Keresés

Részletes keresés

szunyog25 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6288
Sziasztok!

Alap kérdéssel fordulok hozzátok. Mivel törekszem a káros oxidáció megakadályozására, így felmerült bennem egy kérdés. Addig oké, hogy értelem szerűen teletöltve tartunk minden hordót, de nekem pl nincs úszófedeles tartályom, így mi lesz azzal, amit fogyasztásra meghagyok? Nem kívánok minden liter bort lepalackozni, némelyiket lassan-lassan fogyasztjuk majd. Azt hogyan lehetne megvédeni? (mivel egyszerre nem iszunk meg 50 liter bort :) ((az a legkisebb hordóm)))
RAMBO Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6287
A pumpa piros jezéséig. Azt hiszem 1-esnél van. Afölé egy picivel.

Javaslom, hogy vegyél vékony bilincset az OBI-ban, és azzal rögzítsd a pumpához és a szepephez a tömlőt, ha nem tart eléggé az a sasszeg-szerű izé.
Előzmény: etilalkohol (6285)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6286

Attól függ mennyire rakom tele...:-)

 

Ami a szőlőt illeti, azt a nagyapámnál elvágták hatalmi kézzel, így a családban csak a vágy, a szeretet és a dac maradt. :-)))

Előzmény: szaki_pali (6283)
etilalkohol Creative Commons License 2009.10.29 0 0 6285
Megvan az úszófedeles tartály (200 literes, olasz nóném', 60k akciósan).
KÉR(D)ÉS: Mekkora nyomásig kell pumpálni a tömlőjét (használati utasítás nem volt hozzá)?
zizengő Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6284
Ez igaz! De képzelj el egy présházat olyan helyen, ahol nincsen villanyáram. Mert azért valljuk be őszintén, a mai magyarországi szőlőhegyek nagy részén még nincs. Nekem sincs borvidéken a szőlőm, és egészen két évvel ezelőttig nem is volt hálózat a hegyen. De ha minden hókuszpókuszt bevetünk, hol marad az, amit a nagyapáink a saját tapasztalatukból ránk hagytak? Az Ő idejükben még az infralámpa alatt naposcsibék szaladgáltak. Meg azt hiszem, hogy az egész borkészítés egy kicsit vajúdik a sok mesterséges kütty-mütty miatt. Az amatőrök meg rögtön profinak képzelik magukat. A hozzászólásból meg a sokadik után arra gondoltam, hogy üzletkötővel van nemkívánt párbeszédünk. A borhoz meg nem sok köze van. Na Cső!
Előzmény: RAMBO (6281)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6283
azt hittem kicsit nagyobb tételről, meg szőlőből készült cefréről lesz szó!


ilyet igen régen csináltunk mi is, de mintha (úgy rémlene) az nem fut ki :(
Előzmény: kiwancsi (6282)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6282

Hát...befőttesüvegben(5l), mert a füge gyümölcsét is bele kell tenni vhogy.:-(

 

És hát...papírral zártam le(itatós).

 

Az a furcsa hogy a "mű"cinzano rizsből-mazsolából...sosem megy tönkre, mindíg tökéletesen megerjed, nem lesz semmi baja.

Előzmény: szaki_pali (6277)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6281
Szerintem segíteni akartak neked. :((
Előzmény: zizengő (6276)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6280
mondjuk megkóstolod :)

vagy labor
Előzmény: pótmáj (6279)
pótmáj Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6279
Sziasztok!

Lenne egy laikus kérdésem: miként lehet megállapítani, hogy az almasavbontás megtörtént-e egy bornál?
Cirfandlia Creative Commons License 2009.10.28 0 0 6278
 ---mivaaan?----
Előzmény: zizengő (6276)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.27 0 0 6277
ha üvegben erjesztessz akkor szokás úgy 2/3 részig teleönteni. a többit hagyd meg a kifutásra. Ha viszont hűvösebb helyen erjesztesz akkor rakhatsz bele többet is mert nem fog olyan nagy intenzitással forrni nem megy ki.

a levegőtlen körülményekre meg ott a "kotyogó". használj olyat és nem kell félned az ecetedéstől.

még azt is meghallod hogy mikor kell beavatkoznod!
Előzmény: kiwancsi (6273)
zizengő Creative Commons License 2009.10.27 0 0 6276
Miért kell rögtön tipust és lehetőséget ajánlani, neked soha semmi nem tetszik, soha semmi nem elég jó. A BORÁSZOK egyszerű halandók! Bár a technika nem mindig barátjuk, megoldják amit kell. Köszi szépen! A mai hiánygazdálkodásos világban szenvednek annyit, amennyit kell. " útunk szavadra lett kimérve, börtön és halál mezsgyéjére, erősítsd karjaink!" Na Cső!
Előzmény: Zalancelot (6275)
Zalancelot Creative Commons License 2009.10.27 0 0 6275

Eddig nem említetted, hogy kádas erjesztéshez kell az infralámpa.
Ahhoz a legolcsóbb típusok is használhatók, a reflektorosok.

http://bolthely.hu/tungsram/lista/497216737cb42_Infra_izzok

 

Csak ezeket a teljesítményük okán porcelán foglalatba illik rakni.

Előzmény: pinotnoir777 (6274)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 6274

Csak a vörösnél kell hűtésfűtéshókuszpókusz. Ezeket kádon csak a présházban tudom erjeszteni (ott van hely), az meg jól lehűlt az utóbbi hetekben. Ezért a cefre hőmérsékleteteljes erjedésben eleinte csak 13 fokig ment fel egy darabig. aztán szerencsére jött ez a felmelegedés és most 18 fokos, ami már elmegy az almasavbomláshoz. 20-21 fok lenn az igazi neki.

Igazából tényleg nagyon jó lenne egy vörösboros és egy fehérboros pince, mert más hőmérsékleteket igényelnek.

 

Levente,

 

izgalmas felvetés, de azért a világban is az északibb borvidékeken teljesen általános, sőt, már-már kizárólagos módszer a vörösborok biológiai almasavbontása (Bordeaux, Burgundia pl). Ha bármilyen kevés almasav marad egy vörösben, az rontja az ízhatást szvsz.

 

 

Előzmény: zizengő (6272)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6273
Ez így nagyon jó, köszönöm. Szeretem ha értem a dolgot. Most csak azon töröm a fejem hogyan oldhatom ezt meg anélkül hogy kiforrna az üvegből...mert ha nem hagyok fölötte elég helyet, ez történhet...
Előzmény: szaki_pali (6270)
zizengő Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6272
Ki köll erjeszteni valamilyen élesztővel, és aztán az erjedés után le köll kénezni. De előbb persze fejteni, hogy a seprőben lévő mikróbacik ne zargassák tovább. Azt meg írjad le légyszi, hogy milyen a pincéd, mert engem zavar, hogy a bor kialakulása csak hűtés-fűtés hókuszpókusszal megy végbe. Ami persze nagyon költségigényes.
Előzmény: pinotnoir777 (6254)
zizengő Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6271
Keresheted a csuzi.hun. Én is ott néztem meg egy borászlap hirdetésén nemrég.
Előzmény: RAMBO (6264)
szaki_pali Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6270
az sem baj ha van benne.

de jegyezd meg az ecetbaktériumok levegős (un aerob) erjesztők azaz levegő érintkezésével tudnak csak szaporodni, erjeszteni.
a borélesztők bírják a levegőtlen körülményeket (anaerob) erjesztők. ebből számodra a lényeg az, hogy törekedned kell arra, hogy kerüld a levegővel való nagy felületü érintkezést, valamint likvidáld az ecetbacikat. mivel az ecetbacik nem bírják a "kénszagot" a bort kénezéssel is megóvhatod ellenük.
Előzmény: kiwancsi (6269)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6269
Szóval nem árt ha van benne borkén?
Előzmény: pinotnoir777 (6268)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6268

Az ecetsavat ecetsavbaktériumok termelik, amik ha elszaporodnak, egyre ecetesebb lesz a bor/must. Kénmentes állapot, levegővel való érintkezés, valamint erjedés hiánya (co2 véd) esetén jobbak az életfeltételeik. Ja és minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszély.

A már meglévő ecetsav az már mindenképpen bennemarad.

Előzmény: kiwancsi (6267)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6267

:-DD

Bocsánat!

Természetesen - "bennemarad" :-)

Előzmény: kiwancsi (6266)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6266

Köszönöm szépen!

Na de most aztán zavarba jöttem...

Akkor mitől is ecetesedik? Nem elég benne az élesztő...?

Bocsánat a 0. szintű kérdésekért, de én bizony nagyon zöldfülű vagyok.

Szóval ha az ecet bennemered, akkor lesz "nagyon" savanyú a bor?

Előzmény: pinotnoir777 (6254)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.26 0 0 6265
Iménti hsz. e fórumon új kolléga, zizengő, hozzászólása volt, csak a "technika ördöge" révén nálam jelent meg.  
Előzmény: GLEVENTE (6261)
RAMBO Creative Commons License 2009.10.25 0 0 6264
Van valakinek tapasztalata fűthető tartállyal? Látott már valaki ilyet?
Zalancelot Creative Commons License 2009.10.25 0 0 6263

Előző hozzászólásodból nem derült ki, hogy merülőforralóról van szó.

Azok 2-tős szigetelésüek, de nyirkos környezetben, mint amilyen egy pince, azt sem szerencsés használni.

Mindenesetre kellő ővatosságot igényel.

Előzmény: GLEVENTE (6260)
zizeng Creative Commons License 2009.10.24 0 0 6262
Ez így van!
Előzmény: GLEVENTE (6261)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.24 0 0 6261
Strapás lehet fűteni, majd hűteni. Úgy köllött volna telepíteni, hogy legyen benne lágyulásra hajlamos fajta, azt akkor le vóna a gond. Esküvésre lépne a szüretelőkádban.
Előzmény: pinotnoir777 (6258)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.10.24 0 0 6260
Köszönöm, hogy aggódsz, szerencsére baj nem történt A boltokban -korábban- kapható volt un. merülő forraló, Z. Cini -foglalkozása: celeb- állítólag azzal főzte a levest vendégeinek az egyik kereskedelmi adó műsorában. Leválasztó trafó nélkül, nem rázott meg senkit és a hálózatot sem terhelte túl. Azonos elven működött a mi merülő bormelegítőnk is.
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.10.23 0 0 6259
Köszi, kb így nézett ki, de a gazda sógoréknál borászati boltban vette úgyhogy nem tudom hogy ne volt-e valamilyen spec. kiképzésű, anyagú...
Előzmény: Zalancelot (6255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!