A szemzéseket időben mikorra tervezed? (Hogy lehet, hogy nem sikerült a zöldbe-fás? Zöld volt az oltóvessző, mikor megvágtad? Átvágtál egy rügyet, hogy megnézd, hogy él-e?)
Ismét átolvastam a szőlő oltást, készülve a tavaszi akciókra. Kezdetnek, további tapasztalatok szerzése érdekében is, három tőke át-beoltását tervezem.
1.Nemest eldobott vadalany.
Tavaly és az idén is sikertelenül próbáltam zöldbe fással. Jelenleg egy 1 cm-es és két valamivel vékonyabb vessző van rajta. Tervem az, hogy a legvastagabb vesszőbe héj alá oltást, vagy szemzést csinálok. A másik két vesszőt két szemre visszametszem. Az egyiket zölde-fás, a másikat pedig zöldbe-zöld oltással próbálom meg. Mivel ezek az oltásfajták időben elméletileg egymást követik, a következő fokozatot természetesen csak akkor lépem meg, ha az előző nem sikerül.
2. Egy rosszul termékenyülő 10 évesnél fiatalabb tőke. ( cabernet fr.)
Két 4 cm körüli vastag karja van kétoldalt elhajlítva az első drótra. A két kart, tél végén az első termő csap után, elvágom. Szemzéssel, vagy héj alá oltással próbálkozom. Ha nem látszik a siker jele, akkor a termő csapon lévő alsó vesszőt két szemre visszametszem és zöldbe-fással beoltom.
3. Egy ugyancsak rosszul termékenyülő, de 20 évnél időssebb fehér fajta.
Szintén két 4-5 cm körüli, oldalra elvezetett karral. Tervem ugyan az mint az előbb, csak van még egy közel két centis, biztosító vessző a tőkefejtől, amivel szintén kezdhetek valamit.
Terveimet azért részleteztem már most, hogy a minden bizonnyal nagyszámú észrevételeitek figyelembe vételével korrekciókat hajtsak végre és elméletileg is felkészülhessek a végső verzióra.
Nevét nem tudtam-tudom, de nagyon hasonlit ahhoz, ami a szomszéd nagy becsben tartott, s nekem is volt néhány. De mivel csipett a szőlő (labruska izű), s borát sem ő sem én tisztán nem birtuk meginni, igy átoltottam vagy tizenéve. A szomszéd unokája pedig kivágta mindet. nálam abból még egy él, de a másik kipusztult az alannyal együtt. Itt nem jó hosszűtávon alanynak, de nálad lehet jó lesz. Vannak, akik használnak más direktermő alanyokat, én már nem...
Ez milyen fajta szolo nem tudna valameiketek megmondani?Az erdekelne hogy jo e alany hejett mert most tavasszal oltottam ilyenbe es jobb eredesi szazalekot ertem el vele mint a vadszolovel,nem fasodik olyan hamar,tovabb zsengeseb,csak nem tudom hogy mennyire lessz bevallo.Erosebb novekedesu mint a vad ,mar seprunyel vastagsagu vesszot is produkalt.Esetleg van valakinek evvel a fajtaval tapasztalata? A cukorfokja kicsi es keson erik.
Idén több zöldbe fás és zöldoltás alanyvesszője nem ért be, s két napja reggelente a nagyobb fagy adott neki. A legbiztosabb lett az angolnyelves párositással fásoltás és s oltás után döntés (bujtatás).
Tökéletesen összeforrt, majdnem ugy mint zöldoltás szokott
Jövőre jobban figyelek, hogy zöldbe fás oltásnak minél rövidebb legyen az alany...
Persze, ha rövid, akkor nem lehet utána gyökereztetni, uj tőkét nevelni belőle, igy ismét kombilnálni fogom -mind a 4 félét (fás döntéssel,zöldre-fás, zöldoltás, szemzés... idén megpróbálkozom a héj alá oltással) akár egy tőkén belül, ahogy idén is.
Kérdésem feltevésekor az 5. részt még nem publikálta, de ezt követően és az amerikai videót látva már azt hiszem, értem miről van szó.
A szemzést egyébként egy olyan tőkén szeretném megpróbálni, amelyik a többi tőkéhez képest évről évre rosszul termékenyül. Ugyanazon fajta másik tőkéjéről vett szemmel, illetve szemekkel fogom beoltani.
Ha megnézi ezt a videót láthatja hogy az amerikaiak kar vastagságú töveket szemeznek át. Megfigyelheti hogy a tövet a földnél fűrésszel bevágják, gondolom hogy a felesleges nedv el tudjon távozni. A kérdés viszont az hogy ott mikor csinálják mert tél az nem igen van :) így teljes fejlődésben van a tő.
A vegetáció alatt, rendszeresen eltávolítani a konkurens hajtásokat. Védekezni gomba betegségek és kártevők ellen. Az új hajtásokat óvatosan kikötözni, első évben könnyen kitörnek Aszályos idöben öntözzük a tövet Nem árt a vegetáció alatt levéltrágyával erősíteni az új hajtásokat.
Pontosan ezekre a több éves tövekre találták ki ezt a módszert.
Én karvastagságú és vastagabb 15-20 éves töveket szemeztem át sikeresen.
Megpróbálhatja azt a módszert is amit az utolsó hozzászólásomban írtam hogy a tő kétéves hajtásait szemezték át sikerrel. Fontos hogy a szem megeredése után feltétlenül fokozatosan távolítsa el az eredeti fajta rügyeit.
A régi kéreg ledörzsölése után meglátja milyen állapotban van a héj, ha szép egészséges, rajta... neki az oltókéssel. Sok sikert.
- Idősebb alanyba csakis könnyezéskor helyezzük a szemeket. (a vágási felület könnyezik, így tudjuk hogy az alany egészséges) - Minél erősebb, vastagabb az alany, úgy több szemet is elhelyezhetünk rajta. A szemezhetünk egymás mellé, egymás alá, a tőre, gyökértörzsre, de hajtásba is. - A szemet lehetőség szerint az alany szélvédett oldalán helyezzük el valamint közvetlen napsütéstől védjük. - Szemzés után ajánlatos a szemre műanyag zacskót húzni és így védeni akkor ha fagyveszély van. A veszély elmúltával eltávolítani. - A szőlőültetvény fakadásakor ellenőrizzük a szemeket is. Ha barnák és ráncosak eltávolítjuk és újraszemezzük az alany más részén. - Egy lelkes kertész próbája szerint, mely alapján a 2 éves vesszőkbe szemzett és minden más hajtást eltávolított, minden szem tökéletesen beállt. Jövőre kipróbálom.
Áprilisban amikor fakadnak a szemek, feltétlenül el kell távolítani az eredeti fajta fakadó rügyeit. A tő fokozatosan leállítja az alvó szemekbe pumpált nedvet és a kihajtott új hajtásokat erősíti. Őszre kifejlett erős termőkart kapunk melyen a következő évben már megkóstolhatjuk az új fajta termését. Előnye az átszemzett tőnek hogy teljes egészében terhelhetjük termésssel, hiszen a tő erős és mélyengyökerező gyökérrendszerrel rendelkezik, nem úgy a 2-3 éves tő. Sok szerencsét…
Kb, 10 cm re a elvágott tő tetejétől keresünk egy egyenes helyet, megmérjük a szem nagyságát
Kivágjuk a szőlő héját fentről lefelé az előkészített szem szélességében és alul hagyunk egy kb. 1 cm nyelvet.
A fás résznek egészségesnek kell lennie és a vágás után folyni kell a nedvnek.
4) A szem behelyezése és kötözés
Betoljuk a szemet a nyelv alá és figyeljünk hogy a vágási felületnek tökéletesen fedni kell egymást (Mint a csip szemzésnél általában) ha nem segítünk késsel rajta.
A szemet erősen az alanyhoz nyomjuk ügyelve hogy mindkét vágási felület takarja egymást, majd jól betekerjük oltószalaggal alulról felfelé és a szemet kint hagyva. Vigyázzunk hogy az egész vágási felületet tökéletesen takarja a PVC szalag, ellenkező esetben a szem elszárad.
Ajánlatos a tövet gomba és kártevő ellen kezelni, mint általában metszés után.
A módszert Mgr. Oldřich Řezáč publikálta 2005 -ben.
A szemzést közvetlenül a könnyezés megindulása előtt (fiatal tő) vagy a könnyezés folyamán végezzük - ekkor tudjuk hogy a tő egészséges. Az időpont mindenütt más - más, én a Felvidéken áprilisban végeztem. Egyszerüen megvágtam egy tövet és amikor könnyezett, nosza neki a munkának. A-B kép A
B
1) A szem elkészítése
A tél folyamán megszedett vesszőket megtisztítjuk megmossuk és szemzés előtt 24 órára vízbe tesszük. Én esővízbe tettem melybe Teldor gombaölő szert kevertem.
2) A szem kivágása
Csak egészséges szemet használunk a vessző középtájáról
A veszzőből kivágunk egy részt kb. 5 cm ( 2 cm a szem felett 3 cm a szem alatt)
Ha többet szemzünk elő lehet készíteni egy nappal korábban és vízbe tárolni ( esővíz és ajánlanak növény stimulátort) én nem használtam.
A kivágott oltóvesszőt fa lapra helyezve félbe vágjuk.
A szemet egyenesre vágjuk és kitisztítjuk. Erősebb vesszőnél eltávolítjuk a fás részt.
A vágási részhez ne érjünk kézzel.
A vesszőt az aljától kb. 1 cm re rézsútosan levágjuk hogy könnyebb legyen betolni a tőbe.
A szőlőtőke előkészítése Ezt a műveletet a téli metszéskor (december – február) végezzük. A vágás magassága megválasztható, levághatjuk a talajszintnél is – igaz ott a szemzés jó térdeket feltételez. Én 70-80 cm magasra vágtam. A vágás után a tőkét megkapáljuk és műtrágyázzuk – ha nem tettük ősszel – nitrogén tartalmú műtrágyával.
szőlőtőke átoltás előtt
a tőről eltávolítani a kinövéseket vesszőket
a tőről - a szemzési hely körül eltávolítjuk a régi kérget
A válsztott magasságban kb. 10 cm a szemzési hely felett levágjuk a tőke "fejét". A vágási sebet kezeljük. Én fehér latex festékbe tettem folpan gombaölő szert és ezzel kentem be.
Ha jól csináltuk márciusban így néznek ki a szemzésre elkészített tövek.
Nem ajánlatos a beteg sérült töveket átszemezni, inkább vágjuk le a föld felszinénél és neveljünk ki az alanyból egy erős egészséges hajtást, melyet a következő év tavaszán szemezhetünk.
Nyugalmi időszakban, tapasztalat szerint decemberben 0 C fok körüli hőmérsékleten , esetleg januárban megszedjük az egyéves oltóvesszőket. A vessző hosszúsága 40 cm, vastagsága mint egy ceruza. Legjobb karácsonyig megszedni a vesszőket, később nem biztos hogy a szemek nem fagytak el és nem hajtanak ki.
A vesszőket 0,25 % gombaölő szerbe mártjuk pl. Rovral, nedves újságpapírba tekerve nedves homokban tartjuk hűvös fagymentes helyen – pince - vagy hűtőszekrényben nejlon zacskóban tároljuk 2-4 C fokon.
Érdekes amit leírsz külön gratulállok. Az elmult két évben én is probálkoztam chip szemzéssel, de nem sikerültk. A tavaszi könnyezéstől, gondolom, nem sikerültek. Ami a legjobban érdekelne, hogy mikor végezted, meghagytad- e az ágakat vagy oltás elött levágtál mindent?
De azért sokan hálásak lennénk, ha néhány titkot elárulnál.
Egy pár évvel ezelőtt vásárolt családi ház kertjében szőlőtőkék is voltak. Sajnos a fajtákat nem ismerem, de próbáltam permetezéssel szőlőt termelni. Sajnos sikertelenül. Mivel borszőlőről van szó, és bort készíteni nem fogok, eldöntöttem hogy helyébe rezisztens csemegeszőlőt ültetek. Fórumokon kalandozások alatt olvastam egy cseh lapban hogy nem érdemes az egészséges szőlőtőkéket azonnal kivágni, meg lehet próbálni átszemezni tavasszal, és ha minden jól megy egy év múlva a termést is meg lehet kóstolni. A módszer hasonlatos a korábban leírtakhoz. Kipróbáltam a törzsbe szemzést tavasszal. Minden törzsbe - 12- tettem 2-2 szemet. Chip szemzéssel műveltem.
Tizenkettőből hat tőke sikerült mindkét szem, de négy esetben csak egy, kettő nem sikerült. Nem valami jó arány, de elsőre gondolom nem rossz, és az idén már szépen teremtek is.
Viszont én az eredménnyel megvagyok elégedve. Gyorsabb módszert hogy jó szőlőtőkére tegyek szert nem nagyon ismerek. És nem elhanyagolható hogy a tavasszal szemzett hajtásoknak van bőven ideje megerősödni beérni és egy év múlva egy erős termőtőkét kapunk.
Ha esetleg érdekel valakit a módszer, részletes leírásom van közzé tudom tenni.
Ha olyan helyt laksz, hogy homokos a talaj akkor nem szükségszerű az oltás. Salyát gyökerén is elél a szőlő. Csak a kötött talajon kel oltani, hogy a filoxéra (gyökértetü) ne tegye tönkre a gyökeret. A vesszök igénylése szempontjából forduj inkább a szőlő- Index fórum oldalhoz, ugyanis ott sok olyan szőlész megfordul aki esetleg ezt az oltás fórumot nem olvassa. Majd ha oltani akarsz akkor térj ide vissza itt általában ezzel a témával foglalkozunk.
Igazából dugványozni, gyökereztetni szeretnék elsősorban, az oltást még nem próbáltam, de mindenképp ki szeretném azt is próbálni! Hát én kérdezek, milyen fajtát tudnátok adni? Elsősorban musthoz kéne, valamint friss fogyasztásra!
Ez nem ilyen egyszerü. Bor vagy csemege szőlőt szeretnél oltani? Pirosat, feketét vagy fehéret? Inkább rezisztens fajtákat vagy van mod permetezni is néha? Ezek a leglényegesebb kérdések, de például van nekem egy fajta szőlőm, birja a teleket vagyis fagyélló, 19- 20 fokot is eléri szüretre csak annyi a hátránya, hogy nehészkes a szüretelés mivel a fürtszár rövid a szemek valosággal benövik a vesszöt is igy nehéz levágni a gerezdet. Tehát sokmindentől függ a fajta.
Az oltványokat most a talaj lefagyása elött ültesd a kivánt helyre, ha lehetséges földlabdásan. Akkor szokták visszavágni a gyökérzetet, ha csak a gyökézet van föld nélkül. A veszöt is egy szemre esetleg két szemre vissza kel vágni.