A cukkinit, tököt gyalulom, majd egy kis sóval és ecettel, pici vízzel rövid ideig párolom. Forrón üvegbe teszem, fejre állítom, majd száraz dunsztba bugyolálom. Főzéskor innen folytatom, ízesítem, mint amikor a frissből készítem.
Marika, ha jól emlékszem, Te írtad valahol, hogy a tököt párolva teszed üvegbe (nem találom). Leírnád pontosan, hogy készíted? Magában párolod, vagy zsiradékkal? Rengeteg a cukkini, nem szeretném a fagyasztót megtölteni vele.
Egyszer vetettem tavasszal. Akkor sem volt fás, de a hatalmas céklákat nem lehetett egyben megfőzni. Úgyhogy mindig a borsó után vetem. Nyáron úgysem szoktunk céklát enni, mikor annyi más friss zöldség van, azokat esszük nyersen. A savanyúságokat nem szeretem, úgyhogy az ecetes eltevés sem jön szóba. A pincénk jó párás, ott nagyon sokáig eláll.
Nincs pincénk, így én is üvegbe teszem ecetesen, vagy káposztásan. Az idén próbaként főzve, reszelve tettem a fagyóba. Remélem, jó lesz majd salátának elkészítve.
1 nagy marék friss bazsalikom 2 dl extra szűz olívaolaj
1. a bazsalikomot szeljük nagyon apróra 2. töltsük egy tiszta és száraz üvegbe 3. töltsük fel az üveget az olajjal 4. néhány napig pihentessük a felhasználás előtt
Praktikák: - tetszés szerint növelhető a mennyiség - lehet még az üvegbe tenni borsot, oreganot - halak, húsok és saláták mellé is kiváló - használjunk jó minőségű olajat (olívaolaj helyett lehet szőlőmag olaj is)
Ezek eredeti receptek, van amit így készítek de én mindig napraforgóolajat használok.
A kerti fűszereimből: bazsalikom, kapor, úgy készítem, hogy a növényt 1 másodpercre forrásban lévő vízbe dobom leszűröm és az oda készített jeges vízbe dobom, ettől marad a színe u.o. üde zöld
meg szárítom összevágom és felöntöm olajjal hűtőbe teszem és mindennap jól összerázom. 1 hét után leszűröm a kiszűrt fűszert pici dobozba a mélyhűtőbe tartom és ételekbe, salátákba elhasználom az olajat is a tél folyamán.
Rozmaring, kakukkfű van friss télen is abból nem készítek.
Citrom olajat se mert citromot amikor elfogadható ára van sóban teszem el azt használom, saláták, húsok ízesítésére.
Tudnál segíteni,hogy télállónak hogyan csinálod ezt a bazsalikomos olajat? Tavaly paradicsomos szószt tettem el vele és levelenként fagyasztva, Te olyan profi vagy, sok receptet olvastam már Tőled, azokért is köszönet. Van nagy bokrom idén is, kakukfűből is lehet csinálni? Köszöm.
Az én változatom. A paprikát kevés olajjal mikróba teszem lesem az ablakon mikor kicsit punnyadni
kezd leállítom. Az olaj nálam közönséges napraforgóolaj.
A fetát a saját ízlésünk szerint ízesítem ez nálam nem mindig fokhagymás. Lapos dobozban vár a sorára a hűtőbe nem teszem üvegbe a dobozból könnyebb kiszedni sajnos nem hosszú életű ha engedélyezem a fogyasztását hamar eltűnik állítólag a családom szerint ez erősen párolog.
A paprikákat megmostam, a vizet lecsöpögtettem róla.
Egy nagy fazékba 2-3 evőkanál olívaolajat öntöttem és az összes paprikát beleraktam.
Rátettem a fedőt és nagyon alacsony hőfokon (indukciós 400 Watt) annyi ideig pároltam,
amíg a paprikák kissé összeestek. Nem kell hogy megsüljön, főleg, hogy megfőjön, vagy lejöjjön a héja, mind ez nem kell, csakis annyira, hogy kissé megpuhuljon.
A fedőt levettem, -a tűzről is levettem- kihűtöttem.
A Feta sajtot villával szétnyomkodtam, a fokhagymákat ráreszeltem, majd krémesre kevertem.
A Feta nevezetű keményebb, ehhez adtam 3 ek tejfölt. Másik alkalommal a görög krémfehér sajtból készítettem, ez a sajt annyira krémes, hogy ezt nem kellett lazítani.
Kesztyűt húztam és előbb a kápiák, majd az erősek végét egyenesen levágtam és a magjaikat kikapartam.
A paprikákat egyenként megtöltöttem a sajtkrémmel, majd egy üvegbe rakosgattam.
Végül felöntöttem az üveget extra szűz olívaolajjal
Nem . Leszelés rátenni a rávalókat ( só-ecet-cukor- ? babérlevél, bors natriumbenzonát) összedolgozás és ebben áll 24 órát. utánna símán üvegekbe a csavaros tető alá fólia. Én az előírt eceten csökkentettem rendesen.