Ha egyszer már itt tartunk. Az egész eleje-férfi-úszóvilág azon idegel, hogy van egy kínai fiúcska, egy
már eddigelé is minden-bajnokkal már eddig is és sokaknak tele a hócipellőcskéje azzal, hogy állandó kokszolással - úszással - kokszolással - úszással üti agyon a szabadidejét és nagy ívben tesz minden
nemzetközi ellenőrzésre, még így olimpiát - megelőző, kötelező vizitek alkalmával. Ráadásul a kínai szakszövetség ezerrel falaz is neki. Már többen, a többi él - úszó közül felhívták a figyelmet erre a felettébb visszás helyzetre és arra a lehetséges következményre, hogy, ha ez nem változna, úgy a
Tokyo-i olimpiai játékok úszóversenyei alkalmával, ha és amennyiben, sem a NOB, sem a FINA, sem
pedig a nemtudomkik, nem intézkednek, úgy, abban az esetben itt beláthatatlan következmények,
illetve ezekkel terhelt események vehetik kezdetüket. És láss csodát (!), azóta is teljes a kussolás mindenféle szakmai berkekben. Hiába Kína egy jelentős és nagyonm nagy ország, és amint az köz-ismert "Kis ország, kis szicsász, nagy ország, nagy szicsász". Régi, jól bevált igazság ez. Elnézést,
Nekem bizony hiányozni fog a Dohyo-ból. Azért tetszett a sumo-ja, mert nyílt sisakkal, mindig bátran, belemenően küzdött, bár azért - talán éppen emiatt - idonként be - becsúszott nála egy - egy váratlan vereség. Ennek az ő eltiltásának következtében, akkor most ténylegesen 41 fő lesz a Makuchi verseny-létszáma (mert, ha jól emlékszem, az általatok adott információ szerint), a Banzuke - listában eltiltott-ként is szerepelni fog, csak éppen tornáról - tornára hátrébb - lejjebb kerül. Így, ha jól emlékszem, úgy számoltam, hogy a Haru 2022.-re már a Juryo-ba és a Nagoya-ra a Makushitába csúszhat vissza és ott kezdhet majd. Így tehát a 2022. Haru-n, a Juryo-ban lesz eleve hiányos (csak 27 indulőval) a létszám.
COVID protokol megeszegése. Mire visszatér már nem lesz fizetett rangban, és addig is fél fizetéssel. Szerintem ezt direkt így számolták ki, bár ettől sem kopik fel az álla neki. :-) Az edzője viszont rosszabbul járt, Nishikijima (korábbi 7. Takasago oyakata, még korábban Asashio ozeki) kilépett a szumóból, vagy inkább erős nyomást helyeztek rá, hogy jobb ha lelép.
Atyaég ! Mit kellett ehhez elkövetnie ? Esetleg szeszesitaltól, vagy drogtól beállt állapotban molesztálta
a Szövetség valamelyik vezetőjét - korifeusát, esetleg annak a leányát, feleségét, vagy a lány-testvérét, mamáját (!), vagy talán a nagymamáját (!), igazán nem vagyok képes elképzelni. hogy mit művelhetett.
Végső soron talán szidta a császárt, vagy annak közeli rokonát. Ez is könnyen benne lehetne a pakliban.
Eszerint, legközelebb, legalábbis valahonnan, a Makushita elejéről futhat neki a vissza-kapaszkodásnak.
a Nagoya 2021. - en kado ban Ozeki, az Aki 2021. - en Sekiwake, a Kyushu 2021. - en Maegashira felül, a Hatsu 2022.- n Maegashira legalul (!), a Haru 2022.- n a Juryo eleje - közepe, a Natsu 2022.- n a Juryo legvége és a Nagoya 2022.- n a Makushita valahol első 10 - környéke.
Jó hosszú fizetés - nélküli, pontosabban mondva fél - fizetéses szabadságra mehet eszerint. Szegény.
megszületett a döntés Asanoyama büntetéséről. egyfelől kapott egy 6 tornás (azaz egy éves) eltiltást, szóval legközelebb csak a 2022-es júliusi Nagoya bashon indulhat.
fizetését 50%-kal csökkentették 6 hónapos időtartamra.
A megfogalmazott eljárás szerint irtam egy bemutatkozó mailt, viszont elképzelhető hogy mégsem kaptad meg. Amennyiben igy történt, akkor az a legegyszerűbb, ha itt megadom a cimemet: rabai.tibor1123@gmail.com
Bocs, de még csak annyi, hogy annak a levélnek a fejlécében, amit ennek alapján nekem visszaküldesz "feladó"-ként természetesen a saját mail címedet kell szerepeltetned, amiből én tudni fogom, hogy az ezt követő válasz-levelemet hova, kinek is küldjem. Ennyi, köszönöm.
"Szerintetek Terunofuji-nak érdemes Yokozuna rangra áhitoznia ? Ha elérné nem arra lenne
legnagyobb esélye, hogy úgy járjon mint Kisenosato ? Persze ugyanez a kérdés most
Takakeisho esetében is felmerül."
Csak a saját véleményem :
1./ Létezik - e, létezhet - e olyan Rikishi, akinek ne ez lenn élete értelme, célja, ha egyszer már ennek legalábbis a puszta, egyelőre még elvi lehetősége megadatott a számára ? Szerintem ez költői kérdés. 29 éves, egész eddigi életének, sport-karrierjének ez lehetne a betetőzése. Szerintem - annak alapján - függvényében, amit a két utolsó tornán mutatott - totálisnak látszik az eltökéltsége, elkötelezettsége - ebben a kérdésben. Ozeki - elvileg sokakból lehet, Yokozuna azonban csak töredéknyi. A kapujában áll.
Ráadásul hihetetlen handicap - al terhes utat járt be, amíg a Sandamme fenekéről vissza-kapaszkodott.
Azután nézd meg, hogy az akkor szerzett sérülései és az azt követő hosszas kezelések milyen nyomokat hagytak rajta. Nem lenne benne kellő elszántság a továbblépéshez, ha ilyen - agyonbandázsolt, és tele-ragasztott térdekkel megállna éppen most, feladná ? Szerintem számára a Yokozuna cím - rang elérése, megszerzése még sokkal nagyobb elkötelezettség, mint akár Harumafuji, vagy Kakuryu esetében volt, akiket nem terhelt ilyen peches versenyzői múlt, mint éppen az övét.
2./ Takakeisho még "csak" 24 éves. Számára egyelőre "csak" presztizs kérdésnek tűnik ez a harc, mert
itt az a lényeg, hogy végre - valahára legyen japán Yokozuna. Persze nyilvánvalónak tűnik, hogy ez is
éppen ott senkinek sem lényegtelen kérdés. De neki van még épp elég ideje-lehetősége. És ráadásul
a most látható japán vetélytársak (Asanoyama és Shodai) - egyelőre) nem mutatnak olyan jegyeket -
jeleket, hogy e tekintetben egyelőre komolyabban számolni kéne velük. Tehát a késztetés - egyelőre -
még korántsem akkora, mint a mongol esetében. De persze - szerintem - ez nem zár ki semmit, mint
ahogy arra sem garancia, hogy valaha eléri - megszerzi a Yokozuna címet - rangot. Ráadásula a fizikai
adottságai sem olyan kedvezőek ebből a szempontból, mint a mongolé - már, ami a testfelépítést illeti.
Amikor egy Rikishi "kado ban" Ozeki rangú lesz (tehát egy makekoshi-t követően), még nem esik vissza,
hanem kado ban Ozeki - ként fog szerepelni a rákövetkező Basho torna Banzuke listájában. A következő
Basho tornán, ha kachi koshi eredményt produkál, azaz 8 - 7 - el, vagy ennél jobb eredménnyel zár, úgy
nem történik vele semmi, azaz marad Ozeki. Ha, azonban ekkor is makekoshi eredményt, azaz 7 - 8 -at,
vagy még ennél negatívabb eredményt produkál, ez esetben a következő tornán már Sekiwake rangban indulhat. Amennyiben itt 10, vagy ennél magasabb számú győzelemmel elért kachi koshit teljesítve zár,
úgy azonnal visszatér az Ozeki csoportba, mintha semmi sem történt volna. Azonban amennyiben nem
szerez 10 győzelmet, illetve ennél rosszabb kachi koshival, vagy még rosszabb makekoshi eredménnyel
zár itt is, úgy tovább ronthat a Banzuke - lista - beli pozicióján, de ami igazán lényeges, innentől kezdve,
ha ismételten szeretné az Ozeki rangját visszaszerezni, úgy ugyanúgy, elejétől fogva végig kell járnia, a
cím (a promóció - kinevezés) megszerzéséhez szükséges - megteendő út minden egyes állomását, úgy
mintha addig egyáltalában nem szerepelt volna még Ozeki - rangban. Azaz az Ozeki - cím / rang akár el
is veszíthető, de vissza is szerethető (az előbb leírt módon)..
Mindezzel együtt, amit az előbb leírtam, úgy gondolom, hogy most, a Nagoya Basho alkalmával készülő Banzuke-listában páros számú Sekiwake (Takayasu és Mitakeumi) és ugyancsak páros számú Komusubi (Wakatakakage és Meisei) fog majd szerepelni. Mégpedig amiatt, amit az előző hsz.- omban írtam, azaz egyetlen Sekiwake és Komusubi se szerepelhet magában, illetve Wakatakakage számára a lista-készítő
profik ezúttal még nem fogják megelőlegezni a Sekiwake-rangot, ámde - miután Komusubi-ként viszont
nem maradhat egyes-egyedül (és ez lesz Meisei nagy szerencséje) - így ketten, egyidejűleg kerülhetnek
ebbe a Sanyaku-csoportba. Én már - igaz algoritmus nélkül, de hosszas tűnődést követően, meg is írtam
a saját magam által elképzelt Makuchi és Juryo Banzuke listámat a Nagoya 2021.- re. Ha és amennyiben
érdekes lenne ez a számodra (és - mivel nem látható publikus mail-címed itt a fórumon), egy számomra
küldött email-od viszont - válaszaként, egy levél mellékleteként - el is küldhetem neked tanulmányozás
céljából mind a Nagoya 2021. Makuchi, mind pedig a Juryo Banzuke - tervezetemet. Ha így érdekel, egy következő válasz hsz.-ban írd meg és akkor megadom neked azt a mail címet, amelyen elérhető leszek.
Elnézésedet kell kérnem. Most, hogy így konkrétan szóba került, 2019.- ig visszamentem a Youtube - on fellelhető Banzuke - listákban és - ha nagyon kevés számú alkalommal is (1 - 1 esetben), találtam olyan
tornát, amelynek Banzuke - listájában páratlan számú (3 - 3) Sekiwake és Komusubi is volt, egyaránt a táblázatban. Könnyen lehet, hogy a szabály úgy érvényes, hogy önmagában egyetlen Sekiwake, avagy Komusubi nem lehet, leg-kevesebb 2-nek kell lennie csoportonként. Ozeki-ből már sok alkalommal volt
akár páratlan számú is és Yokozuna-ból is találkoztam már olyannal, hogy - igaz csak kevés alkalommal
- de volt öt is (valamikor nagyon régen), de három az már igen gyakorta, éppen legutoljára Kisenosatót közvetlenül megelőzően, ámde drámai vissza - vonultatását követően is csak a három mongol (Hakuho, Harumafuji és Kakuryu) maradt. De, már a korábbiakban is, igen sok alkalommal akadt páratlan számú
"hárman érdemlik meg a Sekiwake rangot : Takayasu, Mitakeumi, Wakatakage"
Amint írtam is korábban, Daieisho (M1 rangban, 13 - 2 Yusho, Gino Sho és Shukun Shu különdíjakkal, a
teljes Sanyaku mezőnyt lealázva, végigverve) "csak Komusubi W - rangba léphetett elő a Haru Basho -
ra. Wakatakakage a Natsu 2021 - en 9 - 6 kachi koshi-val és Gino Sho különdíjjal, ugyancsak nagyon jól,
de azért nem annyira jól teljesítve a Sanyaku - val szemben, mint Daieisho, ugyan mivel szolgált volna
jobban rá egy Sekiwake - előléptetésre, mint Daieisho, aki szintén nem kapta meg a Haru-t követően ?
Mitakeumi K1E rangban éppen most jobban teljesített (10 - 5 kachi koshi), mint az ezt megelőző négy alkalommal, így az ő teljesítménye nehezebben összemérhető Wakatakakage-ével. Vagyis, most, Ő is
jobban rászolgált a Sekiwake - rangra. És emellett - mint említettem is már - páros számban lehet csak Sekiwake és Komusubi is, így Wakatakakage, "csak harmadik, páratlan púp" lett volna a táblázatban és
így új Komunsubi sem lehetett volna most senki (mert Meisei sem lett volna M2E rangból előléptethető.
Viszont így, hogy - szerintem - Wakatakakage feltehetően Komusubi E lesz, Meisei - nagy szerencsével - Komusubi W lehet már a Nagoya Basho alkalmával.
Ha a Nagoya alkalmával Wakatakakage ismét jól teljesít (szükséges feltétel), és valamint Terunofuji is
hozza, amit hoznia kellene, valamint Takayasu is úgy szerepel, ahogy neki is illene (ez a két elegendő
feltétel), abban az esetben már az Aki, de leginkább a Kyushu Basho alkalmával Wakatakakage is már Sekiwake rangban indulhat. Persze lesznek mások is (így például a most gyengélkedő Daieisho is) aki szerintem azért még hozzászólhat ehhez a kérdéshez.
Bocs., de ezen a ponton valahol elvesztettem a fonalat. Fordult már elő ilyen eset ? Lehetőség persze
van reá, hiszen a sorsolás hozhatja azt, hogy két Rikishi úgy teljesít egy tornán, hogy nem meccselnek egymással és mind a kettő Zensho Yusho végez. Csak éppen valami módon úgy észleltem eddig, hogy
azok, akik a napi sorsolást készítik, olyan célzattal teszik a dolgukat, hogy a lehetőség szerint az ilyen
eset ne nagyon fordulhasson elő. Vagyis a torna vége felé a nagyon jó eredménnyel állókat lehetőleg
(persze csak ha nincs valami - ezt kizáró - feltétel, pl. azonos heya tagjai) egymással sorsolják, avagy
inkább hozzák) össze. Persze, miután ilyet még - mióta figyelemmel kísérem a tornákat - nem láttam,
nem tapasztaltam, így azért azt nyilván elképzelhetőnek tartanám, hogy utóbbi kizáró szabályt (vagy
talán inkább csak szokást, szokványt) lehet, hogy egy playoff esetén már nem alkalmazzák, ott talán
már megengedett a "testvérharc". Vagy még ott sem, abban az esetben sem ?
A Japán Szumószövetség bejelentette, hogy négy makushita birkózót léptetnek elő sekitorivá. Kotokuzan az Arashio-beyából debütál a juryo-ban, míg Yago, Kaisho és Abi visszatérnek a fizetősök közé.