Nekem az egyetlen tanulság, ami ebből lejött, hogy nem az út mellett kell álldigálni, ahol elcsaphat egy autó. Amúgy ennek a filmnek semmi értelme nincs szerintem, mint félelmeket ültetni az emberekbe tömeges mértékben, az arra hajlamosabbak meg rettegve fognak járni az úton (a többit meg úgy se érdekli). Ami pszichológiailag azért jó, mert az ember minél több figyelmet fordít valamire, annál jobban sétál bele abba. Ha fél valamitől, akkor pont affele tesz tudattalanul, hogy megtörténjen vele az, ami. Tehát ez a film még segít is abban közvetett úton, hogy ilyen dolgok történjenek meg. Gratulálok hozzá, megint sikerült megmutatni a negatív utat, hogy mit NE tegyenek az emberek, mitől féljenek, rettegjenek (tehát mibe sétáljanak bele), ahelyett, hogy azt mutatnák, hogy mit IGEN. Már megint harcolnak valami ellen, aztán csodálkoznak, hogy pont egyre nagyobb és több lesz belőle. Fel kéne már ébrednie ennek a primitív, materialista nyugati civilizációnak, amelyik folyton a "rossz" ellen harcol, retteg, kigyót-békát kiabál és okoskodik, betilt és büntet, ahelyett, hogy a "jó" mellett tenne, de asszem még messze vagyunk tőle, hiába XXI. század. Meg attól is, hogy felfogják az emberek, hogy nem csak úgy véletlenszerűen élünk bele ebbe a nagyvilágba, és nem össze-vissza történnek a dolgok, bármennyire is tűnik úgy a buta, beszűkült egonknak, amelyik nem látja át a teljességet, és nem vétlen áldozatok vagyunk, ha éppen, hanem baromira nincsenek véletlenek, és mindenkivel az történik, aminek kell, sőt, mi teremtjük magunknak, csak a szűl látókörű egonk nem látja többnyire. Hiába a tudományoskodó bizonygatás ennek az ellenkezőjére, ami rátelepedett az elmúlt néhány száz évben a nyugati világra. Senki nem karambolózik, és senki nem sérül meg vagy hal meg ok nélkül, az autó, a kutya, a sebesség, a másik ember csak eszköz a sors kezében, nem pedig ok. Pontosan azok az emberek fognak egy helyen találkozni, akik azokat a dolgokat vonzzák be maguknak, amit egymásnak épp okozni tudnak. Be lehet tiltani az autókat vagy a max. sebességet levinni 20km/h-ra, akinek meg kell halnia, az akkor is meg fog, csak máshogyan, akinek meg balesetre van szüksége, hogy vegye észre már magát, mert máshogy nem képes tanulni, azzal meg baleset fog történni, csak máshogyan. Semmit nem érnek a tiltások, csak áttaszítják az élet más területére ugyanazt a történést, persze ilyenkor a tiltott területen javul a statisztika, és hú de örülünk, azt hisszük, megoldottunk valamit :)) Na de az még odébb van, hogy társadalmi szinten ráébredjünk ezekre (pedig néhány ezer éve ezekről beszélnek a bölcsek), addig is támadjuk és fikázzuk egymást, a szeretet nevében persze :D Mint ahogy most engem is fognak néhányan, szinte biztosra veszem, ha nem is nyilvánosan, de legalábbis magukban. Dehát az ego az ilyen. Meglát valamit, amitől félni kezd, megnyomódik a gomb, beindul a program, aztán támad és harcol ("hogy lehet ilyet mondani!!! az ilyenek miatt blablablabla, és igenis, hogy blablablabla").
Ez a film kb. olyan, mint a mellrák elleni hatalmas plakátok beletolva mindenki arcába. Még annak is a mellrák fog az eszében járni tőle, akinek amúgy meg se fordult volna a fejében, így legalább pszichoszomatikus úton annak is lesz mellrákja, akinek amúgy nem lett volna, aztán majd jönnek a statisztikák, hogy "naugye, megmondtuk, milyen jó volt a plakátkampány, hiszen mennyit kiszűrtünk" - azt már nem látják, hogy hány mellrákot hoztak létre közvetve. Vagy ahogy Elvis Presley egész életében azon rettegett, hogy pont 40 éves korában fog meghalni, mint az anyja. Sikerült is neki. És tele a világ önbeteljesítő félelmekkel. Szóval én inkább nem szeretnék ettől a filmtől rettegni, még a végén tényleg eltalál egy tökig tuningolt 1.4-es Civic hátulról, vagy elém jön előzés közben egy aranyos kiskutyát sétáltató, bottal járó nyugdíjas házaspár kéz a kézben, egy pöttyös labdát pattogtató iskolatáskás unokával, babakocsit tolva, amin lufik lógnak, miközben andalító zene szól :)) Mert a valóság az ilyen :))
Nah, ez a film jól megnyomott rajtam is egy gombot.. :) Csak nem azt, mint amelyikre szánták.
Igen, ENNEK van elrettentő ereje, a röhelyes gyurmafigurákkal ellentétben, amint komikusan, amúgy Zénó (emlékeztek még a magyar gyurmamanusra?) módra szétkenődnek.
Láttam több ilyet is, szintén az angoloktól, ugyanebben a stílusban. Pl. ahogy egy balaset során a biztonsági övét be nem kötő 1 fő ide-oda csapódik az utastérben, és megöli a többi 3-at, és ő marad életben. Az is brutális volt. Keményen hangzik, de én ezt mutatnám be, nem a gyurmafigurákat...
(amúgy nem tudom, hogy csinálták a döbbenetesen élethű reklámot, nyilván nem öltek meg senkit a reklám kedvéért, de én nem bírnék még trükkökkel sem ennyire valósághű hatást elérni...)
azt viszont fenntartom, hogy nem FELTÉTLENÜL a sebességkorlát áthágása a gond ebben a szituban, sokkal inkább az, hogy nem kéne elrántani a kormányt ekkora tempónál. Persze lehet érvelni, ellenérvelni gyorshajtás pro és kontra. Az ész nélküli száguldozás megnöveli a balesetek kockázatát, ez igaz, de a balf*szkodás az utakon legalább ennyire, sokkal kisebb, 40-50-60 as tempónál is...
Voltam ma egy helyen, a LÓERŐben láttam meg őket és éppen útbaesett, ez a: Patentdepo.
Iszonyú sokféle "bolha" van, 40-200Ft között darabja. Nem olcsó, de sok bosszúságtól menthet meg néha az ilyen. És segít az eladó, talál hasonlót, olcsóbbat, ha nincs nagyon szem előtt a dolog.
Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom. Ja és azért ilyen drága, mert a szerszám, ami alatt készülnek, nagyon hamar tönkremegy. Ezt mondja, neki is ezt mondták. Ez mondjuk a fröccsönött műanyagoknál elég fura, de most elsőre ezt fogadjuk el..
Olajból csakis Castrol Magnatec 10w40-et használok, ami talán a legjobb ezeknek a kocsiknak tudtommal. Auchan, Tesco akcióban 6000ft/4 L. Tavaly még 11000 volt...
Úgy néz ki, hogy még mindig nem jutok el hozzád, mert nem akar megérkezni az új benzintankom. A betöltőcső már megvan, bár az utángyártott nem annyira profi, mint a gyári (nincs benne az ólommentes szűkítő, meg az ajtócska), de jó lesz.
Egyébként nem gondoltam volna, mennyire szét vannak rohadva a betöltőcsövön lévő cuccok. Sajna a műanyag védőburkolat alá összegyűlik a sár és 16 év után megadja magát.
2 hét múlva megyek Mazda mesterhez :) Amikor mondtam neki hogy nem Tesco gazdaságos turbo minőségű használtolajakat vettem belement hogy belerakja a cuccaimat ;)
Márpedig ha nekem továbbra is enni fogja a 6dl olajat 1000km-enként, én nem fogok bele Mobil1-et burogatni. Elégetni jó az olcsóbb is, Mobil1-ből kicsit húzós +6 liter olajcserénként (18000Ft). Sőt, akkor olajat se fogok cserélni, mert minek :D