Keresés

Részletes keresés

krizsi_l Creative Commons License 2008.06.29 0 0 92
0. Vásárlás: a puha (nem aszott!!) könnyű a legjobb. Ez a zsenge termés. A kemény,. nehezebb az érettebb. Az isjó. Kicsit karakteresebb az íze és több a magja.

1. Megsütni a padlizsánt. Lehetőleg grillen, faszénen. Semmi esetre sem mikróban. Lényeges, hogy a héja megpörkölődjön. Városi emberek szokták úgy is, hoyg a gázrózsán mozgatva-forgatva sütögetik. Akkor jó, ha a héja megfeketedik, törőssé válik.

2. Megpucolni, lehántani az itt-ott elszenesedett héjat. Mindenféle ellentétes híresztelésekkel szemben szabad fém eszközöket használni. Nem baj ha a lehúzott, leszedegetett héj alatt helyenként megpörkölődött, megbarnult a beltartalom. A tisztítás után engedhet levet. Kevés nem baj, ha több le szoktam önteni.

3. Villával összetörni a sült padlizsánt. Nem turmixolni! Az egy trutyit eredményez. Törés közben olajat önteni rá. Nem szoktam válogatni, ami van. Olivával is lehet, de teljesen jó nélküle is.A kevergetés-törés közben kivilágosodik, fényes lesz . Az oalj mennyisége tetszés szerinti. Ha tú sok nagyon tacsakos lesz. Jól figyelemmel kisérhető.

4. Fűszerezés: kevés só, még kevesebb bors. Kényes a mennyiségekre. Picivel több és eluralkodik rajta. Kóstolgatni kell. Tipikusan a még nem jó, még nem jó - már nem jó ügy :)

5. Hagyni kihűlni. Kihűlés után lehet vöröshagymát adni hozzá. Nagyon apróra vágva. Én a jb 1 kg nyers padlizsánhoz egy kis-közepes hagyma felét szoktam összevágni.Melegen nem, szabad beletenni. Legjobb a lila hagyma, vagy más csemege.

Megenni :)


Előzmény: dext (91)
dext Creative Commons License 2008.06.29 0 0 91
Segítség, segítség!

Elvesztettem azt a tutti padlizsán krém recepetet:'(
Ha nem nagy fáradség pötyögjétek ide, az elvonási tünetek enyhítése érdekében fontos volna, me' nem bírom ki szeptemberig

köszi
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.29 0 0 90
Ércsük egymást :)
Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.29 0 0 89
Tudom, csak rosszul fogalmaztam.:-))))
Előzmény: krizsi_l (88)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.29 0 0 88
Nem szolgálat sem ez, sem az :)
Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.29 0 0 87
Most Téged szolgáltak ki, nem Te másokat:-))))
Előzmény: krizsi_l (86)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.29 0 0 86
Nema! Mire hazaértem terített asztal várt.
Előzmény: Törölt nick (85)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.29 0 0 85
Nem rossz.:-)))
Gondolom Te voltál a szakács:-)
Előzmény: krizsi_l (84)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.29 0 0 84
Tegnap este vadmalac sült (a lapocka és a fél oldalas elfért egy köepes tepsiben) vargányás gombaszűsszal, házi krokettel. + jó sok ser :)
Jolida Creative Commons License 2008.06.25 0 0 83
Értettem atyám. :-)
Egy már megvolt. :-ppp
Előzmény: krizsi_l (82)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.25 0 0 82
Igyál meg még két sört és feloldozást nyersz gyermekem !
Előzmény: Jolida (81)
Jolida Creative Commons License 2008.06.25 0 0 81
Bűnöztem. :-)
Unokám ludaskását rendelt. Kétszer szedtem belőle. :-(
Viszont dupla sört ittam hozzá. :-))
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.25 0 0 80
Hideg meggyleves + túrógombóc. Ebben a finom időben pont elég.
Jolida Creative Commons License 2008.06.20 0 0 79
Eszembe jutott boldogult legénykorom: három literes fazékban sajt olvasztás (spiritusz égő felett), kis cseresznye, frissen tört bors az olvadt sajtba, sok cseresznye a résztvevőkbe, mindenféle dolgok belemártogatása a sajtba....
Előzmény: krizsi_l (77)
penna_ Creative Commons License 2008.06.20 0 0 78
Az egyik kedvencem a francia hagymaleveses blogbejegyzés, de nem tudom, hogy miért, csak jólesik nézegetni.

A végén az utolsó mondat szerint ez legalább egy évre távol tartja a vámpírokat :-)
Előzmény: krizsi_l (77)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.20 0 0 77
Sajna itt csak a képeket nézegetem.
Meg csodálkozom azon, hogy raclett-et vendéglőben is olvasztanak.
Előzmény: penna_ (76)
penna_ Creative Commons License 2008.06.20 0 0 76
Éhes vagyok! Ne csináld már, hogy ilyeneket írsz be. Teljesen megőrjítesz :-))

Ezt láttad már?
Előzmény: krizsi_l (75)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.20 0 0 75
Kifelejtettem, hogy a maradék parázson megsült egy kis krémnek való padlizsán.
Előzmény: krizsi_l (74)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.20 0 0 74
Ha péntek akkor grill :)
Kis tarja, cukkini, paradicsom grillezve, újkrumplival, paradicsom salival.
Utána az udvar végéből egy kis naptól meleg friss meggy, köszméte, ribizli.

Itt a nyár!


spacc Creative Commons License 2008.06.14 0 0 73

Ma, Pagrusnál eg veressboross marhaperkelt pihe-puha frisskenyérrel kétkapura.....

degesz... hazafele Bigi bömöse duzzadozott a kánonba eleresztett galambocskáktól.....

Jolida Creative Commons License 2008.06.14 0 0 72
Ma bűnöztem: libatöpörtyű, fehér kenyér, hagyma.
Éjjel majd jöhet a Billagit. :-(
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.14 0 0 71
Annyit megér a belőle készült pörkölt, különösen a többedik sör után :)

Nem igazán értek a gombákhoz, repztéren szoktam gombászkodni. A csiperkét és a szegfű gombát ismerem fel, mást nem szedek. A fiatal sárguló kalapformája emlékezet a képen levőére. Ilyenkor még nem annyira szagos. 20-30% elmegy a mezeiben.
Kora ősszel szedtem ilyet, nyáron inkább a szegfűt. Ezt kedvelem a leginkább. No meg a vargányát amit kapok :)
Előzmény: nagypapi51 (70)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.06.14 0 0 70

Az ízletes cs. hasonlít a sárgulóra, de az ilyenkor még nem nő.

Megeszed a sárgulót, nem zavar a karbolszag?

Előzmény: krizsi_l (69)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.14 0 0 69
Nem a vágási felületre gondoltam. Láttam ott olyan kalapformát ami inkább a sárgulóra jellemző. Igaz abból is jókat szoktam enni.
Előzmény: nagypapi51 (68)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.06.14 0 0 68

Nem sárgul, vörösödik.

Mezei csiperke

Végül egytélétel lett, nem szórakoztam, gyakorlatilag paprikás csirke, vele főtt újkrumplival és gombával. És persze tejföllel.

Előzmény: krizsi_l (66)
Jolida Creative Commons License 2008.06.13 0 0 67
Nem sárgul. Bolondul! :-)
Előzmény: krizsi_l (66)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.13 0 0 66
Mintha sárgulna némelyik.
Előzmény: nagypapi51 (62)
krizsi_l Creative Commons License 2008.06.13 0 0 65
Grilleztem: tarja, csirke mell, cukkini. Hozzá petrezsejmes kolompér és paradicsom sali.
No meg cukkinis süti.
Kitört a cukkini szezon :)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.06.13 0 0 64
Kivételesen én hifis pasi vagyok...:)
Előzmény: pagrus (63)
pagrus Creative Commons License 2008.06.13 0 0 63
"hogy ma pizza, holnap pörkölt"
Igen, ezek az élet nagy kérdései! Ez mindenkinek fontos, a hifi meg csak a pasiknak :)
Előzmény: nagypapi51 (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!