AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
Az a klipp biztos hogy nem az olcsóbb fajtákhoz tartozik, csak ha megnézed, nincs benne vágás, és akármilyen egyszerűnek látszik a végeredmény azt nehéz jól összeszervezni. A másik meg maga a videó (inkáb mozi minősége), mert igenis mozifilmeket vesznek ilyen minőséggel, és köztudott, hogy a Blind nem sajnálja a pénzt, erre sem. Viszont a többi magyar klipp, most a tartalmat nem tekintve, minőségileg nagyon gyatra, és ez itt a gond.
Mondjuk a night of the Vampire tényleg jó példa arra, hogy ha van egy jó ötlet, akkor a minőségnek csak másodlagos szerepe van.
Az a baj, hogy a zenészek alapvetően nem rendezők. Nyilván a zenekar tudja a legjobban, hogy a dal miről szól és mi a céljuk vele, de nem biztos, hogy ezt a gyakorlatban is véghez tudják vinni úgy, ahogy azt szeretnék. Egyszerűen azért, mert a finom kis dolgokat, az apróságokat, tehát a szakmai (film) dolgokat nem ismerik, nem tudják alkalmazni. Amitől igazán klip lesz a klip. És itt szokott szerintem kudarcba fulladni az egész. Hiába egy jó ötlet, ha a kivitelezés kb. községi TV szinten van, mert egyszerűen 2 másodperc alatt röhejessé válik, komolytalanná. Ez ugyanolyan, hogy a filmes is elképzeli, hogy lehet zenélni, lehet, hogy tud is egy kicsit játszani, mégis nagyon amatőr valami jönne ki, ha rögzíteni akarná. Mert hiányzik a tapasztalat, a témában eltöltött évek.
Nem arra a klipre mondtam, hogy fene nagy otlet, az arra volt pelda, hogy low-budget. Egyebkent is azt irtam, hogy ahhoz a szamhoz jo volt, egyebkent nekem a szam se tetszett :) - de ez szubjektiv.
na ja, fotok, ulnek, allnak, zord arccal, szetszort hangszerek tarsasagaban vagy hoban, sziklaknal de leginkabb romos gyarepulet elott, alatt, folott, -ben.
ehhh, nem is koptatom a szamat foloslegesen.
na, az pl olyan rossz klip volt, h hú. kb minden harmadik zenekarnak ugyanez az "otlete", ha kliprol, v monnyuk zenekari fotorol van szo... igaz, faff? :-)
szerintem akármilyen klipett csinálsz, néhány tízezer, akár százezer forint is benne van. nem dollármilliókról beszéltem, közel sem. de nem is "no budget" a "low budget", márpedig szvsz nem egy bandának ha van 100 rugója, esetleg egy hirdetés+plakát+koncert dolog összejöhet belőle, aminek ha nemis nagy, de reklámértéke van. míg egy szobában "haver gépével" forgatott klip esetén mondjuk se hang, se kép, csak a tagok unott pofája és az alákevert szám. ez viszont szerintem gáz, ciki, antireklám. persze kár ezen szívózni, ha egy banda csinálni akar, csinálja, ha ez vkinek tetszik, tessen. nekem meg úgyse semise sohase jó, mint tudjuk.
faff persze, h nem mindegy, de a hangsuly a tehetsegen van, nem a profizmuson. pl egy olyan klipet, mint az entombed "night of the vampire"-ja, barki osszerant 10 rugobol, es itt forintrol beszelek, megis megvan a filingje, ami pl a kurvadragan forgatott "stranger aeons"-nak egyaltalan nincs. egy 8mm-es kamera boven eleg barmilyen kezdo zenekarnak, ha nem akarja nagyon masnak mutatni magat, mint amilyen. sot, nekem speciel a tehetseg se hianyzik, a regi amator slayer-konzertfelvetelek ezerszer jobban tetszenek, mint monnyuk a "war ensemble" tokeletesen fotozott es vagott videoja.
mas kerdes, h melyik zeneteve jatszana le egy ilyen klipet, lehet, h ott pont ugy gondolkodnak, h "jaj de puttos mar, en ezt nem rakom adasba".
Viszonylag sokat nyomtak a Zuzdaban egy Blind Myself klipet, cime most nem ugrik be, de hogy minimal koltsegvetes volt az tuti. Egy lepukkant szobaban volt a zenekar, ultek korben, forgott korbe a kamera es kozben uvoltottek. Az adott szamhoz szerintem jo volt. Szerintem nem sok penz, hanem jo otlet kell. Persze neha konyebb sok penzt szerezni, mint jo otletet...
Hat nem vagyunk egyformak - a Zuzda megiteleseben sem.
En nem szeretem ezeket a modern, meg brutal metalokat, amikre a Zuzda raallt, es ha mar egyik klip sem pont nekem szol, akkor mar inkabb a magyarokat nezem. Egyebkent, ha megfigyelitek, ma a kulfoldi klippek tulnyomo tobbsege sem dollarmilliokbol csinalt, agyonvagott klip, ilyen-olyan fenyekkel (a'la AC/DC, Guns, v. Metallica meg a 90-es evek elejen), a penzt hianyt bizony azokon is erezni.
A masik: megeri-e egy zenekarnak a klippre olt penzt penzt pl ingyenkoncertbe fektetni: hat szerintem nem. A Zuzdat relative nagyon sokan nezik, legalabbis sokkal tobben, mint ahanyan egy ingyenkoncertre elmennenek.
Az igaz, hogy a magyar klipek tulnyomo tobbsege fantaziatlan koncertklip, de Christian Epidemic-e pl siman meguti azt a szinvonalat, hogy ne kelljen azert magyarazkodni, hogy mennyi penzbol keszult, stb, stb.
Szoval en magyar klip parti vagyok.
A Grindcore fesztiválon láttam őket pár éve, nyomtak Deicide Satan Spawn the Cacoo Daemon-t, meg Cannibal Corpse Skull Full of Maggots-ot.
Bekuláztam tőlük.
A Gutted egy ultrakirály magyar (azt hiszem Székesfehérvári) death horda egy iszonyatos király vaddisznó dobossal. Precíz mészárosok. Kurva jók, komolyan, pedig nem Deicide poszterekre maszturbálok.
látom határozott a véleményed. gondolom, csak kicsit szorít a szemellenző és a vaskalap. azért más véleményére is kíváncsi lennék, hogy mit érnek a "szinte ingyé" klippek...
vizihulla nem mintha értenék a klipkészítéshez, de ez a "nem kell semmi fény" valszleg még egy frankó kis erdőmélyi black fölvételrere sem igaz. és minek klip, ha csak 4-8 ember pöntyög vmi kultikus helyen? ha meg van ötlet, akkor mindjárt van díszlet is, ami pénzecske, akár a műszaki cuccok, az elkészítő szakember gázsija stb. persze, ug rulez, de szerintem aki nem engedheti meg a jó klipet, inkább ne csináljon, a hanem koncertezzen, aztán ha már fut a szekér, akkor igényes klippel jöjjön elő. és persze legyen már vmi digitális rock/metal zenei csatorna, letölthető mpeg klipekkel...
Hat en ezzel abszolut nem ertek egyet.
Egy jo klipphez egyaltalan nem kell sok penz, eleg a zenekart felvenni ahogy jatszanak es
kesz.
Felesleges a sokk cicoma, nem kell semmi feny, latvanyelemek meg mas baromsagok.
Sajnos erre nagyon kevesen jonnek ra es sikerul jol elgiccsesiteni a klippek tobbseget.