Keresés

Részletes keresés

Didergő Király Creative Commons License 2023.06.08 0 0 270433

vajon hogy fog kinézni 5-10 év múlva, amikor megnőnek a fák és sok lesz az árnyék? egyelőre egyre jobb.

Előzmény: sza_attila (270432)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.07 0 0 270432

Igy élünk most, csak olyan lassan, szerényen :) Ebben az amazóniai időjárásban minden nő, mint a gomba.

Békén hagyott-e ez a kert? :) 

(Perszehogy nem.)

hbe Creative Commons License 2023.06.07 0 0 270431

Nálunk 2018 volt nagyon hasonló, mint idén, csak akkor melegebb volt a március, aztán áprilisban fagy, május jó, aztán júniusban alig volt nap, amikor nem esett. 2019-ben meg a május volt nagyon esős hasonlóan, már növekedés közben széthasadtak a cseresznyék, érés már szóba se jöhetett, hiába akkor kevesebb fagyott el.

2020-2021 nem lett volna gond, ha nem jön a márványpoloska, de abban a két évben vitt mindent.

Tavalyi év viszont nálunk kivételesen jó volt gyümölcs szempontból, nem is fagyott el, be is tudott érni a cseresznye, körte is jó volt, bár kicsit hamarabb le kellett szedni az ideálisnál, mert arra is jött egy esős periódus. Dió viszont rekord lett, és kevés volt a beteg, a két nagy fáról 20 feletti M10-es láda lett két sorosan szárítva. Plusz tavaly márványpoloska szempontból is egész jó volt a helyzet, remélem idén se lesz rosszabb. Seregély és feketerigó komák se olyan bátrak már a cseresznyével, mióta van macska.

Idén már látszik, hogy nem lesz annyi dióból, kapott a fagyból is, és hullik is jobban. A meggyet is jobban megviselte a fagy, mint az utóbbi években valahogy. Körte egész jómak néz ki egyelőre, bár sokat virág volt, és hullajtottak el azóta belőle.

Barackot én a mikroklíma és a domborzat miatt feladtam, cseresznye még kap egy pár év esélyt, de a Rita nem volt ide jó választás, a többi elmegy.

Előzmény: sza_attila (270428)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.07 0 0 270430

Ha ilyenek ott a feltételek, ahogy leirtad, akkor a gólyaorrot is leirhatod a veszteségek közé.

Előzmény: Didergő Király (270429)
Didergő Király Creative Commons License 2023.06.07 0 0 270429

akkor annyira nem jó, mert nem mostanában lesz itt félárnyék. :)) ellenben izzik körülötte az aszfalt. mindegy, majd kiderül, hogy megmarad-e vagy sem. a molyhos madárhúron gondolkodtam még, a fehér virág jobban illene ide, viszont a virágzás utáni ezüstös színe már kevésbé tetszene a szürke aszfalttenger közepén. jobb a zöld.

Előzmény: sza_attila (270417)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270428

Barackunk nem lesz, szilva is sokkal kevesebb, a cseresznye nagy része lefagyott, a többi most fog megrothadni. Jövő szerdáig ilyen esős időt jósolnak. Alma-körte lesz, azt nem folyásolja be a tavaszi fagy.

Előzmény: lychnis (270426)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270427

Esti pihi, ropogó tűz, némi hús és bor mellett. 

De hol vannak a nyári esték? 

Idegeimre megy már a sok eső.

lychnis Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270426

Sajnos,az egész faluban nincs egy normális barackfa. Idén le is fagyott. Itt csak a körte bírja úgy-ahogy.

Előzmény: sza_attila (270425)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270425

Én csak az első két fotón látok békén hagyott kertet. A méhlegelő fontos mindenkinek. Annak is, aki a lekváros palacsintát, annak is, aki a jó kisüstit kedveli. 

Előzmény: lychnis (270424)
lychnis Creative Commons License 2023.06.06 0 1 270424

Nekem is van békén hagyott kertem. A család megosztott a kérdésben,a biológus lányom pártolja a méhlegelőt,a család többi része lázad ellene:-)De,mivel nem csinálnak semmit a kertben,így nem sok szavuk van:-)

Előzmény: sza_attila (270418)
vizus Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270423

Én is csak mutatóban hagyok meg itt-ott egy kis vadont. Mondjuk a hat órás fűnyírást nem értem, én olyan 600 négyzetmétert nyírok, a fák alatt is fű van, de nem tart sokkal tovább egy óránál.

sza_attila Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270422

Egy ár 100m2.

Ennyi fát, egyéb növényt 5-8x ekkora kertben találsz egyébként... Ami nem is csoda, hiszen pénzért épített kertben még mindig a füves terület a legolcsóbb. Ha össze kellene számolnom, mennyibe kerültek a kertemben a növények, horror összeg jönne ki. Szerencsére nem vezettem semmilyen naplót, mennyibe került :) 

Előzmény: CBNora (270421)
CBNora Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270421

300 m2? Csak az előző kertből számolom, ami 1600 m2, egyébként nem tudom, mennyi egy ár.

Többnek gondolnám.

Előzmény: sza_attila (270420)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270420

Itt a ház mellett, amit fotózni szoktam, az maximum 3 ár. Aztán van még 15 ár hátul, gyümölcs-zöldség-szőlő plusz a termesztő felületeim. Ott apu is dolgozgat még. 

Előzmény: CBNora (270419)
CBNora Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270419

Tényleg, mekkora kerted van? Nem látszik kicsinek.

sza_attila Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270418

Érdekes. Elhiszem, hogy a hölgynek ez jön be, bár szerintem van ebben némi "lexarom" faktor is. Én nem lennék képes ennyire békén hagyni. Igaz, nincs is 16 áras kertem... 

Előzmény: vizus (270415)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270417

Az jó. Szereti a nedves félárnyékot.

Előzmény: Didergő Király (270414)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270416

A jutazsák néhány hónap alatt lebomlik a földben. Ha nem törték volna át a gyökerek, akkor nem élne már a fa. Szerintem a lombkorona és a gyökérhálózat mérete kb. megegyezik.

Előzmény: Didergő Király (270413)
vizus Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270415
Didergő Király Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270414

ja, egyébként holnap illatos gólyaorrt akarok az aszfalttal körbevett fa köré telepíteni talajtakarónak, nem tudom, hogy nem korai-e. eredetileg csak jövőre terveztem, de végül is mire elszaporodik a fa körül, addigra talán a fa gyökerei megerősődnek annyira, hogy nem kell a gólyaorral versenyezniük a vízért. meg tettem le ma egy 5x60 cm-es mélyöntöző pvc csövet, szóval talán nem lesz gáz, hogy felül szívja egy másik növény a vizet. de csak találgatok. az a baj, hogy nehezen állom meg, hogy ne zöldítsek be mindent minél előbb.

Előzmény: Didergő Király (270413)
Didergő Király Creative Commons License 2023.06.06 0 0 270413

attila, a tavaly ültetett földlabdás gömbkőrisnek milyen vastagok lehetnek most a gyökerei? gondolom, hogy azért a jutazsákot áttörték már, nem? (ha nem bomlott még le a zsák.) azért kérdezem, mert kíváncsi vagyok, hogy ma a gyökereivel találkoztam-e, amikor egy bontókalapács segítségével 50 cm-re bővítettem a távolságot azon a fa törzse és a járda között azon az oldalon, ahol eddig csak 30 cm volt (most már minden irányban 50 cm van). azt olvastam, hogy egy év alatt átlag 30 cm-t nő egy fa gyökere (nem tudom, hogy hogy jött ki, nem hinném, hogy általánosságban ki lehet ezt jelenteni, de az első 2 évre talán igaz lehet legtöbb esetben), ez alapján arra számítottam, hogy pont a beton szélénél gyökereket fogok látni, amikor szedem ki a feltört darabokat. olyan 20 centi mélyen találkoztam is két gyökérrel, de csak kb. 1 mm vastagok voltak. volt némi gyom a fa körül, szóval lehetett gazgyökér is. viszont eléggé hasonlítottak a gyökerek arra, amibe a másik kőris körül botlottam, amikor egyik nap picit elhúzkodtam körülötte a földet, hogy ne folyjon el a víz. akkor elhessegettem magamtól a gondolatot, hogy a fa gyökere lenne, mert csak 5 cm mélyen volt. de így utóla, pont ugyanolyan volt, mint az, amit ma láttam. amúgy ha az ember elvágja véletlenül ezeket a vékony gyökereket, az annyira nem gáz, nem? gondolom, hogy ezeket még könnyen tudja pótolni a fa, nem ugyanaz, mint amikor egy kiépült gyökérrendszerből leválasztasz egy teljes "ágat" a törzs közelében. 

vizus Creative Commons License 2023.06.05 0 0 270412

Ha a védelem a fő szempont, érdemes megnézni ezt az oldalt. https://oazis.hu/tudnivalok-tippek/orzovedo-novenyek/

Előzmény: tucsok13 (270411)
tucsok13 Creative Commons License 2023.06.05 0 0 270411

Mondjuk nekem a karcsú és a magas pont nem volt szempont, kerítést takarni kell, pont elég, ha kicsit afölé nő, cserébe jó dús hogy ne csábítson átmászásra. Fagyalunk van még sok, de annak a vágása költséges és mivel nagyon magas, nem is tudjuk "házilag" oldalni, emiatt nem szeretem, pedig egyébként szép.

Előzmény: sza_attila (270407)
Didergő Király Creative Commons License 2023.06.05 0 0 270410

brutális tuja pusztulás van, a héten mindenfelé elszáradt tujasorokat láttam. persze most a jó érzésű emberek azt gondolják, hogy végre a sivár tujakorszak után csak valami szebb jöhet. a tiszafát szerintem kevesen fogják bevállalni, leginkább azért, mert lassan nő. mondjuk a tiszafa nekem inkább nagy parkokban tetszik, magában vagy nyírt sövényként. kis kertben ritkán jön be, de lehet, hogy ez is csak egy olyan berögzült dolog nálam, mint az, hogy a fenyőről az alpesi táj jut az eszembe, ezért sokszor azt is idegennek találom kis kertben.

kicsit körülnézve találtam egy csomó pipacsot, a szomszéd néninek is jutott belőle. :)

Előzmény: sza_attila (270404)
CBNora Creative Commons License 2023.06.04 0 0 270409

Nem, pont a termése nem mérgező. Vagyis a magja igen, de az azt körülvevő piros magköpeny ehető. Már én is kóstoltam, édes, kocsonyás.

Minden más része súlyosan mérgező.

De ez valóban nem lehet olyan fontos szempont, mert tényleg minden kert tele van mérgező növényekkel. A kisgyerekekre figyelni kell, és minél előbb meg kell nekik tanítani, hogy mit lehet megenni és mit nem.

Előzmény: sza_attila (270407)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.04 0 0 270408

"megfigyeltem, hogy15-20 évente mikorra szêp lesz az aktuális igénytelen fa, jön a kártevője, és ez jó annak aki keres ezen, mert majd ajánlhat egy újabb igénytelen de szép fát ami újabb 20 év alatt meg is nő hasonló méretűre."

Ez annak jó, aki keres ezen???

Hallod magadat? Csináltál valaha is ilyen munkát, vagy csak azt a pénzt irigyled, amit kemény munkával, izzadtsággal, tavasztól őszig UV riasztásban élve megkeresünk a kipusztult tujafák cseréjével? Biztosan mi hoztuk be külföldről az első bogarat boritékban...

Fel tudtok b.szni rendesen, hülye parasztok.

Előzmény: Imrehajcsi (270406)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.04 0 0 270407

A tiszafa termése mérgező. Jah, a babérmeggyé is :) Annyi növény mérgező hogy aki eszerint ültet, nem sok választása marad. 

A babérmeggy sem őshonos, van kártevője is, igaz, inkább csak kozmetikai problémát okoz. Viszont ami a leglényegesebb, hogy teljesen más a habitusa, mint mondjuk egy Hicksii tisztának. Sosem lesz karcsú és magas, mint amilyen a tuja volt. 

Előzmény: tucsok13 (270405)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.06.04 0 0 270406

Igen én fszig locsolom őket, de nekem nincs szép zöld gyepem cserébe amire megy naponta az öntöző. Jelenleg tavasztól őszig napi szinten uv riasztás van,ami félárnyékba van annak van esélye, ami tűző napon annak kevésbé. Pont tiszafát néztem helyette de megfigyeltem, hogy15-20 évente mikorra szêp lesz az aktuális igénytelen fa, jön a kártevője, és ez jó annak aki keres ezen, mert majd ajánlhat egy újabb igénytelen de szép fát ami újabb 20 év alatt meg is nő hasonló méretűre. Újabban a korallberkenyét sem ajánlják már telepíteni.

tucsok13 Creative Commons License 2023.06.04 0 0 270405

A tiszafa nem mérgező? Gyerek mellé nagyon nem ajánlják.. nekünk nagyon bevált a tuják helyett a babérmeggy és a madárberkenye.

sza_attila Creative Commons License 2023.06.04 0 0 270404

A f.szig locsolt tuják is döglenek. A fiatalokat permetezéssel meg tudjuk védeni, a titka, hogy a törzset is el kell áztatni a permetlével. Az öreg 2m átmérőjű, sűrű egyedeknél ez nyilván nem fog sikerülni.

Az igazi megoldás a jó éles láncfűrész. Télen meleget ad majd. Helyette jöhet a tiszafa. Őshonos, nincsen kártevője, szárazságtűrő. 

A tuja történet véget ért, mint a puszpángé. 

Előzmény: Imrehajcsi (270402)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!