Ha nem sovány Mephi, akkor igen. Mert 25 vagy 30?:) Nem fogsz találni erre leírást, nincs is, az adott kutyus mérete és kora mondja meg. Szemmel kell mérni:)
A kövérséget nem szabad másik kutyához mérni, önmagához képest nézd. Ha a hátsó lábaival nem tart maga alá, a mellsőkön a csüdnél nem törik meg a lába, a mellkasa nem hájas...stb., akkor pont jó.
Kb. ahány hetes annyi kilós + - 20%...1 éves koráig. Plusz inkább a kanoknál, mínusz a szukáknál. De, hangsúlyozom ez egyedi, hiszen van aki előbb erősödik meg és van aki később. Nekünk az a szerepünk ebben, hogy ne erőltessük idő előtt a fejlődésüket, mert az káros. Van a felnövésére 2 év, nem szabad siettetni. Különösen kényes időszakuk a 4-9 hónap közötti, ilyenkor inkább vékonyak legyenek...de ez is egyedi. A tenyésztője tudja megmondani, hogy a tesói-szülei hogyan fejlődtek, ez támpont lehet, és jó lenne tudnod, hogy van-e nagyon nagytermetű közeli őse pl. Ez mind befolyásolja.
A beteg vagy betegségből felépülő kutty étrendje mindig más, mint az általános. A babesia ellen beadott szerek között van erős antibiotikum is, ami bizony nem válogat, hogy csak a "rossz" bacikat szabadna elölni, így a természetes és létfontosságú bélbacikat, bélflórát is csúnyán megtépázza. Furcsállom, hogy a kezelő doki ere nem gondol...
Ízletes, létfontosságú zsírokat és fehérjéket tartalmazó, frissen készített ételek kellenek ilyenkor kis adagban többször, pl. csirkemell bőröstől vagy csirkecomb főzve-ízesítve vagy marhahusi...stb., rostok, és igen fontos a B vitaminok pótlása is. Napi kevés joghurt és sajt kockák pedig segítenek a bélflórát megújítani, esetleg pár kanálnyi kaukázusi kefír. A csirkefej, mellcsont, láb...stb. nem alkalmas erre. 1-2 hétről van szó, utána következetesen és sikeresen vissza lehet állítani a megszokott, bevált étrendet. Nem javaslom túletetni, tömni...semmi értelme, a fontos ebben az időben a regenerálódás. Minőségi étrenddel ez hamar megy.
Az én Mephim jelenleg 25-30 kg és 7,5 hónapos. Ez ideális? Folyamatosan keresgélem hátha találok a neten ilyen adatokat, de nincs. Mindenhol csak a felnőtt testsúlyt találtam.
Egy 3 és fél hónapos fundi kan kutyám van, aki sajnos babesia fertőzést kapott, annak ellenére, hogy volt rajta spot-on. Szerencsére hamar észleltük a tüneteket, így időben megkapta a szükséges kezelést, és már jól van.
A problémám az, hogy a tápot, amit eddig imádott nem hajlandó megenni (Eminent Premium Puppy Large Breed), de más száraz tápot sem. Próbálkoztam, Happy Doggal, Dog Chow-val. Nem tudom, hogy ez a reakció összefügghet-e a betegségével, vagy ennek utóhatásaival. Az állatorvos azt mondta, hogy még nem hallott ilyenről, mindenestre, én ehhez kötöm, hiszen a tünetek megjelenése előtt, még bőszen ette a tápot. A házikoszt az menne ezerrel, meg a csirkefej, de ezt meg nem akarom. Mit tegyek, mi lehet az oka?
Ám mivel egész nap pecáztam (eredménytelenül) és tegnap valami ok folytán nem tudtam szavazni ezért csak most este lendülök a kampányba...ám sztem ha meglesz az 1-50 hely valamelyike akkor újra kell gyűjteni a szavazatokat, mert elvileg ez csak egy selejtező...:)
Megszavaztam, s folyamatosan szavazok, amikor lesz rá időm! Bele kell húznunk, az első blöki eltépett rendesen! A linket küldöm jólelkű fundisoknak, akik nem fórumoznak velünk:) Többiek meg hajrá, nem kaphat ki a fórum blökije!!:))
Beneveztem a Bobyt egy szépségversenyre és interneten lehet rá szavazni! Sajnos regisztrálni kell, amit nem tartok jónak, de mindenkit nagyon szépen kérek, hogy szavazzon rá:) A szavazok gombra kell katt és megjelenik az adatlapja és ott a regisztráció-->>igazoló email--> és belépés után lehet szavazni csak! :(
Nagyon sok kutyus nevezett (kb 350) és ha jól láttam ő az egyedüli fundika:) Az első 50 jut tovább, amibe szeretnénk bekerülni! 2 óránként lehet szavazni egy email címről:P
Ma elmentem a doki fundijáért megint itt lesz 10 napig. Mikor odaértem akkor vette észre a doki,hogy a kutya szétrágot egy neoncsövet. Az udvar tiszta vér....A kutya szája szanaszét van vágva. Varni kellett. AD1: mit keres az udvaron neonrúd?
Ad2 : nem is akarta összevarni az 5 centis vágást pedig volt vagy fél centi mély....Mivel hisztiztem , hogy igy nem viszem el....igy összevarta. Tök jól elvannak együtt. most egymás mellett alszanak.
Hihetetlen, hogy milyen falánkok ezek a fundibabák!
A tegnapi édes eset:
A kislányom boldogan hozta haza az oviban festett húsvéti tojásokat. Mikor hazaértünk, mondtam, hogy majd én beviszem a kis kosarat benne a tojásokkat, de az én kicsi lányom közölte, hogy majd ő hozza. Amikor kiszállt az autóból azzal a lendülettel kiborította a tojásokat, Mephi olyan gyorsan legyelte, hogy az valami hihetetlen. Úgyhogy nálunk nem csak a nyuszi tojik hímes tojást...
Szerintem "trimmeltesd". Az aljszőrét szedje ki teljesen, a szügyén-nyakán alaposan. Füleiről és alatta nyírja le. A fundit nem a klasszikus értelemben trimmelik, a fundi aljszőrét kell kiszedni ilyenkor. 10-12 késes-karmos aljszőr kiszedőkkel.
baphomet:)
A galambok többnyire tele vannak orsóféreggel, csak ezért gondoltam, hogy nem ártana. A féreghajtásnak amúgy is ismétléssel van teljes eredménye.
Ez nagyon jó sztori:) ..lehet, hogy csőrike lett? Egy féreghajtás nem árt a vadállatodnak talán, ha elnyelte a kistubit:))) Mostanra meg kiderült...toll be-toll ki.
Megköszönném annak a spéci burkolatnak a nevét, ugyanis Mephi miatt már csata dúl otthon. Mondjuk reggel én is emlegettem, amikor szakadó esőbe nem nyílt ki a kapu. Mire manuálisan megoldottam sz..... áztam. Mephi meg boldogan feküdt mellettem csurom vizesen mikozben egy fadarabbal próbáltam kifeszíteni a kapu csapjait.
a sztori a következő. a kertünk légterén 2 madárcsalád osztozik, galamb és szarka. a szarka tegnap kirángatott a galambfészekből egy galambfiókát, amire úgy találtunk rá, hogy a szarka szadizta a teraszon - tudom, kegyetlen a világ, meg farkastörvények... :) . a szarkát megfegyelmeztük, ott is hagyta a fiókát. aztán ma reggel láttuk, hogy a fenyőfa alatt ott a fióka, ott van a mama, papa is. ezt kiszúrta a vadállatom és fogta, felhozta a teraszra a fiókát. nem sikerült elszedni tőle, de valahogy mégis csak elengedte, mert aztán a fióka a fa alatt volt, mikor megint kimentünk. de aztán megint felhozta az a nem normális a teraszra... nem tudom, hogy élt-e még akkor, vagy sem. el kellett menni, majd pár óra múlva, mikor hazaértünk, már nem volt sehol a fióka, sem egyben, sem darabjaiban.
szerintetek? gondolom egyben nem nyelhette le, mint egy rajzfilmben a csőrikét a macska... ha igen, lehet valami baja? :) :) :)
Nekünk is ugyan ilyen gondunk volt, a kutyákkal. Kaputelefon és kábeltévé vezeték.
Külső csatornába burkoltuk mindkettőt, így nem férnek hozzá. Állítólag az áram hangját ?! hallják a kutyák ami rágásra készteti őket. Ezt mondta a villanyszerelő.
Kifejezetten lehet kapni ilyen burkolatot szakboltokban. A pontos nevét megérdeklődöm a férjrmnél ha akarod, ő a szaki.
Pusz. E.
Ja a csípős nem számít nélunk. Gusztustalan módon megesznek, lenyalnak mindent. :)
Egy 7 hónapos fundinak mennyi az ideális testsúlya és a magassága? A nyári frizurálval kapcsolatban... érdemes levágatni a szőrét nyárra. Na persze azt már nem merném otthon megcsinálni.
Olyan gondom van, hogy Mephi folyton villanyszerelőset játszik, míg dolgozunk. Na már most vagy a férjem csapja agyon, vagy a 220... Nem tudtok valami tuti tippet kapu-vezeték rágására? Én már mondtam tegnap a páromnak, hogy kenjük be csípős pirosarannyal vagy erős pistával. Nem tudom beválik -e, de minden nap szigetelni kell a vezetéket, mert szétrágja.
Az egyik parám, hogy én talán tulságosan figyeltem a súlyára. Szerintem kicsit sovány. Lemértűk és csak 45 kilót nyom. Ez ebben a korban kevés? Persze a suli miatt koplal néha és fogyott is ahhoz képest mint mikor elkezdtük.E.