Keresés

Részletes keresés

MZ/Y Creative Commons License 2013.11.23 0 0 2417

Ha alacsonyabbat akarsz, akkor tovább járatod Cont-on és később tekered lefelé. De ehhez kellene a páramérő, mert anélkül nem tudod, hol lesz elég.

Mivel a lefelé tekeréssel állítod meg a működését, ebből az következik, hogy az nem egy olyan tekerő, amivel fixen adott páratartalmat tudsz beállítani. Ezért is nincs beskálázva a tekerő körül. Legalábbis a leírásból úgy látszik, hogy nincs:

http://www.szegedklima.hu/hasznalati-utmutato/fagor_dh-16_paramentesito_2010_hu_hasznalati-utmutato.pdf

Előzmény: Budai Szabolcs (2416)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.11.23 0 0 2416

Ez oké de nekem nincs páratartalom mérőm jelenleg, így nem tudom mennnyi a szintje amikor le akarom állítani. Tehát tekertem lefelé de olyan 60 körülleállt, ha én alcsonyabb szintet szeretnék akkor mi  a helyzet? És miért nem indul el ha a középső pont alá tekerem? Az nem azt jelenti hogy alacsonyabb páratartalmat szeretnék?

Előzmény: MZ/Y (2415)
MZ/Y Creative Commons License 2013.11.23 0 0 2415

Pedig nem bonyolult.

Tekerd Cont-ra.

Amikor eléri a páratartalom, amit akarsz, akkor lassan tekerd 0 felé. Amikor leáll, akkor ne tekerd tovább. Ezzel állítod be, mekkora szintet tartson.

Amúgy elég lenne az 50%-ot megcéloznod, 40% már talán alacsony, meg ott már azért romlik a hatásfok, sokat nő a fogyasztás.

Előzmény: Budai Szabolcs (2414)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.11.23 0 0 2414

Üdv Fagor Dh-16-ot vette, a leírás alapján nem sikerült megértenem, hogyan tudom beállítani, hogy a 40%-os párastartalmat csináljon? Mert ha lecsavarom a 0 irányába nem csinál semmit.

MZ/Y Creative Commons License 2013.11.22 0 0 2413

Túl sok hideget kap "hátulról" és elölről szigetelsz az ajtóval, nem tud felmelegedni. Kimondottan veszélyes az ilyen szekrény. Nálunk is így lett tervezve a ház, aztán a penész miatt mégsem lett beépítve a ficak, hanem beraktunk egy szekrényt, ami mellett-mögött van 5-10 cm rés, hogy tudjon mozogni a levegő.

Annyit tehetsz, hogy nyitva tartod az ajtaját - és szellőztetsz bőszen, anélkül marad a penész.

Előzmény: Budai Szabolcs (2412)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.11.22 0 0 2412

Üdv lenne egy kérdésem.

A földszinti hálószobában a szekrény belsejében penészt fedeztem fel. ( fürdőszoba innen nyílik) A szekrény mindenhol faltól falig tart.

A szekrény teljesen rávan tolva a falra.

Kérdés: a felületét megmérve 17 fokos, míg mindnehol máshol a házban 19,5 infra hőmérővel mérve.

Lehetséges azért hidegeb  a felület mert nem melegszik fel a levegőn keresztül, mivel majdnem teljesen elvan zárva. A szoba az északioldalon van 30 cm porotherm, 4,5 cm dryvit.

Nagyon nem tudom másmi lehetne az oka. fgdsgfg

Artid Creative Commons License 2013.11.22 0 0 2411

Sziasztok,

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.

Egyértelmű, hogy a hőhidas falat kellene szigetelnem, de sajnos társasház, s nem megy annyira könnyen. Remélhetőleg jövő nyáron.

Addig marad a páramentesítő.

A mérőt egyszer letettem a hőhidas fal mellé a földre, máskor meg a komódra az ágy mellé, a hőhidas fal mellé, s kb 5-10% különbséget mutatott.

Amúgy a pára a hőhidas falon alul és felül szokott jönni, ahogy ugye kicsapódik a kis gonosz pára...  Amióta van a gép, az ablakokon sincs pára reggelre sem.

A páramentesítővel kordában tudom tartani a párát, de mindenképpen a szigetelés lenne a megoldás. Reggelente ígyis felmegy a pára, amit egy 10-15 perces szellőztetéssel és a gép 25-30 perces járatásával tudok lehúzni 60-70 közöttire.

Kicsi gép, 25W-os.

Kösz mégegyszer.

Zöldár Creative Commons License 2013.11.22 0 0 2410

Ja hogy Te már hasonlókat leírtál ! Az más.

Egyébként erről a páramentesítőről. Az emberek egyrésze beszerez minden efféle kütyüt, aztán vonja ki a fütött levegőből a párát. 

A másikrészük meg pont fordítva , mindenféle párásítót használ.A radiátorokr aszereltet, némely meg permetező rendszerűt.

Tény hogy a száraz levegő bizonyos légúti fertőzéseket elősegít - kiszárítja a nyálka hártyát.

Tehát vannak akik páramentesítenek, mások párásítanak, az emberek józan fele, viszont leszigeteli a házát és rendszeresen szellőztet, semmi csoda kütyű.

Nincs pára lecsapódás ,nincs elhasznált levegő.

Előzmény: MZ/Y (2407)
Zöldár Creative Commons License 2013.11.22 0 0 2409

Hát Mo. -on a fizika oktatás elég gyatra.

A hőhidakról. Ez egy épület szerkezetből adódó fizikai jelenség. Ahol beton és jó hővezető anyag van a falban ott a belső hőmérséklet  párfokk alacsonyabb mint az egyéb felületeken.

Pl. az általános felületen 17 -18 fok, míg a hőhidaknál csak 13 - 16 fok. A hőfok különbség  kb  3-4 fok. Mi történik ? Itt csapódik ki a pára. Ha szigetelünk mindenütt emelkedik a belső falhőmérséklet.

És minél nagyobb a hőszigetelő anyag vastagsága annál jobban emelkedik.

Pl. 5 cm -nél a belső hőmérsékletekl  emelkednek 1 fokkal, tehát az általános felület 18 -19 fok, a hőhidas   14  -17,

10 cm -nél  az általános 19 -20 a hőhidas  15 -  - 18 , így tovább. Egy 25 cm -es  hőszigetelésnél is van különbség, de már elhanyagolható. A szigetelés vastagság nővekedésével emelkedik a belső falhőmérséklet minden feleületen, egyre kevesebb  a különbség, sőt egyre kevesebb a belső levegő és a fal hőmérséklet közötti különbség is.

Egy extra nagy hőszigetelésnél, pl. 50 cm -nél már alig alig van különbség a belső levegő és a falbelső hőmérséklet között  -. de mindig van valamennyi.

sarONE_a_palacsintában Creative Commons License 2013.11.21 0 0 2408

levegotisztito  vagy paramentesito

vagy a gép neve keresőben hozza a találatot.

weblap a gar-ra 2 évet ír, sajnos most nem találom a számlát (!),  minden egyéb info a weblapon.

A hangon kívül meg vagyok vele elégedve. Az említett fícsörök hiányát túl lehet élni.

47. napja van nálam, eddigi átlag 1,87 kWh/nap, kb 82 Ft/nap többlet villany számlát jelenthet

Előzmény: Budai Szabolcs (2397)
MZ/Y Creative Commons License 2013.11.20 0 0 2407

Az nincsen - szerintem - hogy a hőhíd erősebb lesz a hőszigeteléstől. Úgy gondolom, természetesen megmarad a hőhíd, csak csökken a különbség a hőhíd és az egyéb falszakasz hőmérséklete közt szigetelés után. De nem ezt mutatja a tapasztalat.

A többivel ugye egyetértünk, mert én is ezt írtam. :o)

Nem akarok párátlanítót, mert sokat fogyaszt és hangos. :o) Komolyra fordítva, egyelőre még élek és szellőztetek, remélhetőleg hamarabb fussa egy hővisszanyerős szellőztetőre, mint hogy megmurderelek. Aztán ki tudja, mit oszt a sors...

Előzmény: klimakiraly (2406)
klimakiraly Creative Commons License 2013.11.20 0 0 2406

Ráadásul önmagában nem segít. Szomszédomnál konkrétan felerősítette a hőhidat a *cell, ahol addig éppen csak megjelent, szigetelés után komolyabban támadt a penész. Elvileg ilyen nincs, a gyakorlat meg mást mutat nála.

Miért ne lenne? Ha szigetelsz mi változik? A belső pára képződés kevesebb lesz? Vagy jobban kitud szivárogni a felesleg?

Ha ugyan annyi szigetelést teszel mindenhova akkor is a régi hideg sarok lesz a leghidegebb hely a lakásban. És lehet nem 70%-nál fog kicsapódni hanem 80%-nál de mindenképpen kifog. (valahol)

Szóval szabályozni kell a páratartalmat valamiképpen.

1.  Nagy szellőztetések szükség szerint ablak nyitással.
  2. Kiszeded a tömítés egy részét az ablakból hogy folyamatosan meglegyen a légcsere.
  3. rakhatsz be szellőzést gépit, akár hővisszanyerőst.
  4. 50.000-ért veszel egy párátlanítót Tőlem, beállítód 60%-ra az szépen ki-be kapcsol és hátra dőlsz, nincs fúrás faragás figyelés stb.

:-)

Előzmény: MZ/Y (2405)
MZ/Y Creative Commons License 2013.11.20 0 0 2405

Sem árban, sem melóban nem egyforma a kettő.

Ráadásul önmagában nem segít. Szomszédomnál konkrétan felerősítette a hőhidat a *cell, ahol addig éppen csak megjelent, szigetelés után komolyabban támadt a penész. Elvileg ilyen nincs, a gyakorlat meg mást mutat nála.

Szellőztetni meg mindenképpen kell. Én megteszem, de ha holnap feldobom a talpam, a család nem fog ennyit törődni vele és a szépen, légmentesen lezárt házban tutti megjön a dög.

Előzmény: Alapi42 (2404)
Alapi42 Creative Commons License 2013.11.20 0 0 2404

Automata szellőztető helyett szigeteld le a házat !!

Előzmény: MZ/Y (2403)
MZ/Y Creative Commons License 2013.11.19 0 0 2403

Persze, hogy nem mindegy, csak én azzal sem foglalkozom. :o)

Tényleg oda tettem, ahol helyet találtam és nincs kimondottan rossz helyen. Én igyekszem olyan alacsonyan tartani a párát, hogy még a leghidegebb sarokban se legyen gáz. Az első telet leszámítva nincsen gond. Kopp-kopp-kopp.

Aztán, ha lesz pénz, akkor kap a ház egy automata szellőztetést, csak sajna én nem tudom összerakni, a cégek meg aranyárban mérik. Egyelőre marad az ellenőrzés és szellőztetés.

Előzmény: Dreamer (2402)
Dreamer Creative Commons License 2013.11.19 0 0 2402

Én azt vettem észre, hogy magasságra sem mindegy, mert fejmagasságban "még jó" (legalábbis a szobánkban), viszont 70 cm magasan megy 70-80%.

Hö..höhööö...

Dreamer

Előzmény: MZ/Y (2399)
MZ/Y Creative Commons License 2013.11.19 0 0 2401

Azért kell mérni (már aki foglalkozik vele), hogy tudja, veszélyes szinthez közeledik a páratartalom, inkább több gáz fogyjon, de szellőztet. Viszont nem is úgy áll, hogy gáz nem számít, szellőztetek ezerrel.

Relatívot mérnek. És saját tapasztalat szerint az olcsók is pontosak. (Vagy ugyanarra és ugyanannyit tévednek, de az lenne a nehezebb mutatvány szerintem.)

Előzmény: Palási (2400)
Palási Creative Commons License 2013.11.19 0 0 2400

Nem kell méregetni a párát. Kerülni kell a hideg felületeket külső szigeteléssel és amig az nem megy, a hideg felületeket nem szabad eltakarni, biztosítani kell a szabad légmozgást.

Ha nagyon akarod méregetni a légtér páratartalmát, helyezd a szoba közepére. És ha tudod mennyi az akkor mi van ?

A műszered  melyik páratartalmat méri ?

Az abszolutat vagy a relatívat ??

Előzmény: Artid (2395)
MZ/Y Creative Commons License 2013.11.19 0 0 2399

Én úgy szoktam, hogy ahol van hely. Nyilván nem a radiátor mellé/fölé és lehetőleg ne tűzze a nap.

Ha precíz akarsz lenni, tedd a hidegebb oldalra.

Artid Creative Commons License 2013.11.19 0 0 2398

Sziasztok,

Erre a kérdésre van valakinek véleménye?

Köszi,

Csaba

Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.11.19 0 0 2397

Üdv sarONE !

Érdeklődnék a gpről hol vásároltd emnnyiért és mennyi gari van rá?

Előzmény: sarONE_a_palacsintában (2384)
Birkesz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 2396

Szervusz Klímakirály,

Nálunk aránylag csekély mennyiségben jelenik meg a penész, főleg egy-egy hidegebb sarokban, illetve néhány bútor mögött. Ezért valószínűleg elegendő lenne egy kisebb teljesítményű készülék is a részünkre, de jó lenne, ha nem lenne hangos. Tudsz ajánlani nekem típust.

Plusz a "kérjen jobb árat az ajánlatkéréssel" felirat alapján érdemes írnom neked egy külön mail-t is? :)

Artid Creative Commons License 2013.11.11 0 0 2395

Sziasztok,

Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen paraméterek mellett hova volna érdemes tennem a szobába a páramérőt.

kb 13-15m2-es szoba, 270cm-es belmagassággal.

Észai fala hideg, szigetelési gondok miatt, azon szokott lent és fent megjelenni a penész.

Nyugati oldalon ablak van, alatta radiátorral. Keleti falnál van fürdőszoba, de előtte beépített szekrény.

Déli falnál mögött másik fűtött szoba van.

Ez a szoba a lakás leghidegebb része az északi fal miatt, kb 2-3 fokkal hidegebb a többinél. 18-22 fok között vana  hőmérséklet. Hálószobáról van szó, ahol az ágy fejrésze az északi fal mellett van, kb 20 cm-re tőle, hogy legyen légmozgás.

Szóval hova érdemes tenni a mérőt? Milyen magasságba?

Van páramentesítőm, amit a déli falnál szoktam járatni, így csökkentve a párát.

Vélemények?

Labdalaci Creative Commons License 2013.10.28 0 0 2394

Sziasztok!

A "home fit living" márkájú páramentesítővel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

Ajánlanátok?

klimakiraly Creative Commons License 2013.10.25 0 0 2393

BUDGET az fantázia név, vagy legyen márkanév a Praktiker sajátja. Jó lenne tudni ki az eredeti gyártó (OEM) akkor lehet tudnék mondani infót.

De ha megbízható gyártótól akartunk az idén tavasszal (hogy ideérjen mostanra) Kínából hozni gépet akkor lerakodva 34.000 HUF lett volna és ezt kellett volna ÁFAval terhelni. Szóval bruttó 38.000-ért elég vakrepülésnek érzem.

Előzmény: cakkos2 (2391)
Artid Creative Commons License 2013.10.25 0 0 2392

Köszi. :)

Akkor kb 25 kW-al növelem az átalányom, s rendben leszek. :)

Előzmény: Dreamer (2390)
cakkos2 Creative Commons License 2013.10.24 0 0 2391

Sziasztok,

Voltam ma a Praktikerben és találtam egy páramentesítőt. Annyit siekrült megtudni, hogy BUDGET,

Teljesítményfelvétel: 390W

Tartály: 5,9L

Páramentesítő képesség: 18L/24H

Levegő: 120m3h

Levegő fokozat: 2

Hűtőközeg: R134/160g

Súly: 11,2kg

Méret: 31x54x23

Ami még feltünt, hogy digitális kijelzője is van, ami a páratartalom 5%-onként beállítható. Azt viszont sehol sem találtam, hogy mennyi a zajszintje. Ezet az értékek egy füzetben voltak, de minden egyéb verziót találtam. Pl. más volt az oldalára írva, más volt a füzetében, és más volt a reklámtábláján.Ilyen volt az ára is. A mostani reklámújságban benne van, ott 41990 van, de az áruházban pedig 37990 van rajta.

Ismeri valaki (nem az elírásra gondoltam :)) ezt a tipust?

Köszönöm.

Ákos

Dreamer Creative Commons License 2013.10.24 0 0 2390

0,25kWx3x31 (csak, hogy ne érjen meglepi) ~23kWh

Dreamer

Előzmény: Artid (2389)
Artid Creative Commons License 2013.10.24 0 0 2389

Köszi.

Ez kw-ban kb mennyi? 20-30?

Csak mert átalányt fizetek és emeltetném, de nem tudom mennyivel.

Előzmény: Dreamer (2388)
Dreamer Creative Commons License 2013.10.24 0 0 2388

Durván 1200 Ft/hónap!

Dreamer

Előzmény: Artid (2387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!