Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ma vettem az OBI-ban Harcot sárgabarack oltványokat, nagyon szép erősek, remélem megmaradnak. Önmeddő fajta, a Gönczi magyar kajszival virágzik együtt, s porozzák egymást kölcsönösen.
Meg tudjátok erősíteni, amit olvastam róluk? Gönczi kajszim már van.
Köszönöm szépen, amire egyenlőre szükségem volt be tudtam szerezni mástól.
Sajnos nem rendelkezem annyi alannyal, mint amennyivel szeretnék, és már mindnek megvagyon írva a "sorsa" :-)
Majd ha az oltások nem sikerülnek (ami teljes mértékkel kizárva) esetleg még a szavadon foglak:-) Vagy majd alvószemzéskor, mert nagyon szeretek velük foglalatoskodni.
A dobozkákat meg legtöbbször meglévőket fordítok ki, hogy ne legyen mintás, hol fogkrémest, hol energiatakarékos izzó dobozát, de küldtem már villamos szerelvény dobozában, meg villanyóra dobozában is, sőt, utóljára két kijáratvilágító lámpatest dobozából csináltam egyet, természetesen kifordítva. :-)
Hát igen az összecelluxozott boríték okát nem tudtma, aztán láttam házi készítésű, viszont a "polifoam" érdekes volt; igaz, a pufi boríték belseje is hasonlóképpen funkcionál. Mikor lesz érdemes oltani?
Amúgy ez volt az eredeti technikám, de idén kicsit trehányabbra vettem a figurát, viszont az első kör után a dobozokat lecseréltem saját gyártású bubis borítékokra.
Csomagoló papír+polifom lemez+cellux. :-) A szükség nagy úr, a mi postánkon csak normál boríték van, papírboltban meg nem jártam. De hozzá kell tennem hogy teljesen jó a boríték, jövőre előbb nekiálok, és legyártok előre jópárat még a télen. :-)
Amúgy ez volt az eredeti technikám, de idén kicsit trehányabbra vettem a figurát, viszont az első kör után a dobozokat lecseréltem saját gyártású bubis borítékokra. Csomagoló papír+polifom lemez+cellux. :-) A szükség nagy úr, a mi postánkon csak normál boríték van, papírboltban meg nem jártam. De hozzá kell tennem hogy teljesen jó a boríték, jövőre előbb nekiálok, és legyártok előre jópárat még a télen. :-)
Ha kiritkitod a koronát ... ami nagyon helyes .... akkor az elég . A vázágakat nem kell visszametszeni , esetleg abban az esetben ha túl magasak és vékonyak és előre láthatólag a termés súlya alatt erősen lehajlanának , de mivel fiatal fáról van szó jobb módszer inkább a termést megritkítani olyan mértékben , hogy ne hajlítsa le a vázágakat .
A termőfelületet a most nyúlánk ágak oldalán kiserkenő termőnyársak fogják majd adni amik az idén alakulnak ki . Ha erősen visszavágod a vázágakat akkor újabb erős növekedésbe kezd és nem lesz vége a folyamatnak , nem is beszélve arról ha sok elágazás lesz a fán akkor hamar megnyúlik felkopaszodik .
Tehát jól kiritkítani és kész ... persze fotó alapján pontosabban lehetne tanácsot adni .
Abban kérném a segítségeteket, hogy a kajsziaim metszése lassan időszerű lesz. Az elolvasott sok-sok szakirodalom, előszeretettel ecseteli az "öreg" vagy inkabb idősebb fák metszését. De a fiatalabb fák metszéséről nem sok szó esik. Vagy csak én siklottam át rajta.
A helyzet a következő, van egy pár kajszim amit 2011-ben telepítettem. 2012-ben meg is tortént tavasszal a metszésük és szépen is fejlődtek (van ami lassan 3 meteres ).
Az erős metszésnek köszönhetően lettek is szép számmal hosszú erős hajtásaim. A korona és a korona szellős kialakításan a tegnapi bejárás után szerintem nem fog gondot okozni. De amivel nem igazán tudok dűlőre jutni, az az, hogy a megmaradó hosszú vesszőket mennyire érdemes vagy kell visszavagni. Persze tudom, hogy látni kéne a fákat ehhez, de ha kell akkor majd teszek fel 1-2 tipikus képet a fákról. Az is vilagos, hogy ezeket is vissza kell metszeni hiszen ezekből a meghagyott ágakból lesznek a vázágak de hátha tud valaki igy is segíteni.
Igen lehet csak azért arra figyelj másnap nehogy lemossa az eső. Ahogy nézem az előrejelzést a hét végén lessz egy kis csapadékmentes idő legalább is itt dél dunántúlon.
Már kétszer jött vissza Tőled az itt megadott freemail címről levél. Javasolnám, hogy változtass email címet vagy szolgáltatót. Régen én is freemail-es voltam, de meguntam a rengeteg gondot vele, sokszor képtelen voltam a legfontosabb pillanatokban levelet küldeni szerver hibájuk vagy más miatt.