Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2015.08.05 0 0 1463

Nálam is a rigók eszik a szőlőt. Épp most készülök újabb madárhálók beszerzésére, mert megfigyeléseim szerint a rigók alaposan megszaporodtak.

Totya0024 Creative Commons License 2015.08.05 0 0 1462

lehet passz, a barna színű ült a tojásokon, a fekete hordta neki a kukacokat :D
ebből gondoltam :)

Előzmény: öreg_néne_b (1461)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.05 0 0 1461

A madaraknál nem gyakori a leszbikus pár ;) a barna rigók lehetnek idei fiatalok vagy pl. énekes rigók.

Előzmény: Totya0024 (1460)
Totya0024 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 1460

a barna színű a feketerigónál a lány madár, legalábbis úgy figyeltem nálunk fészkelésnél, sztem a fekete a hím :)

Előzmény: Ali-bá (1459)
Ali-bá Creative Commons License 2015.08.04 0 0 1459

Nálam meg a rigó eszi és a darazsak pocsékolják.   (Eddig csak fekete és sárga rigót ismertem, de idén kora tavasz óta minden nap a kertben bóklászik egy barna színű rigópár. Hagytam,  hogy had bogarásszanak, sose zavartam őket, de egyik napról a másikra leették a Csabagyöngye szőlőmet, most meg a többit szemelgetik. Mondtam is nekik, hogy így nem leszünk jóban!)

Előzmény: arpad-lajos (1457)
Kulicz Creative Commons License 2015.08.04 0 0 1458

Szőlőszem: nem lehet, hogy Léna?

• Érési ideje: kb. 10 nappal Csabagyöngye után.
  • Bogyója kék színű,fényes, ovális alakú, kb. 25 mm hosszúságú, 15 mm szélességű, vékony héjú, de nem sérülékeny, lédús. Magjai kicsik.
  • Íze jellegzetesen fűszeres, édes.
  • Fürtje nagy, átlag súlya 35-40 dkg, nem ritka a 60-80 dkg-os tömegű sem.
  • Rövidcsapos metszéssel is igen bőtermő.
  • Tőkéje erős növésű, vesszei mindig jól beérnek
  • Peronoszpórával, lisztharmattal és szürkerothadással szemben nem különösebben fogékony.

Előzmény: szölőszem (1455)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.08.02 0 0 1457

Az én kertemben lévő Eszter is pont így néz ki. Sajnos a nyest is kedveli és már szüreteli.

Előzmény: Maci_P (1456)
Maci_P Creative Commons License 2015.08.02 0 0 1456

Hello!
Nekem az Eszter így néz ki:

Nem emlékszem pontosan, de kb. hat éves a tőke, lugasnak, az egyéb dolgok locsolása miatt ez is kap vizet. Fürtritkítás után kb. 25 db-ot hagytam rajta, nagy átlagban 250-300g-osak, bogyó 2-3g, kb. 20mmx12mm ovális, de vannak kisebbek, nagyobbak is. Fürtje vállas, tömött, kb 12-15 cm hosszú, 10 cm széles. Még nem teljesen érett, de már fogyasztható, 1-3 magja van. Ennyi fürttel nincs komoly íze, egy átlagos darab, de mi szeretjük és a koraisága is egy jó pont. Van néróm is, szabadföldön, az ennél nagyobb fürtöt hoz, és nagyobb bogyót, finomabb is. Egy-két fürtöm maradt jégverés után, ha addig a madarak nem eszik le, majd csinálok képet arról is.

Üdv

Maci

Előzmény: Kulicz (1453)
szölőszem Creative Commons License 2015.08.02 0 0 1455

Van egy szőlőfajtám,aminek nem tudom a nevét.Kósának vettem,de kék a bogyója,tehát nem Kósa.

Korai érésű,már most érik.Bogyója ropogós,semleges ízű,festő levű,elég édes.A bogyó mérete kb.akkora mint a Kardinal.Elneveztem Korai kéknek.

Van e valakinek ismerete milyen fajta lehet?

Sanci07 Creative Commons License 2015.08.01 0 0 1454

Nagyon szépek bár csak nekem volna ilyen ügyes kezem!Nálam érés dömping van a Klárát egy az egyben leettük a Boglárkát elosztotta a kis csapat és hazavitte,de sajnos későn jutott eszembe hogy egyetlen képet sem csináltam jövőre pótolom.Eszterem nincs mert úgy járt mint a Conegliano fog megkapta a kapát számomra olyan semmilyen szőlő.A Néró nálam szép de másik helyen van mint a csemegés ha kijutok oda is csinálok majd képet.Kérdezném hogy te le levelezed a szőlőd vagy ritka mert nálam eléggé sűrű mindkét fajta lombozata,és a bogyó színe is nálam eléggé sárga persze lehet hogy a fényviszonyok voltak mások mert én naplementekor fényképeztem.A fent említett két fajtán kívül a Favorit és a Kozma P.né is beérett.

Helikon szépe első termés ennek sem kell sok.

Palatina lassan ez is jó lesz kb még egy hét.

Angéla ő lesz a kakukk tojás igaz még savanyú de idén nem Szeptember végén fog érni!Nem tudom másnál is ennyire előre van?!

Előzmény: Kulicz (1453)
Kulicz Creative Commons License 2015.08.01 -1 0 1453

Tavalyi oltásom első termése, korán beérett:

Gyenge tőkére lett oltva, ujjamnál az oltás helye:

Régebbi oltványtőke, már érőfélben van:

Mellette a tavalyi oltás kicsi fürtjei már érettebbek:

Eszterről van valakinek képe? Az enyém nagyon apró szemű az idén is, a Néró szintén, ezek nálam nem bírják a szárazságot.

Csíkos Tigris Creative Commons License 2015.07.29 0 1 1452
Üdv. fórumozók! Üdvözletem B.Zoli79!
Nekem van Kósám elég régen! Szerintem ìzre jobb mint a Piros Chasselas, legalábbis nekem jobban ízlik! Betegségérzékenység szempontjából valamivel ellenállób nála,de nem sokkal! Nálam legalábbis! A Gerecse és a Pilis között! Szerintem Kósa!
Üdvözlettel:egy szőlőbarát!
Előzmény: B.Zoli79 (1446)
juhosttt Creative Commons License 2015.07.28 0 1 1451

Abasáron egy naaaagy oltványos van aki naagy és sok embert basz át :)

Előzmény: szölőszem (1449)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.28 0 0 1450

A Teréz oltványom megadta magát, kiszáradt. Arra gondoltam, hogy Esztert ültetek a helyére. Annak szerintetek milyen íze van? Vagy csak a koraisága az erénye? (Rezisztensekben gondolkodok.)

szölőszem Creative Commons License 2015.07.28 0 1 1449

B.Zoli!

Én ugyanígy jártam a Kósával,csak én Abasárról vettem.Szeretném megmondani az oltványos nevét,de félek,hogy hitelrontásért beperelne.Négy éve vettem,mint Kósa,de nem pirosodott a bogyója,hanem kékült.Tavaly termett először.Néhány jelentéktelen kis fürtöt hozott.Mivel nem tudom a nevét,ki akartam vágni,de megkegyelmeztem neki.Ebben az évben "megtáltosodott",szép,nagy fürtöket hozott,ráadásul olyan korai,hogy már teljes érésben van.Bogyói nagyok,vagy nagyon nagyok,ropogósak,húsosak,finom harmonikus ízűek.Nem tudom a nevét,és elneveztem Korai kéknek.

A hétvégén teszek fel róla képeket.Én a Primör kékre gondolok,mint fajtára,de azt nem ismerem.

A Chasselas (saszla) fajtát nem szabad lebecsülni.Egy nagyon régi ,szívós,viszonylag ellenálló fajta.

A szegedi piacon nincs az a mennyiség,ami el nem fogyna.A Saszlát felkarolta a Keszthelyi Helikon Egyetemen Kocsis László,és munkatársai,és az alapfajtánál 20-25 %-al nagyobb bogyókat szelektáltak,és a többi paramétere is javult.A javított Saszla/piros,és fehér/ neve K-16,és K-18.Róluk az egyetem honlapján olvashatsz.

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 1448

Egy rádió adásban nyilatkozott Hajdú Edit és ő mondta a Kósáról, hogy javított saszlának is hívják bogyója keményebb, nagyobb és fűszeresebb az íze. De azért szeretek meghallgatni minden véleményt. Amit 2 éve küldtél Melinda és Kósa vesszőket abból maradtak meg és nevelgetem őket vederben. Van utánpótlás, sőt hely van kevés.

Előzmény: Jani71 (1447)
Jani71 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 1447

Kósa! Abszolút!

A Chasselas egy íz nélküli, mézédes szőlő. A Kósa viszont finom fűszeres.

Szerintem!!! Aztán persze ki mit szeret...

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 1446

Üdv.

Sokaknak ismerős az érzés amiben jelenleg vagyok. Mikor egy adott szőlő vagy gyümölcsfa első termését neveli és izgatottan várjuk, hogy vajon azt termi-e aminek vettük. Most derült ki a napokban, hogy a piros saszlám valami sárga bogyójú szőlő lesz... vásárlás helye: A helyi piac

Amikor kiválasztottam a piros saszlát akkor még nem ismertem a kósát, aztán bántam, hogy mért nem azt vettem.

Ha most egy vélemény kutatást indítanék a P.saszla vs. Kósa témában akkor ki mit mondana?

Óra indul :)

Előzmény: B.Zoli79 (1445)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.07.27 0 0 1445

Köszönöm a választ. Tavaly még nem termett.

Előzmény: szölőszem (1439)
Kulicz Creative Commons License 2015.07.26 0 0 1444

Mindegyik gyönyörű! Sajnos a Csabagyöngye nálam gyengécske, ízre viszont nagyon finom. Fürtjei és bogyói az átlagnál kisebbek, mivel gondolom száraz, rossz helyen van. Nem merem képpel illusztrálni, majd a Favorit lesz a következő. Jó minőségű földed lehet, gratulálok.

Előzmény: Sanci07 (1443)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 1443

Két tő Csabagyöngye leszedve.Héten közepén rámegyünk a Coneglianóra és szerintem jövő hét végén beérik a Kozma Pálné:

és a Favorit:

Egy érdekességem viszont van az egyik tő Angélán teljesen sárgák a bogyók pedig csak Szeptember vége felé érett tavaly.A másik három tövön viszont zöld.

ANGÉLA

Kulicz Creative Commons License 2015.07.24 0 0 1442

Nyolc vesszőn négy fürt? Nálam négy tőkén van hat fürt összesen! Két oltványt vettem négy éve és kettőt hozzájuk oltottam, igaz, hogy gyenge tőkéket. Természetesen messze nem vagyok a fajtával elégedett. Ma a képen látható fürtöt megettem, ízre nagyon messze van a Csaba gyöngyétől, talán az benne a különleges, hogy kemény, ropogós, húsos, mindez az átlagnál jobban. Kevés, puha magja nem zavaró. A bogyómérettel nincs baj, közepesnek mondható. Mivel tavaly bőven termett, én meghagyom a gyűjteményemben, (helyem van bőven) koraisága miatt még figyelem a fajtát.

Előzmény: Sanci07 (1441)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1441

Szép és korai úgy ahogy mondod,de látom nálad sem nőttek a szemek valami nagyra!Te mennyire vagy megelégedve vele?Nekem az a gondom vele hogy minimálisan de kisebb a bogyója mint a Csabagyöngyének ráadásul jóval kevesebbet is terem.Nálam nyolc vesszőn négy fürt van,eléggé gyenge,ha megtanulok oltani akkor átoltom.Ma kóstoltam én is éretnek mondanám,de mindig keresem benne amit írnak róla hogy különlegesen zamatos,de igazából semmi.Mi hétvégén kopasszuk le a Csabagyöngyét az már teljesen tuti,igaz idén ez sem lett leves de legalább muskotályos.

Előzmény: Kulicz (1440)
Kulicz Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1440

Minden kétkedésemet visszavonom a Conegliano koraiságával kapcsolatban. Ma megkóstoltam, érettnek mondható, kevésbé leves, inkább húsos, kellemesen édeskés, semmi savasság.

Tavaly jóval később érett, nagyobb terheléssel.

Idén mind a négy tőkém kevés fürtöt hozott, ezért is érnek ilyen korán.

szölőszem Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1439

B Zoli79!

A Vénusz valóban magnélküli.Előfordulnak évek,hogy puha magvak vannak benne.Tavaly is volt benne mag?Az oka egyenlőre ismeretlen.

De ennek ellenére I.oszt.magnélkülinek számít.A magnélküli szőlőknél nem minden fajtában hiányzik a mag.Vannak teljesen magnélküliek,puha magvúak,csökevényes magvúak stb.Ennek megfelelően több magnélküli osztályba sorolják őket a mag súlya alapján:

I.osztály: 0-6 mg. Pl.Sultana,Thompson seedless.Venus,Romulus,Perlette stb.

II.  "      :6,1-10 mg. Pl:Arsenevskij,Mecsta stb.

III  "      :10,1-14 mg. Pl:Kismis Lucsüsztij stb.

IV.  "      :14,1-től       Pl:Rusbol

Előzmény: B.Zoli79 (1437)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1438

Sanci!

A Rusmol biszexuális,tehát nem kell porzó mellé.Általában ahol nem írják a fajta leírásban a szőlő nemét,ott biszexuális a fajta.A leírásokban -jobb helyeken-csak a nőivarúakat tüntetik fel.

A Magyarországon kapható fajták majd mindegyike biszexuális,de egy két kivétel azért van:Pl.Rosa menna di vacca nőivarú.

Előzmény: Sanci07 (1436)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1437

Sziasztok!

Szőlőszem! Az rendben van, hogy a Vénusz szőlőmben 4db mag van? A leírásban mag nélküli szerepel. Igaz elég kis puha magok, dehát nem kéne benne lenni. És már erősen zsendül megkóstoltam. 

Sanci07 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1436

Kedves szölőszem! A RUSMOl nőivarú vagy biszexuális?Régen nem foglalkoztam a kérdéssel de most már egyre jobban odafigyelek erre is nehogy több nőivarú kerűljön egymás mellé.A Nimrangok nálam egymás mellett vannak mert azelött nem is tudtam hogy nőivarú,de ha lenne köztük egy olyan ami porozhatná a fürtöket lehet még szebbek lennének.

Előzmény: szölőszem (1432)
Sanci07 Creative Commons License 2015.07.19 0 0 1435

Köszönöm az ismertetőt nagyon birnám ha egyezne.Ősszel ültettem én is most egy méteres és eléggé ellenállónak tűnik.

Előzmény: szölőszem (1432)
szölőszem Creative Commons License 2015.07.19 0 0 1434

Egy újabb csemegeszőlő fajta:FVR 7-9: /Svetlana/:

Orosz fajta.Szülők:Kesza-1/Talisman/ X Rusmol.Érési idő:118-125 nap./a Kesza-1 előtt érik egy héttel/.Nagyon erős növekedésű.Fürt:kúpos,ágas,laza,800-1000 gr.Nőivarú.Bogyó:35 x 31 mm.,olykor 40 x 35 mm.Bogyó súlya:14-16gr.de akár 20-25 gr. is lehet.Színe krémsárga,íze harmonikus,kissé muskotályos.Bogyó húsos,lédús,közepesen vastag bőrű.Cukor:17-23%,sav:6-8 gr./l.Metszés 5-7 rügyre.Betegség ellenállás magas.Rezisztensnek tekinthető.Fagyállóság:-25C°.

Saját tapasztalat:Hasonló mint a Kesza-1-nél,értékes rezisztens nagybogyójú fajta.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!