Keresés

Részletes keresés

Ogmet_ Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1439
Sziasztok!

De jó, hogy létezik ilyen aktívan használt keltetős fórum is, kár, hogy csak most találtam rá. Egy pillanatra beleolvastam, máris találtam új technológiákat.
Én tegnap reggel indítottam el egy keltetést. Kb. másfél hónapja készítettem egy keltetőgépet teljesen önálló tervezéssel, ha jobban érdekel valakit, szívesen bemutatom részleteiben is. Egyszer már keltettem vele, s már lassan vágnivalók a csirkék. Most indítottam másodszorra, csak indítás után kevéssel egy kis váratlan hiba csúszott be. Az első keltetésnél folyamatosan javítgattam, fejlesztgettem annak függvényében, hogy azért a sok hűtögetés következtében maradjon egészséges csibe is a 21. napra. :)

Vigyázat! Az üresjárási próbaüzem nem igazán jelent semmit se! Én kétszer faragtam rá, egyszer az első keltetésnél, ezért kellett utána folyamatosan javítgatni. Ugyanis a melegítő üresjáratban jónak bizonyult, aztán aktív használatnál kiderült, hogy mégis gyenge, egy a melegítő égősoron lévő hőmérséklet-szabályozó mindig leállította az égősort, ezért nagyon lassan (órákon át) melegedett be a keltetőtér, előtte persze üresjáratban 10 perc alatt beállt az aktuális hőmérséklet, de terhelve egészen más.
Most pedig úgy jártam, hogy a keltetőmhöz 2 óránkénti automatikus forgató tartozott ma délig, mert ugyan üresjáraton, száraz környezetben több napon keresztül használva átment a teszten, de miután beadagoltam a vizet, 37,8 fokon 75 % körüli páratartalom mellett üzemelt már másfél napja, bizony a tálcák valamelyest megszorultak a forgástengelyek rögzítésénél (anyaga fa és fémcsavar, bedagadhatott a csavar furata), ezért szétmorzsolódtak a műanyag fogaskerekek, amik egyébként is elég gyengék voltak, ráadásul az egyik billenési irányba már nem kapcsol ki a rendszer. Én a vezérlését egy digitális időkapcsoló konnektorral oldottam meg, majd amikor átbillen a tálca, akkor az egyik fogaskeréken lévő kis ütköző nekimegy egy billenő mikrokapcsolónak, így az megszakítja az áramkört, de úgy, hogy miközben még azonnal nem áll meg a mozgás, az érintkező újból zárt állásba kerül, mert az ütköző elhagyja azt. Az áramkör közben nem záródik, mert egy relé segítségével öntartást idéztem elő. Aztán 1 perc múlva kikapcsol az időkapcsoló konnektor, és kétóránként mindez megismétlődik. Sajnos tervezhetem újra nagy fogaskerekekkel, amit szintén saját magam leszek kénytelen kivágni, mert egyébként nehezen beszerezhető, és drága.

A párolgáshoz jó tanács, hogy a párolgófelület nagyságát nem célszerű a tárolóedény méretének növelésével megoldani, mert pl én maximális alapterületű edénynél (ami még éppen befért) nem tudtam 55 % fölé emelni a páratartalmat. Tanakodtam, hogy mit is csináljak. Helyette kb 2-3 cm-es jó nedvszívó ruhaanyagokat egymással párhozamosan (10 db-ot) kihúztam, távolságuk egymástól kb 1 cm. Két végük egymással ellentétes oldalon lévő kicsi virágtartó alátétekben végződik, amikben van a víz. A párolgást még azzal is fokozom, hogy a keltetőben, pont középen lévő ventilátor éppen a kihúzott ruhacsíkok alatt van, így a köztük áramló levegő jelentős mértékben növeli a párolgást. Ezzel a módszerrel már elérem a relatív 80-85 %-ot is ( a keltetés első 3 és utolsó 1-2 napján), és rövid szellőztetés (1, esetleg 2 perc) esetén is hamar visszaáll az optimális érték. Igaz az átlagosan kialakuló páraérték az inkább 75 %, a 80 fölé vivéshez a keltető belső oldalait is körbe kell fújnom fúvókával, hogy kezdetben onnan is párologjon. Ez főként pattogzásnál előnyös, amikor a tojásokra is ráfújom a vizet. A köztes időben pedig az 55 %-hoz elegendők csak a tálcák behelyezése.

Az embriót tartó „vacakszálról” csak most olvasok először. Én eddig mindig csak egy irányba forgattam a tojásokat kézzel, naponta háromszor (reggel, dél körül és este). Aztán hogy az embriók körbefordultak a tartózsineggel, vagy elszakadt, nem tudom, mert általában 15 db-os keltetésnél csak 1-2 db szokott elpusztulni a kelési idő közepe tájékén, ez nem feltétlenül attól, bár örülnék, ha igen, mert akkor mostantól vége, mivel billenő tálcás forgatót kiviteleztem ki, persze amit most kézzel kell mozgatnom. Aztán amikor már lehet a tojásokat hűtögetni, majd lassanként beépítem az új forgatásvezérlő mechanizmust. Bár most kellett volna jobban, a vége felé már nem szükséges annyira sűrűn forgatni.

Üdv: Opre Gábor
twisterback Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1438
Sziasztok!

Már régebb figyelem a fórumot mert érdekel a téma. De most már a segitségetekre van szükségem.
Erdélyből írok és elég nehéz jó fajtatojásokhoz hozzájutni. Egy román gyártmányú keltetőm van. Három nap után tudtam beállítani a hómérsékletet 37-38 között változott. A 40 darab tojásból, 14 db kiesett az első lámpázásnál, 12 db peddig valahol féluton megállt a fejlődésben, 6 db kelt ki és 8 db beledöglött a tojásba kifejlődve. Inkább az utóbbi dologra keresnék választ, ha lehetséges. Előre is kösz.
fapeter Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1437

Ezért írtam, hogy ez nem annyira kritikus!

De, ha mindíg egy irányba forgatsz, a jégzsinór felcsavarodik, elszakad, emmiatt nem tartja meg semmi a fejlődő embriót a tojás "közepén", és az elpusztul....

Keltetés előtt is a jégzsinór kondícionálása miatt (is) kell forgatni a tojásokat!

Aztán, lehet keresni, mi okozza az embrió-elhalást!

Előzmény: Törölt nick (1435)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1436

Azt a tápot, amivel etetsz, nem ismerem, de ha olyan granulátum jellegü, akkor azzal nekem is vannak kellemetlen tapasztalataim

Én nem is etetek tápot ill. több fajta magot darálok össze és azzal etetem a csibéket, Igaz én csak díszbaromfikat tartok és nem lényeges mennyi idő alatt nő meg. A táp tele van hús és hal száritmányokkal, hogy több legyen a fehérje, szerintem inkább a piacra termelőknek kell. A gyors súly eléréséért.

Előzmény: fapeter (1432)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1435

Szia

Régen nem jártam itt a fórumon, Sok olvasni valóm van legalább.

Így tudod megakadályozni a jégzsinór felcsavarodását!

Egyik ismerősöm elégjó baromfi tenyésztő, hungarocelles keltetővel keltet a forgatást úgy oldja meg, hogy egyszerüen a tenyerével átforgatja a tojásokat nem jelöl. Többször szóvá tettem neki, de azt mondta neki beválik és nem akar forgatós gépet. Tehát a jégzsinor nem csavarodik meg. Én is mindig vigyáztam, de talán neki van igaza.

Előzmény: fapeter (1433)
Jamooo Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1434
Kössz a válaszokat : Jani!
fapeter Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1433

Szia!

én 10 napig szoktam gyűjteni a tojást, és várom még 1 napot, mielőtt indítom velük a keltetőt. Szóval a legidősebb tojások 11 naposak, a legfiatalabbak, pedig 1 :-)

az R-E jelölés jó, én úgy csináltam a kézi forgatást, hogy az R-E betüket kötöttem össze vonallal, és a vonal felé forgattam.

Így tudod megakadályozni a jégzsinór felcsavarodását!

De ez nem annyira kritikus, egy kotlós csak "megkeveri" maga alatt a tojásokat.

A páratartalmat nem a berakott víz hőmérséklete határozza meg, hiszen az idővel felveszi a keltetőtér hőmérsékletét, hanem a párologtatótálca felülete!

A párologtatóba önthetsz csapvizet is, de akkor számolni kell a visszamaradó ásványi anyagokkal, amit keltetés végén célszerű kitakaritani! (vízkőoldó)

Szerintem egyszerű páratartalommérőt tudsz vásárolni "máshol" is.

Szerintem mindenképp jó, ha legalább 1 napot tudod járatni a gépet, akkor már látszik rajta, hogy jól fog működni! Persze az ördög, ekkor sem alszik... :-(

Remélem hasznos információkat adtam,

minden jót, és sok sikert!

Előzmény: Jamooo (1427)
fapeter Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1432

Szia!

háát, ha a vitalitásukat elvesztik, az nem jó jel :-(

Azt a tápot, amivel etetsz, nem ismerem, de ha olyan granulátum jellegü, akkor azzal nekem is vannak kellemetlen tapasztalataim. (csak azt más cég gyártja)

Ha sok tojást adsz nekik, attól hasmenésük lehet! Keverni kell gabonadarával, úgy tovább a szervezetükben marad, jobban felszívódik.

Én sem kamillát, sem élesztőt nem adok nekik.

Nincs melegük?

Most más ötletem nincs...

Előzmény: gyula.uw (1426)
fapeter Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1431

Szia!

Ha elkezdtek kelni, az már jó :-)

Ha valami miatt nem tudod megvárni, fogy a csibe megszáradjon, akkor is kiveheted, mikor kibújt a tojásból, csak aková teszed, ott ne legyen huzat, és valami hőforrás azért legyen!

a 60W-os izzó is megteszi, ha egy kartondobozba lógatod, és a dobozt letakarod. Tűzvédelmi dolgokra figyelni!!

Az infralámpa jobb erre, mert az nem minden irányba szórja a meleget, hanem lehet irányítani. én "infrarubin" lámpát használok, teljesítményszabályzóval (dimmer).

így be tudom állítani, milyen "meleget" csináljon. a dobozban legyen annyi hely, hogy ha a csibének melege van, "árnyékba" tudjon vonulni a lámpa fénye elől.

Első nap nem fognak enni, nem kell megilyedni, akkor még tart a szikanyag, amit a tojásból hoznak, ha sok az infra, inni viszont fognak!

1-2 órával kelés után, már futkározó csibéid lesznek! :-)

Minden jót!

Előzmény: kiralyetele (1430)
kiralyetele Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1430
Elkezdtek kelni a csibék.

Kérdésem: mikor vehetem ki a keltetőből, honnan tudom, hogy felszáradtak?

Nem lesznek túl sokáig a gépben, meddig bírják táp és víz nélkül?

Ha kiveszem őket, hány C fokot kell biztosítani?

Infralámpát tegyek föléjük, vagy elég egy hagyományos izzó is (pl. 60 W-os)?

Biztos, hogy korábban már leírtátok, de nincs időm végigolvasni a fórumot.

A válaszokat előre is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.19 0 0 1429
Minél sűrűbben forgatod, annál jobb a kelési arányod is, de 2 órás időközöknél sűrűbben ne zargasd őket ! De mivel kézi forgatásod van, és gondolom ez anélkül nem megy, h ki ne nyisd a keletetőt, így maradjon a napi 2x alkalom, mert akkor miközben szellőztetsz meg is tudod őket forgatni. Ha sűrűbben nyitogatod a keltetőt az csak baj lesz a tojások hőingadozása miatt.
Remélem tudtam segíteni.
Előzmény: Jamooo (1428)
Jamooo Creative Commons License 2009.04.18 0 0 1428
Megint én... annyit kihagytam h. mindig pontosan forgassam a tojást? szal a 12 órás forgatás az menni fog... de pl ha a suliból úgy érek haza vagy hétvége van akk. se zargassam többet a tojásokat szóval ha annyi az időm h. nem tudok vele mit kezdeni akk 6 óránként vagy amikor mégjobban ráérek akk. 2 óránként forgatnám  tojásokat az nem a legjobb ötletek közé tartozna ugye?... de am akk. is úgy kellene h. a r-e válltakozzon vagy fokokban megdönteni?
Kössz : Jani!
Előzmény: Jamooo (1427)
Jamooo Creative Commons License 2009.04.18 0 0 1427
Helló !
A lényeg h. az öcsimnek 28.-a helyett ma 18.-án adták a 30 db tyúk tojást a kezébe amit ki keltetnék még a saját álommányom tojásaival egységében... igaz a héten gondolkodtam a keltető kitakarításán(szal amire lenne még 2 hetem arra most van 3-4 napom... ha jól olvastam a tárolásos részt... mivel a friss tojás se meg az öreg se jó)... szóval az adatokat is még össze kell szednem... és ebben kérem segítségeteket, és a közben felmerülő kérdéseket... szóval a forgatás jele az r-e legyen és közte legyen egy vonal ami síkján forgatom őket oda vissza... ugye? + a páratartalmat sima csapvízzel is meg lehet oldani? és ha igen akk. hány fokossal? h. az a páratartalmat is biztosítsa az...és a spriccelés/permetezés az milyen vízzel? és mikor történjen?(ezeket csak azért kérdem mert nem tudom a páratartalmat mérni.. mert nincs mérőm kiszállítás meg 1-2 hét... addigra meg majd lassan kelnek a csirkék[tudom h. 3 hét :D])... ki javasolná h. egy rég használt gépet 1-2 napig járassak?... elvileg 100 férőhelyes a keltető... de állítólag csak 80-85 fér bele... Ha minden jól megy akk. most csak meg kell majd köszönnöm a segítséget... max. 1-2 sürgős kérdéssel fordulok majd ide... de remélem akadálytalanul fog lefolyni a keltetés menete.
Köszi : Jani!
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.18 0 0 1426
Helló szia...

Péter bajban vagyok a csibéin teljesen le vanak gatyásodva azt vetem észre hogy logatják a szárnyugat meg össze vannak kubozva ,mint ha gumboro betegségbe lenének.
Első naptól kaják a kamilla teát meg kaptak vitamin csepet a vizükbe (Vitafur porte) ,tegnap a 120 db kapót egész nap 7 db tojást ,meg ma 2 db ott a húsvéti sonkából maradt de a hűtőbe volt gondolom nem volt romlót:-((
Elsö naptol sano indito tápot adok nekik ..
Ja meg egy kevés élesztőt raktam a teájukba......
A székletük nem véres csak egy kicsit hígat kakilnak ..
Van valami ötleted hogy mit csináljak velük ???????????????

fapeter Creative Commons License 2009.04.18 0 0 1425

Ha az én megoldásom érdekel (bár erre itt nincs utalás), akkor nálam:

2 db fűtőventillátor belsejelett a keltetőbe építve, amikben a "fűtőszálak" sorba lettek kötve. így a maximális fűtőteljesítmény 250W-ra adódik.

a ventillátorokat egy elektronika felváltva kapcsolgatja, így szerintem egyenletesebb a hőeloszlás.

A ventillátorvezérlés, és a fűtésvezérlés is saját megoldás.

A kivitelezésre találsz képeket, rajzokat  a topicban.

Előzmény: gucci11 (1422)
fapeter Creative Commons License 2009.04.18 0 0 1424

Szia!

Tudomásom szerint az élettani felső határ 39 Cfok.

(nálam, ha valamilyen okból átlépné a 38,2 fokot, 37.0 ig leszellőztet)

Előzmény: 957p (1421)
marcsi089 Creative Commons License 2009.04.17 0 0 1423
Üdv!Sikerült átvészelni az első áramszünetet!Remélem nem lesz semmi baj rendesen tartotta a hőfokot az átalakító segítségével!Még a kedd szerda hátra van,pont amikor kelnek!
gucci11 Creative Commons License 2009.04.17 0 0 1422

Pontosan ezek kellenének nekem:

Milyen hőfokszabályzót és milyen fűtőszálat ajánlassz?

Egy 60 literes álló hűtőbe és egy fekvő és álló 200 literesbe?

Köszi!

957p Creative Commons License 2009.04.17 0 0 1421
Szia fapeter!
Légyszi segíts! A keltetőbe mennyi a hőmérséklet felső határa amitől még nem károsodik az embrió. köszi.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.17 0 0 1420
Nem tudja valaki, h hol lehet kapni ilyen kis plasztik tojástálcákat ?
Amiket raklap pakoláshoz használják.
fapeter Creative Commons License 2009.04.17 0 0 1419

Szia!

elektronikai felszerelés alatt mit értessz?

Hőmérsékletszabályzásra a legeslegeslegegyszerűbb (itt is többen használják) az étermembrános megoldás, ezzel gyakorlati tapasztalatom nincs, de tudom, hogyan működik :-)

Az igazi elektronikus változathoz, kell egy kis elektronikai érzék...

Párásítás legegyszerűbb módja , a párologtatótálca, ennek felületét kísérletezni kell, az adott légtérfogathoz.

ha három tálca van, intenzív légkeverés kell. erre gondoltál?

aztán hőmérők (több) páratartalom mérő (abból elég egy)

Előzmény: gucci11 (1418)
gucci11 Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1418

Helló Fapeter, kéne egy kis segítség!

Kellene nekem,hogy pontosan milyen elektronikai felszerelés kell a keltetőhőz!

60 literes a hűtő és három tálca lesz benne a forgatást már megoldottam!

Előre is köszi!

marcsi089 Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1417
Igen sikerült megoldani,vettünk egy 12v átalakítót!Holnap reggeltől lesz remélem nem lesz semmi baj!
Előzmény: papamaci326 (1413)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1416
Helló szia ,,sziasztok....

Sajna 2 db nak anyi de a többi nagyon jól mint egy csomó óvodás már kezdenek rosszalkodni futkározni:-)).
Most főztem nekik tojást csak váróm hogy ki hűljön.
Előzmény: papamaci326 (1412)
fapeter Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1415

Az áramszünet holnaptól lesz náluk, és azt írta, megoldották...

(gondolom, felkészültek)

Előzmény: papamaci326 (1413)
fapeter Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1414

Marcsi:  ez keltetős topic, szerintem rossz helyre írtál...

Gyula:Más sem közli, hogy szevasztok, megjöttem...

ilyen hozzászólások csak higítják a topic információtartalmát...

ha nem muszáj, akkor NE! ha mindenáron "OFFtopicolni" akartok, arra való az OFF :-)

papamaci326 Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1413
Szia!
Az áram szünetet hogy vészeltétek át? Sikerült valami meg oldást találni?
Előzmény: marcsi089 (1409)
papamaci326 Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1412
Szia!
A pipik hogy vannak?
Előzmény: gyula.uw (1411)
gyula.uw Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1411
Jó estét szerbusztok:-))
957p Creative Commons License 2009.04.16 0 0 1410
Az enyém is analóg, én is ugyan azt csináltam vele mint te,(vizes ruha) és nagyonjól működik. Azt viszont hogy mennyire pontos, nem tudom.
Előzmény: papamaci326 (1408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!