Remélem, hogy az is megírja a tapasztalatait, aki törzsoldatot használ ilyen céllal.
Ezek után felmerül a kérdés, hogy mi a különbség az antiflor és a parafin között, hiszen a parafin is egy vékony filmréteggel szigeteli el a bort a levegőtől. Ráadásul az antiflorban is van parafin.
Az antiflor tablettát közvetlen a bor felszínére kell tenni, mivel a borral érintkezve egy vékony filmréteget hoz létre a bor tetején.
Hallottam már én is, hogy törzsoldatót tesznek az úszófedélre de azt, hogy ez mennyire és mennyi ideig hatásos (még ha van porvédő tető is rajta) azt nem tudom. Egy ideig biztos megvédi a bort.
Mi csak a tároló tartályba szoktunk törzsoldatot rakni, de azt légmentesen le lehet zárni. Az úszófedeleseink mind tömlősek.
Az antiflor tablettát ajánlották korábban, de még nem próbáltam. A leírás szerint abban is van parafin, de állítólag nem oldódik ki a borba, ugyanis a bor felszínére kell tenni. Egy kissé zavaros ennek a tablettának a használata, mert nem értem, miért nem lehet az úszófedélre tenni.
A törzsoldat ilyen célú használatáról még nem hallottam. Nem tudom nem túl illékony e ahhoz, hogy így lehessen használni. Mindenesetre örülnék ha azok, akik használták már ezeket, leírnák tapasztalataikat.
Parafin helyett nekem azt mondták, hogy érdemes kén törzsoldatot rátenni az úszófedélre egy kis edénykében, 1 dl-t kb. Állítólag nem engedi oxidálódni a bort, viszont nincs negatív kihatása, nem kell takarítani. Nem saját tapasztalat, úgyhogy csak óvatosan ;) És állítólag tényleg szlovéniában a legolcsóbb a tartály, csak bele kell számolni az útiköltséget is.
Sajnos már nem emlékszem rá, mert évekel ezelőtt volt és euróban volt az ár, de még a szállítással is olcsóbban jött ki. Persze ki tudja, mennyi volt akkor az euró.
Hallottam másoktól is. Konkrétan mennyivel olcsóbbak a szlovéniából hozott saválló tartályok? Találtam itthon egy weboldalt, ahol pl a 100 literes 32-33 ezer Ft.
Nekem fém van és valahonnan a szlovén-magyar határhoz közeli szlovén helységből hozták. Azt mondták ettől olcsóbb itthon nincs.
Az enyém úszófedeles és eddig parafint használtam, amit elég macerás letakarítani az oldalfalról. A tömlősről nincsenek információim, de azt egyszerűbb lehet használni, bár drágább.
Ugyan olyan jó mindkettő, de a saválló szebben mutat a pincében a műanyag meg olcsóbb.
Érdemes körül nézni hátha a környékeden is csinál valaki műanyagot. Nálunk aki gyártja az úszófedeleseket az lényegesen (majdnem fele annyi ) olcsóbb mint máshol.
Ha műanyag, akkor van egy pilisvörösvári cég, ők saját gyártásút adnak el. Mivel itt nem illik reklámozni, cégnevet nem írok, de ez alapján meg fogod találni szerintem a keresőkkel...
Kicsit kihalt a topik, de azért meg kérdezem. Tömlős, pumpás úszófedeles tartály szerintetek melyiket érdemes venni a saválló rozsdamentest, vagy megteszi a műanyag is? És hol vegyem meg? olyan bolt érdekel ahol van webshop is. 2-3 hl nagyságúakra gondoltam, csak hobbiból kezdenék borászkodni, egyelőre eladásra termelem a szőlőt, ezen fogok változtatni.
Köszönöm segítséget amit itt kaptam, nagyon finom nedü lett segítségetekkel a mézemből.
Juhosttt! Az általad leírtakat újraértelmezve az öt literes kannában forró "napraforgó" bort összeráztam és csodák csodájára a forrás szinte azonnal megállt.
Köszönöm mégegyszer a segítségeteket, további szép estét mindenkinek.
Annyi hely van, nem az a baj, inkább az, hogy a festék felszakadozik, nem tartós, mintha vizes lenne. 80%os páratartalomban mondjuk nem is csodálom, csak fogalmam sincs hogy oldjam meg a helyzetet. Nem szeretném, illetve nem is tudnám szabadtérre vinni.
Ti hogy oldjátok meg a hordók abroncsának a festését a pincén belül? Gondolok itt a 500 literesnél nagyobb hordókra amik nehezen vagy sehogy sem mozdíthatóak. Milyen festéket használtok, hogyan szárítjátok meg?