Mondjuk egy ideig én is csak a Szerencsit vettem, de szerintem a Plusos van olyan jó mint az, és nem mindegy, hogy 109 Ft vagy 160 Ft (mert nálunk még a multiban is annyi a Szerencsi)
Ez a lapkás tortabevonó nem rossz, amitől más, hogy nyilván mivel bevonó kicsit jobban olvad, de tulajdonképpen mikor csak kézzel megtöröm akkor egyben marad ez is (a tej bevonó teljesen beleolvad a tésztába) (nem tudom milyen gyártmány, mert a zacsi anyunál maradt) És fél kg nem olyan sok, gyakorlatilag öt tepsi muffin, mert kb 10 dkg-t úgyis beletesz az ember, meg ugyan darabolni szoktam, de van amikor reszelem, és kézi tekerőssel ezt sokkal jobban lehet reszelni mint a táblásat (főleg mikor szárított narancshéjjal együtt reszelem)
Én is mindig étcsokit használok (ha épp nincs kéznél a chips, vagy nagyobb darabosat akarok). Régebben vettem olcsóbb fajtákat is, de mióta a konyha-trükkökön kiokosítottak :-))), már csak a szerencsi Szerecsent veszem. Időnként van akcióban, és akkor alig drágább, mint a bevonócsokik, meg más olcsó cuccok.
shane1, itt Bp-en is lehet kapni kilós tört tortabevonót a Stollwerck mintaboltban (IX. Vágóhíd utca- Vaskapu u. sarok), de nem voltam odáig a minőségével... Akkor már a Plus-os német csokik is jobbak, és nem kell rögtön egy kilót venni belőle.
Van nálunk (Szeged) Cukrász-Fagyi Diszkont nevű hely, ahol nagy kiszerelésben lehet mindenfélét kapni (Vödrös sütőpor, vaniliáscukor, kilós holland kakaó stb, és kiszolgálnak magánszemélyeket is (gondolom kicsit drágábban mint a cukrászokat)
Az árakat pontosan nem tudom, mert apukám szokott menni beszerzőkörútra, és vett ét tortabevonót. (monjuk én is a Plusban szoktam venni táblás étcsokit (109 Ft) azért az szerintem jobb. Ez a kilós tortabevonó kb 800 Ft volt (de ebben a fentiek miatt nem vagyok biztos, lehet hogy ez a holland kakaó ára, mert anyuval feleztük a cuccokat)
Az milyen, honnan, mennyiért? Mi étcsokievők vagyunk, de csak a nem-növényi-zsíros-hanem-valódi-étcsokit :) Amúgy a Zitka-féle Plusból származó egérkaki bár tejcsokinak mondja magát, egészen ét-ízű, nagyon finom. Az 399 forint negyven deka.
Én húsklopfolóval szoktam aprítani a csokit, és akkor egész fincsi nagy darabok maradnak benne. Most ugyan van otthon kilós kiszerelésű lapkás tortabevonó azt csak kézzel szoktam kicsit összetörni.
Nem tudom milyen csokit szoktatok használni, de nálunk az ét jött be, mert az nem olvad szét teljesen, hanem egyben marad.
Nem kell reszelni a csokit, jó az nagyobb darabokban is, ahogy malena ügyesen kikísérletezte! Nem rossz az egérszaros mufli sem, régebben sokszor csináltam, de mióta a durvára vágott csokist egyszer kipróbáltam, már nem is veszek egérszart. :) ribizli
Az Auchannál ilyen egy áruházas akciók minden áruhaznál szoktak lenni, csak mindig máskor. A múlt héten pl. a dunakeszi áruháznak volt külön újságja. Ez az áruház vezetőségétől függ, hogy szerveznek-e ilyet.
Megnéztem már az előző hsz-odnál is az auchan website-ját, de csak Ti vagytok ilyen kivételezett helyzetben. :-) Van minden áruházas újság, meg soroksári. Irgumburgum! :-)))))) A többi speciális (ékszer, sport...)
Én is egérkakinak hívom a tortadarát. :-))) De most bi-bi-bí :-) lesz megint 2 kiló csokicseppem (chocolate chips). Jön a sógorom Kanadából, és ezt kértem tőle. A tavalyi két kilóból már csak dekák vannak.
Zitka:Ha felmész az áruház portáljára ott az akciós újság címszóra klikkelsz,akkor kiírja,a minden áruházra vonatkozó akciós árakat és azt hogy melyik áruházban mi akciós még az általánoson kívül:-)
Őszintén szólva én kapszlit még egyszer sem használtam muffinhoz,és eddig egyszer ragadt be a süti amikor zseléset készítettem,de mivel amúgy sem izlitt annyira a családnak így nem is fogok sűrűn készíteni:-)
Én a csoki reszeléket is pl. tortadara(egérkaki,bocsika) szoktam helyettesíteni,mert utálok csokit reszelni:-)
Sziasztok, bocsi, hogy megint belekotyogok, csak kipróbáltam az "ehető muffinpapírt" + mindjárt a teljes kiörlésű lisztet is. A családnak vegyes volt a véleménye az ehető papírról, mivel eddig az volt a baj, hogy a legfinomabb része ragad bele a papírba, most azt mondták, hogy a réteslappal nem sült olyan finomra az alja... (a teljes kiörlésűvel nem volt bajuk)
No, most meg tudtam nézni: nekem egy Olszországból származó, Kaiser (!) névre hallgató papírom van - a fehér 200 db/csomag, a színes 150 db/csomag. Az Intersparban szokták akciózni, akkor 800-900 Ft/cs. Nekem tecc, mert jól passzol a normál (12-es) tepsi lyukaiba és csak minimálisan ragaszkodik a kész maflásokhoz :)
Csak érdekesség kedvéért: Most voltam Corában és csak Fackelmann muffinpapir volt 659 Ft (100 db-os?, már nem is tudom), szóval Duni sehol. Eladó válasza - csak az van, ami ki van rakva.
hallom, hallom, biztosan jó lehetett, de el tudom képzelni, milyen borzasztó szag kisérte a sütést.
Nálunk leginkább én vagyok vevő a juhtúróra (a sztrapacskát szeretem, de a férjem még megkóstólni sem volt hajlandó, annyira undorodik tőle), de azért a meleg juhtúró szagát én sem szeretem ( kivéve a sztrapacskánál). Tudom, nem melegen kell enni és készen már más.
Azért rendes tőled, hogy gondoltál rám.
Bár most lehet, hogy a sósak felé fordulok, úgyhogy köszi a tanácsot.
Hát a tészta nagyjából 50x30 cm-re szokta hagyni magát nyújtani, aztán meg 12 szeletre osztom úgy, hogy először középen kettévágom, aztán a széleinél, ahol már nem egyenletes a tészta, kis ráhagyással harmadolok, és azokat még félbe - ha minden igaz, akkor ez így pont 12 lesz. A szélsőket meg szoktam görgetni, aztán a lyukba még belenyomom kissé, a többi meg úgy jó, ahogy van. A 40 dkg liszt kiindulásnak nekem bejött, hogy jó legyen az egész mennyiség. Fahéjasan is meg kéne próbálni, mert én azért vagyok még nagyon oda... ribizli
Cicvarek, alaptészta nálam: 2 bögre liszt, 2 tk sütőpor, 2 tk só/ 1/2 bögre cukor, 1 bögre tej, 1/2 bögre olaj (olvasztott margarin/vaj is jó), 1 tojás - ehhez jönnek a fűszerek vagy egyéb adalékok, és a végén lehet még picit korrigálni az állagot tejjel vagy olajjal általában.
A kakaós csiga muffinformában ötlete AleisteRé, a 1389/1396-es hsz-ben írta, de a "békítő kifli" kulcsszóval előjön maga a kiflirecept is. Az én módszerem szerint 40 dkg liszt, 1/4 élesztő, 2-3 eka cukor, kb. 5 dkg vaj/margarin és kellő mennyiségű tejjel normál kelttésztát dagasztani, kelni hagyni, mikor duplája, kinyújtani lisztezett deszkán vékonyra, megkenni, feltekerni, szeletelni, aztán rendesen kizsírozott mufliformában olyan 180 fokon 15-20 percig sütni. Amíg melegszik a sütő, addig szoktak még pihenni a formában. Csináltam már kakaós meg diós töltelékkel, aminél a kakaót/diót összekevertem porcukorral, meg olvasztott margarinnal, mert így könnyen kenhető volt és nem szóródott ki a tekercsekből, és az a kis nedvesség is jót tesz a sütinek. ribizli
Hát ez tök jóóóó! Az életben ilyen üresen még nem láttam a boltot :) Jó, ha már volt körülöttem egy lépésnyi hely, és épp nem löktek föl vagy tapostak el :)
Ezt tegnap elolvastam, aztán elrongyoltam a Képesboltba, de lemaradtam róla, mert csak 18,30-ig volt nyitva... No, majd ma! :) Kíváncsi vagyok a papíros minicsodákra :)
Általában nem recept alapján csinálom, csak úgy kútfőből. Ha lusta vagyok, akkor meg nem is főzöm, csak nyersen kis zselatinnal besűrítem a kipaszírozott gyümölcslevet. Könnyű, finom. Sajnos muffinformában nem lehet ill. nem érdemes készíteni. :-))))
ON
Egész jó lett a tegnapi bodzás muffin. De ahogy Thor is mondta, kell hozzá némi beleérzőképesség :-) hogy kiérezd belőle a bodzát. Sajnos a bodzavirág aromája a sütés közben nagyrészt elillan. A szokásos alapreceptemet kevertem be:
2 tojás
150 ml joghurt
7-8 dkg olvasztott vaj
15 dkg cukor
fél cs. sütőpor + tettem bele egy kis szbikarkbónát
20 dkg liszt
Ezen kívül egy jó nagy egész citrom héját is beletettem, meg egy fél citrom levét, és kb. 6-7 tányér bodza virágját lemorzsolva. Talán 2 dl lehetett lazán egy pohárban.
A 24 minin kívül még lett belőle 6 laposabb normál is. :-) A szokásosnál keményebb lett a tészta, gondolom, a bodzavirág miatt vissza kellett volna venni egy picit a liszt mennyiségét.
Nagyon jól vizsgázott a muffinpapír, legközelebb kipróbálom a 3,5 cm-eset is, mert a szokásosnál kisebbek lettek a muffinkáim. Viszont nagy élmény volt, ahogy kiugráltak a formából, és NEM KELLETT SUVICKOLNI a tepsit. :-))))) Néhol a szélén pici nyom maradt, de hát az már gyerekjáték volt letörölni. :-)
Köszi az ötleteket, megyek venni :) és nekem még közel is van!
Ha megkérdezem, mi is az a "német rote Grütze", akkor az itt -bár desszertnek írtad - off? Mert a másikon biztos az, ezért nem mertem :))))))))))))))))))))))))))))