Vitaindítónak vázolom Pál apostol lényegesebb eltéréseit Jézus tanításaihoz viszonyítva.
1. Hit általi önigazulás az igazság megismerése helyett
2. Test és lélek ellenségeskedése a sötétség leleplezése helyett
3. Krisztus váltsághalála vagy Isten megbocsátása
4. A törvény betöltése vagy Jézus tanítása
5. Egyházi elöljárók vezetése vagy Isten Lelkének vezetése
6. Kárhozattól való félelem vagy az Isten szeretete
Részletesebb magyarázatot találtok az alábbi linken:
http://jezusvagypal.andreanum.hu/
A Gilgames eposz is ehhez tartozik. Az özönvíz is benne van, meg a démonok is, az isteni hármasság is, stb. Nagyon szívesen! Az a durva az egészben, hogy egy Római Katolikus fősuliba járok és ott volt ez kötelező olvasmány.
Az egész bibliának van egy "elődje" egy Babiloni (de inkább mezopotámiai, mivel több birodalom történelmén átívelő időszakot ölel fel) könyv. A könyvről és az abban lévő tartalomról, ősi szokásokról olvashatsz egy könyvben, a címe: Mezopotámia. Az író nevét és a kiadás évét, stb. elfelejtettem, de ha hazamegyek megnézem és fölrakom ide.
Szerintem az egész világ kereszténysége a Bibliát Isten ihletett íratainak gyűjteményének tartja. Amíg Pál tévedésein meg az egyéb bibliai tévedéseken nem bírnak túllépni addig a Biblia teljességét iheletettnek fogják tartani.
Szerintem amire Pál gondolhatott, az a Tóra és a próféták. De lehet hogy korabeli buddhista iratok vagy a mai ezoterikus tanok előképei lehettek neki a szent iratok.
A görög újszövetség szavankénti fordításából nem derül ki a szavak helycseréjét igénylő sorrend.
Nem mindegy, hogy a magyarban "minden istentől ihletett írást" vagy "minden írás istentől ihletettnek" kell érteni. Márpedig, ha jól értettem a görög szórend eltér a magyar használati módtól.