Itt jókat lehet beszélgetni arról, hogy mit evett,ivott, főzőt Audioland.
Jöhetnek receptek, helyek ahol jól főznek, italok melyeket másoknak is szivesen ajánlunk, vagy csak egyszerűen eldicsekedni azzal ha valami jót ettünk, megosztani polgártársainkkal kulináris örömeinket.
0. Vásárlás: a puha (nem aszott!!) könnyű a legjobb. Ez a zsenge termés. A kemény,. nehezebb az érettebb. Az isjó. Kicsit karakteresebb az íze és több a magja.
1. Megsütni a padlizsánt. Lehetőleg grillen, faszénen. Semmi esetre sem mikróban. Lényeges, hogy a héja megpörkölődjön. Városi emberek szokták úgy is, hoyg a gázrózsán mozgatva-forgatva sütögetik. Akkor jó, ha a héja megfeketedik, törőssé válik.
2. Megpucolni, lehántani az itt-ott elszenesedett héjat. Mindenféle ellentétes híresztelésekkel szemben szabad fém eszközöket használni. Nem baj ha a lehúzott, leszedegetett héj alatt helyenként megpörkölődött, megbarnult a beltartalom. A tisztítás után engedhet levet. Kevés nem baj, ha több le szoktam önteni.
3. Villával összetörni a sült padlizsánt. Nem turmixolni! Az egy trutyit eredményez. Törés közben olajat önteni rá. Nem szoktam válogatni, ami van. Olivával is lehet, de teljesen jó nélküle is.A kevergetés-törés közben kivilágosodik, fényes lesz . Az oalj mennyisége tetszés szerinti. Ha tú sok nagyon tacsakos lesz. Jól figyelemmel kisérhető.
4. Fűszerezés: kevés só, még kevesebb bors. Kényes a mennyiségekre. Picivel több és eluralkodik rajta. Kóstolgatni kell. Tipikusan a még nem jó, még nem jó - már nem jó ügy :)
5. Hagyni kihűlni. Kihűlés után lehet vöröshagymát adni hozzá. Nagyon apróra vágva. Én a jb 1 kg nyers padlizsánhoz egy kis-közepes hagyma felét szoktam összevágni.Melegen nem, szabad beletenni. Legjobb a lila hagyma, vagy más csemege.
Elvesztettem azt a tutti padlizsán krém recepetet:'( Ha nem nagy fáradség pötyögjétek ide, az elvonási tünetek enyhítése érdekében fontos volna, me' nem bírom ki szeptemberig
Eszembe jutott boldogult legénykorom: három literes fazékban sajt olvasztás (spiritusz égő felett), kis cseresznye, frissen tört bors az olvadt sajtba, sok cseresznye a résztvevőkbe, mindenféle dolgok belemártogatása a sajtba....
Ha péntek akkor grill :) Kis tarja, cukkini, paradicsom grillezve, újkrumplival, paradicsom salival. Utána az udvar végéből egy kis naptól meleg friss meggy, köszméte, ribizli.
Annyit megér a belőle készült pörkölt, különösen a többedik sör után :)
Nem igazán értek a gombákhoz, repztéren szoktam gombászkodni. A csiperkét és a szegfű gombát ismerem fel, mást nem szedek. A fiatal sárguló kalapformája emlékezet a képen levőére. Ilyenkor még nem annyira szagos. 20-30% elmegy a mezeiben. Kora ősszel szedtem ilyet, nyáron inkább a szegfűt. Ezt kedvelem a leginkább. No meg a vargányát amit kapok :)