Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Elnézést, hogy vitatkozásnak neveztem az eszmecserét.
Az előző hozzászólásra válaszul, szerintem nem lehet általánosan kijelenteni, hogy a vírusrezisztens/toleráns fajták rosszabb ízüek mint a fogékonyak. Van ilyen is és olyan is. De pl. Az Orangered kifejezetten jó ízű és sok közülük ugyanolyan mint a fogékonyak.
Ez a vírus igen törékeny a szabad levegőn hamar elpusztul. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy ha a növényi nedvben lévő vírus a metszőolló felületén megszárad, akkor nem fertőzi meg a következő egészséges fát különösen akkor, ha a két fa metszése között 10-15 perc eltelik. De a biztonság kedvéért senki sem meri azt javasolni, hogy a metszőollót ne fertőtlenítsük, különösen akkor, ha egy fogékony fajtával van dolgunk. De ha rezisztens/toleráns fajtából áll az ültetvény akkor felesleges a fertőtlenítés.
A vírus akkor veszlyes, ha fogékony fajtával van dolgunk és a közelben van egy fertőzött kajszi, szilva, kökény vagy egyéb prunusz sövény. A beteg fáról a vírust elsősorban a levéltetvek viszik át az egészségesekre. A vírusos fák levéltetűelleni inszekticides permetezése hatástalan.
Nincs itt semmi vitatkozás, csak eszmecsere. Sajnos rengeteg egymásnak ellentmondó infó van a neten és könyvekben is. A nemesítőnek az az érdeke, hogy minél jobbnak tüntesse fel a fajtáját, így minél több pénzt keressen belőle, minél több elismerést szerezzen. A faiskolásnak szintén érdeke lódítani, hisz egy rezisztensnek mondott fát sokkal jobb áron lehet eladni. (A korrektség kedvéért elmondom, hogy találkoztam már becsületes faiskolással is, aki elmondta, hogy teljesen rezisztens kajszi nem nagyon van!)
A toleráns fajták, amik megfertőződnek a vírussal kisebb mértékben, tovább adhatják a fertőzést pl. metszés során?
"Mai módszerekkel (PCR, DNS technikák) már meg lehet állapítani, hogy egy fajta rezisztens vagy toleráns. Azt a fajtát tekintjük rezisztensnek, amelyikben nem szaporodik a vírus. A szó szoros, tudományos értelmében teljesen rezisztens kajszi nem létezik, legalábbis ilyenről tudományos közlemény még nem jelent meg."
Ha nincs rezisztens kajszi, akkor (jobb híján) a lehető legtoleránsabb fajtákat érdemes választani. Más kérdés, hogy íz szempontjából általában nem ezek a legjobbak!
Igen, a vírus tönkreteszi a gyümölcs minőségét. Nem egyik évről a másikra, de X idő elteltével. Fajtától is függ, hogy mikor. Van olyan fertőzött kajszi fám, ami legalább 10 áve fertőzött és még mindig tökéletesen élvezhető gyümölcsöt terem. A fajtáját sajnos nem tudom, én oltottam annó.
A fajták ízvilága különböző, de szerintem rossz ízű, ehetetlen fajta nincs. A bolti gyümölcsök azért vacakok, mert éretlenül szedik le őket, hogy jól szállíthatók és tovább eltarthatók legyenek. De teljesen megérve azok is finomak, vagy legalábbis élvezhetőek lennének.
Én csak egy egyszerű termelő vagyok abból is a legkisebb hozzáértés ,szakmaiság , tájékozottság ,gyakorlatiasság meg mindenféle szempont szerint is a beszélgetésünk témája nem vérre menő vitatkozás csupán tapasztalat csere nekem például nincs izolált laboratóriumom ahol minden féle forradalmian új technikai újdonságokat hajtsunk végre x millió dollárból aztán a vége ugyan az a páciens meghalt .Komolyra fordítva a szót mondanak mindent igen én meg úgy vagyok vele hiszem ha látom ha már látom elhiszem miért is mondom ezt mert én kimegyek a helyszínre tőlem nincs messze abaújkér,boldogkőváralja, gönc stb…sok helyen jumbo cot ( goldrich)fajtát erőltetve telepítettek mert nem volt más alternatíva ,mert kevésbé pusztult más fajtákhoz képest sok szempontot figyelembe véve számít a korona kezelhetősége, a gyümölcs ritkítása,szedése,szállíthatósága stb….pl nagy üzemnél a szedési költség méterenként változik felfele.A tudomány jelenlegi állása szerint nincs rezisztens fa jó rendben van a megbetegedett vírusos fát megtudja a tudomány gyógyítani nem akkor a termelő ezzel mit kezdjen.Zárszóként nem hiszem a holland alma, bellon, jakoda,farkas faiskola 150 fajta jumbo cot helyett mást adna lehet benne egy egy eltérő hisz ott is emberek dolgoznak, de még ilyen nem volt olyan volt hogy másoktól kaptam fajta gyűjtésre egy két db -ot és nem az lett amit vártam.
Hát elég zavaros ez az egész vitatkozás. A fő gond, hogy mindenfajta hozzászólás bizonytalan alapból indul ki. Sokszor azt se tudjátok, hogy valóban milyen fajtát adott nektek a faiskola. Persze ez nem a ti hibátok, csak azért említem meg, mert ezekből az anyagokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Ezek a népszerűsítő irodalmak amelyeket magyar nyelven olvasgattok pedig nem mérvadók, nem tudományos kísérleteken alapulnak. Sajnos vannak kutatók is (Magyarországon is) akik úgynevezett szabadföldi ellenállóságról beszélnek. Ez azt jelenti, hogy nem tudományos vizsgálaton alapul a véleményük, hanem szabadföldi megfigyeléseken. Mi a baj ezekkel a szabadföldi megfigyelésekkel? Az, hogy a fák fertőzése a véletlenre van bízva, vagyis nem korrekt kísérletekkel bizonyított. Mi lenne korrekt? Ha az egyes fákat több ismétlésben fertőzést mutató fákról szempajzzsal fertőnék és utána figyelnék meg és jelentenék ki, hogy rezisztes/toleráns az adott fajta. Ilyen hazai vizsgálatról még nem láttam beszámolót.
Ami a rezsztens/toleráns kérdést illeti, a mai módszerekkel (PCR, DNS technikák) már meg lehet állapítani, hogy egy fajta rezisztens vagy toleráns. Azt a fajtát tekintjük rezisztensnek, amelyikben nem szaporodik a vírus, toleráns pedig az, amelyikben kis mértékben ugyan de szaporodik a vírus, Ez a kis mennyigű vírus azonban nem okoz sem szimptókákat sem látható növekedésbeni és terméshozásbani csökkenést. Ilyen vonatkozásban a termesztésben lévő "rezisztensnek" tekintett fajták (Orangered, Goldrich, Bergeval stb.) toleránsak vagyis nagyon kevés vírus van bennük, és így a tudományos értelemben nem tekinthetők rezisztensnek. De gyakorlati szempontból ezekre ráragadt, hogy rezisztensek, ami ha nem akarunk kötekedni, akkor elfogadható. Ami nem elfogadható, hogy egyes nemesítők a szabadföldi megfigyeléseik (nem kísérletek!) alapján rezisztensnek vagy toleránsnak titulálják a fajtáikat, nyílvánvalóan azzal a céllal, hogy eladják azokat. Ez tudománytalan, félrevezető és elítélendő.
A szó szoros, tudományos értelmében teljesen rezisztens kajszi nem létezik, legalábbis ilyenről tudományos közlemény még nem jelent meg. De elégedjünk meg azzal, hogy ma már van egy csomó igazán jó fajta amit a becsületes faiskolások rezisztensnek neveznek, de alapjában véve tudományosan toleránsak.
Ennek értelmében a vitát indító hozzászólónak nyugodt szívvel ajánlható fajták: Goldrich, Orangered, Bergarouge, Bergeval, Kuresia stb. Bár ezek a fajták már elég régiek, de van már számos új is és azok között is érdemes keresgélni, jóllehet azoknál a licencdíjat meg kell fizetni.
Szerintem a harcot ízével nincs semmi probléma csak azt próbáltam vázolni hogy mivel vírusos lett a fa ( toleráns v rezisztens) az most teljesen mindegy a vírus hatására olyan változások léptek fel ami nem látszik szép darabos gyümölcs ,megfelelő színezetséggel eltekintve a héján lévő egy-két gyűrűs folttól az ízében olyan változások léptek fel ,hogy ehetetlen volt.
Nekem van nem is egy és nem lennék meglepődve ha a harcot egyik szülőpárja nem a harlayne lenne gondolom azért har cot mind a kettö canadai fajta .A betegségre nem tudom mire gondoltál nézd meg a 19602 hrsz amit kihuztam az a fa is igy nézett ki .
"During the breeding process of apricots in the Horticultural faculty in Lednice we searched for donors of resistance against sharka disease caused by Plum pox virus (PPV). As donors of resistance to PPV for crossing were chosen cultivars as 'Stark Early Orange', 'Orange red', 'Harlayne', 'Henderson', 'Goldrich', 'Mari de Cenad', 'Alfred'. Four apricot cultivars have been bred and forwarded for registration and legal protection of cultivars. These are: an early cultivar - 'Adriana' with very good fruit flavors and attractive appearance; other two cultivars ripened in the period of the Hungarian 'Best' were named 'Betinka' - with very attractive appearance, dark red blush and firm flesh, 'Candela' - with a very upright habit and good fruit flavor, and another one 'Sophia' - with attractive appearance of the fruits and reliable fruitfulness. At the same time this work contributes to increase the stock of sharka resistant and high quality fruit cultivars in the range of valuable market criteria."
Ezt már most megtudom cáfolni harcot : egy jó fajta stb……. annyira rezisztens volt egy fa hogy ehetetlen volt a gyümölcse a levélen is és a gyümölcsön is mutatta a vírus tüneteket a fa nem volt legyengülve megfelelő hajtásnövekedés mellett erős zöld színű lombozat párosult 2 napja mégis kihúzásra ítéltem ehetetlen gyümölcse miatt amit több éven keresztül produkált.
Amúgy mi a különbség a REZISZTENS és az IMMUNIS között?
Még találtam egy másik felsorolást is a fórumban:
"- Goldrich: részben öntermékeny, jó fagytűrő, sharka rezisztens, betegségekkel szemben viszonylag ellenálló - Kuresia: öntermékeny, sharka rezisztens, késői virágzás, betegségekre viszont érzékeny
A Bergeval fajta Lactarius listájáról kimaradt, de ha jól látom az eredeti hozzászólását még 2013-ban írta, lehet, hogy akkor még nem volt elérhető ez az eléggé új fajta.
"Ígértem, hogy még írok sharka témában, bár a korábbi hsz-emben benne van a lényeg. Szóval a rendelkezésre álló infok szerint a kajszik Jojo-ja a Harlayne, de emellett van pár hazánkban is jól ismert rezisztens fajta, ill. elég ismeretlenek is, ezek külön kerültek:
IMMUNIS
Harlayne (egy évtizeden keresztül próbálták a vírus több variációjával, különböző módokon megfertőzni, nem sikerült; észak amerikai fajta kínai rokonsággal, onnan származhat az immunitása; természetesen már keresztezési kísérletekbe vonták)
Betinka (cseh, Harlayne-el együtt vizsgálták, magas rezisztencia)
Mino (német)
Clarina (német)
Rafel (spanyol)
Belgida (spanyol)
Shamade (= Aramis, francia)
Veharda (cseh-szlovák)
REZISZTENS (régi fajták)
Stella
Zard
Henderson
Alfred Farmingdale Manitoba
Sundrop
Fentiek többsége szintén észak-amerikai, kivétel a Zard, ami egy kaukázusi fagytűrő, későn virágzó fajta és Mo-on is kísérleteztek vele a fagytűrősége okán.
TOLERÁNS
Goldrich (azért került csak a toleráns körbe, mert több vizsgálat ugyan rezisztensnek mutatta, de más kísérletekben, illetve kedvezőtlenül ídőjárási körülmények között jelentkeztek rajta a tünetek)
Sunglo (Goldrich anyukája) Bergarouge (nem tisztázott, csak egy helyen említik) Dacia (lásd Goldrich, eltérő adatok)
Zölddel az ismertebb, elérhető fajtákat emeltem ki. A fenti adatokért persze kezességet nem tudok és nem is akarok vállalni, mindenkinek saját felelőssége az, hogy mit ültet. Ettől még lehet a közkedvelt, finom régi magyar fajtákkal vagy a fagytűrő Kioto-val, a hatalmas Hargranddal próbálkozni, csak jó ha tudjuk ezek elég érzékenyek a sharkára."
Szerintem ez is a marketing része rezisztens v toleráns nem ez a lényeg az tény vannak kevésbé jó fajtának minősítve és ezek valamilyen ok miatt ki is pusztulnak az okokat mai napig nem tudják.A betegségek terjesztői a vírus vektorok stb…tegyük fel ez ki van zárva egy makulátlan ültetvényben mégis jelentkeznek a fapusztulások mind rezisztens ill toleráns fajtákon is akkor erre mi a magyarázat .Valami miatt azt érzem a probléma az alany nemes kapcsolatában van tovább megyek a gyökér állapota a legfontosabb . Az első telepítésemből megmaradt 2 db gönci fa ( ma 22 évesek)a bizonyíték arra hogy nem rezisztensek ill nem toleránsak papírforma szerint és megjegyzem a többi fajta mind kipusztult.
Köszi! És milyen Sharka-rezisztens fajták vannak még? Kifejezetten rezisztensek, nem "csak" toleránsak érdekelnének. Mert az összes kajszim és szilvám vírusos, elegem van már ebből.
Az ellenálló/rezisztens azt jelenti, hogy soha, semmilyen körülmények közt nem fertőződik meg Sharkával? Még Sharkával fertőzött metszőollóval való metszés esetén sem?
A toleráns meg gondolom azt jelenti, hogy megfertőződhet és át is adhatja a vírust más (nem rezisztens) fajtáknak, csak nem lesznek élvezhetetlenek a gyümölcsei. Jól gondolom?
Sajnos ahány cikk, annyi féle információ. Itt a következő fajtákat tüntetik fel rezisztensnek:
Begerouge
Bergeval R
Budapest
Ceglédi arany
Ceglédi óriás
Goldrich
Harcot
Kuresia
Aztán pár sorral lejjebb már azt írják, hogy a Sharka ellen ezek a fajták védekeznek jól. Nos, a jól védekezés és rezisztencia azért nem ugyanaz. A Ceglédi és Budapest fajtákról pedig sosem hallottam, hogy rezisztensek lennének, szóval ez a lista nekem gyanús.
A Goldrich fajta ráadásul 1954-ben lett előállítva, szóval kétlem, hogy Sharka rezisztens lenne, max. toleráns lehet.