Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
7Kw os napelem rendszert szeretnénk telepitetni most kérjük az ajánlatokat nem értünk hozzá, azt szeretném kérdezni hogy milyen napelem és milyen inverter szerintetek a legjobb választás. A válaszokat előfe is köszönöm.
Senki nem állította az ellenkezőjét. Szerintem is egy költséges hobbi, de attól még lehetséges. Visszatérve az én példámhoz, ( forrasztok vele) 50-100-ezer forintból a konnektorból elég sokáig forraszthatok. De ha nekem pl ott kell forrasztanom ahol nincs konnektor, akkor elfogadható.
Nem értem mit rágódsz ezen. Van egy napelemem, egy töltésvezérlőm, egy akkumulátorom, ha rákötök egy forrasztópákát, forrasztok vele. ( fűtök) Ha van sok napelemem, nagy vezérlőm, sok akkumulátorom fűtök vele. Pénzkérdés az egész.
Sőt lehet hőtárolós kályhákra napelemmel ráfűteni. Vagy direktben csak arra rákötni. Más fűtés mellett, hogy az kevesebbet használjon a hálózatból. Természetesen nem lehet vele teljesen kiváltani a fűtést.
A sziget üzemet mindenütt engedélyezik a világban, így hazánkban is.
Előnye fűtőszálas esetben, ha még digitális vezérlés sincs a fűtő kütyün, hogy igazából még inverter sem kell, illetve max egy DC/AC átalakító (konverter), ami ha nem szabványos szinuszt ad, akkor töredék az ára.
Sőt ha hőben akkumulálsz (samat tégla, falazat, víz, só) , akkor még drága elektromos akkumulátorok sem kellenek.
Hátránya is van persze ... meleg víz és fűtés van csak így, vagy csak annak a rásegítése.
... de spórolni ezzel is lehet ... és hatékonyan ...
"Szigetüzemű lehet bármilyen inverter ha nincs hálózati kapcsolat."
Ez így nem teljesen igaz, mert az inverterek azon nagy csoportja, amik hálózatra táplálásra készültek, nem képesek sziget üzemre. Sőt, a hibrid inverterek egy részében lényegében két független inverter van. Egyik a hálózatra tápláló, másik a sziget...
Annyi félreértés van a dologban, hogy sokan tettek fel olyan kínai szigetüzemű invertert, ami a hálózattal is tudott együttműködni. na ez popókukit von maga után.
Szigetüzemű lehet bármilyen inverter ha nincs hálózati kapcsolat. Ha van, akkor csak a szolgáltató által elfogadott tíousok jöhetnek szóba.
hibrid inverterek vannak mar sok ideje, enyem is ilyen.. A ceg akitol vettem, eleve adott volna 5Kw/h aksi pakkot hozza +2.5M-ert, en ezeket 2 even belul nemetorszagbol veszem meg kb egyenkent 150 000 ft-ert.
én is úgy tudom, ahogy írtad, de ezért vetettem fel a dolgot, hátha lemaradtam valamiről és tud valaki valamit, ami új ebben a témakörben. én magam órákat keresgéltem a neten a témakörben és sehol nem találtam olyat, hogy tiltott, vagy ne lenne legális. persze mindezt figyelembe véve!
"Ami a fő szempont hogy követelmény, hogy sziget üzem semmilyen (galvanikus) kapcsolatban nem állhat a (z áramszolgáltatói) hálózattal"
ez evidencia. de nem tudom a szomszéd mondanivalóját hova tegyem?? esetleg van egy uj irigyem?? vagy csak még roszul tájékozott lennék? csakhát a rokona napelemezik... csak tud, valamit, aki a tűz körűl ül??
én ugyanezt szeretném, de, minap szomszéddal beszélgetve, mondja, hogy rokona napelemes és azt mondta, hogy szigetüzem nem legális mostmár, tud erről valaki valamit? én nem halottam, csak a szomszédtol.
280-on 1100kw/h -at hozott nekem most 1 honap alatt a rendszer, 22x390w-os panel, 40 fokos teto deli (picit delkeleti), 10 kw-os inverter. Ez jonak szamit? Nem optimalis a tetom, kemeny ralog, meg a keresztbe 90 fokos tetokiugras is keso delutan.
Vajon december - febuar korul mennyi lesz?
Gondolkoztam, h lebontatom a kemenyt, de lehet felesleges lenne.
A műszer: öntapadós mágnesfóliára ráragasztva a flexi napelem.
A kasznin teljesen jól fogja. A fesz necces, mert kb összekötve sorosan az akku csúcsfesszel azonos. Egyébként valamennyi összejön róla, de függ hol állsz vele, árnyék stb. Szóval működik, levehető bármikor. A vezetékcsatlakozások néznek ki hülyén, el kéne bújtatni valahogy de nincs kedvem átfurkálni a galvanizált elemeket.
"ezért is írtam hogy hobbi, poén, környezettudatosság."
neked lehet hobbi, de nekem, ingyen alternatíva a mobilitásomban! azaz onnan ingyen, mikortol nulszaldos lesz. én a műhelyben vagyok egésznap és, így a napelemek től nem messzi, így tudok napközben tölteni, sőtt!!, ha valahol vagyok, hazaérek és egyből rádugom a töltö aljzatomra a kocsit és, majd tölt, mikor süt a lizike., nem is figyelem, minek is? a bms úgyis lekapcsol, ha eléri a pakk a max feszt, királyság!! ingyen megyek és környezetttudatosan, télen persze rá fog kelleni tölteni a hálozatbol, amin szintén napelemek pihennek, de ez vállalhato alternatíva...