Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Persze, ez egy dolog, nem mondtam, hogy nincs cudar világ. De az én értelmezésemben ez nem jelenti, hogy a 7 éves gyermekemnek a prostitúció lényegét kellene megmagyarázni. Hogy "valami nem stimmel" és a prostitúció azért eléggé messze esnek egymástól... Sokminden "nem stimmel" ebben a világban, ezért kell szerintem amíg lehet, megvédenünk a gyereket mindettől. Persze, cselekedjen mindenki belátása szerint, én mindenesetre a világ minden kincséért sem mennék bele ebbe a témába.
Nem a teljes igazságra gyanakszik, illetve nyilván nem fogalmazza meg magában szabatosan a dolgot - de hogy valami nem stimmel, arra szerintem gyanakszik.
Arról nem is beszélve, hogy mindenfélét hall-lát a világban, amiből bizony érdekes dolgokat tud összerakni a fejében - nem is gondolnánk.
(Én pl. tegnap mentem úszni egy nagy adag nyolc éves, középosztálybeli "úrigyerekkel" - érdekes dolgokról sugdolóztak ám az öltözőben. A kurva nénik maguk is csodálkoztak volna, ha hallják.)
Hogy a nyavalyába gyanakodna az igazságra egy 7 éves gyerek???? Gondolj csak bele: lát egy lengén öltözött nőt, slussz. Erről ki kellene, hogy következtesse, hogy az illető prostituált???
Abból, hogy "azt már nem kajálja, hogy a buszra várnak", arra gondoltam, hogy a gyerek már többedszerre kérdez rá, és az ártatlan csúsztatás-dolog már nem jött be. Akkor meg azt mondanám, jobb ez, mint újabb csúsztatásokkal próbálkozni, amelyek hallatán megintcsak gyanakodna - mert ha többedszerre kérdez rá, akkor szerintem gyanakszik. Pont azért, mert alapesetben nemigen foglalkozna a témával (mások öltözködésével, mármint) két percnél tovább.
Én meg azt gondolom, hogy nem kell feltétlenül mindent megmagyarázni egy ekkora gyereknek. Olyan sok szegmense van az életnek, amely egy ilyen korú gyereknek érzelmileg és mentálisan még felfoghatatlan, hogy igenis vannak dolgok, amit egyelőre el kell tussolni. Általában ez a látvány kb. két percig izgat egy gyereket. Én azt mondanám, hogy biztosan vár valakit és eléggé hülye, hogy nem öltözött fel rendesen, de hát sok buta ember él a földön. Ennyi. És nem bonyolítanám. Az, hogy pénzért szerelmeskedik, totál ijesztő és felfoghatatlan egy kisgyerek számára, olyan lavinát indíthat el benne érzelmileg, ami beláthatatlan. Persze, tudom, hogy "jobb az igazat megmondani", de én ezzel sem értek egyet, akkor, amikor az igazmondással nagyobb rosszat teszünk, mint egy jelentéktelen kis csúsztatással. Azért azt nem hiszem, hogy a gyerket ez a kérdés annyira foglalkoztatná, hogy nem nyugodna bele egy ilyen válaszba.
Egyébként hol állnak ilyen sokan és rendszeresen???? Én évek óta nem láttam egyet sem...
Ti hogyan magyaráznátok el az elsos csemetéteknek (fiú), hogy miért állnak a (kurva) nénik aligruhában a fagyban az út szélén? Azt már nem kajálja, hogy a buszt várják. Ráadásul azért is nagyon feltűno a dolog, mert tényleg hideg van, rajtuk meg szinte semmi nincs.
Nálunk is korai lefekvés van, 8 körül vannak az ágyban, utána mese és legkésbb 1/2 9 körül alvás. Bár a 3 éves ovisom nehezebben alszik el, mert o ugye délután alszik az oviban. Viszont nehezebben is kel reggel, mint a nagy. 1/2 7-kor van az ébreszto nálunk is.
Mi csak ebédet fizetünk, de nem kaptunk számottevően magasabb összegről csekket. Nem lehet, hogy nem adminisztráltak egy előző befizetést? Vagy mindenki ilyen összegről kapott csekket?
Olyan valakit keresek, akinek a gyereke a 11. kerületbe jár iskolába. Létezik, hgoy most 35 napra szednek ebédpénzt? Padlót fogtam a csekken, mikor az 50%-os támogatású gyerkőcömtől 7875Ft-ot kérnek... Ha igazak az árak, amiket lediktáltak szeptemberben, akkor ez 35 nap. De miért?
Erre mondom, hogy mindig másnak vannak ilyen gyerekei... Hiába dugom ágyba őket nyolc-fél kilenc közt, ha hagynám, eldumálnának 11-ig is. Pedig délben hazajön mindegyik, lenne idejük máskor is. Na reggel csak hétvégén frissek. :-/
az a röhej, hogy ott lenni szeret és az órákat is jobbára élvezi, de itthon nem szeret tanulni egyáltalán.
pedig jól megcsinálja a feladatokat, elvileg sikerélmény lenne az a 20 perc, nem igazán értem.
Napközi otthonos suliba jár, szóval 4-ig vannak és hétköznap nincs lecke, én sosem tanulok vele ilyenkor, most itthon volt, csak azért.
egyébként eddig nagyon nagyon ritkán ültem le vele, megcsinálta a házit, ha kérte, akkor segítettem, de én nem " nyüstöltem" egy pillanatig sem.
ma írt két félévi felmérőt és mind a kettő / matek, magyar/ hibátlan lett, pedig nem is tudott a többiekkel nagyon gyakorolni, mert beteg volt.
/ az más kérdés, hogy utálom a felmérőket meg az összes ilyen marhaságot/
de nagyjából tisztulgat a kép: az lehet a baj, hogy mindenben első akar lenni és ezért a többieket figyeli és összecsapja az egészet, csak az érdekli, hogy első legyen, ha nme az és ezt szóvá teszi egy osztály társa, akkor kétségbe esik és sír.
de tegnap egy csomót beszélgettünk, szerintem ennek a hatása a mai két felmérő.
köszönöm azért a hozzászólásokat, lassan megfejtem a gyerekemet :)))
Nem lehet, hogy egyszerűen csak eleg van már az iskolából? ;-)
Az én fiam is valami borzalmas rondán írta meg ma a házit, de nagyon sok volt - vagy nem figyelt és többet jelölt be a kelleténél, volt már ilyen is -, nem volt semmi kedve átírni és nem akartam szívózni vele. Mondtam neki, hogy ezért nem dícséri meg a tanító néni, ő lesz szomorú, ha nem kap piros pontot (márpedig erre nem fog). Ugyanakkor szeretném, ha tudná, elsősorban az ő felelőssége, hogy jól végezze a munkáját, és ha nem, az is az ő baja. Viszont van, hogy direkt sportot csinál abból, hogy szép legyen.
Én a partvonalról (nálatok is) motivációs problémára tippelnék ilyen esetekben.
Az a baj, hogy figyelmetlenség és figyelmetlenség között iszonyú nagy különbség lehet ám... Ami az egyik gyerekre igaz, az a másikra nem.
Ha jól értem, a kisfiad nem napközis, Te tanulsz vele? Az is lehet, hogy nem szeret téged ebben a szerepben látni. Van kistesója? Nem szeretik a gyerekek, ha a náluk kisebbeknek nem kell szívni, míg nekik igen, stb., stb.
Az okot kellene megtalálni és nem "tünetileg kezelni", ahhoz viszont tényleg szakemberre van szükség...
Szerintem inkább a helyileg illetékes nevelési tanácsadót kérdezd, ne minket, mert ők szakemberek, mi meg csak anyukák vagyunk ;-) Tanító néni mit mond?
gyakorlott, tapasztalt, okos tanácsokra van szükségem :))))
nagyon kezdő elsős anyuka vagyok .
a gyerekem eddig kiválóan teljesített, de ugye most nehezednek a dolgok. kicsit mindenképpen.
az írása a legrondább lett, mert folyton siet, mindent összekap, túl akar lenni mindenen 1 perc alatt.
hiába mondja neki a tanító néni, hiába figyelmezteti a feladat előtt külön.
a leckéért kb 4 órát kell neki könyörögni itthon, pedig csak hétvégén van és kb fél óra alatt meg tudja csinálni.
ma matekot is összecsapja, a számok felét fordítva írja, csak már túl legyen rajta.
amúgy hihetetlen okos, olvas, simán bármit tud matekból, ha odafigyel, ha nem.
ha szólok neki, akkor 10 percig figyel, lassan csinálj, de utána kezdődik minden újra.
a leckénél , gyakorlásnál duzzog én ettől ideges leszek, persze visszafogom magam.
ha beszélgetünk, akkor is azt látom, hogy menne már, menne már, radírral játszik, ceruzát rág, énekelget.
amúgy fiú és 8 éves lesz áprilisban.
mit csináljak ? már lyukat beszéltem a hasába. gyakoroljunk , vagy az nem jó ?
hogy tudok neki segíteni ? hogy tudom rávenni, hogy lassuljon már le és ne akarjon mindenben első lenni meg gyors ? hogy tudok segíteni neki, hogy ne legyen ilyen szeleburdi ?
Konkrétan a kérdésedben nem tudok segíteni, azt viszont tudom, hogy ilyen ügyben az iskolaszék dönt. Annak a tagjai az iskola igazgatója, a szülői munkaközösség néhány tagja és a fenntartó - ebben az esetben az önkormányzat - embere. Az iskolaszék elnöke a szülői munkaközösség által delegált tagok közül kerül ki. Nem lehetne őket megkörnyékezni, hogy megtorpedózza az önkormányzat terveit?
Az önkormányzat arra szeretné rávenni az iskolát, hogy módosítsa az alapító okiratot és a kis létszámú osztályt ne három, hanem csak két évig működtesse, majd utána csapja hozzá a többihez (napköziben úgyis együtt vannak). A suli ezt nem szeretné (sőt többször is érvelt, hogy jobb lenne négy évig vinni a fejlesztendőket, hogy ne két évben kelljen váltaniuk tanítót, aztán osztályfőnököt).
Érveket, linkeket dtb. szeretnék kérni, ha van vkinek, hogy miért jobb, ha a gyereknek nem váltogatják a tanítóit két évente, illetve hogy miért jobb nem csak 8, hanem 10 éves korig egyénre szabottan foglalkozni a valami miatt SNI gyerekekkel. Emlékszem, hogy olvastam ilyesmiket, hogy a gyerekek személyhez kötődnek, nem a tananyag elsajátítása a legnehezebb, hanem az alkalmazkodás; hogy a tanító "föltaníthat" felsőbe... De hogy pontosan hol, kinek a tollából, azt nem tudom, és nem találom. :-(
Megköszönöm, ha bárki küld nekem ilyen anyagot! Akár ide, akár a gmailes címemre.
Tudom, hogy már sokat áradoztam a napközis tanítónéniről, de tegnap ismét meglepett a fiam. Megkért, hogy vegyek neki 3-4-es horgolótűt, mert akkor Klári néni délután megtanítja őt horgolni... a gyerekek már feldíszítettek egy egész nagy karácsonyfát a napköziben font mindenfélékkel... most meg horgolni fognak... készvagyok... :o))))