak a rügyek, hanem még az ujjnyi vastag törzs is veszélyben lehet...
Az időjárás előrejelzés felénk már nem ad meg olyan hideget, mint 2 napja, -5-7 fokos hideget jósolnak. Errefelé nekem (Heves megye) a mandulán kívül a sárgabarack, meggy és őszibarack rügyei a duzzadtak, de a kinyílástól messze vannak.
Remélem nem tesz kárt az idő az egy hete ültetett és megmetszett Harcot fáimban. A magyar kajszi fagyérzékeny, de gondolom kinyilt virágok esetén, ez a hideg még nem az a hideg. Legalábbis remélem.
Tavalyelőtt tavasszal mirabolánra oltottam kajszit. Sikerült, tavaly tavasszal végleges helyére ültettem. Tavaly nőtt a tövéből, a mirabolán alanyból egy erős új hajtás. Fájt a derekam, nem volt időm, hagytam a fenébe. Őszre 2 méteresre nőtt, dupla akkora lett, mint az oltott rész, gyönyörű egyenes, mint a cövek. Sajnálnám kivágni. Mi lenne, ha azt is beoltanám másik fajta kajszival vagy akár szilvával? Akkor lenne egy iker fám, fele szilva, fele kajszi. Vagy 2 féle kajszi. Működne ez?
Örülök, hogy más is felfigyelt erre a kajszi fajtára..J Nem tudom mennyire helytállóak a fajtaleírások, de engem leginkább az öntermékenységével, kedvezőbb fagytűrésével, ill. bőlevű mivoltával fogott meg. A gyümölcskutatót ismerem, de a honlapja fejlesztés alatt, saját kútfőből pedig azt gondoltam nincs ott sem. A rácalmási faiskolát nem ismertem, köszönöm a tippet! Mondjuk kicsit elkedvtelenítettek a korábbi hozzászólásokban szereplő mirabolán alany lehúzások, de mivel más nemigen van, nincs más választás.
Nem tudom, talán még most is van, meg kell kérdezni, de ha nincs, azt mondták, hogy ősszel mindig nagyon szép, gazdag kínálatuk van, érdemes rájuk gondolni.
Épp' odafelé autóztam, és csak úgy "mit veszthetek, itt megyek el előtte, legalább nézzünk be" alapon mindjárt találtam is Rakovszkyt és Orangeredet a rácalmási faiskolában (nem tudom, Neked ez mennyire esik már ki az említett körzetből). Előbbiből az utolsó darabot hoztam el, képzelheted, hogy örültem neki, mivel már eleve terveztem a vételét (a Paczelt és a Kécskei továbbra is érdekel, de azt még kutatni kell, egyelőre írtam levelet, ám válasz eddig még nem jött).
Elvira majorhoz már eleve úgy mentem, hogy tudtam: most nincs Rakovszky.
A szakirodalomban fellelhető tudásanyag mellé ez olvasható a fán levő papíron (akartam képet betölteni, de nem megy...). Rakovszky 1., 2.
Tárnokon természetesen saját előállítású oltványt adnak.
Érdeklődöm, hogy van-e valakinek Rakovszky kajszija, ha igen, mik vele a tapasztalatai. Van ötlete valakinek, hogy pest környékén hol lehetne beszerezni majd egy csemetét?